петък, 12 февруари 2010 г.

Хапки формаджи

Скоро е 14 февруари, съчетал в себе си тази година четири повода за празнуване. Традиционен и неизместващ се в календара, особено се почита Трифон Зарезан - като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Празнува се в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. През 1968 г. след въвеждане на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
Избрах да предложа тези хапки /правила съм ги и преди/ и виното към тях, за заговяване и да почетем закрилника на лозаро-винарския празник.


Хапки формаджи

Продукти:
65 масло със стайна температура
1 ч.чаша /от 200 мл./ брашно
1 ч.чаша /от 200 мл./ смес от нарязани сирена
/кашкавал/ по 1/3 синьо, чедър и гауда /или синьо и кашкавал/
¼ ч.л. смян микс от зърна меланж пипер
1 щ. сол

20 гр. настърган пармезан /кашкавал
Още: за намазване - 1 белтък, зрънца пипер за декориране, сусам и филирани ядки.

Фурната се загрява на 190 º С.
Масло, брашно, сирена, сол и пипер се разбиват в пасатор с открит нож приспособление до хомогенно тесто. /Или сирената се рендосват, стрива се на трохи масло с брашно и омесват всички съставки. /Оформя се топка, която се доомесва с натурално нишесте /около 2 с.л., ако е необходимо/ и поставя в хладилник за около час. Разточва се кора, с дебелина не повече от 3-4 мм и с формичка се изрязват фигурки. Частта от тестото, с което не се работи се държи в хладилник.
Всяка хапка се маже с белтък, поръсва се с рендосан пармезан /кашкавал/, ядки и пипер.
Пекат се върху хартия за печене до леко порозовяване около 6 - 8 мин. /в зависимост от големината на хапките/.


Дозата може да се удвои - излизат около 40 малки 3,5 см. хапки.
Рецепта е комбинация по идеи на LCBO.
Опитахме ги с бадеми,


харесахме ги и с камембер, полят със затоплен мед и ядки.
Виното се подразбира.


Опитайте ... и наздраве!

13 коментара:

  1. Красиви и изкусителни....!
    Желая ти хубави преживявания покрай празниците- а защо са 4, аз се сещам за 3...?
    Поздрави
    Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Много красива композиция и хапки. Със сигурност перфектно се връзват с виното.
    Поздравления!
    Много любов и много хапки още да изядете :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ги опитаме, Диани! - чудесна идея за Сирни Заговезни!
    Благодаря :-)

    Приятелска прегръдка и пожелание за ведър уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Ola Diani, what a beautiful and interesting history. I love to know it. The recipe is wonderful and the photos... oh my God, you are so good!
    Bye my dear,

    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна си, Диани. Няма да коментирам видяното, а само ще кажа: да си жива и здрава! И... Наздраве:))

    ОтговорИзтриване
  6. Много оригинална идея,Диди!
    Желая ти спокоен уикенд и весели празници!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглеждат и са перфектното предястие - със сирена или ядки! :-)

    Благодаря за предложението, Диана!

    Желая ти спокойни почивни дни и хубави празници утре!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са нежни,Диди.Великолепно предложение!!!Хубав празник утре.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви
    за милите коментари
    и хубави пожелания!
    Нека вино, любов и усмивки да съпътстват вашите празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, честити празници и на теб! Хапките непременно ще се пробват!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Павлети,
    ще се радвам да ти харесат!
    Весели и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване