неделя, 22 март 2009 г.

Лучена салата с орехи

Египтяните са обожествявали лука, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. В Средновековието лукът е бил толкова важна храна, че хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък. Богат на етерични масла и органични киселини, които играят важна роля в храносмилането. Витамините (С, Е, от група В, D, РР), минералите (желязо, калций) и фитонцидите допълват целебното му въздействие. А като прибавим и орехите…

Лучена салата с орехи



Продукти:
1 /2 кг. глави лук /избрах дребни/
8 кисели краставички /нарязани /
50 гр. орехи
½ ч.л. риган /в рецептата е чубрица/
3 с.л. олио
½ с.л. оцет
сол, лимон на вкус
пресен лук и салата за сервиране

Лукът, измит и заедно с люспите се поставя в тава, намазнява се с олио и пече на 200С около 20 мин. /според едрината/.
Опеченият лук се поставя в съд с капак и задушава 15 мин. Обелват се – много бързо и лесно, без да люти.
Ореховите ядки се запичат в сух тиган , поръсват се с риган и оттеглят от котлона.
Олиото и оцета се разбиват с тел, овкусява се със сол. Прибавят се ореховите ядки.
Върху листа зелена салата се поставят лукчетата, киселите краставички и заливат с ядките, доовкусява се с лимонов сок и пресен лук.
Сервира се добре охладена.

Рецептата е от книжка „30 избрани салати - Иван Звездев”.
Идеята за дребните лукчета е от салата на Йоли – една безкрайно талантлива вълшебница в кухнята и не само - Не пропускайте да насладите сетивата си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар