Идеи и рецепти на тема парфе има десетки, което позволява и многовариантност, импровизации и творчество. Parfait (френски произношение: [paʁfɛ]) е френска дума, означаваща "съвършен." Това е десерт, който се прави често у дома /вижда се от снимките/, опитвам се да бъде лек и ефирен.
Бях провокирана към тази рецепта от интересното предложение на Ирина за домашен "бейлиз",
която ми се иска да опитам.
Парфе с “бейлиз” кафе
Бисквитена подложка:
1 пакет маслени бисквити 200 гр.
80 гр. краве масло (разтопено)
1 с.л. мед
2 с.л. пудра захар/според вкуса/
2 с.л. какао
2 с.л. течен шоколад (разтопен
1 с.л. еспресо кафе
1 ч.л. бейлиз
малко бисквитено руло с шоколад -
готово или от пандишапан с 3 яйца.
50 гр. течен шоколад /напр. Нутела/ за намазване на подложката - пожелание.
Бисквитите се смилат и омесват с маслото и ароматите. Оформя се подложка във форма с отваряща се стена. Поставя се в хладилник за 20 мин. да се стегне. Намазва се при желание с течен шоколад.
Крем:
10 гр. желатин,
4 с.л. студена вода след набъбване се разтопява /без завиране/ на водна баня или микровълнова. Оставя се леко да се охлади.
100 гр. натурален шоколад
се разтопява с 1 с.л краве масло (на водна баня или микровълнова).
400мл сметана
(охладена, използвам заквасена и растителна) /100 се оставя за гарниране/ се разбива със 50 гр. /на вкус/ захар кристална. Разделя се на две части в съотношение 2:1.
70 гр. суха сметана /един пакет/,
се разделя на две - също в съотношение 2:1. По - голямата част се разбива със студено кафе еспресо /количество - според упътването на пакетчето за вода и пропорцията/. Ароматизира се с 1 с.л. бейлиз.
Шоколадовата смес леко се охлажда и с постоянно бъркане се добавя към сметаната. Прибавя се 2/3 от желатина, като се разбърква внимателно.
Върху подложката се излива крема и оставя в хладилник да стегне .
По-малката част се разбива с разтворено пакетче напитка бял шоколад в мляко /количество според упътването и малката пропорция/ и се прибавя към другата част сметана. Прибавя се останалия 1/3 желатин /ако се е стегнал – отново леко се разтопява/, като се разбърква внимателно. Излива се върху стегнатия вече кафяв слой.
Може да се направят "шарки" или други варианти за оформяне. Оставя се да се стегне окончателно.
Заливка и декорация:
100 гр. бял шоколад
се разтопява с 1 с.л. масло и 1 с.л. сметана и се залива отгоре.
Гарнира с разбита, подсладена и ароматизирана сметана /оставеното количество от 100 мл./ и аранжира по желание.
Може да се изрежат порциите с рингове или още от началото да се оформят индивидуални порции.Този крем може да се сервира в чаши или да се замрази като кафе сладолед.
Аз го сервирам с бейлиз кафе, чудесен десерт за съботен следобяд. Опитайте.
Изкусително! Невероятно изглежда парфето, Диани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце за вниманието ти към мен, трогната съм!
Майка ми е огромен почитател на парфетата, а аз пък никога не съм приготвяла - струва ми се много сложно. Мисля си обаче следващия път да я изненадам с твоето предложение :-)
Хубава и спокойна неделя!
Изхождайки от заглавието не мога да кажа друго, освен: съвършено:)Дианка, би ли ми казала нещо за "отварящата се стена" ?
ОтговорИзтриванеГледам, гледам и преглъщам...
ОтговорИзтриванеТолкова съвършен сладкиш!
Поздрави!
Ирина,
ОтговорИзтриваневниманието към твоя блог е изцяло твоя заслуга -
интересен,с личен почерк и креативен.
Поздрав и блгодарност, Диана
Дани,
наистина -
аромати и вкусове не липсват.
А формата, е разглобяема -
дъно и ринг /най-използвана/.
Хубава съботна вечер, Диана
Ивейн,
сърдечно благодаря за коментара.
Приятни почивни дни, Диана
Wonderful, I would die for one piece of this cake. :)
ОтговорИзтриванеCъвършен сладкиш!Great,just great recipes!
ОтговорИзтриванеСтрашно изкушаващо прфе! Поздравления!!!
ОтговорИзтриванеЗаписах си рецептата! Сега съм "почивка" относно правенето на сладки неща, но това парфенце е... върхът!!! След като приключа с въпросната почивка ще бъде изпробвано!
Сърдечен поздрав :)
Vera,
ОтговорИзтриванеAndrea,
Dear friends,
thank you very much, very much.
Greetings, Diana
Мария,
благодаря за посещението в моя блог и за одобрителния коментар.
След празниците,наистина трябва да се наложи почивка за сладки неща.
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана
О, аз редовно посещавам блогът ти просто не "оставям следи" т.е. коментари-не винаги има достатъчно време! Всичко тук е толкова хубаво! Не спирай да мечтаеш и твориш красиви вкусноти!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Аплодисменти, Диани!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасно!
И като вкус, и като вид!
Любимо питие, и тъй предпочитаните от мен рулца..мхмм! Впечатлена съм!
Поздравявам те горещо :-)
Фантастично е, Диани! Както винаги....
ОтговорИзтриванеМария
Мария,
ОтговорИзтриванеДими,
Мария,
благодаря ви от сърце.
Хареса ми пожеланието на Мария Митева,
нека бъде за всички:
Не спирайте да мечтаете и творете вкусотии -
сърдечен поздрав, Диана
Диди, страхотно парфе!
ОтговорИзтриванеЗадължително влиза в списъка за десерти :)
Хубава нова седмица!
Ооо, как съм пропуснала това вълшебно парфе?! Диани, вълшебница си ти!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица,
Милена
Тони,
ОтговорИзтриванеМилена,
благодаря ви.
Нека и за вас новата седмица бъде
много хубава и успешна, Диана
Прелестна, изкусителна, поздравления Дианка. А как само си украсила тортата със поша...незнам дали някога ще успея да го направя толкова перфектно. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМими,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти -
винаги си позитивна и добронамерена.
Ласкаеш ме, но ми е
драго и ценя мнението ти.
Усмихнат ден, Диана
Ах, колко апетитно!
ОтговорИзтриванеДианка, поздравления за това ново съвършенство!
А за вкуса и дума не може да става - то само казва "Ела ме хапни,Диани ме измайстори!"
Записвам си рецептата и нямам търпение да я изпробвам!
Целувки! :)
Ирма,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Много си мила,
симпатията е взаимна!
Топъл и усмихнат ден, Диана
Поздрави :-)
ОтговорИзтриванеНаистина е великолепно, Диани!
О, Дими -
ОтговорИзтриванетолкова си мила и позитивна!
Аз ти благодаря,
бъди здрава и щастлива, Диана
Диана съвършено е ...и толкова изкусително, примамливо вкусно изглежда...
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и много топли прегръдки!
Prekrasno i vkusno !!!!
ОтговорИзтриване