неделя, 29 май 2016 г.

Салата "ала капрезе" сюрприз



Какво е едно име... в годините на запазена традиция и богата история, класическата салата капрезе /Insalata Caprese/ се радва на многобройни, разнообразни, творчески и нетрадиционни модификации за оформлението, вкусови нюанси и съчетавани съставки. От семпла италианска салата/предястие направена от нарязани прясна моцарела (в идеалния случай биволска моцарела), домати и зелен босилек, подправена със сол и зехтин, вече се е превърнала в синоним на елегантно присъствие на всяка трапезата с италиански привкус. Вече споменах за изобилието от вариации – с песто, рукола, маслини, различни плодови и зеленчукови съчетания в характерните трицветни багри, а в случая … и с пълнеж. Това е изненадата – привидно плътната топка моцарела е с център от поширано/забулено яйце. Рецептата е на chef Rossana Marziale, официален представител на консорциум за моцарела, собственик на звезден ресторант, специален гост при финалисти в MasterChef Italia4 и още респектиращи моменти в нейната биография, като за нейн патент се считат пълнените топки моцарела ovomozzo - игра на текстури, вкусове и контрасти. 
Видео рецепта ovomozzo. 
Избрах по-опростена версия ... идеята е да се обвие яйце с моцарела и отново да се придаде характерната сферична форма на сиренето, с което да се замаскира пълнежа. Осъществяването не е трудно – първо се пошира/забулва яйцето по някой от познатите и успешни начина; аз избрах стреч фолио, като добавих малки кубчета домат и зелен лук, овкусих със сол и черен пипер. Размекването на моцарелата може да се осъществи по два начина: в МВ за около 40-60 секунди, или във вряща вода до получаване на пластична и удобна за моделиране маса. След оформянето следва кратко охлаждане и окончателно стягане в хладилник. Самото подреждане на салатата капрезе е въпрос на класика, лично виждане и въображение. Ето моят вариант: 


Салата "ала капрезе" с изненада
/по идея на ovomozzo/



Продукти за 1-2 порции:
125 гр. сирене моцарела 
1/2 ч.л. едро натрошен черен /меланж пипер
1 яйце - гарантирано прясно
1 ч.л. кубчета домат, филетиран и нарязан на малки кубчета
1 ч.л. див лук, нарязан на ситно
сол, черен пипер на вкус
1 домат, използвах големи сорт розови домати
1 стрък босилек
1 ч.л. ароматен зехтин

Още за гарниране:
препечен ръчен хляб; маслини, рукола, зехтин с балсамов оцет

Начин на приготвяне:
Видео рецепта ovomozzo. 
Първо се пошират/забулват яйцата: Вече споменах, че могат да се прилагат различни успешни начини. Аз аз избрах стреч фолио. Изрязва се голямо парче  стреч фолио, за да може да се завърже яйце. В чашка или друг съд фолиото се поставя плътно към стените. Фолиото се намазнява и върху него се счупва суровото яйце, като се внимава да не се разкъса жълтъкът, добавих малки кубчета домат и зелен лук, овкусих със сол и черен пипер. Краищата на фолиото се пристягат около яйцето /оставя се малко въздух/ и завързват плътно. Така могат да се подготвят няколко яйца, които да се пошират едновременно. В дълбок съд се кипва вода и поставят яйчените вързопчета, прихванати и стабилизирани с клечка /шиш/. Варят се 3,5-5-6 мин., според вкуса и се изваждат. Могат да се охладят веднага, за да се спре процесът на варене. Освобождават се от фолиото и се оставят леко да се охладят, докато се подготви моцарелата.
За моцарелата: Размекването на моцарелата може да се осъществи по два начина: в МВ за около 40-60 секунди, или във вряща вода до получаване на пластична и удобна за моделиране маса. Прехвърля се върху чиния, покрита със стреч фолио, притиска се до оформяне на плосък диск. В центъра се поръсва едро натрошен черен пипер и отгоре поставя яйцето с гладката страна надолу, след което краищата се загъват към центъра. Работи се по-бързо, за да не се охлади и стегне сиренето.


С подложното стреч фолио топката се дооформя окончателно, поставя се в купичка и охлажда в хладилник за около 1/2 -1 час.


Самото подреждане на салатата капрезе е въпрос на класика, лично виждане и въображение - гарнирах с препечен ръчен хляб, маслини, зехтин с балсамов оцет, рукола и още домати.


Степента на твърдост на жълтъка е по-желание - по-течно или стегнато;


Опитайте...


вторник, 24 май 2016 г.

Ягоди с розе в мус от медена рикота и черен пипер



Една идея с по-различен нюанс във вкуса на лек ягодов десерт…свежи ягоди с балсамов оцет и черен пипер не новост за ценителите на нестандартните вкусови съчетания. Според много гурме готвачи ягодите имат нов и най-добър приятел: черния пипер. Но за „откривател” може да се счита един от английските крале – Хенри VIII, династията на Тюдорите, който много обичал ягоди: мариновани с вино и мед, пак по негово време комбинацията на ягоди със сметана се превръща в изискан кралски десерт, както и нотка пикантност с добавянето на черен пипер. Ако все още за някои може би звучи странно – ето и предполагаемите потвърждения: твърди, че черният пипер всъщност е тайната съставка в извеждането на вкуса на ягодите; нещо аналогично на действието на солта за месото. Счита се, че ако се добави малко черен пипер върху ягоди, стават по-сладки, по-наситени и по-свежи. Дори напълно узрелите ягоди имат малко кисел вкус и пиперът спомага за неутрализиране, като позволява на сладостта на ягодата да изпъкне по-силна. В същото време балансира доминиращата сладост, като я предпазва от възприемане само като захар и позволява да се откроят всички фини плодови аромати.
Ето и моята интерпретация с италиански привкус:  ягоди, мариновани в ароматно розе, върху фин мус от медена рикота, финален щрих с поръска от едро счукан черен меланж пипер, гарнирани с хрупкави амарети и чаша пенливо вино. Снимките са повече, но пък са в унисон с удоволствието...


Ягоди с розе в мус от медена рикота и черен пипер 


Продукти за 4 порции
За муса:
250 гр. рикота /около 1 ч.чаша/*
½ ч.чаша течна сметана 30% масленост
2 с.л. мед
½ ч.чаша пудра захар
1 с.л. стабилизатор за сметана  /сметана фикс/
1 ванилия dr.Oetker

1-2 ч.л. едро натрошен `черен пипер меланж

За мариноване на ягодите в розе:
2 ч.чаши свежи ягоди
1 ч.чаша вино розе**
¼ ч.чаша захар
няколко листа мента
1 ч.л. лимонова кора

1 ч.чаша =240 мл.
* използвах фина маслена рикота марка IGOR
 ** използвах пенливо италианско вино розе Corte Viola" Lambrusco dell'Emilia Rose


И ягодите и мусът се приготвят час-два предварително, обединяват и поръсват с черния пипер непосредствено преди сервиране. 
За ягодите в розе: почистените ягоди се нарязват не едро, поръсват се с кристалната захар, рендосаната лимонова кора, листата мента и заливат с виното. Поставят се в хладилник за около час – два, а около ½ час преди сервиране се изваждат от хладилника на стайна температура. Част от получения  при мариноването сироп може да се сгъсти и с него да се полее десерта при поднасяне.
За муса: Рикотата се разбърква с пудрата захар и меда, налива се течната сметана и се  разбива до нейното поемане и хомогенизиране, а при необходимост се добавя 1 с.л. стабилизатор за сметана. Ароматизира с ванилията и поставя в хладилник за около час, може и повече.


Непосредствено преди сервиране в купички или чаши се обединяват ягодите с крема и поръсва се с едро начукания черен пипер.


Стрък свежа мента, струйка ягодов сироп и пръхки амарети -
чудесна компания и с чаша пенливо вино. 


В чаша или чинийка – въпрос на избор...


 И отблизо:


И още пролетни предложения с ягоди: Опитайте…

събота, 21 май 2016 г.

Празничен календар в края на май

В богатия празничен майски календар за тази година е време да се отбележат още няколко големи  християнски празника. Започва се с днешния 21 май - специален ден за почит на император Константин и майка му – Елена.  Свети Свети Константин и Елена, на­ри­ча­ни “рав­но­а­пос­тол­ни” за­ра­ди из­к­лю­чи­тел­ни­те им зас­лу­ги за ут­вър­ж­да­ва­не­то и раз­п­рос­т­ра­не­ни­е­то на хрис­ти­ян­с­ка­та вя­ра. 

„С това ще победиш!" - Цар Константин Велики известен с тези думи и видение на сияещ кръст в небето, се свързва въвеждането на християнството като официална религия във Византия и е първият християнски римски император. Константин пожелава да прослави самото Живоносно Дърво, на което бил разпнат Христос. Св. Константин Велики (324–337 г.) е една от най-популярните личности сред канонизираните светци в историята на християнското Средновековие. Времето на неговото царуване бележи края на трите столетия преследване на християнството в границите на Римската империя. По мол­ба на цар­с­т­ве­ния си син бла­го­чес­ти­ва­та ца­ри­ца Еле­на за­ми­на­ва за Све­ти­те зе­ми, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. 

И още:.. 

Именници: Константин и Елена, още Динко, Ели, Еленка, Елица, Елин, Елина, Елка, Илона, Койчо, Коста, Костадин, Костадинка, Костадинко, Констанса, Констанца, Кунчо, Алена, Алейна, Лена, Ленко, Станимир, Станимира, Станка, Стоил, Трайко





Следва всенародният 24 май, Денят на просвещението 




 
Български всеучилищен химн. Текст: Стоян Михайловски. Музика: Панайот Пипков Русе, 15 април 1882г 

"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!
Върви към мощната Просвета! В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце, което във душите грей!
Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!
Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч,
духовно покори страните, които завладя със меч!..."
Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!
България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...
бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!
Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!
Русе, 1882, априлий 15
  

Тази година на 25-ти май Православната църква чества празника Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Преполовение – това е средата на светата Петдесетница, разположен е между два големи празника – Великден и Петдесетница и като чели ги съединява в едно. На този ден по традиция в Асеновград се изнася чудотворната икона на Пресвета Богородица - Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, и с тържествено литийно шествие се отнася до Бачковския манастир. Традицията се спазва от 1896 година. 


В края на месеца, на 30 май, Православната църква почита и паметта на Света Емилия - имен ден празнуват всички с име Емилия, Емил, Емилиян, Емилияна. Емилия.


 Светли, благословени и щастливи празнични дни!

понеделник, 16 май 2016 г.

Солено брюле с горгонзола



Харесвам необичайните превъплъщения на класическите рецепти - един от най-популярните яйчени десерти в солено изпълнение като предястие: Солен крем брюле с горгонзола. Потвърдиха се очакванията ми за фин гладък крем с нотки на доминиращо сирене горгонзола, в компанията на нещо хрупкаво, като препечен хляб или полента и чаша плътно червено вино…  
Видно е, че акцент в предястието има сиренето Горгондзола /Gorgonzola/ - най-доброто италианско сирене в категорията „сини сирена”, носещо името си от град в Северна Италия. Консистенцията му е мека и кремообразна, а неповторимият комплекс от пикантен и ароматен вкус със сладки нотки се дължи на изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен и дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл.
Рецептата подбрах сред предложените в сайта на Сдружението за защита на сиренето Горгондзола“ (Consorzio per la tutela del formaggioGorgonzola), което контролира производството и продажбата на сиренето - Creme brulè al gorgonzola.


Солено брюле с горгонзола
/по рецепта Creme brulè al gorgonzola/


Продукти за 4 порции /или 2 по-големи/
120 мл. прясно мляко /½ ч.чаша/
120 мл. течна сметана 30% масленост
3 жълтъка
50 гр. сирене горгонзола /¼ ч.чаша/*
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
1 ч.л. натурално нишесте /равна/**
още:
пармезан за поръсване
домат и босилек за гарниране
черен пипер за поръсване
* използвах Gorgonzola DOPpiccante

Начин на приготвяне:
С ¼ ч.чаша мляко се размива нишестето** - добавянето му е с цел и гаранция за уплътняване, без пресичане на крема по време на печенето. Кипва се останалото мляко със сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче, добавя се размитото нишесте и след кипване се маха от котлона. Жълтъците се разбиват до избледняване и увеличаване на обем и към тях на тънка струйка с непрекъснато разбъркване се налива млечно-сметановата смес. Разпределя се в термоустойчиви форми за печене и в тях се натрошава сиренето горгонзола. Пекат се на водна баня /нивото на водата е около ½ от височината на съда/ при 120С за около 25-30 минути.. ;


Изваждат се от водата, поръсват се с настърган пармезан, който може и да се обгори с кухненска горелка и след леко охлаждане сервира.


За гарниране се препоръчва препечен  хляб с масло, аз избрах печени пръчици от полента,
за които не е необходима някаква специална рецепта
/любима рецепта за полента, но охладена, нарязана и запечена на 250С до златисто/.


Опитайте...

четвъртък, 12 май 2016 г.

Шоколадови пудинг бонбони с кокос и бурбонска ванилия



Без да правя аналогия с елегантните „Raffaello”, многобройните им вариации и тези бонбони имат някакво подобие, но водеща е ароматната нотка на бурбонска ванилия Dr. Oetker. И още ... разлика в съчетанието на пудинг със сметана, шоколад и кокос. Като идея за нещо сладко в последния момент, освен че са лесни и бързи за изпълнение, много ароматни и вкусни, носят и неподправеното очарование на домашно приготвен десерт.
Една от тайните на финия десерт е в неговия аромат, а безспорен фаворит в нежните ухания е ванилията. Още през 1894 г. д-р Аугуст Йоткер разработва ванилената захар, като в този продукт чистият ванилин е разпределен върху кристалчета захар за по-равномерно и наситено смесване. Но за връх на ароматите се счита естествената Бурбонска ванилова захар - балансирана смес от фино смлени шушулки от бурбонска ванилия и захар. Модерен и естествен продукт с високо качество, особено препоръчителен за деликатно овкусяване на кремове. Ароматната линия в тези бонбони се подчертава от използването на Премиум пудинг със смляна шушулка бурбонска ванилия Dr. Oetker и бурбонска ванилова захар Dr. Oetker, с допълващата компания на екзотичен кокос, фин шоколад и ядка печен лешник.


Шоколадови пудинг бонбони с кокос и бурбонска ванилия
 /по идея от Kokoline - coolinarika/


Продукти за около 30 -35 бр.
120 гр. бял шоколад*
1 опаковка /34 гр./ Премиум пудинг със смляна шушулка бурбонска ванилия Dr. Oetker
250 мл. течна сметана  30% масленост
¼ ч.чаша захар или малко повече, според сладостта на сметаната и на вкус
1 опаковка /10 гр./ бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
100 гр. фини кокосови стърготини

Още:
30 гр. кокосови стърготини за овалване
запечени лешници за плънка, по желание

1 ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта се използва 100гр. бял шоколад.

Начин на приготвяне: 50 мл. от сметаната се разбърква с Премиум пудинг със смляна шушулка бурбонска ванилия Dr. Oetker. Останалото количество се кипва със захарта, смесва се с кашичката и крема се сварява до сгъстяване. Маха се от котлона, добавя се настърганият бял шоколад и след неговото разтопяване се разбърква с кокосовите стърготини до хомогенизиране, а за финал се ароматизира с бурбонска ванилова захар Dr. Oetker. Прехвърля се в купа и след охлаждане се поставя в хладилник за около час или повече да стегне /при мен за нощ/. 


Оформят се топчета с големина на орех, поставя се ядка печен лешник и овалват в още кокосови стърготини.


Декорациите, шушулката и идеята за жълта орхидея са тематични :)


Опитайте...

сряда, 11 май 2016 г.

Денят на светите братя Кирил и Методий

Днес, 11 май, няколко дни след деня на обединена Европа, православната църква тържествено чества паметта на Солунските братя и славянски първоучители, обявени за нейни съпокровители.
Светите братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски 
и тяхното равноапостолско и просветителско дело.


Празникът е...
Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. През 1980 година папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици. До средата на XIX век паметта им била отбелязвана поотделно – Св. Кирил на 14 февруари и Св. Методий на 6 април.



Знае се за паралела между двата празника - 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на Славянската писменост, българската просвета и култура .


Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).




събота, 7 май 2016 г.

Яйчени кюфтета



Яйчени кюфтета - семпли, бързи и вкусни... Съзнавам, че малко позакъснях с това предложение за следпразнично оползотворяване на варени яйца, но пък е една добра идея и могат да се приготвят по всяко време.
Рецептата е полска /Kotlety jajeczne/ и не съм сигурна за степента на нейната популярност, правя ги за първи път и ни харесаха. Ясна е основата от сварени яйца, но сместа е обогатена допълнително  с кашкавал, свежи подправки и лук, малко галета за плътност и сурово яйце за слепване. Позволява различни варианти, импровизации и по-широки граници на съставки и пропорции – добавяне на гъби, сметана, горчица, ориз, хляб, шунка. Аз ги направих така:


Яйчени кюфтета



Продукти: за дузина кюфенца*
5 твърдо сварени яйца
1 сурово яйце
2 с.л. кашкавал, рендосан
1 с.л пармезан
2-3 с.л. галета
1 с.л. див лук
1 с.л. магданоз
1 ч.л. копър
½ ч.л. сол
чесън и черен пипер на вкус
1 суров белтък
1 ½ ч.чаша панко галета /галета от сух хляб/

* дозата може да се удвои:)
1 ч.чаша =240 мл.
Твърдо сварените, студени и обелени яйца се рендосват на по-едро ренде. Поставят се в купа и към тях се добавят суровото яйце, настърганите кашкавал и пармезан, нарязаните лук, зелении, галетата и овкусителите. Разбъркват се до хомогенизиране и от получената смес се оформят топчета или плоски кюфтета. Белтъкът леко се разбива и подсолява; всяко топче се потяпя в него и след това в прясната хлебна галета.


Пържат се в повечко мазнина на среден огън до златисто и изваждат върху абсорбираща мазнината хартия.


Сервират се със свежа салата,


а в компанията на топки моцарела и чери домати се оформят като едно чудесно предястие.


Спомням си преди години във форума на "Гответе с мен" имаше подобна тематична задача и тогава приготвих яйчен коктейл с черен хайвер. Със същата тематика в блога ми са и мус с варени яйца и авокадо, яйца по уелски Ангълси /Anglesey Eggs/; картофи с варени яйца гратин; пролетна спаначна тарта и други.
Опитайте…

петък, 6 май 2016 г.

Гергьовден, Светли петък, Томина неделя

Тази година, безспорен апогей в дните на Светлата седмица след Великден,  
винаги на 6 май, е големият празник на 
Свети Георги Победоносец:


Фануилската чудотворна икона на Св. Георги Победоносец
в Светогорския монастир Зограф XIII-XIV в.   
Посветен на един от най-почитаните светци Свети Георги Победоносец,  заедно с Великден  е считан за най-големият пролетен празник,и се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги). Свети Великомъченик, Победоносец и Чудотворец Георги  
Светъл Божи ден Гергьовден!

В народния календар  празникът Георгьовден се отбелязва по три различни начина...

На Гергьовден още преди изгрев слънце, се закичват вратите със здравец, цъфнала клонка от плодно дръвче и люляк за здраве. Зелинината остава по вратите, докато изсъхне. Това се прави за здраве, щастие и берекет през годината.. 
Имен ден празнуват Георги, Гергана, Галин, Галя, Галина, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.


Тази година, в петъка на Светлата седмица след Великден,
  отбелязваме и един от най-хубавите празници на Божията Майка, 
когато се почита чудотворната икона на 
Света Богородица "Живоносен източник".



Светли петък /"умни петък"/ - В петъка на Светлата седмица, не случайно наречена така, бидейки все още в тържеството на Христовото Възкресение се възпява и Божията майка, като “живоприемен и живоносен Източник”. Празникът е известен и като Животоприемен източник и има своя икона. Върху нея, наред с лика на Божията майка, е изобразено аязмото на манастира в цариградския квартал Валукли. Многобройни са нейните свети икони, многобройни са и изворите, чрез които тя върши чудеса на състрадание и милост към болни и немощни и така показва на света, че тя самата, вечно жива, приема и носи живот на всички, които разтварят сърцата си за нея. Измежду тези многобройни извори особено известен с чудотворствата на Богоматер е един, който се намира в местността Балаклий край Цариград /„Балаклъ“ — Рибята черква/. Над този извор се извисява величествен храм в чест на света Богородица, известен през вековете с името “Живоприемен и живоносен Източник”. Поучителна трогателна е историята на този храм, историята на извора под него - може да се прочете тук, както и молитва.



На този ден имен ден празнуват: Живко, Живка ЖИBKO - жизнeн (славянски)
 
Седмицата приключва с Томина неделя , защото завършва с втората пасха в неделя. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

 Честити, светли и благословени празнични дни!

вторник, 3 май 2016 г.

Великденска шоколадова торта без брашно


В третия ден на Великден ето и нашият десерт - шоколадова торта без брашно. Идеята за тази великденска торта дойде вследствие на празничния подарък от Лидл България – голяма кошница с изобилие от шоколадови деликатеси, тематични декорации и туристически пътеводител. Решението се оформи веднага – мнооого шоколадова торта, а като компенсация … без брашно. Глазура от шоколад, гарниране с още шоколадови яйчица в пролетен стил и за финал, бял шоколадов сос за сервиране.  За подсилване и акцентиране на шоколадовия вкус съчетах с лек аромат на кафе с портокал и ром. След като представих пролетните пеперудени аксесоари с боядисаните яйца, сега е време и на тортата. Много бърза и лесна, пече се на водна баня, приготвя се ден по-рано и отлежава в хладилник, а и позволява различни варианти за поднасяне – сос, плодове, сладолед.

Сърдечни благодарности на Лидл за оказаното внимание, 
чудесните подаръци и празничното настроение, което ни създаде!


Великденска шоколадова торта без брашно
/по идея, с изменения от  Flourlesschocolate cake/


Продукти за форма ф20 см.
200 гр. шоколад кувертюр Лидл 52%
150 гр. масло
1 с.л. портокалов сок
1 ч.л. инстантно кафе
5 яйца
½  ч.чаша захар    
¼ ч.чаша сироп агаве
1/3  ч.чаша какао
1 ванилия
½ капсула ароматна есенция Лидл ром

Глазура
100 гр. черен шоколад Лидл
1/3 ч.чаша течна сметана Лидл 30%
1 ч.л. агаве сироп /мед
1 с.л. кокосово масло
ванилия аромат
Още:
на ситно нарязан шоколад и шоколадови яйца за декориране

1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява 160-170C градуса. Дъното на форма за торта с подвижни стени се порива с хартия за печене и намазнява, а отвън (дъното и стените) се загъват с няколко слоя алуминиево фолио, за да се предпази сместа от изтичане. Подготвя се друга тава с по-голям диаметър, както и гореща вода.
В купа за МВ или на водна баня, с разбъркване се стопява шоколада с маслото, какаото сока и разтворимото кафе, като се внимава да не се прегрява. В друга купа с миксер се разбиват яйцата и захарта на средно-висока скорост, докато побелеят и удвоят обема си, около 5 минути. Добавят се сиропа от агаве, ароматите и се обединяват с шоколадовата смес. Излива се в приготвената форма и изглажда повърхността. Поставя се в по-голямата тава, налива се гореща вода  с обем до половината от  височината. Пече се в продължение на 35-45-50 минути /според дебелината/, докато тортата се е понадигнала, ръбовете са се отдръпнали от стената и пробата с клечка е леко влажна, но не течна.  Оставя се охлаждането да продължи в съда до стайна температура, след което се изважда, покрива се и поставя в хладилник в продължение на най-малко 3 часа, най-добре за цяла нощ. Торта се съхранява в хладилник за до 4 дни, а сервира при стайна температура.
По желание може да се залее с шоколадова глазура:


За шоколадовата глазура: в купа за МВ или на водна баня, с разбъркване се стопява черния шоколада с кокосовото маслото, течната сметана и сиропа,  като се внимава да не се прегрява. Ароматизира се и след леко охлаждане се излива върху тортата. Поставя се в хладилник за стягане и при желание след това, допълнително декориране.


За сервиране избрах компанията на бял шоколадово – сметанов сос с фин ромов аромат: В купа за МВ или на водна баня, с разбъркване се стопява 50 гр. бял шоколад с 1 ч.л. масло, 2 с.л. течна сметана течна,  като се внимава да не се прегрява. Допълнително се добавя още сметана, според желаната гъстота, ароматизира се с ароматна есенция Лидл ром и е готов за гарниране на тортата.


В допълнение, моите впечатления от  Манастирът „Св.Йоан Предтеча" с. Жабляно, един от препоръчителни обекти в туристическия каталог /част от съдържанието на подаръка/ 50 места които да посетите в България през 2016.
Опитайте…