понеделник, 28 април 2014 г.

Козуначен браунис

Това е нов десерт от стар козунак. Наименование  като "великденски" отпадна - ясно е, че това предложение е позакъсняло за великденските козунаци, но пък традиционната трапеза за предстоящия светъл Гергьовден е аналогична. Имах намерение тогава да предложа още една рецепта за козунак и защото козунаци се консумират целогодишно, но пък козуначеният вкус вече ми идва в повече... В същото време ми се иска да изкажа голяма и специална благодарност на моя скъпа приятелка за един прекрасен подарък, който получих скоро. Така за финал избрах: Браунис с козунак..., все пак с нотка великденски вкус и декорация :)
Идеята в рецептата е да се използват свежи трохи, а не суха галета!, от засъхнал хляб, но логично важи и за кейк, торта, или в случая, както аз избрах - козунак. Количеството на захарта зависи от сладостта на използваното печиво. Не се предвижда допълнително брашно, а останалите съставки са типични за браунис. Шоколадовата заливка е по желание, аз избрах, с благодарност!, пакетче готова шоколадова глазура от подаръците на фирма "Д-р Йоткер", ароматите също. Бърз и лесен, а резултатът - повече от задоволителен: влажна и зърнеста структура на ароматен сладкиш с чудесно съчетаване на отделните вкусове.


Козуначен браунис
/по идея от Chocolate Crumb Brownies/


 Продукти за тава 20х20 sm.
1/3 ч.чаша масло
6 супени лъжици какао на прах
2 3/4 ч.чаша средно-фини свежи трохи козунак*
1/2 ч.л. бакпулвер,"Д-р Йоткер"  
1/4 чаша нарязани орехи, по желание**
1 яйце, сложих 2 яйца
2 супени лъжици вода, използвах заквасена сметана
1/2 -3/4 ч. чаша захар
аромати: ванилия, ром и корички на "Д-р Йоткер"

Още: шоколадова глазура "Д-р Йоткер"

* както споменах в началото, не се използва суха галета, а средно ситни и прясно смлени трохи /използвах кухненски блендер/ от престоял, най-добре 2-3 дни хляб, сладко печиво или козунак. Количеството на захарта ще варира и зависи от сладостта на използваното печиво - 1 ч.чаша за хляб, 1/2 - 2/3 ч.чаша за сладкиши.
** орехите обогатих едро смлян микс ядки на бадеми, лешници и орехи.
1 ч.чаша =240 мл.

Предвидената тава се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 175С.
В блендер, на ръка или кухненски процесор се смилат до средно ситно козуначените /хлебни/ трохи.
Разтопява се маслото. Поотделно се смесват трохите с бакпулвера, захарта, какаото и смлените ядки. Яйцата със заквасената сметана. Обединява се цялата смес, ароматизира се и разбърква до хомогенизиране. Полученото тесто с гъста консистенция се изсипва в приготвената тава и се пече в затоплената фурна в продължение на 25-30 мин., до леко суха клечка. Изважда се от фурната и оставя за пълно охлаждане в съда. Както повечето печива от вида "браунис" за по-добър вкус е желателно да престоят няколко часа - при мен за нощ. 
Следва глазурата на "Д-р Йоткер"- много лесна, тънколивка и с чудесен вкус.След два часа в хладилник, по указание на производителя сладкишът може да се нареже на порционни парчета.


Допълнителното гарниране е по желание:


при мен - неустоимо фини и вкусни бобонки яйчица и чаша силно кафе за баланс.


И разчупен:


Благодаря вниманието, за чудесните подаръци, 
с пожелания за още вълшебни празнични и пролетни дни!


И чудесни вариации на тази тема, с шоколадова глазура от Живка, и с ягоди от Дани
Благодаря ви!

Опитайте...

събота, 26 април 2014 г.

Картофи с варени яйца гратин

Въпреки, че не успях да покажа всичките великденски рецепти, вече е време за след празнично оползотворяване на останали сварени яйца и козунаци /особено купени/. Имаме си предпочитани рецепти, но всяка година опитвам и нещо ново. Започвам първо с една идея за запеканка или гратин на вечната класика - яйца и картофи. Много бързо и лесно - продуктите са предварително термообработени - сварени картофи, яйца и заливка от млечен сос с топинг от рендосани картофи и кашкавал. Не съм проверявала в нашето кулинарното блог пространство за налична подобна рецепта, моята е по подобие на Potato and Egg Casserole и популярното унгарско Cheesy Potato Casserole Tutorial ястие, но без месните съставки. Възможностите за допълнения и други добавки биха били удачни, според налични продукти, желания и вкус. 


 Картофи с варени яйца гратин




Продукти за една - две порции:
2 - 2 ½  картофа, сварени
2 яйца, сварени
Заливка:
1-1 ¼  ч.чаша прясно мляко
¼ чаша заквасена сметана
¼ ч.чаша тип твърдо сирене* или кашкавал, рендосани
2 с.л.брашно
2 с.л. масло
1 к.л. горчица, едрозърнеста
1 ч.л. подправки италиански микс
скилидка чесън, по желание
сол, черен пипер, индийско орехче, чесън на прах, на вкус
Топинг:
¼ ч.чаша твърдо сирене / кашкавал, рендосани
½  картоф рендосан
1 с.л. масло

1ч.чаша =240 мл.
* може да се използват твърди сирена от типа на италианска "фонтина",  холандска "гауда" или "едам"; швейцарски "грюер" , или микс от сирена
Начин на приготвяне:
Картофите са сварени в подсолена вода и обелени, ½ картоф се отделя, а другите се  нарязват на филии, аз избрах на кубчета. Яйцата се обелват и нарязват също на филийки или кубчета.
Разтопява се маслото със скилидката чесън на умерена температура. Изважда се чесънът и се поръсват 2с.л. брашно, следва запържване около 2 минути, до златисто. Бавно се налива 1ч.чаша студено мляко, микса подправки и оставя да ври, докато сосът започне да се сгъстява. Поставят се рендосаното твърдо сирене или кашкавал и изчаква да се разтопи и хомогенизира. Маха се от котлона и добавя заквасената сметана, ако полученият сос е много гъст се долива още малко мляко. Добавят се ароматите - горчица, индийско орехче, сол, черен пипер и чесън на прах - на вкус. Сместа се охлажда леко и в нея се поставят яйцата.
В съд, намазнен с масло се подрежда слой от овкусените със сол и черен пипер картофи. Отгоре се поръсва с 1-2 с.л. рендосано твърдо сирене / кашкавал, следва слой от млечно-яйчената смес. Покрива се със свареният рендосани картоф и за финал - твърдо сирене / кашкавал и маслото.
 

Запича се в предварително загрята  на 200С фурна за около 20 мин., до зачервяване.


Сервира се горещ със свежа салата.




 Опитайте...


петък, 25 април 2014 г.

Умни петък

Петъкът на светлата седмица след Великден, наречен Светли /умни/ петък,  
 е един от празниците на Божията Майка и се почита чудотворната икона на 
Света Богородица "Живоносен източник".

Светли петък /умни петък/ - като продължава да слави Възкресението на Спасителя, възпява и Божията майка, като “живоприемен и живоносен Източник”. Празникът е известен и като Животоприемен източник и има своя икона. Върху нея, наред с лика на Божията майка,е изобразено аязмото на манастира в цариградския квартал Валукли. Многобройни са нейните свети икони, многобройни са и изворите, чрез които тя върши чудеса на състрадание и милост към болни и немощни и така показва на света, че тя самата, вечно жива, приема и носи живот на всички, които разтварят сърцата си за нея. Измежду тези многобройни извори особено известен с чудотворствата на Богоматер е един, който се намира в местността Балаклий край Цариград /„Балаклъ“ — Рибята черква/. Над този извор се извисява величествен храм в чест на света Богородица, известен през вековете с името “Живоприемен и живоносен Източник”. Поучителна трогателна е историята на този храм, историята на извора под него.


Преди много векове тази местност представлявала малка, неугледна, блатиста гора. В средата и край храсти и дървета се намирал извор, чийто води пълнели блатата наоколо и се разливали навън. В един от дните на 450 г. войник от цариградската казарма на име Лъв Макел случайно попаднал в тая блатиста горичка и видял да стене сляп човек, който търсел с тояжката си извора, за да утоли жаждата си. Нещастникът му казал:”Тук наблизо има извор. Потърси го и ми дай да пия”. Лъв навлязъл навътре сред гъстите храсти, залутал се и чул глас, идещ откъм небесата:”Водата е близо до тебе. Пий от нея и дай на страдалеца!” Войникът пораздвижил храстите, промъкнал се още навътре и открил извора. И пак чул същия глас:”Ти ще станеш цар благодетел. Покажи най-напред тук състрадание и милост! Вземи с ръцете си вода и дай на човека да пие! Вземи след това от тинята на мочурището и намажи очите му! Не след дълго ще узнаеш коя съм аз, която ти говоря, и с моя помощ ще издигнеш на това място храм. Които идват тук и с вяра се обърнат към мене, ще получат изпълнение на просбите си и изцеление на болестите си”. Развълнуван от чутото, Лъв намерил извора, взел вода и калчица, напоил изтощения старец и намазал слепите му очи. Той бърже се съвзел, прогледнал и без ничия помощ се запътил към града, славейки чудодейната Божия Майка. Не след дълго се сбъднала и другата част от пророчеството – простият войник Лъв Макел станал император Лъв І Тракиец /457-474/ и въздигнал при извора храм в чест на св. Богородица – “Живоприемни източник”.

На този ден имен ден празнуват: Живко, Живка ЖИBKO - жизнeн (славянски)
  

Седмицата приключва с Томина неделя , защото завършва с втората пасха в неделя. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.
Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:
- "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."
Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:
- Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).


С Томина неделя, първата седмица след Великден завършват Великденските празници,
с поглед и очакване на Светъл ден Гергьовден.

сряда, 23 април 2014 г.

Пролетни белтъчни гнезда



Гнездото винаги е бил символ на пролетта, възраждането на природата и новия живот, на сбъднати мечти и надежди, на новото начало и домашен уют. Лястовичките вече усилено гнездят, строят ги майсторски под стрехите, като че не се плашат от хората, а сякаш търсят съжителството с нас. От древни времена се вярва, че ако лястовичка свие ново гнездо на къщата, това ще ни донесе много щастие, благополучие и мир в дома. Има много поверия, според които лястовичката е олицетворение на всичко добро на Земята и е посредник между хората и бога. А те, лястовиците винаги се връщат, прелетели хиляди километри, но се връщат у дома...

И преди да се започне с рецептите за оползотворяване на варените великденски яйца, време е за едно предложение тип пролетно гнездо /Egg in Cheese Meringue Nest/: Идеята е развита на основа на популярната рецепта за яйце в облак /Nuvolone/, но не в чашка, а запечено в плоска форма, а и допълнително е обогатен белтъкът с кашкавал. Гарнирането със сотиран спанак, гъби и картофи го правят чудесно предястие към празнична трапеза или леко основно, за вегетарианците. 
Лесно, бързо и вкусно... Ето ги:


Пролетни белтъчни гнезда

Продукти за 2 порции:
2 яйца, разделени белтъци и жълтъци
1/4 ч.чаша настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус
още:
1 с.л. масло 
за гарниране крехък задушен или сотиран спанак, картофи

Моето изпълнение е с 3 разбити белтъка и 1/2 ч.чаша рендосан кашкавал
Рецепта с етапни снимки

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, като се внимава да не се пукне жълтъкът. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.  тача са покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. Белтъците се разбиват с капка лимон и щипка сал на сняг. Към тях се добавя рендосаният кашкавал и сместа се хомогенизира, с внимателно разбъркване за да не спаднат разбитите белтъци. Допълнително се овкусява с още сол, ако кашкавалът не е много солен и малко черен пипер. От получената смес с лъжица в тавата за печене се оформят „гнезда”, в центъра на които се прави малка вдлъбнатина за жълтъка.  Белтъчните гнезда се поставят в загрята фурна 200С и пекат за около 3 мин. Изваждат се и във вдлъбнатината се поставя жълтъка – следва ново печене за още 3-5 минути, според желаната стегнатост за жълтъка.
Сервират се горещи:
 

Споменах за пролетната компания от сотиран спанак, гъби и картофи.


 Някои предпочитат по-течен жълтък, 


но за мен стегнатият е повече по вкуса ми..

 
Опитайте...

неделя, 20 април 2014 г.

Честито Възкресение Христово!

Небето и земята ликуват. В утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота!
Да въздадем благодарност, "да се зарадваме и да се развеселим" (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот.

Христос воскресе! Воистина воскресе!  

Христос воскресе из мертвих,
смертию смерт поправ
и сущим во гробех живот даровав.
Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта смъртта победи, и на нас ни дарува живот вечет
Христос воскресе! 
 


Честито Възкресение Христово!
С пожелание за здраве, благополучие и светли Великденски празници.
Нека има Мир и Любов в сърцата ни!

Първата седмица след Възкресение Христово е наречена Светлата седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. В църковния календар всеки от дните до следващата неделя – Томина неделя, е записан като Светъл. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа , както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.
В дните на Светлата седмица се благославят Божията майка и светите апостоли: в Светли понеделник - светите Апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.
В Светлата седмица славим Христовото Възкресение
Идеята на Създателя, според християнството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят, а да се радват във вечността.

И още.

Светла и благословена Нова Великденска седмица!

събота, 19 април 2014 г.

Козуначени "панделки"

Без много уводни думи, докато се пекат козунаците едно предложение за козуначени "панделки". Харесах идеята за "панделките" като по-различно оформление на познатите венчета, кифлички и други дребни козуначени лакомства, неизменна част от празничната трапеза. Великденско, тестото е тежко и маслено, козуначено, но опитвах и с обикновено. Избрах една рецепта за бриош кроасани Croissant brioché au nutella с малка особеност в технология на приготвяне, ако може да се нарече така, е лесна и бърза, а резултатът - ето го:


Козуначени "панделки"



Продукти* за около две дузини, според големината
 Закваска:
1 с.л. брашно, заоблена
80 мл. топло мляко
7 гр. мая на д-р Йоткер
Тесто:

2 ½ ч.чаша брашно
1/3 ч.чаша кристална фина захар
80 гр. меко масло
2 големи яйца 
¼ ч.л. сол
1 ч.л. портокалов ликьор
1 ч.л. лимонови и портокалови корички д-р Йоткер
1 ванилова захар д-р Йоткер

За намазване:
1жълтък  1 с.л. мляко 
нутела за пълнеж на кифлички; семена или ядки за поръсване


1 ч.чаша =240 мл.

* в  оригиналната рецепта количеството на захарта е по-малко, и ароматите са добавени от мен.


 Първо се подготвя маята - смесват се брашното, сухата мая и млякото, оставя се да "шупне" за около 15 мин.
Междувременно се подготвя тестото:  в купа се смесват брашното със солта и захарта. Добавя се маслото и  яйцето, след което се разбърка до получаване на гладко и стегнато тесто. Омесва се за около 10- минути. Към оформеното тесто се добавя вече шупналата мая и месенето продължава още 5 минути. Тестото се прехвърля в омазнена чиста купа и оставя да втасва до двойно увеличаване на обема /аз използвах възможността да го оставя за нощ в хладилник/ 

Втасалото тесто, а ако е било в хладилник се оставя за около 1/2 час да отпусне на стайна температура, се разточва на кора с дебелина около 3-5 мм - по- тънка за панделки и по-дебела за кифлички. Начинът на оформление на кифлички е добре познат и описан нагледно в рецептата, а аз ще покажа приготвянето на "панделките". Използвам и прикачвам снимката в оригинал:


Прехвърлят се в тава, покрита с хартия за печене и оставят отново двойно да увеличат обема си. Смесват се яйченият жълтък с супена лъжица мляко и с тази смес се намазва повърхността им.Може да се поръсят със семена или ядки.


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 15- 20 минути. 


Могат да се похапват топли и студени.


Чудесни за и сутрешна закуска.


Светли и благословени Великденски празници!

И моята рецепта за великденски козунак:)
Опитайте...

Последният ден от Страстната седмица

Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.
Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден", защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Иисуса е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново за нас райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден. 


Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания. Защото страст означава страдание. А страданията Христови са прелюдия към вечния живот. На Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисуса Христа и слизането Му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в нова плащаница с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалче от Голгота. При полагането Му в гроба присъствували жените мироносици,Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисуса, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали (Мат. 27:57-66; Иоан. 19:39-42).

На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история.
Православните вярват, че това е същата божествена, неръкотворна светлина, която изпълвала гроба Господен, когато Синът Божи възкръсва.


Смята се още, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. Няма научно обяснение за този феномен. Огън, запален от Свещения огън на Божи гроб, символизиращ вечността, мира и обновлението, се занася до православни църкви в цял свят.
В Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С великденските хлябове хората изразявали почитта си към Спасителя.


Вече и изпечени:


и още:


 През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. В миналото великденските хлябове не се вдигали от масата три дни, а трохите не се изхвърляли. Хлябът не се реже, а се разчупва. Смята се, че и той има душа. Има различни по форма и предназначение великденски хлябове: кръгли, продълговати, краваи, за кумове, за семейството. Не успелите да боядисат яйцата в четвъртък могат да направят това в събота.


На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа Христос воскресе и богомолците трикратно му отговарят “во истину воскресе”. Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара:
Христос възкръсна
от мъртвите,
със смъртта си победи смъртта
и на тия, които са в гробовете, живот подари”.
Светли и благословени празници,
нека запалените свещи във Великденската нощ осветят душите и сърцата ни, 
и пламъкът на любовта и добротата изпълват живота ни!

петък, 18 април 2014 г.

Велики петък

В края на страстната седмица, в петък,
 православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос -
най-тъжният и най-тежък ден за Божия син,
претърпял безброй поругания, мъка и неимоверни страдания.
е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст,
за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.
Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.

По време на богослужението от олтара се понася Плащаницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.

Покланяме се, Христе, на Твоите страдания! Покланяме се, Христе, на Твоите страдания! Покланяме се, Христе, на Твоите страдания! Покажи ни и славното Твое Възкресение!

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста. През целия ден на Велики петък не просто се минава под масата за сполука и за здраве, а символично поклонение на Божия гроб, пред Христос. Свещеникът раздава на миряните цвете, което да напомня за Възкресението, което предстои.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява, според възможностите, тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа и се подготвят обредните хлябове.


Вече завършва Страстната седмица -
в очакване на празника на празниците – Пасхата, Възкресение Христово.

четвъртък, 17 април 2014 г.

Пеперудени захарни бисквити



Пролетта традиционно /, а не както днешните дни/ се свързва със слънце, цветя в изобилие и разбира се, пеперуди ... нежни, ефирни, великолепни  чувствени създания. Още от незапомнени времена пеперудите са източник на вдъхновение за декорация в интериора, за украса на мебели, а тази година през пролетния сезон прелестните пеперуди са и моден хит. В европейските модни тенденции за декорация пеперудите навлизат чрез китайските модели, където лекокрилите създания са на особена почит и извор на необозримо възхищение.
Пеперудата е символ на любовта, щастието и благополучието. Вярва се, че ако се подържи пеперуда в ръка, а после  пуснете да полети на свобода – към небето, ще се изпълни съкровено желание В старогръцките митове често пеперудите са символ на любовта, а в старогръцки език думата “психе” се употребява и за пеперуда, и за душа. А в Япония се смята, че ако видиш в дома си пеперуда, това ще ти донесе щастие, защото тя символизира всичко най-хубаво в живота и по тази причина в Страната на изгряващото слънце тържествените шествия и празниците се откриват с ритуален Танц на пеперудите, изразяващ радостта от живота. При християните понякога пеперудата се появява на ръката на Младенеца Христос и символизира възкръсването на душата
Пеперуденото вдъхновение достига и в кулинарията. Идеята на тези захарни сладки не е само като декорация, а оформление като пеперуда. Популярните двуцветни спираловидни сладки, леко променени  и ... с нова визия. Предложението идва от Amazing Butterfly Roll-Up Cookies, но промених състава на тестото с класическо захарно. Имах желанието да ги направя вместо с какао, с оцветено от сладкарска боя в синьо тесто, но явно качеството на използваните от мен, бои не бе добро за красив нюанс и впоследствие замених с какао. 
 

Пеперудени захарни бисквити
 /оформление по идея от Amazing Butterfly Roll-Up Cookies


Продукти* за около две дузини сладки, според големината
1 ½   до 1 ¾  ч.чаша брашно
¼ ч.чаша царевично нишесте
125 гр. масло
1 яйце
1 ч.чаша захар
½ ч.л. бакпулвер
1 щ. сода
1 щ. сол
1 ч.л. портокалов ликьор
ванилова захар
1 с.л. какао
още малко брашно за разточване

* в оригиналната рецепта използваното тесто е подобно, но по-различно.
В блендер или в купа се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи - маслото със захарта, после – яйцето, брашното, нишесте с бакпулвер и сода, и ликьора
Тесто се разделя на две части и едната се доомесва с какаото, а другата с ваниловата захар. Завиват в стреч фолио и отлежават в хладилник за около час, може и повече.
Нагледна снимка /оригинал/ в етапи:


След изваждане се разточват поотделно две кори в правоъгълна форма с дебелина около 3 мм. Наслагват се двете кори – ваниловата отдолу, а какаовата отгоре.  Завиват се на руло, като се свободен оставя малък борд. Отново се охлаждат за около 20-на минути, ако тестото се е отпуснало и омекнало много. Полученото руло се разрязва на две части, които се прилепят една към друга откъм свободния край. Следва напречно разрязване с дебелина около 7-9 мм.
Всяка слепена двойка се притиска от периферията към центъра, за да се оформи като пеперуда. Получените сладки отново се охлаждат за около 20-на минути или 10-във фризер.
Пекат се в тава, с хартия за печене,в нагрята на 175С фурна за около 10-12 мин, до леко златисто.


 Изваждат се леко охлаждат в тавата, след което се поставят на решетка за пълното им изстиване.


От изрезките могат да се оформят и друг вид бисквитки.

 
  Аранжировката освен великденска е и много пеперудена...


 Опитайте...