неделя, 31 август 2014 г.

Андреа Бочели плени сърцата на българската публика

АНДРЕА БОЧЕЛИ

 31 август от 19:30 ч.  стадион "Българска армия"



Маестро Бочели  обеща и изпълни и най-големите си хитове.
 



Andrea Bocelli - Con Te Partiro

Quando sono solo
sogno all'orizzonte
e mancan le parole
si lo so che non c'e luce
in una stanza quando manca il sole
se non ci sei tu con me, con me
Su le finestre
mostra a tutti il mio cuore
che hai acceso
chiudi dentro me
la luce che
hai incontrato per strada

Con te partiro
paesi che non ho mai
veduto e vissuto con te
adesso si li vivro
con te partiro
su navi per mari
che io lo so
no no non esistono piu
Con te io li rivivro

Quando sei lontana
sogna all'orizzonte
e mancan le parole
e io si lo so
che sei con me con me
tu mia luna tu sei qui con me
mio sole tu sei qui con me con me
con me con me

Con te partiro
paesi che non ho mai
veduto e vissuto con te
adesso se le vivro
con te partiro
su navi per mari
che io lo so
no no non esistono piu
con te io li vivro

Con te partiro
su navi per mari
che io lo so
no no non esistono piu
con te io li rivivre
con te partiro
Io con te
Kогато съм сам
и мечтая за хоризонта
и оставам без думи,
да, зная, че няма светлина
в стая, когато го няма слънцето
ако теб те няма... ти с мен... мен...
Вдигни прозорците,
покажи на всички моето сърце
което запали...
Затвори вътре в мен
светлината, която си
срещнала по пътя.

С теб ще замина...
Страни, които никога
не съм виждал и не съм живял в тях с теб...
Сега да... Ще жиея с теб...
Ще замина...
С кораби по морета,
които... аз зная
не, не, не съществуват вече...
С теб аз ще ги преживея.

Когато си далече
мечтая за хоризонта
и липсват думите
и аз... аз зная,
че ти си с мен... с мен...
ти, моя луна, ти си тук, с мен.
Мое слънце, ти си тук
с мен, с мен.

С теб ще замина...
Страни, които никога
не съм виждал и не съм живял в тях с теб...
Сега да... Ще жиея с теб...
Ще замина...
С кораби по морета,
които... аз зная
не, не, не съществуват вече...
С теб аз ще ги преживея отново...

Ще жиея с теб...
Ще замина...
С кораби по морета,
които... аз зная
не, не, не съществуват вече...
С теб аз ще ги преживея отново...
Аз с теб...

 

А като в кулинарен блог: ето кой е запалил мотора на Андреа Бочели и какво е горивото?… “В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача“ - такава е максимата на шеф Ломушо, добавяйки най-важната за него подправка на всяко ястие .. душата.

А Н Г Е Л О Г Л А С Е Н, Андреа Бочели плени сърцата на българската публика...






 

Опитах се да споделя по-пълно емоцията с думи, но не успявам...
Невероятен, уникален и вълнуващ глас, невъзможно ми е да опиша неземното му изпълнение и усещане на 31.08.2014 г. в София! Чуйте сами...

А сега сърдечни поздрави и усмихнати късни летни дни:) 

събота, 16 август 2014 г.

Summertime ...


George Gershwin - Summertime


 
 Хубави, слънчеви и усмихнати летни дни!

петък, 15 август 2014 г.

Голяма Богородица

При раждането си съхранила девството,
при успението не си оставила света, Богородице.
Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот,
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.

/В рождестве девство сохранила еси,
во успении мира не оставила еси, Богородице,
преставилася еси к животу, Мати сущи Живота,
и молитвами Твоими избавляеши от смерти души наша../

Днес, 15 август честваме  Успение на Пресвета Богородица! - Голяма Богородица


На този ден  всички православни и католически църкви почитат 
Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените 
и като пазителка на семейното огнище.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква. Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот. Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.


