петък, 15 май 2009 г.

Сладоледени сандвичи и хапки

Независимо дали преди 3-5000г. китайците са открили сладоледа или Нерон пръв е комбинирал плодове и лед - сладоледът днес е удоволствие, страст и ... полезна храна. Казват, че любимият сладолед разкрива основни черти на характера.
Обичаме сладолед - идва лятото и неговата фиестата започва!

Няколко по-скоро сладоледени идеи, отколкото рецепти:



Сладоледени сандвичи:
Естествено са необходими сладолед и платки или бисквитки – домашно приготвени или др. В тази комбинация има един желан баланс при сервиране между омекващите бисквити и разтопяващия се сладолед, т.е бисквитите да са прекалено твърди, а сладоледът – вече разтопен. Затова бисквитите, е желателно да са сравнително меки, защото при замразяване ще се втвърдят допълнително. Моите са:

Шоколадови бисквитки за сладоледени “сандвичи”
Продукти за около три дузини:
1 ½ ч.чаша брашно
5-6 с.л. тъмно какао
125 гр. масло
1 ч.чаша захар
½ ч.л. бакпулвер
1 жълтък и ½ белтък
1 щипка сол
още брашно за разточване.
Смесват се брашно, какао,сол и бакпулвер.
Мекото масло се разбива със захарта, добавя се жълтъка и половината белтък, хомогенизира се.
Заедно с брашното се замесва тесто. Оформя се на топка, а според влажността на брашното може количеството да се увеличи. Поставя се в хладилник за около час.
Тестото се разделя на две части, като едната отново се прибира в хладилник.
Другата се разточва /аз между хартия за печене/ на лист около 3-4 мм. Ако е необходимо се поръсва с брашно. Изрязват се формички, които отново се поставят в хладилника за десетина минути, да стегнат.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180С за 12-15 мин. според дебелината.
Изваждат се, охлаждат се напълно и глазират от външната страна с разтопен шоколад.
Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ, долива му се около 1 с.л. олио, изчаква се да се охлади, но не да стегне.
Всяка бисквитка се потапя в шоколада, обръща се и охлажда върху хартия за печене.
От сладоледа /замразен/ по избор, аз използвах сметанов с вкус на карамел се режат дискове, или се шприцова върху бисквитките. Слепват се и съхраняват във фризер до поднасяне.
Могат да се изпекат и като сандвичи с шоколадов чипс между тях., и поднесат самостоятелно.

Свеж летен вкус може да се получи и от добавка на плодове и плодов сладолед;
Слепени са от светли маслени бисквитки, кайсии и кайсиев сладолед:

И малко повече “играчка” за сладоледени хапки:

Малки кръгли бисквитки, домашно приготвени или други /напр. “Роден край” с какао на фирма Престиж/.
Сладолед /замразен/ по избор, аз използвах сметанов с парченца бял шоколад в него по тази рецепта:

Сметанов сладолед:
Продукти:
250 мл. течна сладкарска сметана
80 гр. /едно пакетче/ суха смес за крем сладолед
100 гр. настърган бял шоколад
30 гр. масло
25 гр. захар /по желание/
150 мл. прясно мляко
1 с.л. бейлиз/ром, аромат
Течна сладкарска растителна сметана (охладена) 250мл се разбива със 25 гр. захар кристална, докато се получи твърда пяна.
Разтопява се бял шоколад 100 гр. с 30 гр. краве масло и се добавя към растителната сметана.
Разбива се суха смес за крем сладолед /80 гр./ или суха сметана с 150 мл мляко, и прибавя към сметаната.
Слага се суха сметана, шоколад и масло, за да се подсили маслеността и плътността на нискомаслената растителна сметана.
Ароматизира се по желание бейлиз/ром, ванилия или друг аромат.

Разтопен шоколад за глазура
Крем:
1 сварен жълтък
3 с.л. пудра захар
50 гр.масло
1 ч.л. бейлиз /ром
ванилия
Жълтъка се пасира горещ, смесва се с захарта и разбитото на пяна масло,
ароматизира се с рома и ванилията.
Оставя се в хладилник леко да стегне и се намазват бисквитките.
С лъжица за сладолед се оформят полусфери и поставят върху намазаните бисквитки.
Отново се поставят във фризера да подготвяне на глазурата.
Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ, долива му се около 1 с.л. олио,
изчаква се да се охлади, но не да стегне.
Всяка хапка се потапя откъм сладоледената топка в шоколада, обръща се и
съхранява във фризер до поднасяне.
А може и съвсем обикновено сладолед между шоколад - гарантиран вкус!

Още кремове и сладоледи.

6 коментара:

  1. Хей Диди, май сме на сладоледена "вълна" с теб :)

    Много ми допада идеята за сладоледени сандвичи. Аз от доста време исках да направя нещо подобно като твоя леден десерт. Твоята рецепта ще ми послужи за реализацията.

    ОтговорИзтриване
  2. Уау....нали знаеш как съм те кръстила? "Царицата на сладоледите".Страхотна фантазия и изпълнение.Поклон и аплодисменти.

    ОтговорИзтриване
  3. О ..., момичета,
    не ме притеснявайте така.
    Благодаря ви ...много, много!
    Но,
    каквото и да се приготви със сладолед винаги е красиво и изкушаващо!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Скъпа Ани, неможах да успея навреме и подобаващо да ти честитя 100-ната публикация, но сега те каня в моя блог да получиш наградата, с която искам да ти благодаря за това, че си такъв страхотен човек, който готви ужасно вкусно и придава съвършеност на всеки детайл!!! Целувки, Мими

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа Мими,
    И тук да ти честитя –
    тази напълно заслужена от теб награда! Отдавна съм оценила освен завидните ти кулинарни вдъхновения и умения, онова чувство на съпричастност, добронамереност и коректност!
    Благодаря ти за този скъп и за мен приз, за топлото отношение и мили думи.
    Щастлива съм, че си избрала и мен в числото на твоите приятели!
    Идеята за приятелство в междублоговото пространство е повече от чудесна!
    А аз с удоволствие ще предам наградата!

    ОтговорИзтриване