четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Поширана риба със сос холандес в микровълнова

Има много рецепти за поширана риба и холандски сос,
различното е тази е използването на микровълнова фурна,
което позволява бързо и лесно приготвяне и
същевременно успешен и хубав резултат /специално за соса/.


Поширана риба със сос холандес в микровълнова


Продукти за ароматен бульон:
½ ч.чаша сухо бяло вино
½ ч.чаша зеленчуков /рибен бульон
2 с.л. зехтин
1/2 гл. кромид лук /на едро/
2 скилидки чесън
парче целина или 1 с.л. суха
дафинов лист,
10 зърна черен пипер
сол на вкус и щипка захар

Цели риби /по красива е!/ с кожата или филе /пъстърва, сьомга, бяла/ много добре изчистени.
В съд с капак за микровълнова се налива ароматния бульон.
Поставят се внимателно рибите, включва се микровълновата на автоматично меню за риба,
при съответните грамове.
Или на всеки 100 гр. риба по 1 минута /500 гр. = 5 мин./, и допълнително още 1мин.
Рибата не вади от бульона до пълното й изстиване и стягане. /аз я оставям 2-5 часа/
Внимателно се отделя кожата, като се запазват главата и опашката цели.
Може отново да се затопли /предпочитам я студена/
Сервира се полята с топъл сос холандес и аранжира по желание.


Сос холандес в микровълнова

Продукти:
2 жълтъка
100 масло
1 с.л. вода и лимон
сол и черен пипер на вкус
по желание сос табаско/горчица
Стопява се маслото с лимоновия сок и сол на вкус на средна мощност.
Охлажда се леко.
Жълтъците се разбиват с 1 с.л. гореща вода и към тях се прибавя стопеното масло.
Разбъркват се до хомогенизиране и излива в съд за микровълнова с капак .
Поставя се на средна мощност за 30 секунди.
Изважда се , разбърква се и отново за 30 сек на средна мощност.
Може да се повтори за 15 – 30 сек. според желаната гъстота.
След изстиване този сос се сгъстява допълнително.
Овкусява се с още лимонов сок /при желание/, горчица и черен пипер.


Идеята за сос холандес в микровълнова е по: технология и рецепта , а
риба в микровълнова правя често с лимон , портокал ;
Изчистената размразена риба, в случая сайра, се овкусява със сол, черен пипер, лимонов сок и малко зехтин. Увива се около цял лимон, закрепя се с клечки за зъби и загъва в хартия за печене.
Приготвя се в микровълнова фурна на автоматично меню. Или на махсимална мощност за минути, определени приблизително по следния начин - за всеки 100 гр. риба по 1 мин. - (напр. за 300гр. риба - 3 мин.) и аз и добавям още 1.
Така рибата е сочна, вкусна и много диетична. Към нея задушени зеленчуци или салата.



Тази технологията за печене в микровълнова е подходяща и за други видове риба – пъстърва, скумрия, бяла.или само задушена

Няма коментари:

Публикуване на коментар