В България множество църкви са кръстени на Божията майка. Най-често срещаните изображения на Богородица са символните образи, в които тя държи Младенеца Иисус Христос. Те се подразделят на два основни типа — Одигитрия — на гръцки Οδηγήτρια „Пътеводителка“ — Богородица държи малкия Иисус и го сочи като „Пътя, Истината и Живота“), или Елеуса — Ελεούσα — „Милостива“, „Милваща“, в специализираната българска научна литература терминът неправилно се превежда обикновено като „Умиление“. Много са и чудотворните икони на Богородица, всяка една с мощна сила и въздействие. Едни от най- популярни чудотворни икони на Света Богородица са в Рилския, Бачковския, Роженския и Троянския манастири.

На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна питка, тиганици, мед. Разрешава се риба, ако Успение Богородично се падне в сряда или петък. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве, за здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква. Снимки от храм Успение богородично град Петрич.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.
Марианка, Мария, Мария, Мими, Марияна -
за всяка от вас!


Честит празник!

 А на 18 август Българската православна църква чества Успението на Свети Иван Рилски. 
Иван Рилски Чудотворец е смятан и за покровител на българския народ и покровител на миньорите. 


Той е патрон и основател на най-големия манастир у нас - Рилския манастир, където по традиция се отслужва тържествена литургия в негова памет,където се събират хора от всички православни страни, които почитат паметта на Св. Йоан Рилски.Богомолците разглеждат и пещерата, в която е живял светецът и минават през тесен отвор - поверието е, че който успее да излезе на светло е праведен.
Още за светеца, скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител  тук.

Хубави празници и усмихнати летни дни!

петък, 8 август 2014 г.

Солена морковена гранита с джинджифил



Очаквах топлите, типично летни дни за да представя тази рецепта, но това лято като че все не и идва времето. Избрах да я предложа сега, защото като замисъл е постна - моркови и краставица, а допълненията са по желание. Вече съм писала за гранитата, нейните разновидности, имам  и любими рецепти за сорбет, гранита като лек вариант на сладолед. Комбинацията на плодове е по-популярна, но сега избрах солена гранита от моркови и джинджифил с поръска от лимонови кубчета краставица. Основата, вече споменах е сок от моркови, наричан “малкия женшен”, ценен с високото си съдържание на каротин, който в организма се превръща във витамин А, но и не само с него…Прясно изцеденият сок от моркови е обявен за царя на зеленчуковите сокове: богат източник на необходими хранителни вещества и минерали, са едно от онези чудодейни растения, които са полезни за различни цели - силен лечебен, диетичен и разкрасяващ ефект.  Морковът, една забравена тайна на младостта, също така и е прекрасен източник на витамините С, В, D, E. Той е богат на минерали и микроелементи – калий, калций, желязо, фосфор, йод, магнезий, манган. В него се съдържат етерични масла, физиологично активни вещества – стероли, ферменти и други съединения, необходими на организма.
И няколко любопитни факти за морковите:
- В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.
- В келтската литература морковът е наричан "подземен мед" заради сладкия му вкус.
- Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова. Правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови.
- През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ - сладкишът от моркови.
-Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.
Загадката на мощното действие на морковния сок обаче не прави изключение и пример за това е  твърдението за необходимостта от добавянето на мазнина за неговото по-добро усвояване  според мнението на Д-р Георги Гайдурков: "Презумпцията е, че вит А е мастно разтворим и се усвоява в липидна среда. Да, но в случая – не. В моркова няма витамин А, а е наличен само неговият предшественик (прекурсор) – бета каротин, който е водно разтворим." Той напомня, а и от народната мъдрост се знае обаче, че и най-доброто прекалено не е добро, както и че всяко нещо трябва да се прилага разумно и с мярка, в същото време беше ново за мен и да прочета и това...
Няма да се увличам на тема моркови, но сега е моментът да споделя един малко по - различен, но много интересен и полезен блог, списван от Елена Димитрова с нейната тематична идея за "подправка от сушени листа на моркова". Разгледайте го - КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО, ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО
За чудото джинджифил, няма да пиша сега и най-накрая, ето я:
Солена морковена гранита с джинджифил


Солена морковена гранита с джинджифил 
/по идея от  savory carrot granita/


Продукти:
2 ч. чаши сок от моркови*
1 ч. чаша кокосова вода**
2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 с. л. настърган джинджифил
щипка сол или на вкус

* от 100 г моркови се получават около 55 мл сок с оранжев цвят
** може да се използва портокалов, ябълков сок или вода / аз избрах портокалов сок

Поръска:
краставица, нарязана на кубчета малка
2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
⅛ ч..л. сол
свежи подправки, резени лайм, портокал и джинджифил за гарниране

Форма за замразяване 20х20 см се охлажда във фризер.
В голяма купа се налива морковения сок, кокосовата или обикновена вода,  лимоновия сок и фино настърган джинджифил. Разбърква се добре и посолява. Изсипва в охладената форма и замразява за около 30 мин. На всеки 30 минути в рамките на около 3-3,5 часа.се изважда от фризера, разбърква се с вилица и отново се замразява. Може да се остави и за повече време.и големината на кристалите ще бъде по-голям.


Преди сервиране се нарязва красавицата на малки кубчета, 
поръсва се с лимоновия сок, малко сол.


Морковената гранита се гарнира с краставицата непосредствено преди поднасяне. 


Опитайте...

петък, 1 август 2014 г.

Богородичен пост 2014

С началото на месец август, всяка година от 1-ви  започва с водосвет двуседмичният
 Успенски /Богородичен/ пост в чест на Пресвета Богородица -


Богородичният пост е един от четирите големи поста в годината. Установен е от Църквата като време на духовна подготовка за честване празника Успение Богородично. Православната Църква отдава дължимата почит на Божията Майка, като тържествено празнува както деня на нейното рождение (Рождество Богородично – 8 септември) така и блажената й кончина (Успение Богородично – 15 август), която тя нарича не смърт, а „успение”, т.е блажено заспиване.
Успението на Пресвета Богородица е един от 12-те големи празници в българския православен календар, отбелязван от християнската църква на 15 август и наричан още Голяма Богородица. Макар точната дата на възникването му да е неизвестна, той е един от най-древните Богородични празници.


/14 август (14-27 август стар стил)/ е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (на църковен език успението си) прекарвала времето в пост и молитва. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали много подробни сведения. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище.
Чуден бил животът на Пресветата Дева, чудно било й Нейното успение. Празникът Успение Богородично има две значения: възпоменание на завършването на земния подвиг на Божията Майка - Нейното успение и погребение, и на второ място - Нейното най-високо прославление - "възкресението Й и възнасянето Й на небето с Нейната пречиста плът". Това двуяко значение на празника православните икони разкриват различно - едни загатнато, а други - пълно.

Светата Църква нарича кончината на Божията майка "успение", а не смърт, защото смъртта, като възвръщане на пръстта на земята, а духът - на Бога, който ни го е дал, не е докоснала Благодатната.
"Победени са законите на природата в Тебе, Чиста Дево - проглася Светата Църква - съчетала девството с Рождеството и смъртта със живота. Останала дева след раждането и жива след смъртта, Ти Богородице, винаги спасяваш Твоето наследие".

През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни /месо, мляко, яйца и техните производни продукти/. Някои устави уточняват: През целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. В дните понеделник, сряда и петък е редно да се употребява само суха храна – не се готви, а се ядат пресни или сушени плодове и зеленчуци. Във вторник и четвъртък се яде готвена храна, но без употреба на олио или зехтин. В събота и неделя може да се добавя елей при готвенето на растителна храна.
“ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост . Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”
Календар:
В средата на Богородичните пости,
на 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне или Сотировден.


Началото на празника е от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките Му ученици. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
"Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!" (Матей 17:5)
На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата, за да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.
На Преображение Господне (06. август) се разрешава риба.
В земите на север от Стара планина е разпространена представата, че на Преображение времето започва да се променя. Водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане. Застудяват дните и нощите. Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.
Леки и спокойни...