събота, 6 юни 2009 г.

Сезонът на черешите


Свързвам началото на лятото със сезона на черешите. Малки, сладки, ароматни и сочни - едно нежно изкушение. Избрани от Бога, обичани от самодиви, белязани със знак за сакралност, се счита, че черешите са символ на доброто. Те имат своето място в празници, песни, в картините на Майстора, да не пропусна Хайтов и Андонов с "Черешова градина" и ...
Лого на моя блог е сърцевидната двойка череши, която харесвам и ми носи много настроение, и радост.
Видно е, че имам специално отношение към черешите, затова ми се иска, да имам самостоятелен пост за тях.


Родината на черешaта е Европа и Западна Азия. Черешата (Cerasus) е подрод овощни дървета, принадлежащ към рода Prunus, семейство Розоцветни. Думата идва от латинското „cerasum“. Черешата има костилков плод. Той е гладък и по него няма трапчинки. Използва се главно за приготвяне на мармалад и в кулинарията. В Европа промишлено производство на череши се осъществява от Пиренейски полуостров на запад до Мала Азия на изток, а на север — до Британските острови и южната част на Скандинавския полуостров. Черешите са едни от най-ранните пролетни плодове. В България ранните зреят края на май и началото на юни, а късните, главно през юли.

Почти всичко за черешите тук.
И още-

Здравословно:
10 причини да обичаме черешите
"...Оказва се, че черешите имат куп полезни свойства.
Черешите подобряват апетита, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. А в древността те са били наречени "птичи вишни", защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока са ценели плода, защото той се усвоява много добре от организма.
1. Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.
2. Благодарение на биологично активните вещества в тях - кумарини и оксикумарини - се нормализира съсирването на кръвта. Те оказват и общо укрепващо действие на организма.
3. Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди - флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.
4. Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо.
5. Те са полезни още при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.
6. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.
7. Черешите помагат при кашлица - за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който да се пие, докато е горещ.
8. В черешите се съдържат повече въглехидрати отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено "лека" за задстомашната жлеза. Благодарение на това те са полезни за хората със захарен диабет.
9. Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
10. Те активизират също работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката. Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания (екзема, псориазис). Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки. За мазна кожа са особено подходящи киселите сортове.

Когато избирате череши, обръщайте внимание на дръжката: тя трябва да бъде зелена. Жълтите дръжки означават, че черешите вече са презрели. Плодът трябва да се яде на малки порции (до 300 г) по няколко пъти дневно. Те трябва да се сдъвкват внимателно, за да се избегне подуване на стомаха. "

Нали обичате череши? ...


5 коментара:

Nada каза...

Beautifull,I like your pictures...

di_ani каза...

Dear VŽcool,
many thanks!
Diana

mi sello personal каза...

wonderful blog, wonderful food recipes....Laura

di_ani каза...

Dear Laura,
I thank you very much!
I enjoy your words and make happy
Greetings, Diana

Анонимен каза...

Всем привет, ахахахаххх вот это прикольно.. поржал на славу