четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Салата с карфиол, каперси и горчичен дресинг

В сезона на туршиите сме. Изобилие от чушки, моркови, зеле. Полезността на карфиола е доказана отдавна. Идеи за приготвяне много: в буркани с царска туршия, в супи, задушен или паниран, го харесваме и като основна салата.


Салата с карфиол, каперси и горчичен дресинг


Продукти:
1 глава карфиол, разделени на цветчета
1 с.л. каперси
1/2 краставица, нарязана
1/4 чаена чаша бадеми, нарязани
листа зелена салата
Дресинг:
2 с. лъжици лимонов сок
1 с. лъжица горчица /Дижонска/
2 с. лъжици зехтин
1 с. лъжица пресен лук
1 скилидка чесън, пресована
морска сол и черен пипер на вкус
2 с.л. копър/магданоз

Почистеното и накъсано на "розички" зеле се поставя във вряща, посолена и подкиселена вода. Ври 3-5 или повече минути, до желаната крехкост, ние го обичаме само бланширан.

Разбиват се продуктите за дресинга..

Поставят се карфиолът в чинии, гарнира се с краставица, залива се с горчичния дресинг и се поръсва с каперси, прясно нарязан магданоз, лук и ядките.


Идеята е от Cauliflower Florets with Mustard Cream Sauce and Capers, като каперсите могат да се заменят и с маслини.


Вариант на салата е добавка на печени червени чушки, както и добавка на настъргана краставица към запечени камби.

8 коментара:

  1. Свежо есенно предложение и чудесна снимка!Ведър и усмихнат уикенд ти желая Диани!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно представяне, Диани! Снимките са много подканващи! Добавям рецептата веднага в "любими".

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  3. Milena,
    Дария,
    благодаря ви!
    Хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване