В последните дни тестени изделия в блоговете изобилстват - и при нас. Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал правех по-често, особено когато бях впечатлена от оформянето им като "кайзер".
Сега избрах ново вплитане за същото тесто. Различната визия и разнообразие ми допадат, а пълнозърнестото брашно при нас е препочитано.
Питки с пълнозърнесто брашно и кашкавал
Тесто:
3 ч.чаши брашно: по една пълнозърнесто, типово и бяло
1 ч.чаша кисело мляко
2 ч.л. сол
1 ч.л. мед/захар
3 с.л. олио /зехтин
7 гр. суха мая / едно пакетче на Dr. Oetker, за ½ кг брашно/
разбит жълтък с ½ ч.л. олио за намазване
семена и кашкавал за поръсване
още брашно за доомесване
Пресяват се брашната с маята, добавя се сол, захар, олио и киселото мляко.
Замесва се еластично тесто и оставя да втасва около 1 час /да удвои обема си/.
Варианти за оформяне:
Разточват се тънки /около 3 мм/ кръгли кори, намазват с масло/маргарин и поставят по две една върху друга. Разрязват се на 8 или 12 части, върху които се рендосва се кашкавал /може и пармезан/ и се увиват “вретена”.
Късат се топчета с големината на яйце, оформят се дълги фитили, които се сплитат като кайзер питки или други форми.
За преплетените питки се разточват елипси, прорязват се,
леко се усукват
и загъват като питка.
Независимо от оформянето, питките втасват отново за около ½ час и се поставят в студена фурна за печене. Температурата на печене е умерена - 175ºС.
След “бухването” им и леко запичане се изваждат, намазват се с разбития жълтък, поръсват се със семена / кашкавал/ и допичат до готовност.
За да омекнат, след изваждане могат да се поръсят с малко вода и покрият с кърпа или се намазват с масло.
За “обикалянето на нивата “от питката се знае, а вариантите за сервиране са многобройни.
Ох,шашваш ме с толкова много начини за оформяне -и всичкитъе са така"вкусни',че.....Поздрави
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеопитай - "заигравката" с тесто е много приятна. Особено е усещането в дланите на ръцете, като че е предаване на енергия...
Целувки, Диана
Ще се възползват от тази идея за завиване на питките, много са красиви, а и така имат повече хрупкава кора :)
ОтговорИзтриванеДиани, тези питки изглеждат толкова изкусителни! Особено ми харесва как са оформени! Благодаря за нагледните обяснения!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица,
хохох
Зорница,
ОтговорИзтриванеМилена,
благодаря ви,
идеята е за разнообразие.
Иска ми се, да завия двупластово цветно и сладко тесто по същия начин.
Хубава нова седмица, Диана
Ooo, Диани! Неустоими са!
ОтговорИзтриванеПоздравления за сръчните ти ръце!
Дими,
ОтговорИзтриванесърдечна благодарност!
Твоите похвали ме правят много щастлива.
Усмихнат и слънчев ден, Диана
Много оригиналност има във всяко твое произведение.Различни варианти,идеи...които със сигурност ще изпробвам.
ОтговорИзтриванеС най-добри пожелания!
Дианка,привет!
ОтговорИзтриванеЗаразглеждах тази вечер за различни плетки в интернет и попаднах на тези твои усукани питки,за които скоро ми писа,че правиш подобни на моите.Да,права си,същите са,само дето аз прорязвам елипсата до края,но това в общи линии не дава отражение на формата.
Много са ти красиви твоите,пък с кашкавалче-просто прекрасно!
Поздрави от мен и хубави почивни дни!