Кратко включване в лятна ми блогова ваканция и по аналогия с една популярна тв реклама: „това лято има вкус на лимон”…,
ще започна с лимоните. Едни от най-универсалните плодове, могат да озаряват
всяко ястие във вкуса и външния вид. Лимон използвам в сладки и пикантни ястия, супи и салати, и
не мога да определя, къде ги предпочитам повече. Присъстват като основен продукт
за приготвянето на всеки един от упоменатите елементи в заглавието.
В последно
време ми допада много комбинацията за зехтин с лимон. Зехтинът, със своите
прекрасни, ароматни и здравословни съставки е чудесен сам по себе си. Той може
да се даде широка гама от вкусове и стилове да даде голямо разнообразие от
желани аромати, в зависимост от вида на маслини, региона и тероар, зрялост,
обработка, възраст и други фактори. Избрах да обединя предимствата на двете: маслини и лимони. Лимоновият зехтин е със свеж вкус, хубав цвят и наистина
се откроява със своя силен аромат.
Потърсих рецепта за достъпен начин за получаване на зехтин с преобразен вкус
на лимонов зехтин - A Simple Lemon Olive Oil Recipe.
Домашен лимонов зехтин
Избира се, почиства и измива хубаво узрял лимон. Оставя се
да изсъхне, след което се рендосва само
кората /да не се включва бялата част от кожата на лимона, защото тя ще вгорчи
вкуса на лимоновия зехтин/. Следва загряване на зехтина /около 1 ч. чаша/, като се внимава,
защото е с ниска точка на горене - затопля се в продължение на няколко минути. Аз
използвах съд за водна баня. След като зехтинът
се е затоплил, се поставя лимоновата кора. Оставя се на котлона на слаба
температура за около 10 минути, след което се маха и изчаква да изстине. Може
да се остави и да престои за няколко часа, след което се прецежда. Налива в
бутилка, затваря се с коркова или гумена тапа и може да съхранява в хладилник.
Лимонов сок се използва в много рецепти за отключване на изтънчения вкус на рибата, а и зехтинът също така, за допълване вкуса на рибата, а заедно с още свежи подправки - придават особен аромат и вкус на рибата.
Този път рибата е пъстърва албинос /albino-trout/- красиви риби, златисто или бледо розови с розови очи. Вкусни като другите дъгови.
Пъстърва албинос и рукола salsa verde
/по идея от Baked Fish w/ Arugula-Caper Salsa Verde/
Сервирах с паста и кубчета домати. Едно удачно вкусово допълнение е ароматния сос с рукола и свежи подправки.
Рукола салса Верде /Arugula Salsa Verde/
Продукти:
½ ч.чаша рукола, ситно нарязана
½ ч.чаша пресен магданоз /мента, босилек/, ситно нарязан
½ ч.чаша рукола, ситно нарязана
½ ч.чаша пресен магданоз /мента, босилек/, ситно нарязан
1/4 ч. чаша зехтин,
използвах лимонов
1 с.л. каперси, изцедени
сок от 1/2 голям лимон (около 2 с. л. пресен лимонов сок)
кора на 1 голям лимон
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. каперси, изцедени
сок от 1/2 голям лимон (около 2 с. л. пресен лимонов сок)
кора на 1 голям лимон
сол и черен пипер на вкус
стрък пресен лук и скилидка чесън, по
желание
¼ ч.чаша зелени маслини с бадеми, нарязани
Разбъркват се руколата, магданоз, зехтин, каперси и маслини, лимонов сок и лимонова кора, сол и черен пипер заедно в купа. Покрива се и охлажда. Салсата може да бъде подготвена предварително до 4 часа, но най-добре да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.
Непосредствено преди поднасяне се добавят пресния лук и чесън.
Разбъркват се руколата, магданоз, зехтин, каперси и маслини, лимонов сок и лимонова кора, сол и черен пипер заедно в купа. Покрива се и охлажда. Салсата може да бъде подготвена предварително до 4 часа, но най-добре да престои на стайна температура 1 час преди сервиране.
Непосредствено преди поднасяне се добавят пресния лук и чесън.
Към рибата пасва чудесно.
Лятото продължава:) Леко, лесно и вкусно -
Опитайте...