сряда, 18 февруари 2009 г.

Парти блини с мус от риба тон



След сладкишите, рибните са любими мои рецепти-

Парти блини с мус от риба тон

За 6 порции:

За муса

370 гр. филе риба тон /отцедено/
400 гр. сметана
100 гр. майонеза
1 с.л. фина горчица
1 стрък пресен лук
1 с.л. каперси /леко изкиснати/
1 -2 с.л. зелени маслини
1 ч.л. прясна мащерка
6 рулца раци
½ малка прясна краставица
1 ч.л. лимонов сок
капки коняк /по желание/
черен пипер на вкус
Още скариди и ролца раци за граниране

10-15 гр. желатин с 5 с.л. вода/бульон /според желанието за стегнатост на муса/ ,
накиснат и разтопен на водна баня.

Малки порционни съдове , намазани с много тънък слой мазнина или желатин се гарнират на дъното с коктейлни скариди, парчета от рулцата раци, краставица или по друг начин. Леко се намазват с разтопен желатин. Оставят се да стегнат.

Продуктите за муса се режат или поставят в блендер и миксират до желаната едрина.
Към тях се прибавят разбитите сметана , майонеза и горчица, овкусяват се с лимонов сок, коняк.
Добавя се леко охладения желатин и налива в порционните съдове.
Оставят се в хладилник да стегнат добре /4-6/часа или от вечерта.
Могат да се сервират и самостоятелно.


За блини:
1 / 3 чаша брашно пълнозърнесто
2 / 3 чаша бяло брашно
1 / 2 чаена лъжица бакпулвер
3 / 4 чаена лъжичка сол
3 / 4 чаша плюс 2 с.л. мляко
1 голямо яйце
1 с.л. олио
Още 50 гр. масло за пържене

Разбиват се яйцето с млякото и олиото.
Разбъркват се брашната , бакпулвера и солта.
Обединяват се и с голяма супена лъжица се излива по една
в намазнен с масло и затоплен тиган.
Изпържват малки блини на средна към ниска температура от двете страни.

Около 18 блини /малки/.

Сервират се блините с муса и сос айоли по желание.

За айоли сос /вариант/:
150 гр. майонеза
100 гр сметана.
1 ч.л. горчица
1 ч.л. коняк
бял черен пипер
чесън на прах – на вкус
лим. сок до получаване на гъст сос.

Идеята, с изменения е от туки базова за муса.

Още рибни идеи

5 коментара:

  1. О,това просто е едно прелестно предястие. Точно по мой вкус. Благодаря за поредната невероятна рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, това изглежда невероятно!
    Отново показваш много вкус и стил в приготвянето и поднасянето на ястята!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, Наде,
    Така се радвам, че точно вие харесахте това предложение.
    За мен е чест,
    че момичета с изискан вкус, стил и умения за кулинарни вълшебства са написали тези мили думи.
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Човек само трябва да потърси: красота, изящество и стил! Това са ключовите думи за теб, мила Диди! Доказано за пореден път с това великолепно предястие!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря от сърце,
    за тези мили думи.
    Това са усещания, които забелязват и откриват хора, имащи търсене и потребност от нея.
    Така, че ключовите думи за хармония, изцяло важат със сигурност и за Вас /теб/ Анонимен!

    ОтговорИзтриване