неделя, 31 май 2009 г.

Лимонови мъфини с ягодов пълнеж

Обичам мъфини и къпкейксчета - нежни, малки и ароматни изкушения. Незнайно колко варианти има на вкусове и изпълнения.
Ето още едни - много летни и свежи:

Лимонови мъфини с ягодов пълнеж


За 1 форма, т.е. за приготовление на 12 кексчета, са необходими следните продукти:
• 250 g брашно /2ч.чаши от 200 мл./ с 1 щ. сол
• 2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
• 1 яйцe
• 1 ч.чаша прясно мляко
• 130 g захар /3/4 ч.чаша/
• 2/3 ч.ч. олио и масло /50 на 50/
• сок и кора на 1 лимон
• ванилия
• 50 гр. настърган бял шоколад
• 12 малки цели ягодки
Крамбъл:
3 с.л. масло / маргарин
1-2 с.л. ягодово нишесте
1-2 с.л. брашно
3 с.л. захар
1 голяма щипка сода бикарбонат

Това го пиша всеки път: Формата /използвам тефлонова/се намаже с масло и се поставя в хладилник.
Така охладеното масло ще проникне по-бавно в тестото, а кексчетата ще придобият хрупкава коричка и ще се извадят по-лесно от формата.
Подготвя се крамбъла:
Трохите се приготвят, като брашното и нишестето се смесват с нарязаното масло, за да станат трохи.
Добавя се захарта. Аз харесвам да се усещат и ги правя по-едри трохи.
Ягодите се измиват и овалват в настъргания шоколад.
По технологията за мъфини -
всички „сухи“ съставки, като брашно, захар, бакпулвер, кора лимон се смесват.
Разбъркват се „мокрите“ – яйце, мляко, сок лимон, масло.
След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се обединяват / не се бърка много/ . Ароматизира се.
Пълнят формичките /дозата е за 12 гнезда в тефлонова форма/ на части - първо тесто - по лъжичка настърган шоколад – цяла малка ягодка - шоколад - тесто – отгоре се поръсват със сместа за крамбъл.

Могат да се направят и без крамбъл, като малки кексчета в силиконови формички.

Пекат се в предварително загрята 180 °С за 20-25 мин.
След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се поръсват допълнително с ванилова пудра захар.
Могат и да се поднесат като мини тортички със сметанова глазура.


Идеята, с изменения, е от strawberry lemon muffins

Hard Working Food Blogger Award

И отново награда - от Вики,
която и чийто блог много харесвам и ценя!

Hard Working Food Blogger Award


Поласкана съм!
Вики, благодаря ти от сърце!
За теб, мила приятелко!



Иска ми се тази награда да я дам на:
I want to give this prize:
Мими, вече я има, но така много й подхожда!
Vera,
Sanela,
Gera,
Annie
I like the idea of friendship on the web.
Accept this type of awards,
to make new acquaintances and good relations.
I am happy to offer.
Congratulations ...and continue !

Честито ...предайте нататък!


събота, 30 май 2009 г.

Тарта шоколадов ганаш

Има класически десерти - тoзи вид тарта, за мен е една от тях. Правя я често.
Крехка маслена кора, мек шоколад и сметана.

Тарта шоколадов ганаш



1 ч. чаша = 240 мл.
Продукти за тартата:
3 с.л. обелени бадеми
6 с.л. захар
1 ¾ чаша пресято брашно
щипка сол
½ ч.л. бакпулвер / добавих за повече въздушност на тестото//
6 с.л. масло /студено и нарязано на парченца/
2 с.л. настъргана кора от портокал
Продукти за шоколадов ганаш:
360 гр. шоколад не сладък / на късчета или рендосан/
1 ¼ ч . чаша маслена сметана
ванилия за ароматизиране
Добавила съм още:
стопени 30 гр. масло за подсилване маслеността на растителната сметана и 3 с.л. захар / на вкус/ – за подслаждане на полугорчивия шоколад
Фурната се загрява на 175 º С.
Смилат се бадемите със захарта и с останалите продукти се замесва маслено тесто.
Разпределя и уплътнява се на тънка кора и поставя във форма за печене.
Пече се в центъра на фурната до златисто и втвърдяване при допир, около 20 мин.
Прехвърля се на телена стойка и охлажда около 1 час.


Шоколадовия ганаш:
Загрява се сметаната до кипване и добавя маслото /със захарта/ и шоколада.
Разбърква се до хомогенизиране, ароматизира се и залива изстиналата подложка.
Поставя се в хладилник за – около 2 часа за стягане на крема и леко отпускане на блата, но най – добре за 24 часа, за да се реже по-добре тестената подложка.
Сервира се със сметана, сладолед и още шоколад...



Може да се направи и още половин доза бял ганаш и залее отгоре.


Карамеленият вкус го допълва удачно.


Рецептата е на Martha Stewart – има и видео
Аналогичен е и този сладкиш "мозайка'.

четвъртък, 28 май 2009 г.

Lemonade Award, Friendship Award, Blogger Oscar

И отново съм приятно изненадана...


Lemonade award
Този мил жест и ценен подарък получих от Мими и Краси.
Радва ме и го ценя високо. Две дами, които харесвам и се възхищавам.
Мими,
Краси,
Благодаря ви от сърце!


И още една ценна приятелска ръка - от Еос.

Friendship Award

Blogger Oscar

Еос,
особено ми е драго, че са от теб тези признания!
Сърдечни благодарности!


Мими, Краси, Еос - приятелска прегръдка за вас:



Определено ми се иска да подам ръка и наградите
Lemonade award,
Friendship Award и
Blogger Oscar
на нови блогове и техните създатели.

I want to give a hand, also prizes:
Lemonade award and
Friendship Award
Blogger Oscar-
for new blogs and their creators.
Това са:/These are:

Iulia
Melissa
Jenn
Betty
Sam

I like the idea of friendship on the web.
Accept this type of awards,
to make new acquaintances and good relations.
I am happy to offer.
Congratulations ...and continue !

Честито ...предайте нататък!

Спасовден

Днес е четвъртък и е

СПАСОВДЕН, ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден е християнски празник. Той празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. Празникът е 40 дни след Великден и винаги се случва в четвъртък.
Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

В чест на Бога Спасител нашият народ нарича празника "Спасовден", дума, която произлиза от "спасение".
В народните вярвания, се счита, че спасовският дъжд е също толкова ценен за реколтата, колкото и гергьовският. Затова моми и ергени обикалят нивите и с обредни песни молят св. Спас да изпрати дъжд. Така Спасовден се нарежда сред празниците, които се тачат за предпазване от суша.
Повсеместна е вярата, че около Спасовден в света на хората идват “русалийки”, “русалци”, “русалии”. Представяли си ги като свръхестествени женски демони, подобни на самодивите, които имали дарба да лекуват странни болести. Приема се, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето/Erythronium dens-canis L/ и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Именници: Спас, Спаска, Спасена, Спасияна, Спасимир, Спасимира.


За съжаление, много тежко почернен тази година
...

сряда, 27 май 2009 г.

Игра, награда

В последните седмици, /или месеци?/ между блоговете се раздават много награди, израз на приятелски чувства, интерес и симпатия.
От Мими научих и за нова форма на общуване - игра. Да се посочат седем неща, които охарактеризират блогера. т.е.
Сам да се определиш в 7 важни и стойностни за теб качества,
като ги споделиш със 7 свои приятели.
Този начин на личностно опознаване ми допадна.

И така:
Условията са прости:
1. Да напишем 7 неща, които ни характеризират
2. Да предадем играта на 7 приятели блогъри


Преди да "започна" играта искам да благодаря на Мими,
че ме е включила в списъка на 7 приятели.
Както и да я поздравя за личностната самооценка - харесва ми такъв човек, още повече да ми е приятел.

За т.1. - Опитвам се, стремя се да бъда:
* позитивна
* добронамерена
* отзивчива
* опрощаваща
* отговорна
* упорита
* усмихната


За т.2. - Естествено Мими, ако можех да обърна играта,но тя продължава към:

Дими
Илианка
Йоли
Вики
Еос
Краси
Vera


И да можех още ...

И на последно място, но не по значение -
нова награда
,
пак от Мими!
Сърдечни благодарности, радваш ме отново!
Едно чудесно послание:
"Eat good, feel good"


Препращам наградата, с пожелания за добро усещане към:
Краси
Илианка
Йоли
Вики
Еос
Vera

Приятелски поздрав към всички вас!


Спаначен “Наполеон”

Тези дни една по-едролистна, но много полезна рукула ме провокира да направя вариант на
Спаначен “Наполеон”

Вариантът със замяна на спанак с рукула ни допадна, а добавката на свежа мента посили аромата.

Дип:
150- 200 гр. микс сирена /не солени/
2 с.л. майонеза
1 с.л. кисело мляко
½ - 1 чаена чаша нарязани вътрешни крехки листа спанак /рукула
1 с.л. нарязани маслини /зелени/
1 с.л. нарязан магданоз/копър/мента
1 стрък наситнен пресен чесън
1 стрък наситнен пресен лук
1 щ. бял черен пипер

Сиренето, заедно с майонезата и киселото мляко се разбиват на крем.
Добавят се зелените подправки, маслините, лука и спанака.
Овкусява се с черен пипер и сол на вкус.
С този дип се намазват резени домати, краставици, сварени яйца,
които се подреждат.
Към дипа може да се прибавят сварени яйца и ядки.
Добре се гарнира с хрупкаво хлебче.

вторник, 26 май 2009 г.

Книжен кебап

Отдавна исках да напиша за тази рецепта от турската кухня с агнешко месо. Сполучлива е и с крехко свинско.
Харесва ми идеята, с предварително подготвяне на всички компоненти и запичане в хартиен плик, само за задушаване и обединяване на вкусовете. Този начин позволява предварително по-ранно подготвяне, а финализиране непосредствено преди сервирането.


Книжен кебап

Продукти за 6 порции /съотношението е ориентировъчно/;
1 гр. крехко месо /агнешко или свинско/
2-3 глави стар лук
15 главички дребен лук
6-10 малки бейби моркова или 3 по-големи
1 чаша замразен грах
½ кг. дребни пресни картофки
300 гр. дребни гъби
½ ч.чаша вино розе
по 10 гр. масло за морковите, лука и гъбите
1-2 скилидки чесън
мазнина за пържене
целина, чубрица, сол и черен пипер на вкус
магданоз, пресен зелен лук за поръсване
Месото, ако е свинско се маринова /по желание/ за 12 часа в 3-4 с.л. олио и марината от 1-2 дафинови листа, чаена лъжичка суха мента, скилидка чесън, щипка захар и черен пипер 10-на зърна.
Зеленчуците се нарязват на едро, като дребните остават цели.
Месото се запържва в нагорещена мазнина до зачервяване. Изважда се в затоплена чиния и на негово място се добавя маслото и задушават нарязаните глави стар лук и малките цели. Добавя се месото, гаси се с виното и след извиране се налива подсолен бульон, да покрие сместа. Ври на тих огън до омекване на месото /около час/.
Морковите се задушават в масло и с малко бульон /вода/ и сол до леко омекване. Аз го правя в МВ.
Грахът се бланшира.
Гъбите се запържват в силна мазнина с маслото, скилидка чесън и сол на вкус.
Картофите се пържат в мазнина до полуготовност, изваждат се и отцеждат.
Фурната се загрява на 180С.
Нарязват се парчета хартия за печене или пергаментова /оризова/ с размер около 40 х 40 см.
В средата се поставя смес от всички съставки, налива се още 2-3 с.л. от бульона на месото, поръсва се с целина, чубрица и черен пипер.
Всеки лист се прегъва от двете страни към средата, покривайки сместа /като плик/ и след това – от другите две.
Поставят се в тава и пекат за около 20 мин.
Сервира се с хартията.

Може да се приготви /правила съм я/ и без грах.


В оригиналната рецепта, която е много добре онагледена в стъпки, се добавят и домати.

понеделник, 25 май 2009 г.

Питки „звезди Carina”

Идеята на тези питки, тип ‘звезди Carina ” е вкусната рецепта на тестото, както и по-различното им оформяне, разнообразяване на традиционните питки с мая.
Тяхната звездовидна форма обаче, не е от шаблон, а прорези и обръщане.
Правя ги многократно - с хрупкава коричка и мека вътрешност.


Питки „звезди Carina”

Тесто:
2 ч.чаши пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша смляни фини овесени ядки /или друг вид брашно, напр. ръжено/
7 гр. суха мая /пакетче д-р Йоткер за 1/2 кг. брашно/
1 щ. сода бикарбонат
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
180 мл. хладка вода
50 гр. мак/сусам, слънчогледово, ленено семе/
От посочени продукти се замесва меко тесто, след което втасва за около час.
Размесва се отново, разделя се на 10-12 части, оформят се топки.
Всяка питка се навлажнява леко с вода и притиска към семената.
С помощта на резачка се правят три централно пресичащи се прореза.
Обръщат се получените звездовидни лъчи навън.
Поставят се върху хартия за печене и втасват отново за около 45 мин.
Пекат се в загрята фурна на 220-230С.
Охлаждат се върху решетка.

Могат да се покрият с различни семена - лен, сусам, слънчоглед, мак ...

В оригиналната рецепта на Carina няма олио и захар.
Количеството на маята е 10 гр. за 500 гр, брашно /300 пълнозърнесто и 200 бяло/.

Печенето, по рецептата е 10-12 мин, при мен повече, заради пълнозърнестото брашно.

Carina, с благодарност!

И още питки.

Butterfly Award

Обичам пеперуди,
асоциациите с късмет, любов и щастие.

Получих и такава награда.
От Дими:

Butterfly Award



Дими, скъпа -
тази награда е толкова хубава -
с нежната феерична пеперуда и нейната символика.
Благодаря ти от сърце!

Ще се радвам тази композиция да ти хареса:

Казва се,
Ако се подържи пеперуда в ръка,
а после пусне - да полети на свобода -
ще се изпълни съкровено желание.
Аз ще пусна пеперудената награда към:

Краси

Phoenix

Aparna

Сърдечен поздрав за вас, момичета.
Честито и не "задържайте" пеперудата!
Kind regards to you, girls!
Congratulations and do not hold butterfly!

неделя, 24 май 2009 г.

24 май

Мислех си за какво да пиша за този Светъл празник.
Че е ден на нашата писменост и култура.
Че е ден за възхвала делото на Кирил и Методий.
Че е ден за национална гордост и самоопределяне.
Че е ден за духовно извисяване и стремеж към усъвършенстване,
Че е ден на буквите, цветята и всенародно веселие и може би още ...
Накрая реших - достатъчно е само това:

Днес е 24 май!
Честит празник на всички българи!






`Химъ на Св.св. Кирилъ и Методи` / Ст. Михайловски, 1892/

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
/от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
/духовно покори страните,
които завладя със меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
/в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дълга си всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
/за всесветовната просвета
тя бе неизчерпаем вир.

Бе и тъжовно робско време...
тогаз балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отомански властелин...

Но винаги духът народен
подпорка търсеше у вас,
/о, мъдреци! През десет века
все жив остана ваший глас!

О вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина.

Подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
/апостоли високославни,
звезди върху славянский мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек името ви да живее
във всенародната любов,
/речта ви мощна нек се помни
в славянството во век веков!


Да, това е Празникът... и огромни кичести божури.