събота, 31 март 2012 г.

"Аз правя, ти действаш"


Да подкрепим "Часът на Земята" /Earth Hour 2012 / !

Денят е днес, 

31  март, а часът – 20:30 часа българско време.



Тази година е петото издание на "Часът на Земята"  под мотото 
„Аз правя, ти действаш“


Знае се, че ”Часът на Земята” стартира като кампания, която приканва жителите на австралийският град Сидни да угасят осветлението си за един час. Днес мероприятието се разрасна до световни мащаби и представлява една от сериозните инициативи при борбата с климатичните промени.  
Рекорден брой от 135 държави и територии се включиха официално през 2011 г. 
По последни данни участваха официално 5251 града, сред които 47 български, 25 от световните мегаполиси и 8 от 10-те най-големи града на планетата. 
Общо се присъединиха около 1,8 млрд. души.

През 2012 г. "Часът на Земята" е под мотото „Аз правя, ти действаш“. 
Целта е да покажем, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем. 
Вече 73 града в България са потвърдили официално своето включване в инициативата..



Едно просто действие. Едно огромно послание.
"Изключи светлината, включи се"!
 

сряда, 28 март 2012 г.

Китайски лучени палачинки

Макар пресният зелен лук да присъства на пазара целогодишно, като че му се радвам  най-много през пролетта. Много свеж, крехък и фин, сега е чудесен за приготвяне на една класическа китайска рецепта – Китайски лучени палачинки /Chinese Scallion Pancakes/.
По състав нищо особено: приличат, но не съвсем, на обикновени банички с лук пържени на тиган, но с разлика в технологията на приготвяне, която обуславя друг вид структура на тестото, респ. и вкус. Може би това е древен китайски похват, принципно почти сходен с тази на бутер тесто, кроасаните /многолистно или слоесто тесто/, което прави иначе обикновените лучени банички/палачинки по-различни. Вече споменах, че има съществена разлика в технологията, в същност те са две и ми беше интересно да разбера повече за тяхната обосновка:
Първата е температурата на водата. В повечето рецепти за печива от банично тесто се използва хладка или студена вода. В този случай предложението е за много гореща – почти вряща. 
Преди време четох много материали за развитието и ролята на глутена в тестото. В брашното има два основни протеина, glutenin и gliadin. Когато се намокрят и втриват посредством механично действие (подобно на месене), те са склонни да се разтягат и да се свързват с други glutenin и gliadin молекули, образуващи разтеглива матрица на белтък, наречена глутен. Глутенът е това, което дава структурата на тестото, неговата стегнатост и еластичност при месене и втасване. При приготвянето на хляб и хлебни изделия е желателно важен, но при баничките се получава едно по-жилаво тесто и вкус. Използването на гореща вода денатурира /разкъсва/ частично протеините, като те не могат да бъдат толкова разтегливи, както от студената вода. Получената консистенция е с по-малко глутен и не е необходимо да се изчаква тестото да се отпусне, за да се разточва. 
Следващият интересен момент е оформянето на тесто, което е сходно с многослойното. 
Подобно на кроасаните и бутер тестото, и тук се разграничават отделни слоеве тесто и мазнина. Идеята е както при многолистното тесто, по време на печене тестото да се разшири от отделящата се пара и да се разслои. По този начин се получава една по-фина, люспеста и крехка структура. Ако при бутер тестото се залага на многократното разточване и прегъване, лучените палачинки са направени с по- различен метод. Вместо сгъване и формоване на отделни плоски дискове тесто, те се намазват само веднъж с олио, поръсват се с лука, след това се навиват на руло /с няколко завъртания/. Следва завиване на спирала, сплескване и ново разточване. След изпържването са хрупкави отвън, сочни и разслоени отвътре

Китайски лучени палачинки
/по идея от  ClassicChinese Scallion Pancakes/


Продукти за 4-6 палачинки:
2 ч. чаши брашно  
1 ч. чаша много гореща вода, почти вряща
2 с. л.олио 
1 ч. л.сусамово олио /замених с 1 ч.л. сусам/
1 връзка пресен зелен лук, тънко нарязан
1 ч.л. сусам
сол на вкус и за тестото и за плънката
още олио за пържене

1 ч.чаша =240 мл.
Поставя се брашното в кухненски блендер,  добавя се бавно и водата, и малко сол. Разбиването продължава, докато се оформи като тесто. Изважда се върху леко набрашнена повърхност и се замесва, ако е необходимо с още малко брашно тестяна топка - гладка и еластична. Поставя се  в чиста купа и се покрива с влажна кърпа за 30 минути на стайна температура или до една нощ в хладилник.
Тестото се разделя на 4 или 6 части, всяка една от тях се разточва на тънък диск. Горната повърхност се намазва плътно с тънък слой олио,  поръсва с нарязания на пресен зелен лук и овкусява със сол и сусамово семе. Завива се на руло, след което и като спирала/охлюв - крайчето на рулото се подгъва отдолу. Сплескват се и отново разточват на тънък плосък диск, и са готови за пържене - снимка.
В тефлонов тиган се загрява мазнина около ½ с.л., по-малко или повече, според желаното омазняване на палачинките.
Изпържват се на средна към висока температура от двете страни за по 2-3 минути, изваждат и поставят върху абсорбираща кухненска хартия.


Готови са за консумация, топли и ароматни.


Аз ги сервирах с фъстъчено-соев сос и гриловани пресни гъбки.


 Фъстъчено-соев сос
Продукти на вкус, но ориентировъчно:
2 с.л. гладко фъстъчено масло
1 ч. л. пресен лимонов сок
1 с. л. соев сос
1 к. л. захар/мед
1 щипка черен или  лют червен пипер или на вкус
джинджифил  и/или 1 скилидка чесън, пасирана или нарязан пресен
вода, ако е необходимо разреждане
сусам за поръсване

Продуктите се смесват и разбиват до изглаждане на сос, сервира се...

Този фъстъчено - соев сос е едно чудесно допълнение и към задушени или гриловани пресни печурки.


Опитайте...





понеделник, 26 март 2012 г.

Постна питка

Преди няколко дни разговаряйки с една приятелка установих, че макар и често да приготвям постни питки за празници, не съм предложила мой вариант на рецепта. Този вид питки са по-скромни като съставки, но носят своя празничен заряд и настроение, много вкус и усещане за домашен уют. Различни са от ежедневните постни хлябове и малки хлебчета. Ясно е, какво има да се сложи като основа в една постна питка - брашно, вода и мая, но за празник брашното, което използвам е бяло, а не типово и/или пълнозърнесто, както при всекидневния хляб.  Овкусители като олио, захар и сол се подразбират, а аз винаги добавям и мед, и още щипка сода за хляб и ябълков оцет. Ако ще се разточват отделни кори, се предвижда още олио за намазване. За поръсване семена като сусам, лен и мак са класика, а за финал – лек топинг /на вкус/ от мед, олио и капки вода. Правя ги малки, оформлението е по-богато и може да бъде различно. Това са две от последните постни питки, които съм правила за големите християнски празници по една и съща рецепта -  предишната за въведение Богородично, а сегашната за Благовещение.  
 

Постна питка

3 ч.чаши брашно*                                 
1 ч.чаша хладка вода
20 гр. прясна мая
3 с.л. олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
3 к. л. сол
1 ч.л. оцет
1щ. сода за хляб

Още:
3 с.л. олио/разтопен маргарин за намазване на корите
1 с.л. сусам / семена за поръсване
малко брашно за доомесване и оформяне
декорация, по желание

* количествто може да се промени в малки граници, според влажността на брашното
1 ч.чаша =240мл.

Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼ ч.чаша хладка вода и поръсва с 1-2 с.л. брашно. Оставя се да задейства - „шупне” за около15 мин.
В купа се обединяват брашното със солта и содата. Отделно се смесват ¾ ч.чаша вода с олиото /с малко се намазнява съда за втасване/, меда и оцета. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление.  След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още 1-2 с.л./ се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Разделя се на отделни парчета и оформя по желание. Тъй като оформленията не са с особена сложност - рулца, кифлички или усукани,  ми се струва за излишно да ги пояснявам. Поставя се върху тава, покрита с хартия за печене. Последната не успях да снимам неизпечена, но пък в оригинал и не постна може да се види тук, а предишната  принципно изглеждаше така, оформена по идея на Валентина Цуркан:


Втасва отново зa около още 20-30 мин., до увеличаване на обема. 
Окончателно се дооформя, декорира и поръсва със семена по желание.


 Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 30-35 мин.до зачервяване.


След изваждане може да се намаже с мазнина и/или медена вода. 


Оставя се на решетка да се охлади и да „обиколи нивята”…


Макар и постна, вътрешността е въздушна и мека.

Опитайте…

неделя, 25 март 2012 г.

25 март - Свето Благовещение


Днес, 25 март, Християнската църква празнува тържествен ден -
 Свето Благовещение,
  в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария
че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света.
 

“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени,
затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”


Благата вест дава и името на празника - Благовещение,
честван като празник на пролетта и майката.
В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.
Поднася се риба (печена или варена), пити и лучник. Аз правя постни сладки цветни, или други питки "жаваронки", а тази година за празника изпекох тази постна питка:


Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката
като духовен семеен празник и на света Богородица.

Честито Благовещение!

/снимката е взаимствана от интернет галерия/

Честит празник, майки!

Честит имен ден на всички празнуващи!
Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

събота, 24 март 2012 г.

Постно шоколадово кексче за 1 минута


Това е десерт за шокогладници, изключително бързо и лесно - само за една минута, при това и постно. Ускорената технология е свързана с използването на микровълнова печка, за време по-малко от минута. Относно въпроса Опасна ли е микровълноватапечка?” всеки има свое мнение и решение за нейното приложение. Вече съм споделяла, че в нашата кухня микровълновата фурна отдавна е преминала границата като приложение само за пуканки и претопляне на ястия. Използвам я за приготвяне на риба, сосове, сладкиши.   
Правя този вид кексчета вече няколко пъти - с кафе еспресо, с кока кола, със сок, ядки и малини. Резултатът всеки път е изненадваш и задоволителен, като според желанието може да се „изпече” до по-стегнато или остави  по-сочно и меко. А вариантите за допълнение и гарниране са както при всяко шоколадово кексче - още шоколад, ядки и плодове.


Постно шоколадово кексче за 1 минута
/адаптирано от  One-Minute Chocolate Cake/



Продукти за 1 чашка:
2 с.л. какао
3 с.л. брашно
3 с.л. захар
1 щ.сол
¼ ч.л. бакпулвер
1 с.л. олио
3 с.л. еспресо  кафе или: мока, веганско мляко, кока кола, сок

може да се добавят още ядки и плодове по желание

Поставят се всички сухи съставки (какао на прах, брашно, сол, захар и бакпулвер) в малка купа или чаша и разбъркват до пълно смесване. Добавят се мокрите съставки (олио, кафе /мляко) и продължава разбиването докато сместа се хомогенизира. 


Поставя се чашката или купата в микровълнова печка на пълна мощност за 40-45 секунди, или повече, според желаната стегнатост на кексчето и мощността на МВ. След първите 30 секунди чашката може да се завърти, за да се избегне евентуално едностранно нагряване от уреда.
 

Оставя се да изстине за няколко секунди,
а след това отгоре се поръсва със захар, шоколадов топинг или друго.



Опитайте...

четвъртък, 22 март 2012 г.

Отново картофи - с авокадо, скордаля и едни соленки


Отново картофи :) ... Преди време споменах, че за настоящата година картофите са определени като водеща кулинарна тенденция, отдавна са в списъка сред здравословните храни, а и основни по време на пости.
Картофите са една от най-полезните храни - Един среден по големина  картоф има малко калории - отколкото грейпфрут, повече калий от банана, и по-използваемо желязо, отколкото всеки друг зеленчук. Картофите също са с високо съдържание на фибри и натоварени със сложни въглехидрати. И най-хубавото, картофите са без съдържание на мазнини.
И понеже техните полезни свойства, витамини и минерали са широко известни, избрах няколко по-забавни факти: По време на златната треска в Клондайк (1897-1898) картофите на практика са стрували теглото си в злато. Картофите са били оценени за тяхното високо съдържание на  витамин С., а  златото, по това време, ебило  по-обилно от питателни храни!  През октомври 1995 г. картофите стават първият зеленчук взет със совалката Колумбия, с цел да се отглеждат  в космоса. НАСА и Университета на Уисконсин, Медисън, създават технология, за изхранване на астронавти в дълги пространствени пътувания и в крайна идея, хранене на бъдещи космически колонии. В Прусия крал Фридрих Вилхем/Велики осъзнавайки, че картофите са добър източник на храна разпорежда селяните да засаждат и ядат картофи или носовете им ще бъдат отрязани. А някога, шотландците отказвали да ядат картофи, защото не били споменати в Библията!
След последните идеи с картофи, сега избрах два вида постни пюрета или дипове, според гъстотата им на база картофи – с авокадо и гръция чеснов сос скордаля. Чудесни за предястие, за намазване или гарнитура и след като не успявам с времето, обединих в обща публикация. Ще започна с авокадото, което добавя една фина кремообразна текстура към пюрето. А вкусът се обогатява от лимоновия сок, свежи подправки/копър или магданоз/ и черния пипер. 


Пюре от картофи с авокадо


Продукти:
5-6 средни по големина картофа
1 авокадо
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. копър /магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с.л.  вода от картофите,  ако е необходимо

1 с.л. зехтин, при желание*
Рецептата може да се изпълни и като вариант за хранителен режим без мазнина


Картофите се сваряват, обелени и още топли се пасират заедно с авокадото и подправките.
Овкусява се и поднася.
 


Следва популярният гръцки сос Skordalia /Σκορδαλια/ - едно от традиционните ястия в Гърция за предстоящия празник Благовещение.  Познат със своя силен вкус и то чеснов, независимо, дали е в комбинация с картофи, хляб или ядки.  Някои предпочитат по-мек вкус на чесън, а други по-силен  - ако вкусът е твърде силен, съответно се коригира количеството на картофите или хляба, но ако не е достатъчен, се увеличава количеството чесън.


Картофена скордаля 
/гръцки чеснов сос – Скордаля/

 Продукти:
6 скилидки чесън /аз сложих 3 и ми е малко силен/
1 чаша картофено пюре /2-3 сварени и намачкани топли картофи/
2 филии стар бял хляб
1/3 ч.  чаша зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. оцет
сол и пипер на вкус
1 с.л. смлени ядки, по желание

Обеленият чесън се притрива с 1/2 чаена лъжичка сол в хаванче до изглаждане. Прибавя се към  картофено пюре  от 2-3 сварени и намачкани топли картофи и продължава  да се хомогенизира, като се разбърква с чукало. В купа със срудена вода се натопяват филиите  хляб отстранена кора) , след което изстискват добре. Добавят се  към картофите и чесъна, удари и отново се разбърква до гладкост. Постепенно се налива зехтин, лимонов сок и оцет, като се разбърква енергично. Когато сместа стане гладка и пухкава, се поръсва със сол и черен пипер на вкус.
Преди да се използва се  охлажда в покрита купа.



Блендер метод: Всички съставки се поставят в блендер и пасират с умерена скорост, докато сместа се хомогенизира. За няколко секунди се  увеличава  скоростта в продължение за по-вече обем и гладкост, но твърде дълго, за да не се загрее и  отдели мазнината.


Варианти: замяна на хляба с ½ ч. чаша или 1 ½ ч. чаши смлени бадеми или орехивместо картофи и хляб.
Сервирах го със соленки, ето ги и тях:

Постни триъгълни соленки с маслинена плънка



За соленките – идеята  е взаимствана от hamantash. Това са специфично оформени триъгълни тестени джоб сладки с пълнеж  /по-често сладък, но и солен/, традиционни за еврейския празник Пурим, наречен още празник на жребия, който е най-веселият еврейски празник и се отбелязва през февруари или март във високосна година. /Чела съм, че у нас се е наложило отбелязването на Пурим на 10 март - Деня на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по времето на Втората световна война/. Наричат ги "ушите" на Аман, hamantash, свързани с известна тяхна легенда. 


Вече ги правя два пъти, но постни – веднъж с хлебно тесто /Хляб с маслини, орехи и сушени домати/ и веднъж с маслено /Постни емпанадас/. Вкусът и видът биха могли да бъдат значително по фини, ако се използват яйца, мляко и масло. Ние харесахме леко топли хлебните и студени – „маслените”.  Плънката е също въпрос на желание, избрах микс от маслини /или маслинена тепанада/, сушени домати, босилек и орехи. По съществената част е начинът на оформянe, а технологията на печене е позната и класическа за двата вида тесто и упомената в съответните рецепти, към които съм приложила линковете.
Едни добри постни  соленки за похапване, както и допълнение към пастети или супи


Опитайте...


вторник, 20 март 2012 г.

Честита пролет и многозърнесто хлебче


Кръговратът в природата - колкото студена и продължителна да е зимата, винаги бива победена от пролетта, носейки нов живот, нови надежди и нови очаквания... Астрономическата пролет дойде тази година ден по-рано. Това се случва, защото настоящата 2012-а е високосна и слънцето се завъртя в своята пролетна еклиптика днес на 20 март точно в 7,14 часа. Така вече посрещахме дългоочакваното пролетно равноденствие. След тежката зима светлината взема траен превес над тъмнината, време за оживени дейности, за сеитба на полето, за възраждане на природата и нов живот.
Преди години пролетта бяхме свикнали да я чакаме на 22 март. Някога идването на пролетта се е определяло по звездите, когато равноденствието настъпва, съзвездието Риби е на границата с Водолей. С напредването на техниката и пресмятането с компютърни програми идването на пролетта се колебае между 20 и 21 март, като в обозримото бъдеще няма да й се радваме на 22 март, защото това щяло да се случи чак след няколко хилядолетия. Но пък на този ден всяка година се чества още една животворна сила - Световния ден на водата /Water Day/.


Някъде бях чела, че сутринта на Пролетното равноденствие е хубаво нещо да се омеси. Заложих на символите: Хлябът, като неоспорим символ на живота и кръговрата, и изпълнен с микс от различни брашна и семена, не само здравословни, а и благословени от земята, даващи живот и плодородие. Оформих го на сектори, декорирах с още семена, малки хлебни листа и цветенца.  Харесахме тази пролетна композиция, макар и постна:)


Многозърнесто пролетно хлебче

 Продукти:
1 ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша типово, черно или по-грубо бяло
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно
¼ ч.чаша брашно лимец
¼ ч.чаша фини овесени ядки /овесно брашно
¾ -1 ч.чаша хладка вода, според влажността на брашната
20 гр. прясна мая
2 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
3 к. л. сол
1 ч.л. оцет
1щ. сода за хляб

Още:
1 с.л. маково семе, ленено и сусамово
1 с.л. зехтин/олио за намазване
1 ч.л. мед за намазване, по желание
½ ч.чаша брашно и вода за декорации, по желание

1 ч.чаша =240 мл.
Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼  ч.чаша хладка вода и поръсва с 1 с.л. брашно. Оставя се да „шупне” за около15 мин.
В купа се смесват брашната със солта и содата. Отделно се обединяват ½ ч.чаша вода с олиото, меда и оцета. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Водата може да се увеличи, според сухостта на брашната. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление.  След омесване до изглаждане на тестото  се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Тестото леко се премесва и оформя на плоска питка, поставя в тава за печене и втасва отново зa около още 20мин. до увеличаване на обема. Разрязва се на 6 парчета, които леко се раздалечават едно от друго. Декорират се по желание и поръсват със семената.
Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 25-30 мин.до зачервяване.
След изваждане може да се намаже с мазнина или медена вода.


Оставя се на решетка да се охлади за десетина минути е готово… 


Честита първа пролет!


Желая ви една прекрасна пролет,
 в здраве и усмивки, слънчево настроение, любов и много щастие!

Опитайте...


събота, 17 март 2012 г.

Вегетариански „овчарски пай” или картофен пай с леща, спанак и гъби

Днешната рецепта е семпла, но изпълнена от много зеленчуци, богата на аромати и подправки. Когато я приготвях в главата ми се въртеше популярната детска песничка "Зеленчуци който не яде…". Тъй като вече се „порових” из витамините, които предлагат пролетните зеленчуци, ще бъда и с по-кратко предисловие:).
Съдържащите се витамини, минерали и растителни протеини в зеленчуците са истински природен дар, една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Диетолозите препоръчват всекидневната консумация от 300 до 500 г пресни и/или варени зеленчуци, като те могат да се превръщат в царе на масата и съюзник на нашата добра форма и здраве. За основа тук използвам кафява леща - заради високата й хранителна стойност, ценен протеин има третото най-високо ниво на протеин , от теглото си след соята и конопа и още много полезни свойства: богата на витамини - В1, В2, В3, В5, В6 и В9; източник на минерали - желязо, магнезий, фосфор,цинк и в добавка добър източник на фибри. 
Напоследък кулинарните блогове предлагат все повече предложения за леща, а и аз се опитвам да въведа нейната консумация по-често на нашата трапеза. Допълнителните съставки от спанак, гъби моркови подобряват качествата на ястието и аромата с още пресни подправки, а картофената заливка - и вида:).
Идеята за оформлението е подобие на популярния овчарски пай /shepherd's pie - една кулинарна картичка на Ирландия, като съвпадение на деня за публикация с празника на техния покровител Св. Патрик - 17 март/, във вегетариански, в случая и постен вариант.

Вегетариански „овчарски пай” или картофен пай с леща, спанак и гъби


 Продукти:
3 ч.чаши леща сварена и отцедена
4-5 бр. гъби
1 морков
1 стрък пресен лук
1 ск.чесън
1 ч.чаша нарязан пресен спанак
1 с.л. пресни подправки по избор
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер, на вкус
½  ч.чаша доматено пюре
3 с.л. зехтин/олио

Заливка /постно картофено пюре/:
5 картофа, сварени и  топли
4 с.л. зехтин /олио
2 с.л. вода
сол, индийско орехче и черен пипер на вкус

Гъбите се нарязват и задушават в 2 с.л. горещ и овкусен със скилидката чесън зехтин/олио, към тях се прибавят наситнените моркови. След омекването им се добавят червеният пипер, нарязаните пресен лук и спанак, разбъркват се и сместа се маха от котлона. Овкусяват се с подправки по желание и смесват със варената и отцедена леща.
Фурната се загрява на 200С.
Тава за печене се намазва с мазнина и в нея се разстила зеленчуковата смес. Отгоре се нанася тънък слой от доматено пюре, леко се поръсва със зехтин/олио и запича за около 15-20 мин.
Подготвя се картофената заливка:
Топлите картофи се намачкват на пюре, ако е необходимо се добавя малко вода. Поръсват се с подправките и на етапи се добавя зехтина или олиото, като се бърка непрекъснато.
С постното картофено пюре се покрива зеленчуковият пай и отново се връща във фурната да се запече  - само отгоре за още 10-15 мин., до златисто.


Поднася се топло или студено, поръсено с пресен лук и още малко червен пипер, по желание.


Свежи резени домат са не само за декорация – чудесно се допълват с общия вкус.


Опитайте...

вторник, 13 март 2012 г.

Предпролетно, витаминозно и в зелено

С приближаването на дългоочакваната пролет най-после синоптиците прогнозират по-трайно затопляне на времето. Освен слънце и приповдигано настроение, пролетта изиска и още витамини. Обмяната на веществата става по-интензивна, като ни е нужно да получаваме повече хранителни вещества и витамини. С помощта на тях да се борим със сезонната умора и в същото време да бъдем в унисон със свежестта и жизнеността на природата. Естествено е, че това се знае, но ги потърсих отново и избрах като въведение, с подобаващото им внимание да припомня къде са витамините …
Необходимостта от тях е била открита още от древните египтяни, търсена и обоснована през годините /1880 г. от руския учен Н. И. Лунин/ и доказана по-късно от още много лекари и изследователи.  Днес са известни около 30 витамина, като някои от тях нашият организъм не може сам да създава и затова трябва да му бъдат доставяни чрез храната, съдържащи се предимно в растенията.
Витамин A - Бета каротен:  има влияние върху растежа, доброто зрение, предпазва кожата - броколи, моркови, зеле, брюкселско зеле, тиквичка, цикория, спанак, маруля, киселец, магданоз, глухарче, грах, тиква, соя.
Витамин B1, B2, B3, B6: отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система - патладжани, спанак, боб, маруля, леща, киселец, глухарче, грах, картофи, соя, домати.
Витамин B9: подпомага за репродукцията на червените кръвни телца, улеснява усвояването на протеина - фасул, броколи, зеле, спанак, зелен фасул, маруля, картофи, праз, боб, леща
Витамин C: подпомага устойчивостта срещу инфекции, борбата с умората, абсорбиране на желязото -  целина, броколи, брюкселско зеле, карфиол, киселец, цикория, спанак, маруля, ряпа, магданоз, глухарче, чушка, репички, домати.
Витамин D: подсилва костната система, предотвратява рахит и подобрява устойчивостта на организма - гъби
Витамин E: предпазва клетките от свободните радикали и добре влияе на тъканта - фасул, маруля, спанак, боб, соя.
Витамин H: забавя процеса на сивеене на косата и косопада, подобрява съсирването на кръвта - гъби, моркови, домати, спанак
Витамин K: подпомага съсирването на кръвта, предотвратява остеопорозата - броколи, моркови, зеле, карфиол, фасул, маруля, картофи.
Витамин P: подпомага лечението на кървящи венци, действа противоалергично - глог, зеле, домати, салата, спанак, картофи

Подбрах идеи за супа и салата, основно в зелено – постни, пролетно свежи и зареждащи, някои от тях, подходящи за консумиране с/или  без мазнини.  Не искам да гледам на тях като глезотии  в храната по време на пости, а опит за по-пълноценно и разумно хранене не само за мен, но и за семейството ми.

Лимонова грахова супа и Ягодова салата с авокадо


Лимонова грахова супа 
/постна - без  или с мазнина/

Продукти:
½ кг. замразен грах (или пресен)
¼  глава целина, нарязана на кубчета
2 ч.чаши вода /зеленчуков бульон*
¼ ч.чаша магаданоз, нарязан
1 к.л. захар
1 к.л. лимонова кора
1 ч.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин, по желание
* в оригиналната рецепта се използва и бяло вино, но за постния вариант го изключих

Във врящия зеленчуков бульон или вода се поставят парчетата целина си след нейното омекване и граха. Добавя се захарта и оставя да се свари. Накрая се поръсва с пресния магданоз и маха от котлона. Пасира се до желаната едрина и овкусвява се с подправките.
Сервира се с още резен лимон и запечени без мазнина и овкусени пълнозърнести крутони.


Ако ще се използва мазнина се полива преди поднасяне, тогава може да се гарнира и със соленки с маслинова паста /рецептата някога по-късно/.


Комбинацията на ягоди и спанак е вече утвърдена, като класика, правя я в различни варианти. Салатите с авокадо също вече трайно се настаниха на трапезата, а сега ги обединих в салата за по-специален празник в постния период.


Ягодова салата с авокадо и маков дресинг

½ -1 ч. чаша спанак
листа прясна салата
½ ч.чаша пресен магданоз
1 авокадо
1 чаша ягоди
1 стрък пресен лук

Дресинг:*
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. горчица дижонска, по желание
1 к.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мак
сол и черен пипер на вкус

* по-мазният вкус на авокадото, позволява салатата може да се приготви и без мазнина и горчица, а само с лимоново - маков дресинг.
Зеленчуците се накъсват на едро, авокадото  се нарязва на кубчета, а лука на ситно Оставят се няколко резена авокадо за декорация и поръсва с лимонов сок, за да не потъмнее.
В чинии за сервиране се поставя като основа микс от спанака, зелената салата и лука с магданоза. Отгоре се поставят нарязани ягоди и късчетата авокадо.


Преди сервиране се полива с предвидения дресинг, който е по аналогия със спаначната салата.


Опитайте...

неделя, 11 март 2012 г.

Постни фъстъчени сладки


Към следобедното кафе /и не само:)/, предлагам едни постни фъстъчени сладки. Актуални, много бързи и лесни. Този път свързващата мазнина е слънчогледово олио, в тях няма също яйца и животински продукти, а част от брашното е пълнозърнесто. Вече писах за качествата на фъстъченото масло и докато имам още от него в буркана изпекох тези малки фъстъчени сладки. Избягах от класическото декориране с вилица за този вид сладки, оформих ги като полусфери, а на някои поставих отгоре фъстъчена ядка.  Имах идея за глазура на част от тях, или пък да ги слепя с още фъстъчено масло като сандвичи, но ги започнахме още топли. И ... ни харесаха така - ароматни, с хрупкава коричка и пръхка, леко влажна вътрешност. Не мога да претендирам, че са много диетични, но пък са вкусни...


Постни фъстъчени сладки 
/адаптирани по Vegan Peanut Butter Cookies/

Продукти /за около 30 бр. сладки ф 4 см/.
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша типово или бяло брашно
1к.л. бакпулвер
1 щ. сода
1 щ.сол
½ ч.чаша фъстъчено масло
½ ч.чаша захар, или на вкус
1 с.л. мед
¼ ч.чаша олио
2-3 с.л. веганско мляко/кафе еспресо, според сухотата на брашното, респ. на тестото
ванилия
ядки фъстък за гарниране, по желание

В кухненски процесор се миксират /или се разбъркват на ръка/ брашната с бакпулвера, солта и содата, захарта и ванилията с няколко пулсации за изфинване и обемност.. Прибавят се фъстъченото масло, меда, олиото и хомогенизират. Отново с още няколко пулсации се обединяват в обща смес, като се добавя по-малко от течността - количеството може да се регулира, според сухотата на брашното, респ. на тестото.  Изважда се, леко и бързо се оформя плътна тестена топка, която се оставя се в хладилник за около 10-15 мин.
Фурната се загрява на 175С.
Оформят се топчета с големина на орех, аз използвах лъжица, покрита с фреш фолио и  леко се приплескват - оформих ги като полусфери, а на някои поставих отгоре сурова фъстъчена ядка. Подреждат се върху хартия за печене и поставят в нагрятата фурна.
Пекат се около 10 мин., до леко златисто, като по време на печене се завъртат.


Изваждат се и оставят да се охладят леко и са чудесно допълнение към чаша кафе или друго. 


 Поглед и разчупени отвътре: 


Опитайте...