четвъртък, 30 юни 2011 г.

Слънчево хлебче

Избрах да предложа това хлебче като начало за един от най-слънчевите летни месеци и преди изгрева на първоюлското утро. Джулая (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е уникалният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Символичното посрещане на момента, когато слънчевият диск се показва над морето се свързва /поне в първоначалният му смисъл/ с надежда за едно ново начало и едно по-добро бъдеще, като вече има идея 1 юли да се превърне в европейски празник на свободния дух.
Тематичното слънце лъчово оформление е лесно, а приготвянето на тестото - още повече. Използвах пропорциите и технологията на хляб без месене, който стана популярен преди няколко години по метода Artisan Bread in Five Minutes a Day .
"... или със само пет минути активна подготовка време.
Миксиране на продуктите, без да месят продължително, запазване в хладилника, откъсване на порции веднага /след втасване/ или през следващите дни до седмица, оформяне и печене".



Слънчево хлебче
/Epi Bread Wreath/


Продукти:
3 ч.чаши брашно
1 ч.л. инстантна мая /със заоблен връх*
1 ч. л. сол*
1 1/3 ч.чаша вода, хладка

* количеството на маята и солата съм намалила, в сравнение с оригиналната рецепта.

Разбъркват се продуктите на ръка в дълбока купа и оставя около 2 часа на стайна температура да задейства маята. След лекото повишаване /втасване на тестото се поставя в хладилник за около 24 часа за първоначалното използване. Може да стои в рамките на няколко дни.

Изважда се от хладилника, леко се поръсва плота с брашно и оформя мека и еластична топка. Внимава се, да се не уплътни много и излезе въздуха от тестото. С пръст се оформя дука в средата, след което се разтегля на венец.
Поставя се върху поръсена с царевично брашно хартия за печене. Оставя се да втасва около 30 мин. на топло място.
Фурната се загрява на 220С, а след поставянето се намалява на 200С/или 180С/, за по-светъл цвят. Поставя се плитък съд под решетката за печене.
С кухненска ножица се правят прорези под 45 градуса на дълбочина около 5-6 мм от долната страна. Леко се отварят навън. За по-плътна коричка намазах прорезите с вода.
Поставя се върху плоча или тава за печене, като в съда под скарата се налива гореща вода.
Пече се около 30мин. до златисто, като последните 5 мин. може да се постави направо върху плочата за по-хрупкава коричка.


Изважда се и охлажда върху решетка.


Изпеченият хляб има ясен кух звук, хрупкава коричка, пухкава вътрешност и уханен аромат на прясно приготвен хляб.



Добро, усмихнато и щастливо юлско утро(е) :)

сряда, 29 юни 2011 г.

Петровден е

Днес е Петровден.
На
29 юни църквата чества паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, наречени още "първовърховни престолници и вселенски учители".


Светата църква чествува едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели страдания и гонения и завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот.

Свети апостол Петър
Свети апостол Петър, брат на ап. Андрей Първозвани, бил неук и беден рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Еврейското му име било Симон, а името Петър, което на гръцки означава "камък", му дал Сам Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал: за кого Го мислят човеците, Петър отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Апостол Петър бил един от най-любимите ученици на Спасителя и бил въздигнат от Господа до апостолско достойнство. Петър следвал неотделно Спасителя до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и горчиво се разкаял.

Свети апостол Павел
Свети апостол Павел (от лат. паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици. Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. По традиция се отговява с варено тазгодишно пиле и празнични погачки. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи за здраве. С Петровден завършва и Петровския пост. Тази година празникът се пада в сряда, така че вместо с пиле се почита с риба - "Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино."

Според църковния устав, тази година Петровден се почита с постна трапеза, но храната не е сред най-важното на празника. Към рибата добре пасва пюре от бял боб с патладжан и класическите пържени картофки.


Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празнуват носещите имена:
Петър, Павел, Камен, Петя, Павлина и Полина.

Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли , за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.

/снимката е от интернет галерия/

Честит празник!

понеделник, 27 юни 2011 г.

