сряда, 3 март 2010 г.

Хляб с микс от брашна

Това, че предпочитам пълнозърнесто брашно съм го писала неведнаж. Най-често обаче, не използвам изцяло само него. Обикновено правя смес от различни видове - типово, пълнозърнесто, ръжено, слагам малко и бяло /за разкош!/, в тази рецепта има и картофено. Оформянето може да е различно - като хляб за филии, или като дискове за пърленки.


Хляб с микс от брашна

Продукти:

1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.ч. смес от ръжено и бяло
1/2 ч. чаша картофено брашно, (аз използвах картофени люспи)
1 с.л. овесени трици
1 1/4 ч.чаша кипяща вода /може 1/2 чаша прясно мляко и останалото - вода/
1 1/4 чаени лъжички сол
1 ч.л. мед
3 с.л. растително масло
7 гр. суха мая /за 1/2 кг. тесто на др. Йоткер/

ядки и семена за поръсване

В купа, се смесват картофеното брашно и 3-те чаши брашно със сол, мед,олио и мая.
Добавят се хладкото мляко и вода, и разбиват с миксер за тесто до хомогенизиране. С ръце се замесва меко тесто, като може да се добави още малко брашно - за оформяне.
Тестото се покрива и оставя да втасва около час. Може да се използва и втасване в хладка вода.


Втасалото тесто се оформя на два фитила, които се поставят в намазнен съд за печене.
Втасва отново около 30 мин., намазва се с мазнина и поръсва с ядки.
Пече се в загрята фурна на 175С за около 30 мин. /според височината на хляба/.
Оставя се десетина минути със формата и изважда върху решетка за пълното му охлаждане и нарязване.


От това тесто могат да се приготвят 8 пърленки, като за всяка се отделя парче, разточва се на диск и пече на скара или сух тефлонов тиган.

11 коментара:

  1. Много богата рецепта ни предлагаш,
    Диана, с полезни видове брашно!
    Хубава вечер,
    Дани

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглежда хлябът, Ди!
    Много ми допада, а и като вариант за пърленки също, макар с последните опитът ми да е нулев (дори наскоро разбрах за този вид тестена вкусотия).
    Спокойна и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, прекрасно е хлебчето. И аз предпочитам типовите и пълнозърнестетите брашна :) Ще го опитам скоро!
    Приятна вечер и хубав ден утре :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен хляб! Изглежда толкова мекичък и пухкав - чудесен за сутрешните садвичи :-)

    Ще го опитам, няма начин..

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Превъзходно!

    Страшно ми допада това предложение, Диани!

    Поздрави сърдечни и пожелание за ведри дни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна рецепта! Ще я пробвам :)
    Картофените люспи тези, които се използват за панировка ли са?

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    Ина,
    Зорница,
    Ирина,
    Дими,
    goldy,
    радвам се,че ви допада идеята за хляба - наистина миксът от брашна го прави по-мек и ароматен. Използвах картофено пюре люспи за паниране.
    Хубава и спокойна вечер, Диана

    Vera,
    Andrea,
    Thanks so much for nice comments -
    smiling tonight I wish you, Diana

    ОтговорИзтриване
  8. Диана,много ми харесват рецептите ти за хляб!Смятам една по една да ги започвам...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    драго ми е, че ти допадат тези идеи.
    Всяка една позволява допълнения и импровизации. Убедена съм, че ще избереш и направиш Твоя вкусен хляб.
    Поздрав и спокойна съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване