Обичаме малки сладкиши, най-общо тип петифури
/petits fours/.
Правя ги в различни варианти. Харесваме и вкуса на брауни. Беше време да се обединят в общ десерт: Основа от браунис с аромат на кафе. Глазура и декорации от шоколадова мастика, ивици бял шоколад, а под тях - тънък слой бадемова паста.
Петифури браунис
Продукти за браунис /за около 40 бр./
2 ч.чаши брашно
200 гр. масло
2 или 21/2 ч.чаша захар, според сладостта на шоколада
200 гр. шоколад, едро нарязан
4 големи яйца
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша нарязани едро ядки/бадеми, лешници, орехи
1 с.л. кафеен ликьор
1 с.л. гранулирано инстантно кафе
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия
Фурната се загрява на 175С.
Смесват се в купа за микровълнова маслото, заедно с кафето, шоколада и захарта. Разтопяват се на водна баня или в МВ, до втечняване. Разбиват се яйцата, с ликьора и прибавят към охладената смес. Добавя се брашното, солта, нарязаните ядки, содата и бакпулвера, ароматите и разбърква до хомогенност.
Тестото се излива в тава, застлана с хартия за печене. Пече се около 30-40 мин. до суха клечка, или до желаната плътност. Изпеченият блат се оставя да се охлади напълно.
Направих половин доза.
Бадемова паста:
Рецепта:
150гр. пудра захар
150гр. смлени бадеми/бадемово брашно
75 гр. кристална захар
1/2 ч.чаша вода
30 мл. мед
Прави се захарен сироп от заврялата на вода, захар и мед. Разбъркват се, оставя да кипне за няколко минути. Маха се от котлона и охлажда.
Бадемите се смилат до фин прах. Добавя се пудрата захар. В блендер/ процесор, бавно се добавя захарния сироп, докато сместа образува паста.
Бадемовото тесто се съхранява плътно покрито. Ако ще е за съхранение на повече от седмица - в хладилник.
От бадемовото тесто се разточва тънък слой. Едната страна се леко навлажнява и с нея се покрива блата. С нож леко се маркират очертанията на петифирите 11/2 инча /3,8 – 4 см/. Оставя се да се стегне за няколко часа/нощ в хладилник, след което се нарязват.
Покритието може да бъде шоколадова глазура и/или шоколадова мастика. Аз направих и двете, защото не прецених достатъчно необходимото количество на шоколадовата мастика.
Шоколадова мастика
Рецепта:
на 100 гр. шоколад - 2 с.л. мед. Необходими са около 300 гр. шоколад, използвах с 50% какао.
Стопяват се на водна баня шоколад и мед. Разбъркват се в общо тесто. Оставя се да се охлади и стегне, след което е удобно за разточване между два слоя фреш фолио. Ако е много твърда леко зе затопля в МВ. Подходяща е за изработване на украси и може да се разточва на тънък лист. Има вид како на матирана кожа за апликации.
Нарязаните петифури се покриват с тънък слой шоколадова мастика, изрязват се ръбчетата и леко приглаждат.
Отгоре се декорират по желание - използвах разтопен на водна баня бял шоколад и дребни цветчета от шоколадовата мастика.
Рецептата, с много изменения тук. Още идеи тук , тук, също и при Ивейн, където има неустоими мини изкушения.
Перфектни са, Ди!
ОтговорИзтриванеИзключително нежни, много шоколадови, стилни и с идеални форми.
Много широка усмивка: Ина
Ох, Дианка,
ОтговорИзтриванекак ги правиш тези красоти :)))
Слъчева и шоколадова неделя!
Разкошни са, Диди!
ОтговорИзтриване:)
Откровенно да си кажа, взех да попреглъщам....
Лека вечер!
Много симпатични петифури!
ОтговорИзтриванеС вкус на шоколад, бадеми, кафе...
Приличат ми на шоколадови бонбони. Много са изкушаващи, накипрени с цветчета.
Хубав и усмихнат уикенд!
Разкош... обичам такива хапчици :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка и хубав неделен ден ти желая :)
Ей тук ме уцели право в десятката! Перфектни са!
ОтговорИзтриванеГоляма слабост са ми и като гледам имам много път да извървя, за да постигна твоето съвършенство!
Сърдечни поздрави!
Ди_ани, възхищанам ти се на перфекционизма! Толкова красиви, еднакви, съвършени...
ОтговорИзтриванеИна,
ОтговорИзтриванеДани,
Мария,
Русанка,
Зорница,
Благодаря ви и много се радвам, че ви допадат. По-големи са от бонбони, а и така се запазва много по-добре свежестта на брауниса /да не изсъхва.
Хубава неделя и успешна нова седмица ви желая, Диана
Ивейн,
Много си мила - благодаря ти!
Аз се впечатлих от твоите петифури - много фини, нежни и елегантни. Големината няма особено значение, определящ е вкусът! Имам още няколко идеи и с радост ще ги споделя.
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана
Танита,
благодаря ти! Е, и не са съвсем еднакви...
Аз се впечатлявам от твоята точна и прецизна работа, дори и в детайлите.
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана
Диана,насладих се и на снимките и на начина,по който си описала направата на петифурите,изпълнена с голям финес!
ОтговорИзтриванеПоздравления за майсторската работа!
:)
Диани, неустоими са! Перфектно направени и елегантно поднесени!
ОтговорИзтриванеСлънчева и усмихната неделя,
хохо
Много са сладички Диди.Нежни и много шоколадови.Вече ги обичам,много ги обичам.
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеМиленка,
Йоли,
благодаря ви от сърце!
Вие създавате много изящни неща и се радвам, че петифурите ви харесват.
Хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана
Ах, толкова са сладички и изкусителни, а как обичам Браунис....Ще ги сънувам!
ОтговорИзтриванеЛека и вкусна неделна вечер !
Колко са малки, а как са събрали в себе си толкова изящество, елегантност и финес :-) Чудесни са, Диани!
ОтговорИзтриванеА за вкуса е ясно - много вкусни ще да са били!
Усмихната и слънчева седмица!
Pure perfection! :)
ОтговорИзтриванеМария,
ОтговорИзтриванеИрина,
благодаря ви момичета.
Това, че са малки не компенсира количеството, напротив...:)
Хубава и усмихната нова седмица, Диана
Andrea,
thank you very much!
There are awards for you in the front post.
Nice new week, Diana
прекрасни малки луксозни хапчици!
ОтговорИзтриванеЦвети,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Много се радвам, че допада браунис в хапка вариант.
Хубава и усмихната седмица, Диана
ПЕРФЕКТНИ СА !
ОтговорИзтриване