Фугас /fougasse/ е плосък хляб от района на Южна Франция. Той е френската версия на италианска focaccia и е овкусен с билки /риган, риган, мащерка, естрагон и чубрица/ или други продукти /сушени домати, маслини, лук, бекон. Може да бъде оформен като различни фигури /листо на дърво, ствол или пшеничен клас/, както открит и с пълнеж. В къщи го определиха като хляб, съставен от корички. Ароматен и хрупкав, ни хареса в няколко варианта - с бекон, със семена и с домати и маслини. За рецептата се доверих за пореден път на Carina.
Фугас /fougasse/
Основно тесто за 2 големи или 3 средни фугаса
10 грама прясна мая
1 с. л. леко топло мляко
250 гр. брашно /използвах типово/
130 - 140 мл. газирана минерална вода
1 с. л. разтопено масло
1 - 1.5 ч.л. сол
1 - 1.5 ч.л. мед
1 с.л. билки по избор /риган, риган, мащерка, естрагон и чубрица/
За гарниране - запечен бекон или сушени домати, маслини, семена
жълтък за намазване /по желание/
Смесва се маята с меда и се разрежда с топлото мляко. Оставя се за 10-15 минути, за активиране на маята. Смесват се маята с водата и добавят към брашното и меси за 10 минути, след което се добавя маслото и солта, и месят отново за 10 минути.
Тестото трябва да е меко!
Поставя се в намазана купа и оставя на топло място да втаса за около 1 час.
Поръсва се обилно плот с брашно и поставя втасалото тесто. Поставят се билките и/или другите съставки /направих едни със сушени домати и маслини, други със запечен бекон/ и леко премесва отново.
Разделя се на 2 или 3 части, леко се оформят на лист и оставят около 5 мин. да се отпусне тестото.
Разточват се плоски форми с вид на дървесен лист /триъгълни/. С остър нож се прорязват наклонени разрези. Поръсват се с брашно и леко разширяват. Поставят се върху хартия за печене.
Поръсват се със запечения бекон, който леко се натиска в тестото, покрива с кърпа и се оставят да втасват за 30 минути.
Преди поставяне за печене могат да се намажат с разбит с малко вода жълтък и поръсят със семена.
Загрява се фурната на 220 C, и поставя въд с вода под скарата за печене.
Пекат се за 15-17 минути до златисто кафяво. Готови, се поставят върху решетка за охлаждане.
Приготвяне на бекона:
Особеност на фукаса е използването на предварително запечен и подсушен от мазнината бекон. Харесах и приложих препоръката на Carina за изсушаване в МВ. Върху абсорбираща кухненска хартия се поставя наситнения бекон /около 100 гр./и покрива отгоре с друг лист. МВ се настройва на 750W и 90 сек. / - аз го проверявах периодично. Домакинската хартия поема мазнината и така се получава хрупкав бекон.
Ако остане парченце пита, не я притопляйте в МВ, за да бъде хрупкава - отново затоплете във фурната.
Още една сходна рецепта, онагледена в стъпки и видео.
Много хубав хляб и чудесна рецепта на Carina. Опитайте.
Майсторски приготвен хляб, Диди!
ОтговорИзтриванеСтрахотно оформен и овкусен с различни подправки.
Сигурна съм, че е много вкусен!
Поздравления, Диди!
Страхотен е... така обичам хрупкава коричка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка и слънчев утрешен ден ти желая :)
Диани, идва ми да си отчупя :))
ОтговорИзтриванеТолкова е апетитен!
Слънчева седмица!
Чудесно изглеждат тези хлебчета, Ди :) А и формата е оригинална. Ще се пробвам някой ден.
ОтговорИзтриванеУсмихната и много вкусна седмица :)
Неустоими са Дианка!
ОтговорИзтриванеI will make this bread,great,great...:)
ОтговорИзтриванеРусанка,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти -
изпълнението е много лесно и нетрудоемко, а вкусовете са различни.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Зорница,
вече писах, че в къщи го определиха като "хляб от корички" и тази хрупкавост се запазва.
Поздрав и прегръдка, Диана
Дани,
аз обичам хляб и бях изкушена от препечения му вид. Хареса ни и ги правя няколко пъти /вижда се/.
Усмихнат и слънчев ден, Диана
Ина,
благодаря ти много.
Ще се радвам да ти допадне.
Поздрав за теб, Диана
Танита,
благодаря,
драго ми е че ти харесват.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Vera,
Thanks a lot.
Glad you like - delicious.
Greetings and Hugs, Diana
Много хубав хляб си направила Дианка. Отдавна му се каня, но кога ли ще му дойде и на него реда. Имаш награди при мен :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е, Диди!
ОтговорИзтриванеПодобна рецепта отдавна отлежава в тетрадката,но все нямах нужното ... вдъхновение да го направя.
Но твоят изглежда толкова апетитен,че направо ме подбутва към кухнята! :-)
Усмихнат ден!
Wonderful, just wonderful Diana. :)
ОтговорИзтриванеМного харесвам хлябовете ти Диди.Винаги са така апетитни.Страхотно предложение.
ОтговорИзтриванеМимка,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Твоите изкушения за хляб са многобройни и не пропускам да им се насладя.
Благодаря и за наградата - за мен е удоволствие!
Хубав уикенд, Диана
Краси,
благодаря много!
И при теб идеите за питки и хлебчета са провокиращи и изкушаващи, ще се радвам да ти допадне.
Хубав уикенд, Диана
Andrea,
thanks so much.
I am glad of your comment.
Nice weekend, Diana
Йоли,
благодаря ти мила!
Харесват ни по-препечените и с корички хлебчета - явно и на теб.
Хубав уикенд, Диана
Хубав уикенд, Диана
Фугаса е страхотен!Иска ми се да опитам наведнъж всичките варианти,които предлагаш:)
ОтговорИзтриванемного хубави и подканващи. как са вътре - меки или тип гризини?
ОтговорИзтриванеКолко дена се запазват? нямам търпение да ги опитам
Диди,
ОтговорИзтриванеблагодаря!
Трудно е да се определи водещия вкус - аз предпочитам по-натурални, но много се харесаха и тези с бекон.
Хубав пъровомайски уикенд, Диана
Райна,
ще се радвам да ви допаднат.
Докато са топли са мекички отвътре и хрупкави отвън - зависи и колко ще ги препечеш. След като изстинат също се запазват, едно парченце оставих непокрито и изсъхна като гризина.
Хубава събота и неделя, Диана
Диди, този хляб изглежда прекрасно. Аз съм голям любител на домашните хлябове и все ми се е струвало, че този е сложен, но сега си отбелязвам рецептата и се надявам в скоро време да мога да се пробвам. Благодаря за споделената рецепта. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеМира,
ОтговорИзтриванерецептата на Carina е много сполучлива. Ще се радвам да останеш доволна, аз също харесвам домашен хляб.
Хубава майска вечер, Диана
Ей, как съм успяла да го пропусна този фугас :-)
ОтговорИзтриванеДнес и аз съм решила да правя, че се вдъхнових вчера от едно видео. Страхотен е твоя вариант, ще го пробвам скоро :-)
Хубави и усмихнати почивни дни, Диани!
Ирина,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Вече успях да се насладя на твоето невероятно изпълнение и презентация.
Сърдечен поздрав и усмихната вечер, Диана
Диана, направих фугаса, първоначално с бяло и пълнозърнесто брашно и стана много вкусен и дъхав. Благодаря ти за коректната рецепта. Получава се всеки път.
ОтговорИзтриванеСлед това използвах остатъка от тестото за основа на фокача и се получи направо супер. Открих любимото си тесто за фокача, за което ти благодаря.
Поздрави от мен и лека почивка!
Мира,
ОтговорИзтриванеЧудесна изненада си ми донесла.
Много се радвам, че си останала доволна - това е най-важната част от споделените рецепти.
Идеята ти е чудесна, ще се възползвам и аз.
Благодаря за доверието,
много усмикви и весело лято, Диана
Bellissima la tua fougasse e anche i panini con le olive sono splendidi. complimenti. Buona domenica Daniela.
ОтговорИзтриване