неделя, 7 юни 2009 г.

Шоколадови кексчета с череши

Когато преди време правих неделната торта /бърза, лесна и вкусна "OLD FASHIONED"/ по рецепта на Nigella Lawson, разгледах подробно нейния профил.
Харесах тези кексчета с шоколад и череши. Търпеливо изчаквах сезонът им - исках да бъдат и в компанията на пресни череши.




Шоколадови кексчета с череши
Продукти за 12 кексчета:
125 г меко масло
100 г шоколад , с високо съдържание на какао /използвах 50%/
300 г конфитюр/сладко от череши
150 г фина захар/използвах 2/3 чаша/
1 щипка сол
2 големи яйца
150 г брашно с набухвател-
/използвах обикновено, с добавка на ½ ч.л. сода бикарбонат и ½ ч.л. бакпулвер/

Добавих 1 щ. канела, за засилване аромата на черешите.

За глазурата:
100 г шоколад /използвах млечен/
100 мл сметана
12 гланцирани червени череши

Приготвяне:
Фурната се затопля до 180 градуса.
В тава за мъфини с 12 гнезда се поставят хартиени кошнички.
Черешовото сладко /конфитюр/, ако е с цели плодчета, се нарязват /използвах блендер/ на ситно.
Маслото се затопля до разтопяване в съд с дебело дъно. След разтопяването му, се добавят парченцата шоколад. Разбърква се с дървена лъжица до леко омекване, маха се от котлона и продължава до получаване на хомогенна смес.
Добавят се сладкото от череши, захарта и яйцата. Добре се хомогенизира и най- накрая се добавя и брашното, смесено със солта и набухвателите /или самонадигащото./
Сместа се разпределя в хартиени чашки, поставени вече в гнездата на тавата за мъфини.
Пекат около 25-30 мин. минути, след което се изваждат и охлаждат в тавата за около 10 минути. Оставят на скара до пълното им изстиване.

За глазурата: Сметаната и натрошеният шоколад се поставят в съд на котлона, до завиране на сметаната. След това се маха от огъня и се разбива /ръчно или с миксер/. Сместа трябва да се охлади и сгъсти.

Намазват се кексчетата с глазурата, могат да се загладят с обратната страна на лъжицата и гарнират с черешка.



Аз поставих под глазурата по една черешка от сладкото.




Топка сладолед допълва удоволствието.

Наистина, се оказаха лесни, вкусни и елегантни.
С благодарност!

4 коментара: