понеделник, 26 септември 2016 г.

Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини



Семпло, елегантно, лесно и много вкусно - натъкнах се на това предложение parmesan crusted goat cheese with basil oil преди време и първо ме очарова цветовото решение в ярко зелено и нежно бяло. Харесах идеята за оформлението също, но определящо се оказа балансираното съчетание на фино козе сирене с уханен пресен босилек и ароматен зехтин. В допълнение – въздушна панировка в пресни хлебни трохи с пармезан, лека чеснова нотка и пикантни акценти от меланжиран пипер. Прясно изпеченият хляб с хрупкава коричка е перфектната подложка. Есента е сезона на смокините, те перфектно могат да допълнят всяко едно ястие, както с месо, така и салати, сладкиши и сирена, така че няколко зрели смокини завършват вкуса и цялата композиция. Споменах, че е лесно и бързо за изпълнение, възможни интерпретации, замяна със сирене тип "фета" или друго, както и евентуално изпържване на топката от сирене.


Панирано с пармезан козе сирене в босилково олио и смокини


Продукти за 2-4 порции:
2-3 с.л. фино настърган пармезан
¼ ч. чаша прясна галета от сух хляб
120 гр. полу-твърдо козе сирене*
1 скилидка чесън
¼ ч.л. сол или на вкус
½ ч.л. черен пипер меланж едро счукан

* замених с микс от ¼ меко сирене с бяла плесен и обикновено по-твърдо

За босилково олио:
     ¼ чаша пресен босилек
     1 скилидка чесън
     ¼ чаша студено пресован зехтин

В кухненски процесор се поставят настърган пармезан с прясна галета от сух хляб, подправя се с черен пипер на вкус и пулсира няколко пъти до хомогенизиране. Получената панировка се прехвърля в плитка чиния.
В купа се смесват сирената от меко сирене с бяла плесен и обикновеното по- твърдо, прибавят се едро натрошения меланж пипер, фино стрита малка скилидка чесън, сол ако е необходимо; след което разбърква до еднородна смес. С леко навлажнени ръце се оформя топка, която се овалва в панировката. Прехвърля се в чиния , порив ас фреш фолио и поставя в хладилник за около час.

Босилково олио
В малка тенджера се налива вода и оставя да заври. Добавят се листата босилек, които се бланшират в продължение на 30 секунди. Изваждат се от врящата вода и поставят в купа със студена/ледена вода, след което се подсушават с кухненска хартиена кърпа. В кухненски процесор се поставят листата босилек и скилидка чесън , пулсират се докато са фино смлени. Следва бавно добавяне на зехтина, като процесорът продължава да  работи, а олиото се оцвети в светло зелен оттенък, може да се добави още зехтин, ако е необходимо. Полученото ароматно олио може да се прецеди.
Подреждането е непосредствено преди сервиране -  босилковото олио се налива в дълбока чиния и в центъра се поставя козето сирене.


Гарнира се с тънко нарязан пресен хляб свежи смокини за допълнение.


На филийка:

 
Отблизо:


Опитайте...

сряда, 14 септември 2016 г.

Празници с аромат на есен

В края на лятото подготвяме да посрещнем един от най-красивите сезонизлатната и плодородна Есен с астрономическо начало в деня на  есенното равноденствие /22/09/2016 16:22/  ...  един празник на плодородието, равновесието и мъдростта, преплитайки  много народни обичаи и празници  


Пръв в поредицата се нарежда големият християнски празник - Кръстовден. Вярва се, че в нощта срещу Кръстовден, небето се отваря и се излива Божията благодат, а денят и нощта се кръстосват – стават равни /по стар стил е на 27 септември/. Само няколко дни по-късно се честват основните ценни добродетели, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.  

Празникът е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква: 1.Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики; 2. Намирането на светия Кръст на Голгота; 3. Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.


На този ден 14 септември (27 септември стар стил) Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понася страдания заради човешкото спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта. Той е символ на вяра и боголюбие, знак на принадлежност към християнството. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.  По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Къна, Кънчо, Ставри

.

След последният ден на ваканцията следва  и 15 септември,
с познат и вълнуващ училищен звън:

Отново на училище и на добър час!


И след ден,  на 17 септември,
които чрез оставения им завет внушават, че човек не може да бъде мъдър, ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния.

 "Човек не може да бъде мъдър,
ако няма вяра, ако няма надежда за спасение и любов към ближния". 



