Крехка маслена кора, мек шоколад и сметана.
Тарта шоколадов ганаш
1 ч. чаша = 240 мл.
Продукти за тартата:
3 с.л. обелени бадеми
6 с.л. захар
1 ¾ чаша пресято брашно
щипка сол
½ ч.л. бакпулвер / добавих за повече въздушност на тестото//
6 с.л. масло /студено и нарязано на парченца/
2 с.л. настъргана кора от портокал
Продукти за шоколадов ганаш:
360 гр. шоколад не сладък / на късчета или рендосан/
1 ¼ ч . чаша маслена сметана
ванилия за ароматизиране
Добавила съм още:
стопени 30 гр. масло за подсилване маслеността на растителната сметана и 3 с.л. захар / на вкус/ – за подслаждане на полугорчивия шоколад
Фурната се загрява на 175 º С.
Смилат се бадемите със захарта и с останалите продукти се замесва маслено тесто.
Разпределя и уплътнява се на тънка кора и поставя във форма за печене.
Пече се в центъра на фурната до златисто и втвърдяване при допир, около 20 мин.
Прехвърля се на телена стойка и охлажда около 1 час.
Загрява се сметаната до кипване и добавя маслото /със захарта/ и шоколада.
Разбърква се до хомогенизиране, ароматизира се и залива изстиналата подложка.
Поставя се в хладилник за – около 2 часа за стягане на крема и леко отпускане на блата, но най – добре за 24 часа, за да се реже по-добре тестената подложка.
Сервира се със сметана, сладолед и още шоколад...
Може да се направи и още половин доза бял ганаш и залее отгоре.
Аналогичен е и този сладкиш "мозайка'.
Extra!!!!
ОтговорИзтриванеVera,
ОтговорИзтриванеthank you!
Чудесна Тарта!
ОтговорИзтриванеПрефектна сякаш на е докосвана от човешка ръка:)
За теб мила Диди Hard Working Food Blogger Award, която можеш да намериш в блога ми
С удоволствие я давам на теб
Страхотна тарта, поднесена много фино :)
ОтговорИзтриванеВики,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за тази награда!
Удоволствие за мен е,
да я получа, точно от теб!
Вики,
Еос,
високо оценявам вашата похвала.
Благодаря ви от сърце!
Дианка, не ти се виждат снимките :(
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илианка,
ОтговорИзтриванеявно има проблем със сайта за съхранение на снимките /открих и други, които не се виждат/.
Опитах се да прикача някои стари, но тази шоколадова тарта заслужава по- хубави и ще снимам нови.
Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана
Благодаря, Дианка :)
ОтговорИзтриванеА твоята череши е неустоима, Браво, Илианка!
ОтговорИзтриване