вторник, 5 май 2009 г.

Десерт Полосатик

С наближаване на лятото, все по-често ме привличат леките десерти. Една много бърза за приготвяне рецепта. Десерт на ивици /ивичест/ или на руски - полосатик /откъдето е взаимствана/.


Десерт Полосатик

250 гр извара /използвах сирене 'крема"
250 гр заквасена сметана
1 пакет желатин (10 гр.)
пудра захар на вкус , ванилия
шоколад по 50 гр. бял и черен.
Сметаната и изварата се смесват след разбиване, подслажда се на вкус и се добавя разтопения на водна баня и леко охладен желатин. /Аз го разтварям в 50 мл. течност/.
Разделя се на 2 части, като се добавя разтопен шоколад - в едната бял, в другата - черен.

За да се получи ефекта се слага последователно от сместа в средата (бяла - кафява - бяла - кафява - и т.н). Колкото е по-често, толкова и ивиците са по-тънки и обратно.

Охлажда се в хладилник, да се стегне /аз от вечерта/.
При сервиране може да се поръси с настърган шоколад и гарнира по желание.

Може да се залее с шоколадова глазура:

Може да се приготви и сладоледен вариант.

Рецептата е от kuharka.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар