За начало на тази седмица нещо сладичко:
Сиропирани портокалови кексчета с шоколад
Бих ги определила като минитортички /явно идеята за минимизация ме е обзела напълно/
За кексчетата /тортички/
115г.масло
1чаша захар
2яйца
2портокала / кора и сок/
1½ ч.чаша брашно
1ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бикарбонат
1/4ч.л.сол
¼ ч.чаша фреш портокал
90 гр. мляко
Ванилия
1чаша шоколадов чипс, омесен с 1 с.л. брашно
Фурната се загрява на 175С.
Разбива се маслото със захарта на крем и добавят яйцата едно по едно до пълното им усвояване.Ароматизира се с кората.
Смесват се брашно, сол, бакпулвер и сода. Обединяват се млякото и портокаловия фреш.
Към маслено-яйчената смес се прибавя на части брашно, мляко ….
Разбърква се до хомогенизиране, добавя се чипса, смесен с 1 сл.л брашно и излива във форми,намазани с масло и поръсени с брашно.
Пекат се от 20 -30 мин. според големината на порциите, до „суха клечка”.
Изстиват върху решетка за около 10 мин. и след това изваждат от формичките.
Сироп:
¼ чаша фреш портокал
¼ чаша захар
Загряват се до завиране и получаване на лек сироп.
Шоколадов ганаш:
120 гр. шоколад /полусладък/
¼ ч.чаша сметана
½ ч.л. нес кафе гранулат
Стопяват се на водна баня или в Мв.
Тортичките/изстинали/ се заливат с топлия сироп и гарнират с шоколада.
Рецептата,с изменения е от Orange Blossom Tea Cakes.
Специални благодарности на Марианка , една фея на шоколада, за идеята шоколадови чашки с ганаш – от нейните прелестни ръчно изработени бонбони.
А Марианка е … насладете се …
Диани, чудесни кексчета и много апетитен блог, поздравления!
ОтговорИзтриванеМими,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти,
А и успях да се насладя на твоя блог.
Моите поздравления за теб, за него и предложенията там.