Тези дни правих чеснов млечен пастет, за който благодаря и горещо препоръчвам - по рецепта на Пепи. Исках към него да добавя нещо тестено. В къщи ме подсетиха за сусамени гевречета.
Едва ли има турист посетил Гърция, да не се очарова и наслади на сусамените им гевреци. Наричат ги κουλούρι - с кехлибарен цвят, аромат на сусам, хрупкави отвън и меки вътре. Правя ги често, със сходни, но различни рецепти. Последните, като че се доближават най-много до оригиналният вкус.
Сусамени гевречета
Продукти /за 8-10 бр., според големината/:
1 / 2 ч. чаша хладка вода
2 с.л. зехтин
5 с.л. хладко мляко
1 пакет суха активна мая /за ½ кг./
2 1 / 4 ч. чаши брашно
1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 яйце
За намазване
1 яйце
2 с.л. мляко
2 с.л. сусам семена /при мен повече/
Комбинират се вода, масло, мляко, захар и яйцето в купа и разбъркват. Добавя се маята и разбиването продължава до разтваряне на дрождите.
Добавя се 1 чаена чаша брашно и солта се разбива с електрически миксер за 2 минути.
Добавя се останалото брашно и разбърква, за да се захване тестото.
Меси се тестото на набрашнена повърхност до гладка и еластична топка.
Поставя се в намазнена леко купа, покрива с фреш фолио и оставят на топло място да втасва, докато се удвои като обем.
Разделя се тестото на 10 топки, всяка от които се оформя като фитил с дебелина около 1 см. Потапя се в разбитото с мляко/вода яйце, след това в сусам. Поставя се в тава покрита с хартия за печене, като се притискат двата края и оформя геврекът. Втасва още 15-20 мин.
Фурната се загрява на 200С. Поставя се съд с вода под скарата за печене. Пекат се около 15 мин., след което се намалява температурата на 175С и още 10-15 мин. до светло кафяво.
От същото тесто може да се изпече и обща питка.
Вкусни са както самостоятелно, така и с нещо солено или сладко.
Рецептата е за Koulouri-Greek Sesame bread.
Явно има някакъв проблем с изображението на снимките???
Thank You!
ОтговорИзтриванеI like this blog, but I am on a diet.
Great photos,great recipes!
ОтговорИзтриванеNena,
ОтговорИзтриванеVera,
thank you!
Yes, very delicious,
but not for diet.
Hugs & Nice evening, Diana
Диди,обожавам тези гевречета-направо ми идва да си похапна!!Твоят пастет също ми харесва и ще го опитам.Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеГолямо изкушение, гевречета със сусам :) ммммм :)
ОтговорИзтриванеПредставям си колко са хрупкави и вкусни...мммм....!С удоволствие бих си хапнала едничко.Сорна седмица Диани!
ОтговорИзтриванеTÜRKİYE !!!
ОтговорИзтриванеGÜZEL İSTANBULUM END
BOSPORUS SİMİT + ÇAY ( TEA)
:)) SEVGİLER....
BEKLERİZ. :)
Дани,
ОтговорИзтриванеЗорница,
Нанита,
Благодаря ви!
Почерпете се...
Хубав и усмихнат ден, Диана
birdutmasali ,
Oh yeah -
Türkiye'de, onları gördük onları SİMİT çağırdı.
Çok, çok lezzetli ...
Ama Yunan site ve kendi adından reçete kullanılır.
Hoşgeldiniz ve iyi şanslar, Diana
Диди, чудесно изглеждат тези гевречета!
ОтговорИзтриванеКъсно е, да си взема едно, а :)
Прегръдка и хубави почивни дни!
Пепи,
ОтговорИзтриванеа аз съм ти благодарна
за допълнението към тях!
Хубав и усмихнат ден, Диана
Страхотно изглеждат, ще ги опитам!
ОтговорИзтриванеИсках само да по питам как мога да се абонирам да следя сайта ти? Не можах да намеря никъде линк за това ( освен следене на коментарите).
Поздрави,
Ани
Благодаря за посещението,коментара и възможността да се запозная с твоя чудесен блог, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и ще се радвам, да ти допаднат, Диана
Станаха чудесни! Благодаря за хубавата рецепта! :-)
ОтговорИзтриванеaz shte pribavia i stafidi v testoto vesela nova godina
ОтговорИзтриване