петък, 30 ноември 2012 г.

Андреевден - Св. апостол Андрей Първозвани

Днес е Андреевден, в който Православната църква чества
Светия всехвален апостол Андрей Първозвани
а народния календар нарича "Мѐчкинден".


Св. Андрей, брат на апостол Петър, е първият избран за апостолско служение, пръв от апостолите е бил повикан и е тръгнал след Христос. Името му често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и две риби.

/Христос призовава св.ап. Симон (Петър) и Андрей Първозвани, Мозайка от VI в. от Равена/

Още за неговото житие  и народни предания

Андреевден е пряко свързан в представите на народа ни с прехода от есента към зимата. Нашият народ отбелязва Андреевден като празник на семето (зърното). Българите наричат празника “Едрей”, “Едринден” "Мѐчкинден". Вярва се, че "на Едрей всичко наедрява" - здраве, богатство, включително денят. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи, че “На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно”. Всеки се стреми да подхване някаква работа на Андреевден с вярата, че тя ще бъде спорна, дори рискови начинания - заради храбростта, която носи Първозваният те ще бъдат увенчани с успех.
Трапезата за Андреевден не може да мине без варена царевица, жито, боб, леща, грах, просо и ечемик. Особено популярна е варената царевица, като една от традиционните храни за този ден.



На този ден имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка.

Хубав празник!

вторник, 27 ноември 2012 г.

Направи питка за здраве - постни "детелинки"

Наскоро разбрах за една чудесна инициатива на Илианка и Ирония да се опече питка за здраве. "Направи питка за здраве и ти  и предай нататък"
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък"

Прочетете повече на: http://ilrai.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html#ixzz2DQSGDvRf
"Направи питка за здраве и ти и предай нататък"

Прочетете повече на: http://ilrai.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html#ixzz2DQSGDvRf
Толкова е хубава тази идея, че е ненужен всякакъв коментар. Обещах и аз да се включа. В духа на предстоящите празници и традиции, обредните трапези също предвиждат приготвяне и раздаване на питки за здраве, най често намазани с мед. Есенно - зимните месеци са свързани с много празници, именни дни и очакване ... Аз избрах да предложа сега, когато са коледните пости, не цяла голяма пита, а малки - тип закуска или хлебчета. И понеже в тестото /брашно, вода и мая/ няма много възможности за импровизация, а идеята е и за здраве, харесах оформлението тип "детелинка". Оригиналът на рецептата в Tortelina не са в постен вариант и предложени с пълнеж от резен колбас. Естествено формата може да бъде и друга, както и съставките на тестото.


Постни питки "детелинки"
/по идея от  Peciva "Detelina"/



Продукти за 12 питки:
3 ч.чаши брашно*                                 
200 мл.  хладка вода
15 гр. прясна мая
2 с.л. олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
1 к.л. оцет
1щ. сода за хляб

Още:
3 с.л. олио/разтопен маргарин за намазване на корите
1/4 ч.чаша маково семе
1 ч.л. сусам / семена за поръсване
малко брашно за доомесване и оформяне
мед и още мазнина , по желание

* количествто може да се промени в малки граници, според влажността на брашното
1 ч.чаша =240мл.

Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼ ч.чаша хладка вода и поръсва с 1-2 с.л. брашно. Оставя се да задейства - „шупне” за около15 мин.
В купа се пресява брашното със солта. Отделно се смесват останалата вода с олиото /с малко се намазнява съда за втасване/, меда, а содата се "гаси" с оцета. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление. След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя още 1-2 с.л. брашно/ се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Разделя се на отделни парчета и оформя по желание. Мисля, че технологията е ясна, но все пак: Тестото се разделя на 12 парчета,  от които се оформят топчета и разточват на питки. Половината се намазват с разтопена мазнина и поръсват с маково семе. Върху всяка една се поставя разточена и не намазана питка. С нож се правят 8 прореза, но не до центъра. Получените сектори се обръщат по двойки една към друга. В основата се навлажняват и леко прищипват, а на върха - раздалечават. намазват се с мазнина. Поръават се със сусам или друго семе и втасват отново зa около още 10-на мин., до увеличаване на обема.


Пекат се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 20 мин.до зачервяване.


 След изваждане могат да се намажат с мазнина или медена вода.


Макар и постни, са вкусни - с хрупкава коричка и мека вътрешност.




събота, 24 ноември 2012 г.

Още празници в православния календар за ноември

След основният празник на Св. благоверен княз Александър Невски  /23 ноември/, 
започвам с днешния 24 ноември - денят на Св.Екатерина.
Света великомъченица Екатерина (на гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς) е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. 
У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките.


Знае се, че:
Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца.
Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия


Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, 
което е известно като „колелото на Екатерина“.
В народния обичай жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -
за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Аз изпекох за здраве малки питки "детелинки" с мак, сусам и мед,  макар и постни, са ароматни и вкусни.


На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.
Честит празник и имен ден, 
КатяЕкатерина,  Катя и на всички празнуващи!

Ще спомена и утрешният /25 ноември/ празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.


И последващият, на 26 ноември празник  Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител,
който знаел, че децата имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.
 


Последен в календара за месеца на 30 ноември е Андреевден, в който Православната църква чества Светия всехвален апостол Андрей Първозвани - един от дванадесетте апостоли и ученик на Христос. За него ще напиша повече на самия празник.

четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Панирана портокалова целина

С това предложение за сезонно постно ястие или гарнитура започвам новите идеи в рамките на коледните пости тази година. Избрах една много ароматна и малко нетрадиционна форма за приготвяне на глава /корен/ целина, като комбинирах две самостоятелни рецепти -  мариноване и задушаване с портокалов сок, и паниране на целината. Сега в търговката мрежа има изобилие от едри и свежи глави целина, а портокалите се предлагат целогодишно.

Наричат целината магическа храна на боговете и днес използването й е доста популярно – в супи и салати,  задушена или печена,  и изцеден сок  /Двойникът (1980)- Брат'чед, ти обичаш ли целина?/ …
Интересен факт е, че макар древните гърци, римляните и египтяните отглеждали целината за продажба, лечение и лична употреба, по неизвестна причина целината изпада в немилост при флорентинските монаси и е била забранена. През 16-18 век европейците преоткриват забележителните свойства на целината, и започват да я използват като украса, като подправка, и като сочен елемент на салати.
Непривлекателният й външен вид се компенсира от отличните й вкусови и полезни качества - Сто грама от целина има енергичен стойност, равна на 18 калории. Тънък стрък целина съдържа 6-7% от дневната доза от витамини А и С и голямо количество витамини B1, B2, K и РР. Целината е богата и на желязо, калий, магнезий, фосфор, фолиева киселина, каротин, фитонциди и флавоноиди. Корените на целината съдържат до 14% протеини. За разлика от другите зеленчуци, в целината има органичен натрий, който замества обикновената сол.


Панирана портокалова целина


6 резена от целина /една голяма глава около 800 -900гр./

Марината:
1-2 бр.  моркови, според големината
1 ч. чаша портокалов сок
1 ч.чаша вода или зеленчуков бульон
¼ - ½ ч.чаша зехтин или олио
сок от ½  лимон
1 с. л. захар
сол на вкус

Постна панировка:
1 ч.чаша брашно
1 с.л. нишесте, неовкусено
1 ч.чаша газирана вода/или обикновена
½  ч.л. сол
1-2 с.л. олио
1 к.л. захар
1 к.л. червен пипер

1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя сместа за паниране. Разбъркват се  сухите съставки – брашно, нишесте, сол, захар, олио и пипер. Постепенно се налива водата до получаване на смес с гъстотата малко по-плътна от палачинкова. Поставя се за 1-2 часа в хладилник. При употреба, ако е е сгъстила , се разрежда с още малко вода.
Смесват се съставките за марината.
Целината се нарязва на дискове с дебелина около 1 см. Веднага се поръсва с лимонов сок, да не потъмнее. Морковите се нарязват на кръгчета. При желание може да се изрежат с формички за сладки, фигурки. Заливат се с приготвената марината и задушават до желаното омекване около 10 мин.  Дори само задушени по този начин целината и морковите имат прекрасен вкус и са една чудесна зеленчукова гарнитура.
Сварените резени целина се подсушават с кухненска абсорбираща хартия, потапят в панировката. Изпържват се в тиган с не много количество мазнина на умерена към по-слаба температура за по 2-3 мин. на страна до златисто. Изваждат се и поставят върху абсорбираща кухненска хартия да се отцеди излишаната мазнина. 


Сервират се топли със салата или като гарнитура.


 И в разрез:


Опитайте ...

сряда, 21 ноември 2012 г.

Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Днес почитаме големия християнски празник  Въведение Богородично ,
и като ден на християнското семейство,
на православната християнска учаща се младеж,
 и според първоначалния замисъл - ден за християнизиране. 



 Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.Въведение е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника.
Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.


Празник - и риба се разрешава.
Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. И една  постна питка за празника:


По времето на Въведение Богородично народът ни гадаел какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта,
да си хапне и да благослови дома.


«Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: 
в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. 
Той и мы велегласно возопиим: "Радуйся, смотрения Зиждителева исполнение!"»

Честит празник!

неделя, 18 ноември 2012 г.

Постни тиквено джинджифилови сладки

Като че, почти винаги започвам идеите за разнообразяване менюто за пости с нещо сладичко. Така е и сега, с предложение за постни тиквено джинджифилови сладки 


Радваме се може би на последните хубаво слънчеви есенни дни. Избрах тези сладки, които са с вкус и аромат на есен. Носят топли отенъци и багри в жълто, кафяво и оранжево червено, на орехи и тиква, канела и джинжифил.


Комбинацията от сладостта на тиквата и аромата на джинджифила, съчетана с канела и индийско орехче е много сполучлива. Орехите са чудесно допълнение за получаване на по-фино печиво към иначе постния им вариант. Те са меки и дъхави, бързи и лесни – харесвани и препоръчвани от мнозина. Изпекох ги и аз:


Постни тиквено джинджифилови сладки

Продукти за около 3-4 дузини, според големината
¾ ч.чаша тиквено пюре
1 ч.л. канела
½ ч.л. млян джинджифил
¼ каф.л. индийксо орехче
1 щ. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
2 -2½ ч. чаши брашно
¾ ч.чаша орехи смлени или счукани
½ ч.чаша растително олио
¾ -1 ч.чаша чаша захар, според сладостта на тиквата

1 ч.чаша =240 мл.
малко лимонов сок или оцет за „гасене” на содата
кристална захар с канела са поръсване, по желание
Фурната се загрява на 175С.
Разбъркват се 2 ч.чаши брашно със солта и ароматите.  Разбиват се с миксер тиквеното пюре със захарта и олиото. Содата се гаси с малко оцет и прибавя към тиквената смес. Обединява се всичко и добавят орехите. Хомогенизира се в общо тесто. Ако е много меко се добавя още малко брашно.
С намазнени ръце се късат и оформят и топченца с големина по желание малки и;о по-големи, като при печене ще се увеличат обема си допълнително. Поставят се върху хартия за печене или в по предложение на авторката в силиконови формички за мъфини.
Пекат се около 15 – 17 минути , според големината, а ако са като мъфинчета – 20-22. мин.
Изваждат се, леко охлаждат в тавата и преместват върху решетка за пълното им изстиване.


Вече споменах, че ароматни, меки и  ... много.  
С чаша чай, топло какао или кафе - въпрос на избор :)
 

Опитайте...


понеделник, 12 ноември 2012 г.

Рождественски пост 2012

Тази година  с ден по-рано, /защото сряда - 14 ноември е седмичен ден за пости/ започват
които завършват на Бъдни вечер - 24 срещу 25 декември.
Прието е след деня в памет на св. апостол Филип /14 ноември/ да започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. 


Целта на Коледните пости е да са изпълним с добрина,
да се извисим духовно и да така да отпразнуваме

Идеята на постенето е, чрез лишаване на тялото да се смири душата. 
Но по - важното е казано така:
"Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11).

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.
* В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения.
Приемайки постът като лишение, всеки сам би могъл да доопредели забраните за целия период. Аз обичам риба и в тази връзка си я разрешавам  за Въведение Богородично и Никулден.


Не трябва да се ядат храни от животински произход –
месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Както и сряда, и петък без употреба на олио.*
15 - 22 ноември - само растителна храна с олио.

21 ноември /4 декември ст.стил/ е Въведение Богородично - разрешава се риба.

От Андреевден до Никулден - разрешава се риба.
23 - 29 ноември
30 ноември - 6 декември

6 декември /12 декември (ст. стил)/ - Никулден - разрешава се риба

7 декември - 13 декември - разрешава се риба
14 декември - 19 декември - разрешава се риба
20 декември - 24 декември - само растителна храна с олио
От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово


И още  нещо относно постните ястия, както и някои предложения за:
Постен хляб и печива
Хлебни и тестени храни, и още хляб /повечето рецепти са подходящи/

Още за постите, съвети и полезна информация при Цвети!

Спокойни, леки и пречистващи ...

неделя, 11 ноември 2012 г.

Свв. мъченици Мина, Виктор, Викентий


Днес почитаме покровителя на семейството Св. Мина, който закриля и жените, 
затова на този ден се молим пред иконата на светеца 
за здраве на децата ни, за радост и благополучие на дома.

На 11 ноември (24 ноември стар стил)  заедно със 
Свети великомъченик Мина Котуански  се честват
 и свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.


Св. Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител.  По малко известно е, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби.
В превод от гръцки името на светеца означава „намирам”, „съобщавам” и затова от етимологията сред българите се разпространява вярата, че светецът помага да се открият откраднати и загубени вещи и добичета. Пак според народната етимология името на св. Мина се свързва и с глагола „разминавам”, „минавам” и затова почитат светеца - „за да се разминат болестите и лошото по хората”. В някои селища в Родопите го наричат „Свети Мина-размина”, а в Странджа – „Св. Мина сребърен”. Когато човек се разболее или си загуби нещо ценно, пали свещ пред иконата на светеца. 
На празника му отиват в черквата или в параклис, чийто патрон е светецът, палят свещи и окичват иконата му с цветя и пари. Раздават и обредни хлябове за здраве. При тръгване на дълъг път хората се прекръстват с пожелание
„Св. Мина да е напред и да помага!”


Знае е, че:
Св. Мина бил войник в Египет. Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни злелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличавасамозабравилите се езичници. Градоначалиник наредил да бъде арестуван смутителят на това тържество.За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Светите останки били отнесени в Александрия, където е погребан в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.


Виктор - също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама, заедно с него, се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.


Единственият манастир /девически/, който носи името на светията, Обрадовски манастир е един от най-старите и се намира в покрайнините на София. Според преданието Светата обител е основана още в римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора. Там пазят чудодейната икона на Свети Мина, която е донесена от руснак, след освещаването на манастира, като не се знае дали е рисувана в България или в Русия. На младоженците предрича щастлив брак, затова там се намира и иконата на неговия помощник Свети Фанурий.
Известен Чудотворец, името му означава “месечина, луна”, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.


/Използваните снимки са от интернет галерии./
На днешния ден празнуват носещите имената:
Виктор, Виктория и Мина, Минчо, Минка.

Честит празник!


четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Ден на Архангел Михаил и Светите Ангели

Ежегодно на 8 ноември се чества православният празник Архангеловден в чест на съборното единство на ангелските чинове - архистратиг Михаил и другите безплътни сили. 


Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В българската народна традиция денят Архангеловден Архистратег (военачалник) е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква и се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
Михаил (иврит: מיכאל, Micha'el или Mîkhā’ēl; гръцки: Μιχαήλ; латински: Michael или Míchaël; арабски: ميخائيل) е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон. в. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.
Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.
Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли
Вторият чин са господства, сили и власти
Третият чин са начала, архангели и ангели Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи - "Кой е като Бога".) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.
Архангел Гавриил - ("сила Божия") - е вестител на Божиите спасителни тайни.
Един от първите ангели - Деница  се възгордял и с падането си увлякъл множество други безплътни сили и тъй се е появило злото. Злите духове - демоните, са станали такива поради злоупотреба със свободата.


Православната църква почита Седем свети архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Това са : Михаил /представя божието слово/, Гавриил /носител на тайните/, Рафаил /лечител на недъзите/, Уриил /просветител на душите/, Салатиил /застъпник на душите пред Бога/, Йехудиил /прославящ Господа/, Варахиил /посланик на Божиите благословения/. Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове:  

 "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди."


 На този имат имен ден хората с име: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка. 


Тази година на Архангеловден се прощаваме с поклонение и отдаване на почит с
Негово светейшество патриарх Максим .
На 8 ноември, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще бъде отслужена архиерейска заупокойна св.Литургия в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.
Тя ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия.
По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.