петък, 5 юни 2009 г.

Пресни картофи с маслини и размарин

Една идея за разнообразяване на класическите пържени пресни картофи.
Това са бързи и лесни за приготвяне задушени пресни картофки с аромат на маслини и розмарин.
Обичам да правя ги с първите сезонни пресни картофки.


Пресни картофи с маслини и розмарин


Продукти:
500 гр. пресни картофи
100 гр. маслини
/най-добре гръцки каламата или микс от цветове/
½ ч.л. иглички розмарин
80 мл. ароматно бяло вино
50 гр. масло /зехтин, маргарин
½ к.л. захар

Картофите се измиват старателно, без да се белят.
Поставят се в тенджера /аз - под налягане/, добавят се маслините и подправките.
На силен огън се загряват до завиране, след което се готвят до готовност на умерен.
Периодично се разклащат и в зависимост от сорта, след 15-20 мин.
картофите трябва да са омекнали, а течността да се е превърнала в лек сироп.
Някои ги харесват гарнирани:

В оригиналната рецепта няма масло и захар,
но така ни допаднаха повече.

Thanks,Katie!

2 коментара:

  1. Леле Диани, усещам аромата им, любимата ми комбинация, а толкова перфектно изглеждат! Ако са ти останали прати малко насам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мими,
    благодаря ти!
    Обичам аромата на розмарин.

    Току що разгледах последните ти предложения - това, че са чудесни , го знаеш. Възхищавам ти се на продуктивността и как успяваш...
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване