сряда, 28 декември 2016 г.

Маринована херинга с коледни аромати



Сред всичките сладки изкушения с традиционни коледни аромати една по-необичайна рецепта за риба ... маринована херинга в коледен стил. Тази идея, Korzenne śledzie z orzechami, ме впечатли с използването на подправка за медени бисквити в състава на рибната марината и с подчертано ухание на канела, кардамон, джинджифил, лек нюанс на чесън, черен пипер и бахар. Сладък меден фон, сушени плодове и много ядки - бадеми, орехи, лешници, кашу, шам фъстък. Получи се интересна комбинация със сладко солен пикантен вкус, омекотен и смекчен вкус на риба. Нетрадиционно, но хармонично съчетание в характерните коледни аромати. Фини крекери или тънки сухарчета, хрупкава свежа ябълка, резен сочен портокал са чудесно допълнение и начин за по-различно оформяне и поднасяне в стил салата или предястие. 


Маринована херинга с коледни аромати
/по идея, с изменения от Korzenne śledzie z orzechami/


Продукти за 4 порции:
150 гр. натурално маринована херинга
½ ч.чаша олио
¼ ч.л. подправка за меденки*
¼ ч.л. канела
2 шушулки кардамон
2-3 зрънца бахар
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. черен пипер, меланж
2 щ. сух джинджифил
1 с.л. мед, леко захаросан с връх
1 ч.л. кандиран джинджифил
½ ч.чаша сушени плодове /сини сливи, стафиди черни и бели, череши/
½ ч.чаша сурови ядки /бадеми, орехи, лешници, кашу, шам фъстък/
1 пръчка канела
 портокалова кора, по желание

*готов микс с коледни подправки и аромати напр. Belbake, Lidl
За сервиране – резени ябълка и свеж портокал
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвя марината. Налива се олиото в тиган, добавят се скилидките чесън, джинджифил, шушулки кардамон, канела и кора от канела, бахар, меланж черен пипер и подправка за меденки. Загрява се,  без да се препържва и маха от огъня. Следва лъжицата мед, енергично разбърква, след което - ядките и сушените плодове. Оставя се да охлади.
Херингата се подсушава с хартиена кърпа и се нарязва на порционни ивици. Подреждат се в буркан и се заливат с овкусеното олио с подправки и ядки /може и да се редуват на слоеве/. Затваря се плътно и поставя в хладилник.


Така маринованата херинга трябва да престои в хладилника два дни преди консумация за да се овкусят и обединят всички съставки.


Сервира се с резени ябълка и капки свеж портокал, препечен хляб или хрупкави сухарчета се съчетават много добре, а чаша ароматно бяло вино би завършила композицията…


Ябълката може да се издълбае и напълни с ароматна рибна смес.


Опитайте...

неделя, 25 декември 2016 г.

Слава в вышних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение" Честито Рождество Христово

Честито Рождество Христово - честит пресветъл, благословен и тържествен ден,
пълен с благодат и сила, с радост и утеха, с надежда и веселие, с боголюбие и миролюбие.

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове. 
В тихата, свята нощ целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца.

"Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка. На 26 декември се празнува като ден на бащата и Събор на св. Богородица - празник в чест на св. Дева Мария, удостоила се да бъде Майка на Господа Иисуса Христа.


 "Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - 
да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"
 В този ден се почита паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Вторият ден на Коледа - 26 декември, се чества и като Денят на бащата.


По хронология на третия ден след Рождество — 27 декември се чества Стефановден
денят на Свети Стефан, Първият  мъченик за Христос. 


Стефановден е третият ден на Коледа и последният християнски празник за годината. 
За него се казва, че “затваря кръга” на старата година.

Честито Рождество Христово!
Нека носим надеждата, светлината и добротата в сърцата си.
 Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие;
много щастие,  мъдрост и сбъднати мечти.
Весела, красива и вълшебна Коледа,
светли, усмихнати и благословени празници!

 Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "-  
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

събота, 24 декември 2016 г.

О, свята нощ, о нощ на тържество ...

Иде Рождество...  И преди него, онази тиха и свята нощ на великото тайнство в очакване да се роди Божият Син. Нощ без много думи, нощ за размисъл, на непреходна човешка вяра, спасяваща надежда и животворна любов, която ще спаси света - Рождественска нощ. Светлина, мир и любов за всички в Коледната нощ! 

Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове и  целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца. За всички вярващи То се повтаря вече повече от две хилядолетия, за да стопли, просветли душите и доближи до Бога. Отново и отново Христос се ражда в сърцата и ги изпълва с любов, за да бъдат светли и чисти, защото Той дойде като Спасител на света. Рождество не е просто празник, то е послание, звучащо и в проникновението на  мъдрите слова на църковния отец и мислител св. Ефрем Сириец (IV в.):

"Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.
Днешната нощ носи мир и тишина на вселената. Тази нощ принадлежи на Кроткия.  Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост. Тя [днешната нощ] принадлежи на Смирения.  Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.
Днес е възсиял денят на милостта.  Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.
Настъпил е денят на радостта.  
Нека никой да не причинява печал и скръб.
Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност. Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.
Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято".

Бъдни вечер - навечерието на Рождество Христово  -  


вечерята е обредна, постна , но богата.
В очакване сме на нощта с великото тайнство...Рождественска нощ:

 

Тиха нощ!

1. Тиха нощ; свята нощ!
Всичка земя е в тишина;
Виж! Витлеемската светла звезда
Мъдрите кани от чужда страна,
Гдето Христос се роди.

2. Тиха нощ! Свята нощ!
Песен сега на похвала
Ангели пеят със радостен глас!
Вест за спасене донасят до нас:
Ето, Спасител дойде!

3.Тиха нощ! Свята нощ!
Всичка земя пей с веселба;
Богу во вишните да се даде
Слава и почет; от всякъде пей:
Мир за всегда на земя!

Лука 2:8-14

Тази вечер на празничната вечерня  Патриарх Неофит призова:
„В тази нощ на радостта и на надеждата бързаме и ние заедно с пасторите и мъдреците да се поклоним пред величието на безпределната Божия любов, да прославим заради нас и нашето спасение въплътилият се Бог и да приемем светлина от незалязващата светлина, изгряла в нашия свят с идването на Богомладенеца. Вестта за Христовото раждане отново оттеква навсякъде около нас: в нашите храмове и в нашите домове, в нашите души и в нашите сърца, тържествено възвестявайки настъпването на благоприятната Господна година и началото на Богодаруваното ни Спасение.“


Нека да е тиха, свята и благословена великата Рождественска нощ за всички ни. 
Духовната топлина и домашният уют да ни заредят с доброта, любов и смирение!

сряда, 21 декември 2016 г.

Коледни медени звънчета


Замирисва вече на Коледа... Меденките са изпечени, някои декорирани, други - още не, но има време... С предколедно настроение в първия ден от астрономическата зима едно предложение за сладки медени звънчета в компанията на звънка детска песничка:

...Над смълчаните полета
пеят медени звънчета.
Писана шейна премина
бялата пъртина...

 

Това е една идея за по-различно оформление на коледните меденки: медени звънчета и рецепта, в която има подобие с много други, но все пак е различна и са моите меденки за Коледа, които правя от години, а още коледни идеи в албума Вълшебна Коледа ...
Меденка в шоколад;
Коледни звезди; 


Коледни  медени звънчета
В оригиналната рецепта  /Vánoční zvoneček/ - е използвано друго тесто, но се получиха и с това.


Продукти за по-голяма доза, може и да се намали
1 яйце + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смес от олио и масло
3 с.л. мед с връх (леко захаросан)
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 с.л. какао
1 ч.л. готов микс с коледни подправки и аромати напр.Belbake, Lidl
1 щ. сол
1 ванилия /ванилова захар/, портокалови кори
500 гр. брашно /може 3 чаши бяло и 1 чаша пълнозърнесто/
и още малко за разточване

1 ч.чаша = 240 мл.
Мед, захар, канела, какао и подправките, заедно с маслото и олио се стопяват, след като сместа изстине се добавят содата, яйцето и двата жълтъка, и брашното (около 500г). Меси се меко тесто, което се оставя в хладилник за около час-два, може и за нощ. Разделя на парчета, които изчакват в хладилник до момента за работа. 
Различно е само оформлението и него ще поясня и видео рецепта:


От тестото се разточва кора с дебелина около 4-5 мм. изрязват се кръгчета с различен диаметър, като и в средата на всяко се пробива малък отвор /през него ще се промуши панделката при сглобяването/. Повърхността им се намазва с вода или белтък и пекат върху хартия за печене на разстояние една от друга, в предварително нагрята на 175С за около 8-минути, според дебелината и големината им, до леко покафеняване. Изваждат се, охлаждат на решетка и след пълното им изстиване се декорират по желание и сглобяват. Мекички и ароматни, със запазена форма и гладка повърхност, празнични - дори и без специална украса.


Към оформлението добавих ароматна пръчка канела и звездичка анасон, завързах със сатенени панделки в бяло и червено.


Подходящи за подарък и чудесна компания към чаша горещо какао:


Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към 
една благотворителна инициатива Българската Коледa "-    
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте... 



вторник, 20 декември 2016 г.

Празнуваме Игнажден

В народната ни празнична традиция с Игнажден се свърза с 
предпразненството на Рождество Христово  и започват коледните празници, 
считан за начало на новата година, наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"




По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал:   "ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".



На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - при гоненията на римския император Траян срещу християните загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.
 


Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.

На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.

"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги.

Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар.

На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.
И днешните "игнатови колачета" са естествено постни, сърцевидно оформени, с аромат на канела и замесени с нахутена вода в тестото.



И тази година, пак да си пожелаем хубав празник,   
добри гости да прекрачат прага ни,  
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

петък, 16 декември 2016 г.

Коледни ванилови бисквити с бял шоколад



Класика сред коледните лакомства освен уханните меденки са и топящите се в устата маслени сладки. С или без покритие, пудра захар или друга декорации са лесни за приготвяне, трайни, с подчертан маслен вкус и аромат на нежна ванилия. Имам различни любими рецепти, но сред фаворитите се подреждат и тези с бял шоколад. Това тесто е подходящо за замразяване и дава възможност, изрязаните бисквитки да се замразят и да бъдат готови за печене при желание.  
Освен актуалните за сезона бисквити с форма на снежинки, допълних композицията с едни забавни, пълнени с бонбони снежни човечета, създаващи настроение с малка изненада в тях. Идеята за тройни снежковци с бонбонен пълнеж е от Snowflake Filled Snowman Cookies, а наличната ми малка форма резец определи техния мини вариант. По същата аналогия могат да се направят снежинки. Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг, дори и натурални имат финес, в унисон с днешните прехвърчащи снежинки  - ето ги:


Коледни ванилови бисквити с бял шоколад
(и тройни снежковци с бонбонен пълнеж)
/по рецепта на Keksići sa bijelom čokoladom и идея Snowflake Filled Snowman Cookies/
 

Продукти  за 2 дузини тройни сладки снежковци :
    125 гр. масло*
    ¼ ч.чаша захар /50 гр./
    2 пакетчета с ванилова захар на д-р Йоткер
    100 гр. бял шоколад
    1 яйце
    1 ¾-2 ч.чаши брашно**
    ¼ ч.чаша нишесте на д-р Йоткер
    щипка сол
още 50-100 гр. бял шоколад за слепване и декориране;
айсинг и декорации по желание използвах продукти на д-р Йоткер
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта се използва маргарин, който замених с краве масло
** количеството брашно зависи от влажността на брашното, големината на яйцето и плътността на белия шоколад;
 Рецепта за тестото онагледена в стъпки 
На водна баня или в МВ се разтопява 100 гр. бял шоколад.
В купа, с помощта на миксер, се разбиват маслото със захарта и ванилията на крем, след което се добавят разтопеният шоколад и яйцето. Постепенно се разбърква с поръсване на брашното, смесено с 1щ. сол изважда се от купата леко оформя на тесто, завива се със стреч фолио и оставя в хладилник най-малко за час. Върху леко набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина около 4-5 мм и с форми за сладки се изрязват бисквити.

Рецепта за  тройни снежковци с бонбонен пълнеж онагледена в стъпки
Фурната се загрява на 175 -180С. Обикновено масленото тесто преди печене отново охлаждам – така нарязаните сладки се поставят във фризер за около 5-6 минути, след което се прехвърлят в тава за печене, покрита с пекарска хартия. Пекат в загрятата фурна за около 7-8 минути, според дебелината и големината на тестото, до леко порозовяване. Изваждат се от фурната, охлаждат се леко в тавата, след което прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване и последващо декориране. Топли са още мекички, но след охлаждането се стягат.


Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг.


Ако се оформят по-големи, ще има повече шоколад и повече бонбони...


Закачливи снежковци или по-елегантни снежинки, 
вече споменах, че и на количество излизат задоволително...

 

 Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива Българската Коледa "-  
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте...

сряда, 14 декември 2016 г.

Постни нахутени кюфтенца с карфиол и киноа



В последните публикувани рецепти приоритетно, като основна съставка присъства течността от варенето на нахут /aquafaba/. И за разлика от традиционната практика, където се използват сварените зърна, в спомената тема местата са разменени. Е, нахутени зърна не се изхвърлят, любими предложения с нахут имам много, но това е още едно попълнение, във веган или постен вариант - нахутени кюфтенца с карфиол и киноа /vegan cauliflower chickpea and quinoa fritters/. Комбинацията е многокомпонентна, с високо растително белтъчно съдържание и полезни мазнини /нахут и киноа/, наситена с витамини, хранителни вещества и аромати - фибри от карфиола, свежо присъствие на пресен спанак, магданоз и лук, лек пикантен нюанс във вкуса от горчица, чесън и кимион. За свършващ агент и не само, се разчита на семена от чия. След цялата серия полезни съставки и качества на продуктите, технологията на приготвяне също е в тази насока – избрах кюфтенцата да са печени, а не пържени, както в оригиналнта рецепта. Те са с крехка запечена коричка отвън и мекички вътре, засищащи и вкусни, а идеите за сервиране са с допълнение на салата, сос или нещо друго. Ето ги:


Постни нахутени кюфтенца с карфиол и киноа

Продукти за 10бр.
2 ч.чаши наситнен карфиол (около половин глава карфиолени цветчета)
1 ч. чаша сварена киноа пропорция 1:2 вода/
1 ч. чаша сварен нахут, консервиран и отцеден
1 ч.чаша пресен спанак
¼  ч. чаша брашно
1 ч.л. горчица
1-2 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
1 с.л. пресен магданоз, нарязан
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
½ ч. л. смлян черен пипер
кимион на вкус
3 с.л. семена от чия
6 с.л. вода за накисване
2 с.л. олио за омазняване при печене

1 ч.чаша =240мл.
В малка купа се смесват 3 с.л семена от чиа и 6 с.л. вода, като се оставят в продължение на 5-10 минути, за да се превърнат на желе.
В кухненски робот, се смила едро карфиолът, докато заприлича ориз или кус-кус, след което се добавят спанака и нахута. Пулсира се още няколко пъти, докато цялата смес се обедини, почти в края се поставят и  магданоз, лук и чесън (без да е напълно гладка). Изважда се и поставя в голяма купа, следват набъбналите семена от чия, сварената и охладена киноа /в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути/; брашно, сол, червен и смлян черен пипер, кимион на вкус. Цялата се се хомогенизира и поставя в хладилник са се стегне за около 30 минути.
Фурната се загрява на 200 С с тава за печене се покрива с пекарска хартия, която се омаслява леко.
От сместа се оформят плоски кюфтета, поставят се в тавата за печене, отгоре леко се поръсват с мазнина и пекат около 20-на минути,до зачервяване, като последните 5 при обдухване с вентилатор от печката. Изваждат се, след леко охлаждане в тавата, се прехвърлят за сервиране.
Вече споменах, че са леко хрупкави отвън и мекички вътре, засищащи и вкусни, а идеите за сервиране са с допълнение на салата, сос или дип.


Разчупени:


Със свежа салата или


с пикантен доматен сос:


Опитайте...

петък, 9 декември 2016 г.

Коледна бяла нуга халва с aquafaba



Коледа наближава и кулинарната блогсфера все повече се насища с нови празнични предложения. Тази година избрах, преди традиционните меденки, да споделя една рецепта  за популярно коледно лакомство в страните от Южна Европа - мека бяла нуга халва от разбит яйчен белтък с мед, плодове и ядки, в случая без яйчен белтък... С утвърдени традиции и свързвани с Рождественските празници, Nougat (Mandorlato или Torrone в Италия, Turrón в Испания) са сладкиши, които се появяват в Италия, в началото на 15 век, в Испания с първата публикувана рецепта през 16 век, и Франция, през 18-ти век, като вероятно са заимствани от Близкия изток, където били намерени рецепти в книга от Багдад през 10-ти век.
Настоящата идея е разработена в нова тенденция веган, респ. постен вариант, с използване на заместител за яйчния белтък – вода от сварен нахут /aquafaba/. В няколко поредни публикации описвам експериментите си в тази насока – вегански целувки и гъбки, постни тесто, печива и сладки,  постната майонеза, сега и бяла нуга, всички на база нахутена вода /aquafaba/ вместо яйца. За приготвянето на десерт от типа бяла нуга е необходимо да се свари захарен сироп /кристална захар, вода и глюкозен сироп/ до желаната степен на сгъстяване, която ще определи и крайния ефект на десерта – по-мек, дъвчащ или твърд. Препоръчителни температури, измерени със сладкарски термометър на сиропа съответно са: 120 ° С (248 ° F) за много мека нуга, между 130 ° С (266F) и 140 ° С (285F) за мека нуга и около 150°C (300°F) за твърда нуга; аз заложих на 130 ° С (266F), в топло и сухо помещение и без последващо шоково охлаждане. Замених ядливата оризова хартия с вафлени кори, плодовете вътре са червени боровинки и кандирани череши, а ядките шам фъстък и печен лешник. Аз заложих на пъстри коледни цветове в различни нюанси на зелено и червено, но може да се импровизира.


 Коледна бяла нуга халва с aquafaba
 /по идея от Hazelnut & Cranberry Vegan Nougat/


Продукти за съд с размери 16 х12 см.* /около 20 бонбона/
4 листа, ядлива оризова хартия или вафлени кори с големината на съда
100 гр. микс ядки /печени лешници, шам фъстък/, червени боровинки, коктейлни череши
1 ч. чаши течна глюкоза /сладкарска/
½ ч. чаша вода
1 ½ ч. чаши фина кристална захар
75 мл. aquafaba (нахутена вода)**
¼ ч.л. лимонена киселина
1 ванилия

*оригиналната рецепта е с двойно количество продукти за тава размери 23х30см. /9"x12"/
** използвам концентрирана вода от нахут/най-добре био/ с повишено белтъчно съдържание - течността от 1 консерва /400 гр./ сварен нахут, около ¾ ч.чаша е редуцирана чрез варене до получаване на ½ ч.чаша, след което леко охлажда - в случая оползотворих около 70 мл., 
а остатъкът може да се замразява и използва за други приложения.
1ч.чаша =240 мл.

Тавата се покрива с хартия за печене и се изрязват вафлени кори с размер по дъното 2 броя, поставят се и още 2 за отгоре – за по-късно.
Смесват се в тенджера се смесват захарта, водата и глюкозата и поставят на котлон със средна температура. Оставя слабо да ври до разтопяване на захарта и сгъстяване на сиропа за около 10 минути или повече. Поставя се сладкарски термометър в тенджерата /не на дъното, а в сместа!/, се увеличава топлината и без да се разбърква се оставя да заври. Не се разбърква!
Когато захарният сироп достигне 120° С (250F) се започва разбиването на нахутената вода с ¼ч.л. лимонена киселина до получаване на плътен сняг. Аз разбих на сняг aquafaba преди да започна сиропа, а когато той стана готов, отново разбърках за възстановяване на обема и плътността.  
Препоръчва се напълване на мивката с около 5 см. студена вода, в която да се постави готовият захарен сироп, като по този начин се спре допълнителното повишаване на температурата над 130 ° С  (266 ° F).
Когато захарният сироп достигне желаната температура 130 ° С  (266 ° F) за мека нуга или 150°C (300F) за твърд нуга,  тенджерата се отстранява от котлона и дъното й се поставя в студена вода за около 5 секунди. Не приложих шоково охлаждане с мисълта, че мога да допусна и една идея по-твърда от 130 ° С  (266 ° F) на консистенция нуга, но оставих за кратко да се успокои от кипенето.
Разбива се отново нахутената вода /при нея няма опасност от преразбиване/ и при ниска скорост бавно и тънка струйка се налива горещата захарна смес. След поемане на цялото количество, разбиването продължава окончателно още за около 2-3 минутки. В получената смес се добавят микса от ядки / печени лешници, шам фъстък/, червени боровинки, коктейлни череши и или други, разбърква се и излива в съда върху вафлените кори. 
Заглажда се, покрива се с другите вафлени кори, леко притиска и оставя да се охлади до стайна температура. Премества се в хладилник и изчаква до пълното стягане - няколко часа, най-добре за нощ. Изважда се и нарязва на кубчета, може да се сервират веднага или да се съхраняват в затворен съд /без да се допират/ за около седмица, по рецепта, но ще проверя годността им и за по-дълго време. Могат да се опаковат като малки бонбони.


Вече споменах, че ядките и плодовете са примерни, 
 заложих на пъстри коледни цветове в различни нюанси на зелено и червено:


В близък план, да се види мекотата в консистенцията на нугата и пъстроцветният пълнеж.



Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива Българската Коледa "-  
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте…

Почитаме Света Анна, покровителка на семейството и майчинството

Днешният ден - 9 декември, православната църква чества 
Света и праведна Анна, майка на Пресвета Богородица 

На Зимна Св. Анна църквата чества нейното зачатие. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.


Света Анна (означава - благодат), като майка на Пресвета Богородица, е смятана покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина.
Празникът "Анино зачатие" се пада на 9 декември по стар стил, но по нов стил е на 22 декември в най-малкия ден и най-дългата нощ в годината. Около 21 декември в северното полукълбо настъпва зимното слънцестоене - началото на астрономическата зима, когато слънцето се намира най-ниско над хоризонта и тогава е най-дългата нощ през годината. След този момент дните започват да стават по-дълги, а нощите - по-къси. В тази връзка, освен с майчинството денят се е свързвал и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте. “Зачатие” означава начало изобщо. 
Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.
Нашият народ казва “От тогава вече замирисва на Коледа”, 
 

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!". След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.
Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:
* на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители - свв. Иоаким и Анна,
* на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна
* на 25 юли - денят на успението й.



Традиционната храна за деня на Св. Анна е постна - питки, варено жито и царевица, баница със зеле, праз с ориз и маслини;
  и постни сладкиши.


Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.
Днес празнуват: Анна, Ана, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Ани, Анабел, Янко, Янка


А няколко дни по-късно, на 12 декември църквата почита паметта на св. Спиридон Тримитунтски Чудотворец, един от най-тачените светци в православието.

Честит празник!

сряда, 7 декември 2016 г.

Постна майонеза с нахутена вода /aquafaba/



След веганските "целувки и гъбки" с вода от сварен нахут /aquafaba/, експериментите у дома успешно продължават в различни направления – постни тесто и печива, постни сладки и бяла нуга, а сред най-сполучливите резултати се подрежда постната майонеза. В световен мащаб майонезата е една от най-популярните, функционални и отричани храни, като обикновено се сервира към сандвич, сос или салата. Правила съм с авокадо и други варианти на майонеза без млечни и яйчни продукти, но тази с аквафаба е най-близка по вкус, твърдост, консистенция и определено неразгадаема. Избрах рецепта Easy Vegan Mayonnaise (With Aquafaba), в която освен с aquafaba за по-голяма плътност, без да се отразява на вкуса, се добавят няколко нахутени зърна. Както и при технологията за приготвяне на домашна майонеза е препоръчителна употребата на пасатор за разбиване с постепенно наливане на мазнината, комбинация от олио и зехтин, но без риск от преразбъркване или прегряване на сместа. Примерно видео. Използва се горчица, с цел синапените семена не само да придадат по-пикантен вкус на майонезата, но се предполага, че спомагат и за формиране на емулсия. Лимонът, като основна съставка на класическата майонезата присъства и тук, а овкусителите са чесън, черен пипер и сол на вкус. Като за първи път я консумирахме опознавателно само с хлебчета и като заливка към картофена салата,  но логично е и нейното разширено приложение към друг тип салати -  оливие” без месо, зелева “coleslaw”, макаронена, с цвекло, с царевица  и още много подобни, които ще опитаме скоро и за някои ще прикача още снимки. А сега, ето я:



Постна майонеза с нахутена вода / aquafaba/
 по идея от Easy Vegan Mayonnaise (With Aquafaba)


Продукти за около 1 ч.чаша майонеза
 1-2 скилидки чесън, фино нарязани
 1 с. л. (15 мл) пресен сок от 1 лимон
 2 ч. л. (10 мл) дижонска горчица
 3 с. л. (45 мл) течност от 1 консерва нахут*
 12 бр. цели сварени зърна нахут
 ½  ч. чаша (120 мл) растително масло/олио
 ¼  чаша (60 мл) студено пресован зехтин
½ к.л. сол и прясно смлян черен пипер на вкус

* използвам концентрирана вода от сварен нахут /препоръчително био/ с повишено белтъчно съдържание -
течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут, около ¾ ч.чаша редуцирана чрез варене до получаване на ½ ч.чаша, след което леко охлажда; може да се замразява и използва за други приложения. В този случай при разбиването на майонезата се наложи да добавя още 1 с.л.от течността.

1 ч.чаша =240 мл.

В дълбока и тясна купа за разбиване или буркан се поставят наситнените скилидки чесън /използвах само една/, лимонов сок, нахутената вода, зрънцата нахут и с висока скорост се пасират изсветляване и получаване до гладка смес. При работещ пасатор, бавно се налива олиото, като от сместа трябва да се получи обемна, гладка, кремообразна емулсия. В този случай при разбиването на майонезата се наложи да добавя още 1 с.л.от течността. С по-бавно разбъркване се добавя на тънка струйка зехтин и последна горчицата.  По рецепта – горчицата се поставя в началото на разбиването, аз я добавих накрая; както и завършващото поемане на зехтина е ръчно, аз използвах пасатор.


Овкусява се със сол и черен пипер на вкус, прехвърля се затворен съд за съхранение в хладилник за около една седмица.


Вече споменах, че и хлебчетата са от тесто с нахутена вода, но тяхната рецепта по-късно.


И гарнирана върху картофена салата:


Опитайте…