"А мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Иак. 3:17)*. 

Това е познатото предание 
В честното си съпружество София родила три дъщери, на които дала имената на трите християнски добродетели: първата нарекла Вяра, втората - Надежда, а третата - Любов. 
Тя възпитавала дъщерите си като премъдра майка: стараела се да ги научи да проявяват в живота онези християнски добродетели, чиито имена носели. Децата растели, растели в тях и добродетелите...", София и дъщерите й не скриват своята вяра и я изповядват открито, Вяра - на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 г. Майка им София останала на гроба им и след три дни молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си. 


 

Имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен.
 
Почитайки основните християнски добродетели вяра, надежда, любов и мъдрост повечето хора на този ден  си пожелават сърцата им да бъдат пълни с любов, приемайки мотото, че:

"Когато си изпълнен с любов, ти имаш всичко - 
надежда, която те крепи; вяра, която ти дава криле и жажда за живот".


В деня на есенното равноденствие почитаме Независимостта на България, провъзгласена с манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. 
в църквата „Св. Четиридесет мъченици“  Търново.


Хубави празници, успешни, цветни и вдъхновени есенни дни!

петък, 9 септември 2016 г.

Сирене „бри” в шоколадова глазура с бадеми и боровинки



Допълнение към серията за експериментатори - сирене за десерт… приемливо за някои, за други – не, парче сирене с плод и черен шоколад като чудесен финал на вечерята. Бързо и лесно за приготвяне, с взаимно допълващи се вкусове, различна визия и композиция според личното въображение и вдъхновение. Най-често за десертни сирена се препоръчват по-меки с кремообразна и фина текстура, а сред фаворитите попадат и така наречените „кралски сирена” "камамбер" и "бри", сервирани при стайна температура. И още нещо - в последено време се лансира интересно твърдение, че този вид сирена са особено полезни и не се отразяват върху елегантната фигура на французойките, но препоръчително като самостоятелни ястия, които чудесно си пасват с плодове и червено вино.
При огромното разнообразие от подобни видове сирена, възможности за технологична обработка и съчетания в изобилие от предложения и рецепти, ме изкуши това: Десерт от меко сирене "бри" със шоколадова глазура и плодове Chocolate Glazed Brie. Открих и вариант, при който ароматът се подсилва с чеснов нюанс. Аз избрах за компания свежи боровинки и топинг, солени бадеми и хрупкави бисквитки "амарети" за гарниране, които допълват, обогатяват и балансират вкуса. Логично сиренето "бри" може да се замени с "камамбер", плодовете и ядките – също да се комбинират на вкус, като и да се оформи по различен начин, бонбони напр. Ето моето изпълнение:


Сирене „бри” в шоколадова глазура с бадеми и боровинки
  /по идея от Chocolate Glazed Brie/


Продукти за 4 порции:
50 гр. черен шоколад
125 гр. студено сирене "бри" или "камамбер" /мини кутия,
1 ч.л. кокосово масло или растителна мазнина
¼ ч.чаша шоколадови капки
150 гр. свежи боровинки /1 ½ ч.чаша/
50 гр. бадеми, леко солени
дузина бадемови бисквитки тип „амарети”
сос от боровинки или ¼ ч.чаша сладко от боровинки
листа мента за декориране

За глазурата:
Разтопява се шоколада в купа на водна баня или в микровълнова фурна, след което се добавя мазнината като се разбърква хомогенност и гладкост.Леко се охлажда и излива върху повърхността сиренето и част отстрани, изчаква се да стабилизира в хладилник, поръсва се с шоколадови капки и оставя още малко за окончателно стягане.
Сос боровинки:
За направата на соса се отделят половин чаена чаша боровинки /50 гр./ и смесват с ½ ч.чаша захар, 1 ч.л. нишесте и 2 с.л. вода; поставят в съд на слаб огън. Варят се до разтопяване на захарта, разпукване на зрънцата и леко сгъстяване. Отстранява се от котлона и претрива през цедка. Може да се консумира топъл или студен.


Преди сервиране сиренето се изважда да отпусне, разрязва се и поднася полят с боровинков сос и свежи боровинки. 


Още разтопен шоколад, сос и свежи боровинки с мента, солени бадеми и хрупкави "амарети " допълват, обогатяват и балансират вкуса. 


Парченце:


Опитайте...

четвъртък, 8 септември 2016 г.

Малка Богородица

Днес празнуваме един  от най-големите празници на Православната църква и 
един от трите най-големи БОГОРОДИЧНИ ПРАЗНИЦИ.

На този ден, /8 септември/ наричан Малка Богородица
жените измолват помощта на Богородица  
за раждането и отглеждането на децата си, в беда или тежка работа.


"Рождението ти, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена, 
защото из тебе изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, 
Който развърза клетвата, даде благословение и, 
като унищожи смъртта, дари ни вечен живот."
Ортодоксалната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Денят на нейното раждане - празникът Малка Богородица, е особено тачен предимно от жените, за да им помага светицата в беда и тежка работа, за да раждат леко и да са живи и здрави децата им.
 

 А на следващия ден, 9 -ти се почитат нейните родители 
Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, те величаем.



През последните няколко години, в тези празнични дни, 
на 7-ми,  се нарежда и
едно много щастливо събитие за нашето семейство - 
рожденият ден на вече 4 -годишния Александър :)

Да почетем Богородица и да я помолим,
да чува молитвите ни,
да пази и закриля децата ни, които

 да растат здрави и силни, усмихнати и безгрижно  щастливи!

 

четвъртък, 1 септември 2016 г.

Печени праскови със синьо сирене под меренг и пъпешови „трюфели” с ментова фета



Отбивам се за септемврийски привет..., но това кулинарно предложение все още е повлияно и носи лежерния тон на лятото - плодово, свежо, ароматно, бързо и лесно за приготвяне. Една идея за любителите на съчетанието сирене с плод в сладко – солен вкус. Вариантът на запечени праскови с меки сирена е доказана и очаквано добра комбинация, а в случая пълнежът е обогатен и покрит с белтъчна глазура по рецепта от сайта на CastelloThe Cheese Journal.  Замисълът е за печни ябълки със синьо сирене и бадемов аромат под меренг /baked apples with blue cheeseand meringue topping/, като замених ябълките с праскови и леко адаптирах компонентите на вкус. Що се отнася до другата част от чинията е по-скоро хрумка, отколкото рецепта. Пъпеш със сирене също попада в категория на класическите вкусови групи, този път с "фета" и мента в бонбонено „трюфел” оформление - Feta & Herb Cantaloupe Truffles. Прости съставки в цветна композиция с фин вкус и освежаващ аромат. Гарнирах с макаронен сандвич от черен сусам без ядки /рецептата на български някога по-късно:)/ и крем сирене, а за цялостно обединяване - струйка мед от горски букет. Ето ги:


Печени праскови със синьо сирене под меренг и пъпешови „трюфели” с ментова фета


Печени праскови със синьо сирене и белтъчна глазура
Продукти за 4 порции*
2 големи небелени праскови
80 гр синьо сирене, напр. Castello Blue
40г суров марципан, едро настърган
¼  ч.чаша нарязани бедеми /замених със запечени лешници
2 с.л. нарязани пресни листа босилек
1 с.л. червени боровинки /сушени/
1 ч.л. канела за поръсване

* количеството на продуктите за плънката в оригиналната рецепта е двойно

Белтъчна глазура/меренг**
1 яйчен белтък
1 щ. лимонова киселина
4 с. л. захар
** количеството за меренга може да се удвои

 Нарязва се сиренето на малки парченца и се разбърква добре с марципан, бадеми, босилек и боровинки. Прасковите се разполовяват и костилката се изважда. Поставят половинките праскови върху лист печене лист и вдлъбнатината се напъва с подготвената плънка.


Отделеният белтък с една щипка лимонова киселина се разбива докато побелее и стабилизира. Добавя се захарта и продължава разбиването в продължение на няколко минути, за да се постигне твърда консистенция. Полученият меренг се разстила  над  пълнежа със сирене сирене прасковите се запичат в средата на фурната на 150 ° C за 15-20 минути или повече до омекване на прасковите и стягане на белтъчната глазура. Поръсват се с канела и сервират веднага.


Трюфели” от пъпеш със сирене "фета" и мента

Продукти за дузина:
120 гр. сирене тип "фета"
¼ ч.чаша листа мента
черен пипер на вкус
Технологията е ясна и лесна – издълбават се топчета от пъпеш, които се овалват в едро натрошена фета, смесена с нарязана мента. По желание може да се добавят и счукани ядки.

В разрез:


Слънчев, усмихнат и успешен септември...
Опитайте...