Елдата, безспорно е много полезна, но не много популярен у нас продукт. Наскоро Ина ме подсети за нея - благодаря! Купих бланширана елда и потърсих рецепти за нейното приготвяне, освен като каша.
Преди това изчетох нейните силни страни !
Елда, гречка или buckwheat - Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я „гречка“). Гърция и Италия се наричала “турско зърно”, а французите, испанците и португалците я познават като “сарацинско” или “арабско зърно”, финикийците – като “татарско”, а в Германия е познато като “езическо”. В Индия елдата се нарича “черен ориз”, а в други страни – “черна пшеница”. Но тя не е житно растение, а е роднина на киселеца и ревена Медът от елда наистина се смята за най-добрия, най-вкусния, най-полезния.
Хранителна стойност за 100 г продукт елда -
белтъчини - 12.6 г.; въглехидрати - 68 г.; мазнини - 2.6 г.; баластни вещества - 16.8 г.; калций - 114 мг. , желязо - 3.9 г. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, РР, Р. Всичко това позволява да увеличава мускулната сила и издръжливост, да подхранва кожата, косата и ноктите, изключително полезна за целия организъм и много ценна като профилактика и лечение на редица заболявания.
Преди да се свари елдата, не се накисва - измива се, залива се със студена вода съотношение 1:3. Тенджерата се покрива с плътен капак, вари се отначало на силен огън, след това – на слаб, а накрая – отново на силен, до пълното изпаряване на водата. И още една тайна: не отваряйте капака по време на варенето, защото за кашата е важна не толкова водата, колкото парата. Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
И така, след много четене, ето моят избор:
Кюфтета от елда и гъби
Продукти:
1 чаша елда
1 чаша нарязани гъби /количеството може и да се увеличи
1 глава кромид кук
2 с.л. нишесте* или 1 сварен картоф
1 стрита скилидка чесън
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. мащерка
1 с.л. магданоз
сол и черен пипер на вкус
брашно/галета за паниране
Елдата се сварява, както съм споменала по-горе. Изплаква се много добре под студена вода, отцежда се и пасира, но не идеално гладка смес.
Нарязват се зеленчуците и задушават в малко зехтин. След тяхното омекване се овкусяват с подправките и също пасират, заедно със свареният картоф. Прибявят се към пасираната елда и разбърква до хомогенна смес - оставя се да изстине.
С навлажнени ръце се оформят кюфтета като за скара, които се панират в овкусена галета/брашно. Пържат в тефлонов тиган с много малко мазнина и на слаб огън. Могат да се изпекат 20-25 мин при 200С /върху хартия за печене/.
Готовите кюфтета могат да се полеят със зехтин, чеснов или друг сос, както и да се сервират със салата.
Резултатът в къщи - мненията са различни. Специфичният вкус на елда се хареса много на някои и ги изядоха с апетит, но на мен - не особено. Осъзнавайки нейната полезност, като че ми допада повече /малко?/ във вариант на подсладена и ароматизирана каша /като варено жито/.
Рецептата е от руския сайт Клуб кулинаров .
*Ако се използва нишесте - се залива с 4-5 с.л. вода и леко сгъстява на котлон или МВ, преди да се вложи към другите продукти. В други рецепти не се предвижда картоф или нишесте, но липсата на свързващ елемент ги прави по-крехки. Може да се добави яйце при непостен вариант.
Мога само да напиша - опитайте, въпрос на вкус.
Много са хубави!
ОтговорИзтриванеискам да те питам - ако използвам брашно от елда (в Италия се използва доста за мамалига и се гарнира като ризото) - как да го сваря според теб?
"турско зърно" - "grano turco" е царевицата,
ОтговорИзтриванеелдата е "grano saraceno" - "сараченско зърно" - не знам дали е така името на едно монголско племе
Въпреки, че елдата не е сред любимите ми продукти, твоето предложение изглежда така неустоимо, че все пак бих опитала отново и съм сигурна, че ще ми хареса! Чудесно предложение и снимки, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного усмихнат и позитивен ден!
Ааа, с тези кюфтенца ме довърши :))) Изглеждат по-апетитни и от месните! Много ми допадат. Ние харесваме гречката и от време на време я приготвям стандартно с моркови, лук, соев сос, сметана, ала този вариант много ми допада.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ди :)
Много слънчев, снежен, мартенски ден :)
Благодаря за подробното описание за елдата, Диана!
ОтговорИзтриванеЗнам, че е много полезна и в Русия по време на войната е била една от основните им храни.
Никога не съм я опитвала и сега е момента.
Може би има в нашия руски магазин :))
Спокойна вечер и прегръдки от мен:)
Интересна рецепта, може би ще опитам :) Наистина е полезна, но по нашите земи не се използва много елда.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер от мен, Дианка :)
Райна,
ОтговорИзтриванетова за монголското племе не ми е известно, но ще потърся - интересен въпрос!
Що се отнася до полентата с елда, времето би варирало от 20 мин. до час, в зависимост от другите компоненти.
Можеш да видиш тук:
http://www.recipetips.com/recipe-cards/t--3741/buckwheat-polenta.asp
и тук:
http://recipes.epicurean.com/recipe/23960/-buckwheat-polenta.html
Хубава и спокойна вечер, Диана
Кеми,
благодаря ти -
знаейки нейната сила си заслужава да се консумира, по най- харесвания начин.
Топла и усмихната вечер, Диана
Ина,
сърдечна благодраност за идеята и милите думи! Съпругът ми е във възсторг от елдата. Със сигурност ще продължа да я приготвям, естествено и по твоя начин!
Усмихната, уютна и спокойна вечер, Диана
Дани,
и моите познания бяха само по книга. Аз опитах елда за пръв път. Соленият вариант не ми се понрави много, но подсладената - да. Купих я от магазин за диетични храни и подправки.
Ще се радвам да ти допадне,
спокойна и уютна вечер, Диана
Зорница,
когато прочетох за елдата се убедих в нейните наистина вълшебни качества, що се отнася до вкуса - мненията са различни.
Хубава и приятна вечер, Диана
Диана, комбинацията от елда с гъби е много харесвана от мен. Кюфтета не съм правила, твоите изглеждат много изкушаващо и непременно ще ги пробвам
ОтговорИзтриванеПоздрави
Признавам си, че за пръв път попадам на елда.. т.е. на снимка.. Много интересно :-)
ОтговорИзтриванеЗаинтригувана съм, Диани, най-вече от апетитния вид на кюфтенцата :-D
Поздрави и :-)
Изглеждат много апетитно. Много интересно предложение. Хубава вечер, Цвети.
ОтговорИзтриванеХаресвам елдата, въпреки че не знаех всичко това за нея,което ти си описала перфектно.Пробвах да я наложа вкъщи, но с относителен успех.Рецептата ти звучи много добре и имам чуството,че ще се хареса.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!:)
Даниела,
ОтговорИзтриванеще се радвам да ти хареса и този вариант на елда с гъби.
Благодаря и хубава вечер, Диана
Дими,
ти си много млада, а и елдата не е толкова популярна у нас.
Хубава и усмихната вечер, Диана
Цвети,
благодаря - изключитлно подходяща за пост, който спазваш и ти.
Лека и спокойна вечер, Диана
Диди,
вкусът е специфичен и както си прочела, в къщи също бе приета с крайности - харесване и отричане.
Ще се радвам да ти допадне,
Благодаря и усмихната вечер, Диана
Страхотни са! Добавих и 1 яйце!
ОтговорИзтриванеДецата помислиха че са кюфтенца с кайма, въобще не можаха да разберат, че са растителни :)
Много благодаря за обратната връзка и коментара, Анонимен,
ОтговорИзтриванено още повече се радвам че тази полезна храна е успяла да да допадне и на дечицата...
Сърдечни поздрави, усмихната и хубава пролет, Диана