неделя, 15 март 2009 г.

Мексиканска пшенична тортиля


Една рецепта за домашно приготвяне на популярните в цял свят мексикански тортиля питки /tortilla,тортильяс/ - царевични или пшенични питки, които в повечето случаи заместват хляба



Продукти:

2 чаши брашно –
/използвах микс от 1 чаша пшенично и по ½ чаша пълнозърнесто и царевично/
2 ч.л. бакпулвер
1,5-2 ч.л. сол
2 с.л. маргарин /с връх/ /1/3 чаша/
¾ - 1 чаша топла вода
Смесват се сухите продукти и с маргарина се претриват на трохи.
Налива се ½ чаша вода и започва замесване на тесто, като се добавя още вода на части, до получаване на еластично тесто, което не лепи за ръцете.
Омесване продължава десетина минути.
Къса се от тестото и доомесват топчета с големина по желание – 10 бр.
Покрива се и оставя да отпочине 30 мин.
Разточването е върху набрашнен плот или хартия за печене , може с леки почивки, за да отпусне.
Дебелината на тортилята е желателно да е тънка.

Загрява се сух тефлонов тиган на средна температура и в него се поставя разточената тортиля.

Запича се до появата на мехурчета и покафеняване, обръща се и от другата страна.
Държат се на топло и завити, да не се изсушават.

Сервирах ги не съвсем по мексикански /с плънка от задушени гъби с праз и спанак /, но с люти чушки.



Подходяща е като основа за салата, мус.


Видео и още

6 коментара:

  1. Дианка,
    зачетох се в тази рецепта
    и искам да те питам какъв маргарин
    използваш - мек, или има твърд?
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    използвам мек, /като консистенция/ маргарин за готвене, но няма проблем да се използва и друг.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна рецепта :) Направих ги преди няколко дни и останах приятно изненадана. Тези малки хлебчета буквално вървят с всичко, бяха много вкусни с мед. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам, че сте останал доволен, Анонимен!
    Благодаря за доверието и обратната връзка. Аз обичам мед, непременно ще и опитам така.
    Поздрави и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни станаха, Дианче! Едни такива хрупкави... Благодаря ти много за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за доверието, Снежи,
    твоите изглеждат страхотно и пълнежът е разкошен...
    Много се радвам, че си останала доволна, а пък аз ще се възползвам от твоята идея.
    Сърдечни поздрави и хубави летни дни, Диана

    ОтговорИзтриване