Вчера трябваше да реагирам бързо с някакъв десерт - за предпочитане с шоколад, харесва се и ароматът на кафе. Суфлета, браунис или Nigella - правих скоро, търсех нещо различно. Сервирах това - хареса се, и то много!
Мока сладкиш с бадеми
Продукти:
1 ч.чаша /от 200 мл./ брашно
3 с.л. смлени бадеми
3 с.л. шоколадов пудинг/нишесте
1 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша какао
1/2 ч.чаша масло/мазнина
1/2 ч.чаша кафе с кола /или мляко
1 голямо/2 малки яйца
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. кафеен ликьор/ванилия
1 щ. сол
Фурната се загрява на 175С.
Разбиват се, за поемане на повече въздух - брашното, какао, бакпулвер, сода и сол. Добавят се захарта, бадемите и пудинга. Накрая се добавят кафето, масло и яйце. Отново се разбива до общо обединяване, ароматизира се и поставя в омазнена тавичка за печене.
Пече се около 25 мин. до суха клечка. Оставя се да изстине напълно. Леко се сиропира /ароматизиран захарен сироп/ и гарнира с крем.
Мока крем
2 с.л. шоколадов пудинг/нишесте
2 с.л. брашно
1 с.л. нес кафе гранули
2 с.л. какао
250 мл. течна сметана /30% масленост/
50 гр. черен шоколад
1 ч.чаша масло
1 ч.чаша пудра захар
1 ч.л. кафеен ликьор
3 с.л. смлени бадеми /по желание/
бадеми, шоколадови люспи и какао за поръсване
Течната сметана заедно с брашно, нишесте, какао се загрява до сгъстяване. Добавят се настъргания шоколад и ликьора. На слаб огън се стопява шоколада и разбърква до гладък крем.Покрива се с фреш фолио и оставя да изстине напълно.
Разбиват се маслото с пудрата захар и лъжица по лъжица се прибавя сметановия крем.
Намазва се сладкишът и гарнира по желание.
Рецептата е базирана от идея Quick Chocolate Cake Recipe без крем.
Нарекох този сладкиш на най-известния сорт кафе "Мока", заради силния му аромат и шоколадов вкус. Първите и по-обстойни сведения относно кафето са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера. Най-известният и считан за най-добър сорт кафе „Мока“ е наречен така на името на йеменското пристанище Мока, откъдето е тръгнало разпространението на кафето.
Чуден, Диани!
ОтговорИзтриванеЕдно истинско шоколадово изкшщение с привкус на кафе.. идеално за следобедна среща и сладък разговор с близки, любими хора.. Комплимент!
И поздрав, с :-) и възхищение!
Toлкова фин и нежен... И както винаги изящно украсен. И на мен ми допада много :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диани и добра нова седмица!
Изключителен е! Дали не може да се приспособи и в постен вариант, че направо му надушавам аромата през монитора... Сметаната ако се замени с растително мляко?
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова ефирен, Диана, а този аромат на кафе и шоколад
ОтговорИзтриванего прави неустоим :)
Прегръдки от мен!
OMG this is so delicious. I love combination of mocha and chocolate and I'm sure I would love this cake. :)
ОтговорИзтриванеWonderful recipe and photos Diana. :)
Ди, отново страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеМного ми допадат десертите с аромат и лек вкус на кафе, та и твоят неминуемо ще се опита!
Благодаря за рецептата и насладата за очите, които ни поднасяш :)
Дими,
ОтговорИзтриванеправа си, че хубавите срещи създават настроение, а когато ги обединява и нещо сладко ...
Благодаря от сърце за милите думи,
Хубав и усмихнат осмомартенски ден, Диана
Зорница,
радвам се, че ти допада тази идея
- бърз и ароматен към чаша кафе.
Хубав и усмихнат осмомартенски ден, Диана
Цвети,
чудесна идея предлагаш!
Но исках да бъде класически сладкиш -
израз на моето отношение.
Хубав и усмихнат осмомартенски ден, Диана
Дани,
комбинацията на шоколад и кафе е гарантирано ароматна и допълваща се. Чела съм /а и вече използвам, че кафето засилва аромата на шоколада.
Хубав и усмихнат осмомартенски ден, Диана
Ина,
благодаря за доверието и хубавите думи.
Ще се радвам да ви допадне.
Хубав и усмихнат осмомартенски ден, Диана
Andrea,
Thanks for the nice words.
A classic combination of chocolate and mocha.
Smile and beautiful day of the woman, Diana
Неустоимо съчетание на аромати!Прекрасен е Диани!Не съм много активна последно време ,но не пропускам да те посетя и да се възхищавам на чудесните предложения!.
ОтговорИзтриванеТопла и уютна седмица Диани!
Благодаря от сърце Нанита!
ОтговорИзтриванеРадвам се на взаимна симпатия към кулинарните предложения - също не пропускам да се насладя на твоите идеи.
Поздрав и прегръдка, Диана