петък, 26 март 2010 г.

Типов селски хляб

Това е рецепта за хляба, който приготвям основно по време на пости - обикновен, типов - без яйца, мляко, мазнина и други овкусители. Лесен и вкусен - с хрупкава коричка и мека вътрешност.


Типов селски хляб


Продукти:
3½ чаши /от 200 мл./ типово брашно
1½ чаши вода
1 ч.л. захар
3 к.ч. лъжици сол
7 гр. суха мая /за 0,5 кг. брашно/ или 20 гр. свежа

Смесват се брашното, сол, захар и мая в купа. Разбъркват се около минута /добре е да се използва миксер/ или докато добре са смесени.
Ако се използва свежа мая - се надробява, поръсва се със захарта, 1/2 ч.чаша брашно и 1/2 ч.чаша хладка вода. Оставя се да "шушне", за 15 мин., след което се изсипва брашното и следващата технологията е една една и съща за двата вида мая.
Постепенно се добавя вода, която е загрята до 50C и продължава разбъркването. Тестото ще бъде лепкаво и се омесва, докато започне да се отделя от стените на купата. Покрива се купа с пластмасов капак. Оставя се тестото да почива от 2 до 8 часа /става по-вкусен - за предпочитане 12 до 18/, при стайна температура. Смята се за готово, когато повърхността му е осеяно с мехурчета.
Повърхността на плот се поръсва с брашно, поставя се тестото и поръсва и върху него. Съвсем леко се омесва и оставя още 15 мин. да отпусне, покрито с фреш фолио. Отново, в обилно количество брашно, но без да се доомесва /тестото трябва да е много меко!/ - се оформя топка. В съд за печене се ръси обилно брашно и поставя оформената топка с прегъванията отдолу. Поръсва се и отгоре с брашно, покрива с кърпа/фолио и оставя около 2 часа да втасва.
Когато е готово, тестото е удвоило обема си и е еластично при допир.
Половин час, преди печене се загрява фурната на 230С и в нея поставя съд с вряла вода под решетката за печене. Хлябът се пече около 40 мин. Последните 10 мин. може да се извади от съда и да се запече още за по-хрупкава коричка. Изпеченият хляб, освен суха клечка при пробиване има и ясен, кух звук при почукване.


Оставя се да изстине и нарязва след около час - ако му се устои.


Формата може да бъде различна.


Хляб по таква технология пека отдавна. Идеята на тази рецепта е за най-обикновен типов хляб. Едно вариантно видео:


И хубава идея за непостни типови питки.

18 коментара:

  1. Изглежда толкова вкусно!Представям си как ухае на топъл хляб!Усмихнат и слънчев ден Диани!

    ОтговорИзтриване
  2. Diana, your posts are amazing and your recipes are fantastic!
    Love the video.
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  3. Диана,
    прекрасен е хлябът, който предлагаш
    по тази технология - без месене!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле тоя хляб наистина ме връща назад в детството. Точно такъв си хапвахме на село. И можех да ям само хляб без нищо друго.

    Страхотно си го измайсторила. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  5. Vera,
    Lúcia,
    thank you!
    Glad you like -
    This technology is simple and gets crispy yummy bread.
    Nice and sunny weekend, Diana

    Нанита,
    Дани,
    Благодаря ви.
    Изпеченият хляб по тази технология не е новост и я използвам отдавна. Доволна съм от резултатите и за най-обикновен типов хляб.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Това май е моята рецепта :))) - точно като за мен, даже още довечера ще запретна ръкави :)
    Много мекичко отвътре и с хрупкава коричка изглежда твоето, Ди! Дано и аз да се справя...
    Чистосърдечна приятелска прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  7. Краси,
    писали сме почти едновремено.Благодаря ти!
    Драго ми е, че успях да припомня детските ти спомени, които топлят и умиляват.
    Хубав и усмихнат цветен уикенд, Диана

    Ина,
    убедена съм, че ще се справиш не само с такава, а и с много по-сложна рецепта. Просто трябва да опиташ.
    Хубав, цветен и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, че сподели тази прекрасна рецепта. Хлябът изглежда много вкусен.

    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна майсторка си Диди!Хлябът е прекрасен, сякаш усещам неговия аромат.Никога не съм приготвяла хляб, но след тази презентация трябва да опитам.Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Цвети,
    Русанка,
    благодаря ви!
    Хлябът е обикновен,
    но лесно се приготвя и е вкусен.
    Хубав, слънчев и цветен уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, хлябът изглежда толкова хубав, пухкав вътре и с хрупкава коричка, точно по мой вкус! Хубави празници и целувки!

    ОтговорИзтриване
  12. Мими,
    благодатя ти - от майстор като теб в печивата, това е много силна оценка!
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    Andrea,
    thank you!
    Nice and sunny weekend, Diana

    ОтговорИзтриване
  13. Направих го, Дианче.
    Стана уникално вкусен.
    Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  14. От сърце ти благодаря, Илианка!
    Радвам се, че ти е харесал.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Рецептата е невероятна.Хлябът стана точно като на снимката и много вкусен.Това е моята рецепта:)Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Много се радвам, Цветелина,
    драго ми е, че сте доволна и вкусът ви е харесал.
    Благодаря ви за доверието и обратната връзка.
    От мен най-сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване