вторник, 9 юни 2009 г.

Пиле "мохито"

Идеята за това пиле се яви от желанието да приготвя нещо месно, но леко и свежо в горещите дни. Богатата ми тазгодишна “реколта’ на мента и харесвания вкус на лайма, направиха препратка към един от най-популярните летни коктейли mojito. От там потърсих и връзка с пиле – ето резултата, от който сме очаровани:

Пиле "мохито"


За 4 пилешки пържоли от бяло месо
4 с.л. сок лайм
2 с.л. нарязана прясна мента
2 с.л. бял ром /най-добре Havana club/
2 ч.л. кафява захар
2 с.л. олио
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. морска сол

Ако не харесвате “парфюмираният” аромат на лайма, може да се балансира с по 2 с.л лайм и лимонов сок/.

Пилешко бяло месо, оформено и леко изтънено на пържолки, се маринова около 12 , може и повече часа.
Пече се на барбекю или скара.
Поднася се с резени лайм и стрък прясна мента.
Може да се запекат на грил и парчета лайм - леко полети с ром и с полученият сок да се овкуси допълнително пилешкото месо.
Подходяща гарнитура са глазирани моркови. Използвах рецептата, но без джинджифил и добавих нарязани листа мента. Чудесно си пасват към вкуса на морковите.

По - късно опитахме и освежаващо малко мохито.

Рецептата е комбинирана, но маринатата основно се базира на съставките на коктейл mojito.

3 коментара: