събота, 12 септември 2009 г.

Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал

В последните дни тестени изделия в блоговете изобилстват - и при нас. Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал правех по-често, особено когато бях впечатлена от оформянето им като "кайзер".
Сега избрах ново вплитане за същото тесто. Различната визия и разнообразие ми допадат, а пълнозърнестото брашно при нас е препочитано.


Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал

Тесто:
3 ч.чаши брашно: по една пълнозърнесто, типово и бяло
1 ч.чаша кисело мляко
2 ч.л. сол
1 ч.л. мед/захар
3 с.л. олио /зехтин
7 гр. суха мая / едно пакетче на Dr. Oetker, за ½ кг брашно/
разбит жълтък с ½ ч.л. олио за намазване
семена и кашкавал за поръсване
още брашно за доомесване
Пресяват се брашната с маята, добавя се сол, захар, олио и киселото мляко.
Замесва се еластично тесто и оставя да втасва около 1 час /да удвои обема си/.

Варианти за оформяне:
Разточват се тънки /около 3 мм/ кръгли кори, намазват с масло/маргарин и поставят по две една върху друга. Разрязват се на 8 или 12 части, върху които се рендосва се кашкавал /може и пармезан/ и се увиват “вретена”.
Късат се топчета с големината на яйце, оформят се дълги фитили, които се сплитат като кайзер питки или други форми.
За преплетените питки се разточват елипси, прорязват се,
леко се усукват
и загъват като питка.


Независимо от оформянето, питките втасват отново за около ½ час и се поставят в студена фурна за печене. Температурата на печене е умерена - 175ºС.
След “бухването” им и леко запичане се изваждат, намазват се с разбития жълтък, поръсват се със семена / кашкавал/ и допичат до готовност.
За да омекнат, след изваждане могат да се поръсят с малко вода и покрият с кърпа или се намазват с масло.
За “обикалянето на нивата “от питката се знае, а вариантите за сервиране са многобройни.


9 коментара:

  1. Ох,шашваш ме с толкова много начини за оформяне -и всичкитъе са така"вкусни',че.....Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    опитай - "заигравката" с тесто е много приятна. Особено е усещането в дланите на ръцете, като че е предаване на енергия...
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ще се възползват от тази идея за завиване на питките, много са красиви, а и така имат повече хрупкава кора :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диани, тези питки изглеждат толкова изкусителни! Особено ми харесва как са оформени! Благодаря за нагледните обяснения!

    Усмихната седмица,
    хохох

    ОтговорИзтриване
  5. Зорница,
    Милена,
    благодаря ви,
    идеята е за разнообразие.
    Иска ми се, да завия двупластово цветно и сладко тесто по същия начин.
    Хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ooo, Диани! Неустоими са!

    Поздравления за сръчните ти ръце!

    ОтговорИзтриване
  7. Дими,
    сърдечна благодарност!
    Твоите похвали ме правят много щастлива.
    Усмихнат и слънчев ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Много оригиналност има във всяко твое произведение.Различни варианти,идеи...които със сигурност ще изпробвам.
    С най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка,привет!
    Заразглеждах тази вечер за различни плетки в интернет и попаднах на тези твои усукани питки,за които скоро ми писа,че правиш подобни на моите.Да,права си,същите са,само дето аз прорязвам елипсата до края,но това в общи линии не дава отражение на формата.
    Много са ти красиви твоите,пък с кашкавалче-просто прекрасно!

    Поздрави от мен и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване