вторник, 16 февруари 2010 г.

Пълнозърнест хляб със семена

Храненето с хляб е основно през време на пости. Подразбира се, че не е от бяло брашно, а в дните на строг пост и без олио. Опитвам се да го обогатя хранително с още разрешени съставки - пълнозърнесто брашно, семена и ядки.
Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати и енергия. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини от група В – В1, В2, В12, важни микроелементи и целулоза за подсилване на храносмилането. Те предлагат и малко (8-10%) белтъчини с ниска биологична стойност.
Овесът се твърди,че е най-полезната житна култура. Белтъчините при него са по-ценни от тези в останалите житни продукти. Освен това овесът съдържа ценни мастни киселини с антиатеросклеротично действие. Овесът е изключително полезен – в 100 грама от него се съдържат 11–13% белтъчини, 6–7% мазнини, 54–59% захари. Балансът между трите основни съставки е изключително добър и не се среща в друга храна. От всички зърнени храни овесът е с най-високо съдържание на витамин Е.
Ядките и семената са важни растителни източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Разнообразието от витамини и минерали в тях е също доста голямо. Знаете ли, че лъжица сухи овесени ядки поети на гладно лекуват киселини и обострен стомах - многократно е изпитано у дома на Катя.


Пълнозърнест хляб със семена

1,5 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1,5 ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша мюсли /със семена/ или овесени ядки
2 с.л. пшеничени трици
1 с.л. микс от семена /ленено, сусамово,маково,слънчогледово, тиквено/
1.5 ч.л. сол
1-2 ч.л. мед /захар
300 мл. вода /100мл. вряща и 200мл. хладка/
20 гр. свежа мая
3 с.л. микс семена /ленено, маково,сусамово, слънчогледово, тиквено/
Може 2 с.л. олио/по желание/.
За поръсване по 1 с.л. от семената по избор.

Мюслито се залива с100 мл. вряща вода и оставя да набъбне.
Маята се поръсва със захарта , ½ ч.чаша типово брашно и залива с 200 мл. хладка вода. Разбърква се и оставя да задейства маята за около 10 мин.
Смесват се пълнозърнестото и останалото типово брашно, добавят се триците и семената, солта. При вече „надигналата „ се мая се добавят овесените ядки и брашнената смес. Омесва се меко тесто, ако е необходимо ръцете се намокрят допълнително.
Оставя се да втасва около 10 -12 часа, покрито с фреш фолио в хладилник.
Изважда се и оставя около 30 мин. да отпусне, оформя се като лист. Поръсва се със запечените семена и загъва на руло. Поставя се в застлана с хартия за печене форма и оставя около час да удвои обема си. Навлажнява се повърхността с вода и поръсва със семената. Пече се в предварително загрята на 180-190С, за около 35 мин., до зачервяване и издаване на кух звук, при почукване.


Оставя се да се охлади първо 10 мин. във формата и изважда върху решетка за пълното му изстиване.Консумира се студен и нарязан на филии.


Подходящ е за препичане и тост,


с маслини,салца и зехтин/когато и Кононът позволява/.


Хареса ни за закуска - препечен, полят с мед и орехи.

23 коментара:

  1. МНого полезна информация ми даваш, Диани, за което ти благодаря.
    А хлябът е толкова изкушаващ с тези семена отгоре, че ще го опитам:))
    Поздрави и прегръдки от мен:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно хлебче!
    Харесва ми комбинацията от ядки и хляб и не пропускам да си угодя, когато обикаляме по хотелите.
    Много усмивки: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта, Диани :) Ще се изпробва скоро :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен хляб! Здравословен, вкусен, пълен с много полезни съставки и много подходящ за диетично хранене! Много ми харесва, Диани, ще го опитам скоро! :-)

    Леки пости и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Beautiful and delicious bread...

    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com
    www.luciamrusso.com

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, чуден хляб! В скоро време очаквай отзиви :)

    Спокойна вечер и целувки.

    ОтговорИзтриване
  7. I love homemade bread especially wholegrain breads.
    Wonderful recipe and lovely photos as always. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Ина,
    Зорница,
    Ирина,
    Тони,
    Цвети,
    Благодаря ви момичета!
    Харесва ми, че все по-често поглеждаме към здравословни храни.
    Радва ме и факта, че го правят младите. Прочели сте поста на Ирина - впечатли ме...
    Хубав и усмихнат ден за всяка една от вас, Диана

    Lúcia,
    Andrea,
    Thank you,
    home-made bread always creates
    a special feeling warmth and comfort.
    I wish you a nice smile and day, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. Досега съм се претеснявала да правя хлябове с такива брашна и ядки извън хлебопекарната. Така описано е много предразполагащо. Ще опитам, дано не се изложа. Знаеш ли, че лъжица овесени ядки поети на гладно лекуват киселини и обострен стомах. Многократно е изпитано у дома. Поздравявам те за чудесната рецепта, и ти желая леки и спокойни пости!

    ОтговорИзтриване
  10. Hi, Diana,

    This bread looks healthy as well. Thanks for sharing.Your photos are lovely.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Катя,
    не знаех за това им лечебно въздействие. Не уточняваш как - сурови, накиснати или термично обработени.
    Чудесно е, че обменяме и нови полезни неща!
    Хубава и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Rosy,
    Thank you,
    I love homemade bread,
    I wish you a nice evening, Diana

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми хареса хляба!И аз смятам да го опитам скоро!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Лъжица сухи ядки. Слънчев и усмихнат ден от мен :):)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря Диди,
    ще се радвам да ви допадне.
    Много усмивки и радост днес, Диана

    Катя,
    благодаря ти от сърце за тази информация. Много е полезна и бих искала да я включа в поста, с препратка към твоя блог.
    Усмихнат и щастлив ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Както вече ти казах, хляба е чудесен, а снимките уникално красиви! Това за пореден път доказва, че който го може си го може!
    Моите адмирации, Дианка!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Кеми,
    Много мил и ласкателен коментар.
    Смути ме, но ти
    благодаря от сърце!
    Успех и много щастливи усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Харесвам пълнозърнест хляб със семена/колкото по-черен,толкова по-добре/.Представяш всичко по неповторим начин и на човек му се приисква да направи предложението ти.Всичко е чудесно и рецептата,и снимките,и представянето!
    Поздравления!
    Хубава и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Много изкушаващ хляб се е получил. А от снимката с меда и орехите ми се прииска веднага да го опитам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Нанита,
    Даниела,
    благодаря ви.
    Видно е, че интересът към здравословните храни се увеличава.
    Сърдечен поздрав, Диана

    Vera,
    Thank you,
    I love homemade bread.
    Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  21. Диана, цитирай ме, не се притеснявай, затова сме тук да обменяме идеи. http://pmaria.log.bg/article.php?article_id=15345 тук има също рецепта за стомах, изпитвала съм я, отлична е. Дано съм ти била полезна, както и ти на мен. Хлябът стана много вкусен. Благодаря за рецептата. Спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване