вторник, 23 март 2010 г.

"Майонеза" от авокадо

Авокадото е древен плод, който е известен още като Алигаторова круша, което учените смятат за най-еволюиралото хранително растение в света - плод, зеленчук и ядка - всичко в едно!
С биохимическия си състав, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, авокадото дава достатъчно протеини, за да напълно замести месото и сиренето в дневното хранене. Източник е на 15 жизненоважни минерали, включително на желязо, мед и магнезий, които изграждат и възстановяват червените кръвни телца и предпазват от анемия. Една порция авокадо дава на човешкия организъм моно-ненаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и осигуряват нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм. Факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите.
Вкусът на авокадото е мек и ненатрапчив, комбинира се лесно с почти всяка храна. Често се прави се и аналогия с маслините, с които плодът силно си прилича по сходния процент на съдържимите мазнини от теглото на състава си.
Освен традиционния авокаден сос "Гуакамоле" и салати, още една много хубава, постна идея:


"Майонеза" от авокадо /постна/


Продукти /4-6 порции/:
2 бр. зрели авокадо
2 с. л. студено пресован зехтин /сложих двойно/
2 ч. л. пресен лимонов сок
1-2 скилидки чесън
морска сол и черен пипер на вкус
няколко листа пресен босилек
1 к.л. фина горчица /по желание/

Авокадото се разполовява, обелва и нарязва.
В кухненски робот с приспособление са пасатор се поставят авокадото, скилидките чесън, босилек. Пасират се. Добавят се лимоновия сок и зехтинът, черния пипер и солта. Отново се "пулсира", според желанието за хомогенност смес.

Чудесно вкусово се комбинира с домати, грейпфрут, маслини, лук и гъби.
Поднесох като предястие със салата и сухи дървесни гъби.


Харесах я, тип бургер, с прясно изпечен типов селски хляб.


Още идеи с авокадо и - риба, пиле, гъби, цвекло, салата, яйца.

И още една идея за постна майонеза с нахутена вода /aquafaba/

Опитайте...

15 коментара:

  1. Аз много обичам авокадо :)

    Поредното чудесно предложение от теб, представено с такива хубави снимки!

    Всичко добро Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Aх, зеленоооо :-D

    И свежо, и вкусно!

    Диани, чудесно предложение за авокадото вече оставено в хладилника ми, за да не презрее..

    Поздрави сърдечни и пожелание за свежи, слънчеви и пълни с вкус, аромат и :-) пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусна и свежа рецепта ни предлагаш, Ди :)
    Нещо като гуакамолето, което обожавам :)
    Благодаря за насладата цветова за очите :)
    Прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  4. Диана,чудесна рецепта!Едва ли може да има по-здравословна майонеза от тази :)
    Поздравления за свежите снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много приятна, свежа, пролетна майонеза с вкус на чесън, освежена с лимонов сок и с нежен аромат на босилек! Хубав и приятен ден Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за полезната информация, Диана!
    Много добра идея предлагаш - обичам авокадо и ще я опитам.
    Спокойна и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Мария,
    Дими,
    Вера,
    Ина,
    Диди,
    Русанка,
    Дани,
    наистина авокадото е обичан и здравословен плод. Има много рецепти с него, а тази публикувах като вариант на постна майонеза. Може да се обогатява с яйчени и/или млечни продукти.
    Радвам се, че споделяте тази идея и ви благодаря за положителните коментари.
    Хубава и спокойна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно,свежо предложение!Заплениха ме снимките и представянето!
    Хубава уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ми харесва тази авокадена майонеза... Ще я направя при първа възможност :)
    Приятна вечер от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  10. I'm not a big avocado fan but this looks so delicious that I would eat it in a second. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Нанита,
    Зорница,
    Andrea,
    Радвам се, че ви допада.
    Благодаря ви,
    хубава и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Ola Diana, what a fantastic idea, I will try it here at my home. We have big and delicious avocados (we call it abacate) here in Brazil.
    Bye,
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за чудесната рецепта и идеите за оформление, в тази връзка, може ли линк към крекерчетата, че не ги открих?

    ОтговорИзтриване
  14. Много благодаря,Ел
    радвам се,че то допада тази идея.
    Ето и линк към рецептата на пълнозърнестите крекери
    http://trydiani.blogspot.com/2010/02/blog-post_8430.html
    Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване