Празнична питка, за здраве!
Технологията на втасване е различна, със закваска и последващо второ втасване в топла вода. От там и името "къпана" , в унисон с народните традициите.
Продукти:
6 ч.чаши брашно
2 ч.л. сол
1 с.л. мед
270 мл. хладко прясно мляко
3 с.л. зехтин
1 ч.л. оцет
30-40 гр. прясна мая
2 яйца /оставя се 1 жълтък за намазване/
още 70 гр. масло за намазване
Маята се натрошава и заедно с меда, млякото и малко брашно се "захваща" за около десетина минути. Разбиват се яйцата със зехтина и оцета. Брашното се пресява със солта. Замесва се меко тесто с около 5 чаши брашно, маята и сместа с яйцата.
Завръзва се в торбичка и поставя в дълбок съд с хладка вода за втасване, /a може и в хладилник за една нощ/. След изплуване, тестото е готово.
След втасването се доомесва с останалото брашно. Завръзва се в торбичка и поставя в в дълбок съд с хладка вода за повторно втасване.
Оформя се по желание: на кора, маже се с разтопено масло и завива на руло, след което се усуква и завива на спирала.
Поставя се върху хартия за печене и отново втасва за около 1/2 час. Гланцира се с разбит жълтък с 1 с.л. вода, поръсва се със семена и пече в загрята умерена 175-200С фурна за около 30 мин.
Изчаква се да "обиколи нивята" десетина минути и сервира.
Дианииии!
ОтговорИзтриванеВеликолепна е!
Поздравления за сръчните ти ръце!
:-)
Диани.....прекрасна е!Поздравления за майсторството,с което е направена!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Дими,
ОтговорИзтриванеНанита,
питата е за вечерята ни с именика.
А вие, освен страхотни майсторки сте много мили и добронамерени.
Благодаря ви от сърце и
хубава вечер, Диана
Диди, каква питка!!!
ОтговорИзтриванеДа ти е жив и здрав именника!
И тук...за много години! Здраве и късмет!
:)
Bread looks very tasty!..Bravo!
ОтговорИзтриванеNada,
ОтговорИзтриванеthanks ever so much!
Кеми,
питката е за здраве -
благодаря ти за хубавите пожелания!
Здраве и късмет да радват и усмихват теб, и твоето семейство, Диана
Диани, питката е много апетитна!
ОтговорИзтриванеТрябва да пробвам и аз къпана питка :) Винаги ме е стряскало това потапяне във вода на тестото.
Сърдечен поздрав :-)
Тони,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Втасването в хладка вода няма да повреди тестото,
защото е плътно завързано в полиетиленов плик.
А аз харесах твоите погачи,
страхотни са!
Хубави почивни дни, Диана