събота, 16 януари 2010 г.

Парфе с “бейлиз” кафе

Идеи и рецепти на тема парфе има десетки, което позволява и многовариантност, импровизации и творчество. Parfait (френски произношение: [paʁfɛ]) е френска дума, означаваща "съвършен." Това е десерт, който се прави често у дома /вижда се от снимките/, опитвам се да бъде лек и ефирен.
Бях провокирана към тази рецепта от интересното предложение на Ирина за домашен "бейлиз",
която ми се иска да опитам.



Парфе с “бейлиз” кафе

Бисквитена подложка:
1 пакет маслени бисквити 200 гр.
80 гр. краве масло (разтопено)
1 с.л. мед
2 с.л. пудра захар/според вкуса/
2 с.л. какао
2 с.л. течен шоколад (разтопен
1 с.л. еспресо кафе
1 ч.л. бейлиз
малко бисквитено руло с шоколад -
готово или от пандишапан с 3 яйца.
50 гр. течен шоколад /напр. Нутела/ за намазване на подложката - пожелание.
Бисквитите се смилат и омесват с маслото и ароматите. Оформя се подложка във форма с отваряща се стена. Поставя се в хладилник за 20 мин. да се стегне. Намазва се при желание с течен шоколад.


Крем:
10 гр. желатин,
4 с.л. студена вода след набъбване се разтопява /без завиране/ на водна баня или микровълнова. Оставя се леко да се охлади.
100 гр. натурален шоколад
се разтопява с 1 с.л краве масло (на водна баня или микровълнова).
400мл сметана
(охладена, използвам заквасена и растителна) /100 се оставя за гарниране/ се разбива със 50 гр. /на вкус/ захар кристална. Разделя се на две части в съотношение 2:1.
70 гр. суха сметана /един пакет/,
се разделя на две - също в съотношение 2:1. По - голямата част се разбива със студено кафе еспресо /количество - според упътването на пакетчето за вода и пропорцията/. Ароматизира се с 1 с.л. бейлиз.
Шоколадовата смес леко се охлажда и с постоянно бъркане се добавя към сметаната. Прибавя се 2/3 от желатина, като се разбърква внимателно.
Върху подложката се излива крема и оставя в хладилник да стегне .
По-малката част се разбива с разтворено пакетче напитка бял шоколад в мляко /количество според упътването и малката пропорция/ и се прибавя към другата част сметана. Прибавя се останалия 1/3 желатин /ако се е стегнал – отново леко се разтопява/, като се разбърква внимателно. Излива се върху стегнатия вече кафяв слой.
Може да се направят "шарки" или други варианти за оформяне. Оставя се да се стегне окончателно.
Заливка и декорация:
100 гр. бял шоколад
се разтопява с 1 с.л. масло и 1 с.л. сметана и се залива отгоре.
Гарнира с разбита, подсладена и ароматизирана сметана /оставеното количество от 100 мл./ и аранжира по желание.


Може да се изрежат порциите с рингове или още от началото да се оформят индивидуални порции.Този крем може да се сервира в чаши или да се замрази като кафе сладолед.


Аз го сервирам с бейлиз кафе, чудесен десерт за съботен следобяд. Опитайте.


23 коментара:

  1. Изкусително! Невероятно изглежда парфето, Диани!
    Благодаря ти от сърце за вниманието ти към мен, трогната съм!

    Майка ми е огромен почитател на парфетата, а аз пък никога не съм приготвяла - струва ми се много сложно. Мисля си обаче следващия път да я изненадам с твоето предложение :-)

    Хубава и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Изхождайки от заглавието не мога да кажа друго, освен: съвършено:)Дианка, би ли ми казала нещо за "отварящата се стена" ?

    ОтговорИзтриване
  3. Гледам, гледам и преглъщам...
    Толкова съвършен сладкиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ирина,
    вниманието към твоя блог е изцяло твоя заслуга -
    интересен,с личен почерк и креативен.
    Поздрав и блгодарност, Диана

    Дани,
    наистина -
    аромати и вкусове не липсват.
    А формата, е разглобяема -
    дъно и ринг /най-използвана/.
    Хубава съботна вечер, Диана

    Ивейн,
    сърдечно благодаря за коментара.
    Приятни почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Wonderful, I would die for one piece of this cake. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Cъвършен сладкиш!Great,just great recipes!

    ОтговорИзтриване
  7. Страшно изкушаващо прфе! Поздравления!!!
    Записах си рецептата! Сега съм "почивка" относно правенето на сладки неща, но това парфенце е... върхът!!! След като приключа с въпросната почивка ще бъде изпробвано!
    Сърдечен поздрав :)

    ОтговорИзтриване
  8. Vera,
    Andrea,
    Dear friends,
    thank you very much, very much.
    Greetings, Diana

    Мария,
    благодаря за посещението в моя блог и за одобрителния коментар.
    След празниците,наистина трябва да се наложи почивка за сладки неща.
    Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. О, аз редовно посещавам блогът ти просто не "оставям следи" т.е. коментари-не винаги има достатъчно време! Всичко тук е толкова хубаво! Не спирай да мечтаеш и твориш красиви вкусноти!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Аплодисменти, Диани!!!

    Прекрасно!

    И като вкус, и като вид!

    Любимо питие, и тъй предпочитаните от мен рулца..мхмм! Впечатлена съм!

    Поздравявам те горещо :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Фантастично е, Диани! Както винаги....
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Мария,
    Дими,
    Мария,
    благодаря ви от сърце.
    Хареса ми пожеланието на Мария Митева,
    нека бъде за всички:
    Не спирайте да мечтаете и творете вкусотии -
    сърдечен поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, страхотно парфе!
    Задължително влиза в списъка за десерти :)

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Ооо, как съм пропуснала това вълшебно парфе?! Диани, вълшебница си ти!

    Спорна седмица,
    Милена

    ОтговорИзтриване
  15. Тони,
    Милена,
    благодаря ви.
    Нека и за вас новата седмица бъде
    много хубава и успешна, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Прелестна, изкусителна, поздравления Дианка. А как само си украсила тортата със поша...незнам дали някога ще успея да го направя толкова перфектно. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Мими,
    благодаря ти -
    винаги си позитивна и добронамерена.
    Ласкаеш ме, но ми е
    драго и ценя мнението ти.
    Усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Ах, колко апетитно!

    Дианка, поздравления за това ново съвършенство!
    А за вкуса и дума не може да става - то само казва "Ела ме хапни,Диани ме измайстори!"

    Записвам си рецептата и нямам търпение да я изпробвам!

    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Ирма,
    благодаря ти!
    Много си мила,
    симпатията е взаимна!
    Топъл и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. О, Дими -
    толкова си мила и позитивна!
    Аз ти благодаря,
    бъди здрава и щастлива, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Диана съвършено е ...и толкова изкусително, примамливо вкусно изглежда...

    Сърдечен поздрав и много топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване