сряда, 6 януари 2010 г.

Йорданово - Иванова капама

Споменавала съм, че няколко поколения мъже в нашето семейство са кулинари, добри кулинари - с усет, желание, а явно и наследствени умения. Тези дни са светли и именниците много. Това е рецепта за семейната мъжка Йорданово - Иванова капама, която естествено правим за тези празници.

Избрах тaзи моя снимка, защото преди време бе любезно "заимствана" в листовка на веригата магазини Т-Маркет.

Йорданово - Иванова капама



½ средна кисела зелка
За около 3 кг месо – свинско /плешка и гърди/, телешко, пилешко, сурово пушена наденица:
Намазка:
2 глави кромид лук; 5 -6 скилидки чесън, 2 печени червени чушки, бахар3 зрънца, черен пипер меланж 1 ч.л., кимион 1 ч.л, целина 1 с.л., чубрица 1 ч.л., захар 1 ч.л., олио 1 кафяна чашка, сол на вкус. Всички съставки се смилат на паста / с пасатор/ и намазват нарязаните на порции меса. Глинен гювеч се застила със зелеви листа, поставя се телешко, нарязано кисело зеле, запържен ориз, свинско месо, зеле, пилешко. В междините се запълва с парчета наденица. Залива се с около 200 мл. червено вино – отгоре зелеви листа и фолио под капака или замазано с тесто.


Пече се около 1 час на 250 гр. С и 2, 5 – 3 часа на 180.



Хубаво вино, топла питка и весело настроение са задължителни допълнения.
Опитайте и наздраве!

13 коментара:

  1. Диани, чудесно предложение :) Мммм... толкова апетитно...
    Да са живи и здрави именниците!
    Поздрави и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит имен ден на Иван,Диди.Да ти е жив и здрав и много да те радва.Пожелавам му в семейството му винаги да има тази топлина и уют,която винаги му е дарявала майка му.

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи страхотно!
    Задължително следващият път ще я приготвя по този начин. Сега дояждаме капамата от 31.12 :-D

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Зорница,
    Тони,
    Благодаря ви,
    капамата е от типа ястия без "представителна визия",
    но с неповторим аромат и вкус.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Йоли мила,
    от сърце благодаря за хубавите пожелания!
    Нека децата ни бъдат здрави и щастливи,
    това топли и радва майчините ни сърца.
    Целувки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Прелест! - как по друг начин да събера и обобщя мислите си?! :-)))

    Сърдечен поздрав, Диани и поцелание за здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  6. Дими,
    благодаря от сърце!
    Здраве и щастие да радват и твоите дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна е чак ми се прияде, представям си колко е ароматна и вкусна.
    Сърдечен поздрав и много топли прегръдки!
    Лати

    ОтговорИзтриване
  8. Лати,
    благодаря ти,
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Andrea,
    ...
    Hugs& kiss, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. По моя роден край е нетрадиционно ястие, но е крайно време да се опитам да го приготвя, още повече името му съответства на повода :)За следващата година ще да е, но преди това - една генерална репетиция!
    Хубав празник (макар и късно) и шастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
  10. Ивейн,
    ще се радвам да ви допадне.
    Здраве и щастие да усмихват и теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Това е рецептата --- ЕВАЛА наистина станв прекрасна БРАВО. Не очаквах толкова вкусно да се получи.

    ОтговорИзтриване
  12. Много благодаря за доверието.
    Радвам се, че ви е харесал и вкусът, а това е най-важното!
    Сърдечен поздрав и щастливи зимни празници, Диана

    ОтговорИзтриване