Купички с череши

В древния Рим да почерпиш гостите си с череши е било знак на почит и уважение. И аз искам да предложа купичка с череши. В края на юни кюстендилските череши са в своя апогей - изключително ароматни и сладки, носят вкуса и свежестта на лятото. Обичам това време за черешобер, градините са пъстри, обилно отрупани с различни сортове и хибриди /бинг, ван, слънчевата - райнер/. Плодовете са едри, от розово червени, през ярко до тъмночервени, някои с лек черен нюанс. Трудно е да избереш. Прекрасни вкусови качества - плътно и хрупкаво плодово "месо", сочно, сладко или слабо кисело - за всеки вкус. Много фибри и малко калории, едни от най-полезните изкушения, умело синтезирани в 10 причини за да обичаме череши и включени в групата на т. нар. супер храни. Няма да пиша повече за моето специално отношение към черешите, за което се знае :) и направо ще прикача няколко снимки, след тях рецептата за един постен десерт купички с череши.




Сега и моите
Купички с череши


Продукти за 6 купички:
½ ч.чаша слънчогледов маргарин
1 ч.чаша брашно
1 с.л. бадемово брашно
1 с.л. нишесте, с аромат на лимон
¼ ч.чаша захар
1 щ. сол
1 ч.л. лимонова кора, настъргана

1 ч.чаша =240 мл.
В кухненски процесор или на ръка се замесва се тесто от посочените продукти до хомогенизиране и изглаждане. Оформя се топка, която се поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 150С-160С.
От тестото се късат топчета, които се приплескват с равномерна дебелина към стените на формички за мъфини. Набожда се тестеното дъно с вилица, за да не се надува при печене.
Пекат се около 12-15 мин. до златисто, изваждат се от формите след леко охлаждане. Оставят се напълно да изстинат.

Аз изпекох и няколко сладки "лъжички" от същото тесто, за гарниране на купичките.


За пълнежа - свежи и почистени /едностранно/ от костилките череши, като няколко се оставят с дръжките. Обичам по-натуралния вкус на плодовете и затова черешите няма да се пекат /както при традиционните пайове, а съвсем леко се задушават в захар и собствен сок.

2 ч.чаши череши, почистени от костилките
1 ч.чаша захар, според сладостта на черешите
2 с.л. нишесте
1 ч.л. лимонов сок и кора от лимон
1 ч.л. черешов ликьор

Смесват се черешите със захар, ликьор и лимонов сок, оставят се да отлежат около час, като периодично се разбъркват да се разтвори захарта. Отлива се малко от получения сироп и смесва с нишестето на кашичка. Сместа се изсипва в тенджера и вари на умерен огън, като се разбърква. След две-три минути /според желанието за хрупкавост/ черешите се изваждат, а варенето продължава докато сосът се сгъсти. Връщат се черешите обратно и тенджерата се маха от котлона. Ароматизира се по желание и леко охлажда.
Непосредствено преди поднасяне купичките от маслено тесто се пълнят с плодовия крем и поръсват с натрошени бадеми. Гарнират се с още няколко почистени с дръжки череши и листа свежа мента.


Лъжица сладолед или сметана биха били едно чудесно допълнение към десерта извън времето за пости.


Опитайте...

събота, 25 юни 2011 г.

Кускус със зеленчуци

Когато преди време Дани и Краси публикуваха едни чудесни предложения за кускус, вече имах своята представа как ще го приготвя. Харесваме нежния му вкус, атрактивна форма, както и възможността да попадне в категорията бърза кухня, което го прави идеален за лятото. Знаех за полезните качества на couscous, включвайки го най-общо и погрешно може би в групата на пастата, като изделия от твърда пшеница. В същност, най-малките "макарони" на света са много по-полезни. Тези ръчно приготвени грисови зрънца са сред най-здравословните зърно-базирани продукти, като имат нисък гликемичен индекс /25%по-малко от другите тестени изделия/ и много малко мазнини. Имат повишен витаминен профил, съдържайки два пъти повече рибофлавин , ниацин , витамин В6 и фолиева киселина, и четири пъти повече тиамин и пантотенова киселина.
Макар да го използвам повече в салати, избрах да обединя кускус с изобилие от млади зеленчуци – тиквички, грах, зелен фасул, лук и чесън в леко ястие или гарнитура. Имах колебания, дали да пиша тази рецепта, но това, което ми допадна и надделя да я споделя, е по-различната технология на приготвяне. Вместо обяснения ще прикача видеото. Пролетен или летен, за 10 минути готвене, резултатът е повече от задоволителен – свеж вкус, много аромат и подчертана рехава зърнистост.


Кускус със зеленчуци

Продукти:
1 ч.чаша инстантен /марокански/кускус
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша млад грах, може и замразен
1 ч.чаша аспержи, използвах крехък зелен фасул
1 стрък чесън
½ ч.чаша нарязан зелен лук
1 малка зелена чушка, може и люта
1 с.л. зехтин, аз увеличих на 2 с.л.
2 с.л. нарязана мента или магданоз
½ ч. л. кимион
сол, черен и лют червен пипер на вкус
Добавих още:
1 ч.л. захар при варенето на зеленчуците;
1 тиквичка нарязана на ситно и задушена, а може още и задушени гъби



Времето за запарване на инстантния кускус, трябва да се съобрази с указанието и инструкциите на опаковката- варират в рамките на 5-10 минути в зависимост от вида и марката.

Гарнирах със запечени чери домати още задушен грах и фасул.


Чудесен за подложка, с грилована или панирана бяла риба – вкусно ...


Опитайте…

сряда, 22 юни 2011 г.

Студен жасминов чай

Е, лятото вече е факт, синоптиците обещават и типични летни горещини. Скоро, на 24 юни е Еньовден, още един народен празник в богатата ни фолклорна традиция. Денят е посветен на билките и животворната сила на слънцето и водата, природата и плодородието, Казва се, че при изгрев Слънцето трепти и играе странен танц. Този, който го зърне и поеме поне малко от лековитата утринна роса, ще бъде здрав и бодър през годината. Счита се, че срещу Еньовден билките придобиват и най-голямата си лечебна сила. Събраните тогава еньовските китки се използват не само за лек, но и като билков чай за здраве. Чаят има уникалните свойства да успокоява и ободрява, да спомага за концентриране на вниманието и да повишава работоспособността. В последно време медиците го определят като по-полезен и от водата в способността му да хидратира в пъти повече тялото и кожата, отколкото обикновената чиста вода.
В легендите чаят е открит случайно от китайския император, философ и писател Шен Нунг, живял преди приблизително 5000 г. - докато седял в гората, съзерцавайки огъня и потънал в размисъл, неочакван порив на вятъра отронил от близкия храст няколко листенца и те паднали във врящата в котлето вода. Разнесло се сладостно ухание, което привлякло вниманието на императора. Той открил храста, набрал още листа и щом се върнал в двореца, наредил да му приготвят от удивителната напитка.
Избрах да обединя двете идеи в свежо, разхлаждащо и много ароматно предложение – цветен студен чай от жасминови листа и мента, мед и лайм. Като че усетих магията на драконовите чаени перли, които разтваряйки се в първоначалната си красота отделят чудесен аромат, усещане за слънце и вода, носят чувство на спокойствие и хармония.


Студен жасминов чай


Продукти:
¼ ч. чаша жасминов чай или 8 -10 пакетчета жасминов чай /може и микс със зелен/
½ ч. чаша пресни листа от мента
4 ч. чаши почти кипяща вода
½ ч. чаша сок от лайм или лимонов сок
¼ ч. чаша мед, аз предпочитам само 1 ч.л., за аромат
4 ч. чаши студена вода
2 лайма, нарязани на шайби,
лед
мента стръкчета за гарниране, имам в саксия :)


Със сигурност не съм спазила най-правилата технология за запарване на чая за максимално извличане на етеричните масла и полезни свойства, но се съобразих с предписанията за температурата на водата:
не кипяща /около 70-75 градуса Целзий/- когато започнат да излизат първите мехурчета. Важно е и времето, за което ще се запарва чаят – в продължение на около 2-3мин. в по-широк съд, за да могат перличките свободно да се развият.
Прецежда се и излива в голяма кана.
Разбива се сокът от лайм или лимон с меда, до неговото пълно разтваряне.
Добавят се към прецедения и леко охладен чай, както и чашите студена вода.
Накрая се ароматизира с резените лайм, лимон, листенцата мента /леко начукани, но не нарязани/ и поставя в хладилник за около 2 часа.

Сервира се върху лед, с още лайм и мента,
декорирах и с по една цветна жасминова "перличка".


Към вълшебствата в една чаша чай, ще добавя и още едно -
прекрасният жасминов цвят, скътан в малката топчица от чаени листа.


Опитайте…

неделя, 19 юни 2011 г.

Петрови заговезни и петрови пости

Близо 2 месеца след като приключи Великия пост, една седмица след Петдесетница и отново православния свят навлиза в нов постен период – Петровите пости. Наречени са още "Апостолски" и тази година започват от понеделник /20 юни/ и завършват на 29 юни, празникът на св. апостоли Петър и Павел.




В деня преди началото на период за пости се отбелязват т.нар. заговезни. На Петрови заговезни е последният ден, в които християните могат да ядат яйца, месо, мляко и млечни продукти.
Петровият пост е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност (Деян. 13:3), а също и заради особена почит към светите първовърховни апостоли Петър и Павел.


Началото на Петровите пости се определя според деня на Св. Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден (който е винаги на 29 юни), но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.
Режимът на Петровия пост е облекчен - пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба. Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино. Ако 29 юни, празникът на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък- се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.

Макар и кратки, по време на тяхната продължителност има още християнски празници, за които ще допълвам своевременно:
Еньовден /24 юни/ е празник, който е свързан с деня на лятното слънцестоене и е познат още и като "сред лето". В началото е бил чисто езически празник, който Църквата е обединила с честването на Рождение на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце. Покрай всичко това за този ден има и предостатъчно вярвания, разпространени из цяла Европа. Във всички тях има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.

Тази година на 26 юни се чества един уникален /най-новият и подвижен/ празник в нашия църковен календар - Неделя на Всички български светии- втора неделя след Петдесетница .


На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие. Били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици.
Най-характерният елемент в култа към светиите е подражанието във вярата и доброто.
И още...

Леки и спокойни...

събота, 18 юни 2011 г.

Лятна торта

Иде лято! :)
Само след няколко дни настъпва лятното слънцестоене, но лятно настроение се усеща вече навсякъде - ярко слънце, усмихнати хора, летни теми, ваканции, леки ястия, изобилие от плодове и зеленчуци. Сега е и сезонът за щедри плодови десерти, сладоледи и мусове, които са хит по кулинарните блогове и форуми. Изкушенията са големи - свежи плодове, сметана, шоколад, с или без бисквитена подложка. Нашата първа за тази година лятна торта е по-скоро комбинация от любими плодове и много крем. Е, има и шоколад, бял. Ягоди, череши и кайсии, сметана и тънък блат за основа. Рецептата не е нова, по-скоро обединена и импровизирана на тема ягодовото шоколадово парфе, което отдавна харесваме. А за външното оформление избрах тази идея, асоциираща с летни разцъфнали рози - бързо, свободно и семпло декориране.
Ето я:


Лятна торта

Продукти за блата /може и готов!/
1 ч.чаша захар
1/3 ч. чаша масло
2 яйца
1 ¼ ч.чаши брашно
¼ ч.чаша нишесте
2 ч.л. бакпулвер /равни/
½ ч. чаша прясно мляко
1 щ. сол
ванилия

½ ч.чаша прясно мляко, подсладено и ароматизирано с 1 с.л. бейлиз за навлажняване на изпечения блат.

1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С.
Форма за торта се покрива с хартия за печене.
Разбиват се маслото със захарта. Добавят се яйцата, едно по едно и разбиването продължава до поемането им. Смесва се брашното, нишестето, солта и бакпулвера и добавя към масления крем, разбърква се добре. Накрая се добавя и млякото, разбиването продължава докато сместа се изглади. Ароматизира се и изсипва във формата.
Пече се около 25-30 минути до златисто и проба за суха клечка.
Изважда се, охлажда се върху решетка. След пълното му изстиване леко се издълбава от горната страна плитко, но с диаметър на купата, в която ще се желира кремът. Основата се оставя една нощ да изпръхне, а отделената част се използва за попълване в крема, като леко се навлажнява с подсладено и ароматизирано прясно мляко.

Продукти за крема:
150 гр. бял шоколад
½ ч.чаша пудра захар или на вкус
500гр. сметана /използвах растителна и животинска/
2 равни супени лъжици желатин
100-150 гр. блат нарязан на кубчета
250 гр. плод - ягоди, кайсии и череши, нарязан на малки парченца
1 ч.л. кора от лайм
ванилия за аромат
сладкарска боя по желание

Съд с кръгла форма /купа/ се намазнява и покрива със стреч фолио, като гънките се изглаждат внимателно.
В 1/3 ч.чаша вода се втечнява на водна баня /предварително накиснатия за около 20 мин./ желатин.
Разбива се сметаната/сметаните със захарта и ванилия на гъст крем.
Разтопява се шоколадът на водна баня с 1 с.л. от сметаната.
Налива се разтопения желатинът /желателно е да са с еднаква температура/ като се разбърква до хомогенизиране, след което се изчаква леко да изстине.
Преди да започне да желира се добавя сметаната, кората от лайм и разбърква до поемане.
Изсипва се във форма, като се налива се крем, блат с плодове, пак крем блат с плодове и накрая крем.
В хладилник се оставя за около 6 часа да стегне, или вечерта за другия ден.
Сглобяване:
2-3 ч.чаши разбита сметана, сладкарски или маслен крем по избор за покриване на тортата.
В оформянето на тези "рози' се изразходва повече крем.
Сглобяването на тортата е лесно - леко се навлажнява основата с подсладено и ароматизирано прясно мляко. Намазва се с тънък слой крем от покритието и отгоре се поставя вече стегнатата плодова смес, като формата се отделя и обръща върху блата.


Довършва се с покритие от още крем - твърдо разбита сметана, плътен сладкарски или маслен крем по избор, който се шприцова свободно във форма на спирали или други.

Icing Roses Tutorial from Casey North on Vimeo.

Още за час в хладилник, за да стегне покритието и да се обединят вкусовете, и е готова.


Опитайте...

петък, 17 юни 2011 г.

Салата Джордж Вашингтон

Салата George Washington е свежо съчетание на сладко - солено от череши, сирена и орехи, която адаптирах по наш вкус. Не съм сигурна дали това е идея на първия президент на САЩ, Джордж Вашингтон или е посветена на тази значима и емблематична личност. Съществува интересна традиция, по повод неговия рожден ден да се приготвят ястия с череши. Разказвани са много истории за пословичната честност на Вашингтон като дете. Един популярен анекдот е за това как той, за да изпробва нова брадва, отсича черешово дърво. Когато баща му опитва да разбере кой е злосторникът, той казва една от най–прословутите реплики в американската история
„Не мога да лъжа, аз бях този, който отсече черешата”.


Салата Джордж Вашингтон
/адаптирана по George Washington Salad /


Продукти:
2 ½ ч.чаши почистени пресни череши
1 с.л. черешов ликьор или вино
¼ к.л. канела
1 с.л. захар/мед
няколко капки балсамов оцет, ако са много сладки
кимион и черен пипер на вкус

За желиране:
1 опаковка червена глазура за торти /желе за торти на Д-р Йоткер/
250 мл. вода или сок
2 с.л. захар /ако се използва вода/

За гарниране:
1 ч.чаша млечен пастет или дип, по избор
1/4 ч.чаша нарязани орехи, може запечени

Почистените и нарязани на половинки череши се поръсват със захар и канела. Поставят се тиган и загряват за не повече от минута две - според желанието за по-твърди или по-меки плодове. Овкусяват се с ликьор, балсамов оцет, кимион и черен пипер на вкус.
Махат се от котлона и леко охлаждат.
Приготвя се желиращата смес, според указанията на опаковката. За моя вариант - в 250мл. студена вода се разтваря желиращата смес, добавят се 2 с.л. захар и се оставя на котлон да заври.
След охлаждане за около минута се смесва със задушените череши. Изливат се в съд, използвах с вместимост 450 мл. Поставя се в хладилник за няколко часа да стегне.
Непосредствено преди поднасяне са покрива с млечния пастет и поръсва с орехови ядки.


Гарнирах със фино нарязана зелена салата и пресен босилек.


Комбинацията череши - сирене, не е прекалено сладка, въпреки захарта и вкусовете са балансират добре. В оригиналната рецепта се подслажда и млечната заливка от сметана и крем сирене, добавен е и компот от ананас. Явно е, че и сладък вариант за десерт би бил чудесен.


Опитайте...

понеделник, 13 юни 2011 г.

Претцел хапки

Представяне на популярният баварски геврек претцел/бретцел може би не е необходимо, макар и точният му произход не е известен. Не е тайна, че обичам историите на рецептите и проследяването им почти винаги ми дава интересна информация. Има предположения, че той е гръцки хляб, а друга идея - за италиански монах, използвал ги като възнаграждение на децата при изучаване на молитви. Естествени са твърденията, че гевречета bretzel са изобретения на немските хлебари. Чела съм за тяхната технологична обработка с воден разтвор на натриева основа /сода-каустик/, наричана луга. За откриването на този вид гевреци се приписва и резултатът от химически гаф, за който разказват наши студенти, представящи забавната част на науката - "Преди около 200 години един немски сладкар по погрешка, вместо да ги натопи в захарен сироп, ги накиснал в разтвораhttp://www.blogger.com/img/blank.gif, с който миели кухнята - наситен разтвор на натриева основа, или сода каустик. Опекъл ги и забелязал, че станали кафяви и хрупкави, и при това не изгорели отвътре. И хората много ги харесали, и така се родил Баварският претцел.
В съвременната ни домашна кухня този метод е неприемлив и най-често използван е соденият разтвор. Така ги правя и аз от години, често оформени в характерната преплетка, понякога като питки, а сега с идея за малки пухкави хапки.

Претцел хапки
/рецептата е адаптирана от Chewy Pretzel Bites/


Тесто за около 40 бр.
1 с.л. инстантна, суха мая
½ ч. чаша топла вода (32°C)
¼ ч. чаша прясно мляко
2 с.л. захар
1 с.л. олио, още за намазване
2 ч. чаши брашно
1 ½ ч.л. сол

1 ч.чаша = 240 мл.

Топинг;
3 ч.л. сода бикарбонат
1 чаша много гореща вода
за намазване - 1 яйце, разбито с 1 ч.л. вода,
морска сол,семена и ядки за поръсване

За намазване около 3 с.л. разтопено масло
Маята се разбърква с брашното, добавят се захарта, сол, мляко и вода, олио.
Замесва се меко еластично тесто, което се оставя да втасва около час.
Разделя се на 8 части, които се оформят като питки и разточват на тънки дълги фитили.
Тестото е много еластично и лесно за моделиране. Режат се малки хапки, но могат да се сплетат и класически претцели.
Аз късах направо от тестото парченца с големина на орех и оформих топчета.
От популярните два варианта – втасване, варене, печене или намазване с разтвор, втасване печене избрах втория, по-лек и бърз.
Фурната се загрява на 220С.
Приготвя се содения топинг, като напълно се разтваря содата в горещата вода.
Потапя се всяка хапка в содения разтвор и поставя върху пекарска хартия в съд за печене. Оставя се да втасват около10-15 мин. Мажат се с разбитото яйце, поръсват се с морска сол, сусам, мак или други семена.
Пекат се в нагрята на 220°С фурна за около 8-10 мин. до зачервяване. Колкото топлината на фурната е по-силна, кафеникаво-златистият цвят е по-наситен.


Технологичната последователност в снимки и стъпки.

След изваждане се намазват с масло и хапват топли, може и студени, като закуска или мезе за бира:)


Може да се сплетат и в популярната форма.


Сервирах си с пикантен доматен сос и млечен пастет от ½ ч.чаша топено сирене,1 с.л. сметана, 1 с.л. горчица, сол, черен пипер и чесън на вкус. Дори само хубава горчица е едно чудесно допълнение. Въпрос на избор...


Опитайте...

събота, 11 юни 2011 г.

Първите череши,Черешова задушница,Петдесетница

В българския народен календар първите сезонни череши се свързват с
Черешова задушница.


Съботата преди Петдесетница е за почит към мъртвите, чиито души да били свободни да се върнат край обичаните си хора. Това е една от четирите големи задушници, в календара на православната църква. Християните измолват прошка за душите на техните починали близки. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които традиционно се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. Спасовската задушница се пада по време, когато масово зреят черешите, поради което по-популярното име на деня е Черешова задушница - първото опитване на черешите става след като първи "опитат" от черешите покойниците.


“Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост”
казва Библията.

На 11 юни Православната църква чества празника
"Св. Богородица - Достойно ест",
посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.


Достойно ест яко воистину блажити тя, Богородицу“ -
“Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице...“

Утре, петдесети след Възкресението на Спасителя, Св. Църква чества едно велико и славно събитие - слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Този празник всъщност е рожденият ден на Христовата църква.
В християнския светоглед Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния сисъл- Бога-син и Светия Дух - животворящото начало. Той се нарича Петдесетница, а още Пресвета Троица, понеже слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост от страна на трите Божии лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий.


На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение. Над града се разнесъл страшен тътен и над главите на учениците Христови се появили огнени пламъци. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб.
Понеделник след Петдесeтница е празникът на Светия Дух. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове, украсява човека с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17)
Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел (Галатяни 5:22-23) са:
любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост,
милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Syllabub с ягоди и шампанизирано вино

Още един десерт с ягоди, преди сезонната хегемония на черешите - Syllabub (sillabub, sillibub) е от старите елегантни английски десерти, на основа подсладена бита сметана, пресни плодове и ароматен алкохол /вино или шери/. За начало се смята времето на династията на Тюдор, но се свързва най вече с кралица Елизабет и идва от "Sille" старо френско вино, и "bub", означаващо пухкава и пенлива напитка. Както повечето такива рецепти има много истории, варианти и промени и в днешно време отново успешно се популяризира. Съвременният вкус варира много в зависимост от конкретната рецепта, какви допълнителни подправки /джинджифил, индийско орехче, канела, ванилия/ или продукти /лимон и портокалов сок, ядки и бисквитки/ се добавят, какъв алкохол се използва, каква сметана се смесва, както и начина на приготвяне. В някои случаи, syllabub има консистенция, която изисква да се консумира с лъжица, като сладолед, но той може да бъде във вид на коктейл. питие. За разлика от sabayon или zabajone не се използват яйчени жълтъци. Допълних с обикновени английски сладки, още ягоди и вино. До поднасянето се съхранява в хладилник - най добре няколко часа, при които сместа се уплътнява допълнително, остротата на алкохола се изпарява и ароматите се обединяват.


Syllabub с ягоди и шампанизирано вино
/по идея от
Elizabeth David's syllabub /


Продукти за 3-4 порции
200 -250 мл. сметана *
¼ -½ ч.чаша пудра захар
1 ч.л. сок от лайм или лимон
1 ч.л. ягодов ликьор
¼ ч.чаша газирано/шампанизирано вино
1 ч.л. настъргана кора от лайм или лимон
1 щипка настъргано индийско орехче /по желание/
3-4 бисквитки
дузина ягоди
2 с.л. филирани бадеми
листа мента за гарниране

*Използвах по-олекотен вариант на сметана – растителна 30 % масленост и за по-голяма плътност 1 ч.л. стабилизатор за сметана.

Сметаната се охлажда много добре. Разбива се с пудрата захар до леко сгъстяване в студена купа. Наливат се по малко лимоновият сок, ягодовият ликьор и виното. Разбъркват се до хомогенност, изсипва се лимоновата кора и стабилизатора за сметана /ако ще се използва/, като продължава разбиването до лека кремообразност на сместа. При продължително разбиване животинската сметана може да стане зърниста.


Към десерта изпекох семпли, но вкусни английски сладки.


Обикновени английски сладки

Продукти за около 2 дузини малки
сладки
1 ¼ ч чаша брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
2/3 ч. чаша захар
1 яйце
100 гр. масло
1/3 ч.чаша нарязани лешници
¼ ч.чаша шоколадов чипс
¼ ч.чаша стафиди
1 ч.л. кафе
1 ч.л. настъргани кора на лимон, лайм и портокал

1 с.л. захар за поръсване
1 с.л. филирани бадеми за поръсване

Брашно, сол, бакпулвер и захар се пулсират няколко пъти в кухненски процесор. Добавя се маслото, яйцето и цитрусовите кори, и се разбива до хомогенизиране. Налива се и кафето, като количеството може да се увеличи, ако сместа е много плътна.
Накрая се поставят нарязаните на едро лешници, стафидите и шоколадовите капки.
Оформя се тесто, което може да се постави в хладилник за около 20-30мин.
С набрашнени ръце се формоват топчета, с големина на орех и поставят в тава, покрита с хартия за печене.
Фурната се загрява на 180С и сладките се пекат за около 8-10 мин. според големината.
Изваждат се и след охлаждане се съхраняват в затворен съд.

При сервиране се подреждат натрошени бисквитки на дъното на коктейлна чаша, поставя се сметана, ягоди, отново сметана и гарнира с печени филирани бадеми. Допълних с обикновени английски сладки, още ягоди и вино.


Идеята за поднасяне в класическа английска градина би допълнила хармонията...
но избрах за компания именитата Елизабет Дейвид /Elizabeth David/ с още нейни рецепти, променили облика не само на британската кухня.

Опитайте...


вторник, 7 юни 2011 г.

Cherry Clafoutis

Мисля, че clafoutis е един от най-популярните френски десерти след креп и крем брюле, като по някакъв начин ги обединява, добавяйки и плодове. Clafoutis традиционно се приготвя с първите сезонни череши, които се пекат в палачинково тесто. Настъпвайки това време, неминуемо провокира приготвянето на това изкушение, но ми се стори интересна идеята за замяна с един друг плод cherry - домати чери и сервиране не като десерт. Зеленчуков микс от свежи домати, тиквички и гъби, пресен лук и чесън, добавка от сирена и подправки. Ще запазя френското наименование клафути - за разлика от запеканките, фритатите и стратите, в яйчената смес се добавя брашно, както за палачинково и запича във фурна.
А за клонката чери домати няма какво много да добавя в обяснение. Макар и да се смята, че възникнали в доисторическите времена и че именно с тях се поставя началото на култивирането на дивите домати, стават особено известни като търговски продукт след 1973 година, когато израелски учени създават този атрактивен сорт. Понастоящем в света съществува голямо разнообразие от хибриди тип "чери", отличаващи с уникален вкус и впечатляваща еднаквост по форма и размер, а вече са създадени и нови български сортове. Снимах с наличните ми в кухнята зелении:)

Зеленчуково клафути с чери домати


Продукти за 2 порции / 2 разлати съдове с обем 400 мл/
1 тиквичка /1 ч.чаша нарязана/
2 ч.чаши нарязани гъби
1 чушка /по желание/
1 стрък пресен лук
1 стрък чесън
50 гр. масло
½ ч.чаша сирене /козе или краве, използвах по- меко
чери домати едно съцветие /грозд
3-4 яйца
1 ч.чаша прясно мляко
2 с.л. царевично брашно
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан магданоз
½ ч.чаша настъргано твърдо сирене или кашкавал

Почистват се, обелват и нарязват зеленчуците. Запържват се в масло до омекване. Доматите чери се разрязват на половина, а някои се оставят цели.
Фурната се загрява на 175С.
Разбиват се яйцата, добавя се с царевичното брашно и разбърква на каша. Налива се прясното мляко и сместа се хомогенизира като за палачинки. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус и нарязания магданоз.
2 съдинки за клафути се намазват с масло. На дъното се разстила от зеленчуковата смес, натрошава се сиренето и залива с палачинкова смес. Отгоре се подреждат чери доматите и поръсва с настърганото твърдо сирене или кашкавал.
Пече се около 25-30 мин. до златисто и уплътняване на сместа.


Изважда се от фурната и леко охлажда. Аз го сервирах в съдинките топло, но ни хареса и студено.


Опитайте...