събота, 31 октомври 2009 г.

Тиквени бисквитки с орехи и карамелена глазура

Наричат тиквата, този дар на есента – склад за витамини, кралица на есенната трапеза. А тези дни е особено актуална. Освен печена с мед и орехи, кексчета, още едно сладко изкушение:



Тиквени бисквитки с орехи и карамелена глазура


Продукти:
21/2 ч. чаши брашно
½ ч. чаша орехи
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
1 щипка индийско орехче
1 щипка сол
115 гр. масло, /
11/2 ч. чаши бяла захар
1 чаена чаша пюре от сварена тиква
1-2 яйца
ванилия
стафиди или шоколадов чипс /по желание, вместо или с орехите/

Карамелена глазура
1 чаена чаша кафява захар
1/2 ч.чаша масло /60 гр./
1 / 4 ч. чаша мляко
1 чаена лъжица ванилия
1 1 / 2 ч. чаша пудра захар

Фурната се загрява на 175С.
Комбинират се брашното, бакпулвера, содата, ароматите, орехите и солта.
Разбиват се маслото и захарта. Добавят се тиквата, яйцата и след разбъркване се обединява със сухата брашнена смес.
В тава, покрита с хартия за печене се поставя с лъжичка от сместа на разстояние едно от друго. Печете за около 15 минути до златисто.
Изваждат се, охлаждат се напълно и покриват с глазура.


За глазурата - поставят се на котлона кафявата захар, масло, мляко и кипват на средна температура. Разбърква се в продължение на 2 минути. Отстранява се от котлона и ароматизира с ванилия. Охлажда се до хладка и лека сгъстена консистенция, а след това постепенно се добавя пудра захар. Разбива се до хомогенност. Колкото повече пудра захар се добавя, толкова по-бързо ще се втвърдява глазурата.


Могат и да се декорират с шоколад.


Рецептата е всеизвестната iced pumpkin cookies и обогатена от мен с орехови ядки. Идеята за карамелната глазура е на Kay Martin.


9 коментара:

  1. Дианка, само от заглавието ми се прияде от тези курабийки. Много вкусно изглеждат. Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение поднесено с много стил!Поздравления Диани!
    Хубава вечер!

    P.S.Знаех си,че ще има нещо вкусно за празника!

    ОтговорИзтриване
  3. Мими,
    Нанита,
    Тиквените сладкиши
    са много вкусни и мекички.
    Тези бисквитки - също.
    Благодаря ви и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, много апетитни тиквени бисквитки, поднесени с много любов и артистичност.
    Снимките са прекрасни, гледам ги и не мога да им се нарадвам.
    Приятна и усмихната неделя.

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат толкова ароматни и вкусни! А карамелената глазура е чудесен завършек! Дори и декорирани само със шоколад, сладките изглеждат вълшебно!

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни бисквитки, с удоволствие ще ги опитам сега, в сезона на тиквите :) Както винаги прекрасни снимки и много изящно поднесени :) Целувки

    ОтговорИзтриване
  7. Таня,
    Милена,
    Зорница,
    тиквата е с деликатен вкус и не се "натрапва".
    Благодаря много за одобрителните думи,
    хубава и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Диди разкошни са и как си ги украсила само....

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, че ти допадат, Мария!
    Благодаря ти,
    поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване