събота, 17 април 2010 г.

Петифури браунис

Обичаме малки сладкиши, най-общо тип петифури
/petits fours/.
Правя ги в различни варианти. Харесваме и вкуса на брауни. Беше време да се обединят в общ десерт: Основа от браунис с аромат на кафе. Глазура и декорации от шоколадова мастика, ивици бял шоколад, а под тях - тънък слой бадемова паста.


Петифури браунис
Продукти за браунис /за около 40 бр./
2 ч.чаши брашно
200 гр. масло
2 или 21/2 ч.чаша захар, според сладостта на шоколада
200 гр. шоколад, едро нарязан
4 големи яйца
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша нарязани едро ядки/бадеми, лешници, орехи
1 с.л. кафеен ликьор
1 с.л. гранулирано инстантно кафе
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия

Фурната се загрява на 175С.
Смесват се в купа за микровълнова маслото, заедно с кафето, шоколада и захарта. Разтопяват се на водна баня или в МВ, до втечняване. Разбиват се яйцата, с ликьора и прибавят към охладената смес. Добавя се брашното, солта, нарязаните ядки, содата и бакпулвера, ароматите и разбърква до хомогенност.
Тестото се излива в тава, застлана с хартия за печене. Пече се около 30-40 мин. до суха клечка, или до желаната плътност. Изпеченият блат се оставя да се охлади напълно.
Направих половин доза.

Бадемова паста:
Рецепта:
150гр. пудра захар
150гр. смлени бадеми/бадемово брашно
75 гр. кристална захар
1/2 ч.чаша вода
30 мл. мед

Прави се захарен сироп от заврялата на вода, захар и мед. Разбъркват се, оставя да кипне за няколко минути. Маха се от котлона и охлажда.
Бадемите се смилат до фин прах. Добавя се пудрата захар. В блендер/ процесор, бавно се добавя захарния сироп, докато сместа образува паста.
Бадемовото тесто се съхранява плътно покрито. Ако ще е за съхранение на повече от седмица - в хладилник.
От бадемовото тесто се разточва тънък слой. Едната страна се леко навлажнява и с нея се покрива блата. С нож леко се маркират очертанията на петифирите 11/2 инча /3,8 – 4 см/. Оставя се да се стегне за няколко часа/нощ в хладилник, след което се нарязват.


Покритието може да бъде шоколадова глазура и/или шоколадова мастика. Аз направих и двете, защото не прецених достатъчно необходимото количество на шоколадовата мастика.


Шоколадова мастика
Рецепта:
на 100 гр. шоколад - 2 с.л. мед. Необходими са около 300 гр. шоколад, използвах с 50% какао.
Стопяват се на водна баня шоколад и мед. Разбъркват се в общо тесто. Оставя се да се охлади и стегне, след което е удобно за разточване между два слоя фреш фолио. Ако е много твърда леко зе затопля в МВ. Подходяща е за изработване на украси и може да се разточва на тънък лист. Има вид како на матирана кожа за апликации.
Нарязаните петифури се покриват с тънък слой шоколадова мастика, изрязват се ръбчетата и леко приглаждат.


Отгоре се декорират по желание - използвах разтопен на водна баня бял шоколад и дребни цветчета от шоколадовата мастика.



Рецептата, с много изменения тук. Още идеи тук , тук, също и при Ивейн, където има неустоими мини изкушения.

19 коментара:

  1. Перфектни са, Ди!
    Изключително нежни, много шоколадови, стилни и с идеални форми.

    Много широка усмивка: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Дианка,
    как ги правиш тези красоти :)))
    Слъчева и шоколадова неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни са, Диди!

    :)

    Откровенно да си кажа, взех да попреглъщам....

    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Много симпатични петифури!
    С вкус на шоколад, бадеми, кафе...
    Приличат ми на шоколадови бонбони. Много са изкушаващи, накипрени с цветчета.
    Хубав и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Разкош... обичам такива хапчици :)
    Поздрави, Дианка и хубав неделен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ей тук ме уцели право в десятката! Перфектни са!
    Голяма слабост са ми и като гледам имам много път да извървя, за да постигна твоето съвършенство!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ди_ани, възхищанам ти се на перфекционизма! Толкова красиви, еднакви, съвършени...

    ОтговорИзтриване
  8. Ина,
    Дани,
    Мария,
    Русанка,
    Зорница,
    Благодаря ви и много се радвам, че ви допадат. По-големи са от бонбони, а и така се запазва много по-добре свежестта на брауниса /да не изсъхва.
    Хубава неделя и успешна нова седмица ви желая, Диана

    Ивейн,
    Много си мила - благодаря ти!
    Аз се впечатлих от твоите петифури - много фини, нежни и елегантни. Големината няма особено значение, определящ е вкусът! Имам още няколко идеи и с радост ще ги споделя.
    Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

    Танита,
    благодаря ти! Е, и не са съвсем еднакви...
    Аз се впечатлявам от твоята точна и прецизна работа, дори и в детайлите.
    Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диана,насладих се и на снимките и на начина,по който си описала направата на петифурите,изпълнена с голям финес!
    Поздравления за майсторската работа!
    :)

    ОтговорИзтриване
  10. Диани, неустоими са! Перфектно направени и елегантно поднесени!

    Слънчева и усмихната неделя,
    хохо

    ОтговорИзтриване
  11. Много са сладички Диди.Нежни и много шоколадови.Вече ги обичам,много ги обичам.

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    Миленка,
    Йоли,
    благодаря ви от сърце!
    Вие създавате много изящни неща и се радвам, че петифурите ви харесват.
    Хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Ах, толкова са сладички и изкусителни, а как обичам Браунис....Ще ги сънувам!
    Лека и вкусна неделна вечер !

    ОтговорИзтриване
  14. Колко са малки, а как са събрали в себе си толкова изящество, елегантност и финес :-) Чудесни са, Диани!

    А за вкуса е ясно - много вкусни ще да са били!

    Усмихната и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Мария,
    Ирина,
    благодаря ви момичета.
    Това, че са малки не компенсира количеството, напротив...:)
    Хубава и усмихната нова седмица, Диана

    Andrea,
    thank you very much!
    There are awards for you in the front post.
    Nice new week, Diana

    ОтговорИзтриване
  16. прекрасни малки луксозни хапчици!

    ОтговорИзтриване
  17. Цвети,
    благодаря ти!
    Много се радвам, че допада браунис в хапка вариант.
    Хубава и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване