В края на януари, една идея за по-обикновен зимен десерт: Шоколадов сладкиш с орехи и канелени круши, по идея, но с мои изменения от torta brownies con pere caramellate. Макар да
имам друга рецепта, която изчаква да бъде споделена, избрах това предложение, отново в
в класическа комбинация на шоколад и сезонни
круши, сметана, орехи и канела за фон. Сладкишът е с различни
текстури, вкусове и аромати: влажна орехова основа, фина шоколадова глазура, въздушна
ванилова сметана и сочни канелени круши.
Сам по себе си блатът е брауни подобен, с парченца орехи, като натуралният
шоколад отлично се съчетава със сладкия, меден вкус на крушите - плодовете
балансират интензитета на шоколада, без да намаляват, а открояват неговата наситеност и дълбочина. Лесна и
удобен за разпределяне във времето, може да се приготви на етапи и да се сглоби
преди самото поднасяне. Финални щрихи са оформлението, декорирането с разбита сметана и медени круши, ... и
удоволствието с чаша черно кафе, но и само парче сладкиш е достатъчно удовлетворяващо…
Шоколадов сладкиш с орехи и канелени круши
За блата:
130 гр. тъмен шоколад
110 гр. масло
2 яйца
80 -100 гр. захар
70 гр. орехи, едро нарязани
110 гр. масло
2 яйца
80 -100 гр. захар
70 гр. орехи, едро нарязани
80 гр. брашно
¼ ч. л. канела
¼ ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
¼ ч. л. канела
¼ ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
Канелени круши:
30 гр. масло
½ ч.чаша захар
|
1 с.л. мед
|
1 с. л. портокалов ликьор /или сок
|
1 с. л. лимонов сок
1 ч.л. аромат ром
|
2 с. л. течна сметана
1 ч.л. канела
|
4 или 5 кафяви круши, обелени и наполовина
|
В голям тиган се разтопява маслото, с меда, захарта и ликьора/сок
заедно, като се разбъркват, добавят се сметаната и половинките круши, поръсени
с лимоновия сок, оставят се да заврат на ниска температура и къкрят за 10-ина
минути, или докато крушите омекнат. Изваждат се крушите от течността, прехвърлят
в купа и поръсват с част от течността, а
останалата продължава да къкри за още няколко
минути за сгъстяване.
Глазура:
150 гр. тъмен шоколад
50 мл. течна сметана
С горещата, почти кипнала
сметана се залива настърган на едро шоколад и получената смес се
разбърква до гладък крем, след което оставя да се охлади напълно/може в
хладилник/; залива се студения блат, след което отново се оставя да стегне
окончателно.
Още:
1 ч.чаша разбита сметана за гарниране
½ ч.чаша орехови ядки
канела на прах
За блата:
Разтопява се маслото с тъмния шоколад в тенджера на слаб
огън. След като се стопят, леко се охлажда и след това добавят захарта, яйцата,
едно по едно, с разбъркване до поемане. Ръси се пресятото брашно с щипка сол и
бакпулвера и се разбърква с бъркалка, последни са орехите, като сместа се
хомогенизира. Получената смес се прехвърля
в намазана и набрашнена форма пръстен с 20 cm диаметър и разпределя равномерно.
Пече се в умерена фурна при 180 °C за 7/8 минути /по рецепта/ - при мен около
15минути, с проба за леко влажна клечка, като не се препича. Изважда се от
фурната и я оставя да се охлади. След окончателното изстиване, се залива с
хладната глазура и отново се оставя да стегне окончателно.
Преди сервиране се сглобява окончателния вид на сладкиша:
върху блата с със стегнатата глазура се подреждат леко отцедените канелени круши,
гарнира се с разбитата сметана, още орехови ядки, и канелени пръчки. Леко се
поръсва с „конец” от сгъстения сироп и канела на прах.
Едно парченце за поднасяне и цялата композиция:
И още:
Опитайте...