сряда, 25 март 2009 г.

Пролетно рибно руло

На днешният голям християнски празник Благовещение се смята, че трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Поднася се риба (печена или варена).

Тoва предястие обединява и двете "изисквания" - риба с много зелении:

Пролетно рибно руло

Продукти: /количествата могат да се увеличат/
500 гр. филе бяла риба /избрах пангасиус-размразено и добре отцедено/
2-3 ролца раци /Surimi/
2 с.л. галета
1/2 ч.л. лимонов сок
скилидка чесън
сол, черен пипер на вкус
Пасират се в бледер продуктите, но не много ситно.

Пълнеж:
1 ч.чаша /от 200 мл./пресен, почистен и нарязан спанак
1 ч.чаша /от 200 мл./нарязани пера на пресен зелен лук
стрък чесън
2 с.л. ориз /леко сварен или бързосваряем/
1 с.л. копър
1 с.л. магданоз
черен пипер и сол на вкус


В 2-3 с.л. зехтин/олио/ се задушава първо чесъна, след него леко зеленчуците и ориза.
Маха се от котлона и овкусява с подправките.
Върху лист алуминиево фолио се поставя друг лист свежо фолио и отгоре разстила рибната смес във правоъгълна форма.
Отгоре се нанася зеленчуковата смес, като в единия край се поставят ролцата.
С помощта на свежото фолиото се загъва руло. Стабилизира се с алуминиевото, което се загъва около свежото.
Така оформеното руло се поставя във вряща подсолена вода за около 20-30 мин.
Изчаква се да изстине напълно във водата /аз изчаках една нощ/, разгъва се, реже и сервира студено.

Рецептата, с изменения, е по идея на millionmenu и с любезното съдействие на Марианка. Сърдечно благодаря!

2 коментара:

  1. О,това е по моята част. Прелестно е това руло - и видът му е изключително примамлив.Ще се възползвам от идеята , благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  2. О, да Йоли,
    наистина и рибата е "твоя" част.
    Ние го харесахме, а предполага много варианти за пълнеж и оформление.
    Благодаря ти, скъпа!

    ОтговорИзтриване