Вече в няколко публикации съм споменавала полентата, като многовариантен продукт с плътен и богат вкус, сродна с нашия качамак и мамалигата. Във вид на засищащо предястие - пай, пръчици, запеканка, или друго, има специално и обичано място
в нашата кухня. Особено ни допада съчетанието със сирена, яйца и ароматни подправки, с които чудесно се вписва в елегантни комбинации. Бях изкушена да опитам Суфле от полента, като възможност за по-лека и ефирна структура, а и харесваме суфлета. Бързо и лесно за приготвяне, една чудесна идея за леко ястие или удачна гарнитура. За капризите на суфлето се знае и въпреки уточнените правила при приготвянето му, често на шега се приема, че тайната е в практиката и вътрешната увереност. Съобразено с известната поговорка "вечеря чака за суфле,
суфле не чака за вечеря" е препоръчително да се сервира веднага след изпичането му.
Полента суфле
Продукти за 4 порции:
100 гр. полента /инстантен качамак
300 мл. прясно мляко
15 мл. зехтин
15 гр. крем сирене /меко сирене
10 гр. сметана
25 гр. пармезан /твърдо сирене
2 жълтъка
4 белтъка
½ -1 ч.л. сол, или на вкус*
черен пипер, индийско орехче - на вкус
100 гр. полента /инстантен качамак
300 мл. прясно мляко
15 мл. зехтин
15 гр. крем сирене /меко сирене
10 гр. сметана
25 гр. пармезан /твърдо сирене
2 жълтъка
4 белтъка
½ -1 ч.л. сол, или на вкус*
черен пипер, индийско орехче - на вкус
4 тънки резена полу меко сирене - грюер, фонтина, еменатал, гауда или кашкавал
*количеството на солта зависи от степента на соленост на използваните сирена.
Фурната се загрява до
175С. Подготвят се 4 съдчета за суфле с
вместимост 240 мл. като се намазняват с разтопено масло, след което обилно
поръсват с полента и поставят в хладилник.
Загрява се млякото до кипване, посолява и овкусява с черен
пипер. Изсипва се полентата. При непрекъснато и енергично разбъркване сместа се
вари до сгъстяване и уплътняване.
Отстранява се от котлона и прехвърля в подходяща купа. Добавят се настърганото твърдо сирене /пармезан/, зехтин, крем сиренето и сметаната. Следват жълтъците и сместа се обединява до хомогенност.
Разбиват се със солта до стегнат сняг предвидените белтъци и обединяват с подготвената вече смес.
Разпределя се в съдчетата за суфле, които се пълнят до маркиращия ръб. Отгоре се поставят с леко застъпване резени грюер.
Следва потапяне за 1 минута във вряща вода и след това печене на 175С за 20 мин. до издигане и златисто.
Отстранява се от котлона и прехвърля в подходяща купа. Добавят се настърганото твърдо сирене /пармезан/, зехтин, крем сиренето и сметаната. Следват жълтъците и сместа се обединява до хомогенност.
Разбиват се със солта до стегнат сняг предвидените белтъци и обединяват с подготвената вече смес.
Разпределя се в съдчетата за суфле, които се пълнят до маркиращия ръб. Отгоре се поставят с леко застъпване резени грюер.
Следва потапяне за 1 минута във вряща вода и след това печене на 175С за 20 мин. до издигане и златисто.
Изважда се от фурната
и сервира веднага.
След охлаждането му, ефирният обем сляга, но и хладко е приемливо и вкусно.
Освен класическата гарнитура с чеснови домати, избрах свежа салата,
пикантни доматен сос и сметанов със синьо сирене.
пикантни доматен сос и сметанов със синьо сирене.
Опитайте…
15 коментара:
Изглежда толкова апетитно, че въпреки отминалия обяд, ми се прииска да го опитам, Диана! Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасна нова седмица! ;)
Дианка ,предложението ти много ми допадна!Суфлето изглежда не само красиво ,но и апетитно,а и сосовете са чудесно допълнение!
Желая ти пролетно настроение през новата седмица!
Диди,комплименти не само за направата на това разкошно и толкова апетитно суфле,но и че си успяла мигновено да запечаташ с апарата обема!Много пикантна коричка,така златиста е!
Каква е целта на потапянето във вряща вода?
Поздрави и успешна седмица с повече поводи за усмивки!
Дианка, чудесно е суфлето!
Прегръдка и хубава седмица!
Ох, много вкусно изглежда, Ди!
Не знам как успяваш толкова добре да ги снимаш тия суфленца апетитни преди да са спаднали, разкошни са, както и презентирането и снимките!!!
Хубава нова седмица :)
Изглежда неустоимо, Диди, супер! Явно и двете сме на царевична вълна тези дни.
Поздрави и хубава вечер!
Невероятно красиви снимки!!! Представям си .... какви вкуснотии са! Комплимент и... сърдечни поздрави!
Диди, определено и двете сме на една вълна - аз с руло от полента, ти със суфле :)
Присъединявам се към твоето мнение за полентата, като многовариантен продукт. Ние вкъщи също си похапваме често :)
Суфлето изглежда великолепно и скоро смятам да пробвам твоята чудесна рецепта.
Сърдечен поздрав и много пролетно настроение!
Ех, че красиво е бухнало! Чудесно е!
Е, страхотно суфле, Дианка! Много са ти слънчеви снимките, толкова пролетно настроение има в тях и както винаги всичко поднесено със стил, вкус и красота! Поздрави!
Невероятно апетитно изглежда, Диди! Обичам качамак и със сигурност много ще ми хареса и под тази форма.
Поздрави :)
Dear Masha,
I hope you speak English because my Russian is a disaster... I have been nominated with Liebster Blog Award. It is a way to tell other bloggers that you like their work. I have been following your blog for quite some time now and I am a fan of your work. I hope you will accept the award and pay it forward. Look here: http://satinstiched.blogspot.com/2013/03/blog-post.html
Благодаря от сърце, момичета!
Радвам се, че ви допада тази по-различна идея за приготвяне на полента, а и видео материалите допълнително показват за какво иде реч. Идеята за стабилизиране и затопляне на сместа във вряща вода за кратко, видно е има много добър ефект, защото обемът се задържа значително по-дълго от обикновено и успях да направя снимките.
Ева,
Мира,
Роси,
Дани,
Ина,
Гери,
Албена,
Лети,
Траяна,
Катя,
Ели,
Голяма прегръдка за вас,с пожелание за здраве, кулинарно вдъхновение и късмет!
Много мил жест и благодарност за наградата, мама Барба!
Отивам да я видя в блога ти и да си я взема с радост.
Хубава и усмихната пролет, Диана
Комплименти за суфлето! Перфектно изглежда и много съблазнително!:)
Прекрасни снимки!
Много благодаря, Дари -
това суфле не е трудно за изпълнение!
Поздрави и една красива пролет, Диана
Публикуване на коментар