сряда, 28 април 2010 г.

Фугас /fougasse/

Фугас /fougasse/ е плосък хляб от района на Южна Франция. Той е френската версия на италианска focaccia и е овкусен с билки /риган, риган, мащерка, естрагон и чубрица/ или други продукти /сушени домати, маслини, лук, бекон. Може да бъде оформен като различни фигури /листо на дърво, ствол или пшеничен клас/, както открит и с пълнеж. В къщи го определиха като хляб, съставен от корички. Ароматен и хрупкав, ни хареса в няколко варианта - с бекон, със семена и с домати и маслини. За рецептата се доверих за пореден път на Carina.


Фугас /fougasse/

Основно тесто за 2 големи или 3 средни фугаса


10 грама прясна мая
1 с. л. леко топло мляко
250 гр. брашно /използвах типово/
130 - 140 мл. газирана минерална вода
1 с. л. разтопено масло
1 - 1.5 ч.л. сол
1 - 1.5 ч.л. мед
1 с.л. билки по избор /риган, риган, мащерка, естрагон и чубрица/

За гарниране - запечен бекон или сушени домати, маслини, семена
жълтък за намазване /по желание/

Смесва се маята с меда и се разрежда с топлото мляко. Оставя се за 10-15 минути, за активиране на маята. Смесват се маята с водата и добавят към брашното и меси за 10 минути, след което се добавя маслото и солта, и месят отново за 10 минути.
Тестото трябва да е меко!
Поставя се в намазана купа и оставя на топло място да втаса за около 1 час.
Поръсва се обилно плот с брашно и поставя втасалото тесто. Поставят се билките и/или другите съставки /направих едни със сушени домати и маслини, други със запечен бекон/ и леко премесва отново.
Разделя се на 2 или 3 части, леко се оформят на лист и оставят около 5 мин. да се отпусне тестото.
Разточват се плоски форми с вид на дървесен лист /триъгълни/. С остър нож се прорязват наклонени разрези. Поръсват се с брашно и леко разширяват. Поставят се върху хартия за печене.


Поръсват се със запечения бекон, който леко се натиска в тестото, покрива с кърпа и се оставят да втасват за 30 минути.
Преди поставяне за печене могат да се намажат с разбит с малко вода жълтък и поръсят със семена.


Загрява се фурната на 220 C, и поставя въд с вода под скарата за печене.
Пекат се за 15-17 минути до златисто кафяво. Готови, се поставят върху решетка за охлаждане.

Приготвяне на бекона:
Особеност на фукаса е използването на предварително запечен и подсушен от мазнината бекон. Харесах и приложих препоръката на Carina за изсушаване в МВ. Върху абсорбираща кухненска хартия се поставя наситнения бекон /около 100 гр./и покрива отгоре с друг лист. МВ се настройва на 750W и 90 сек. / - аз го проверявах периодично. Домакинската хартия поема мазнината и така се получава хрупкав бекон.


Ако остане парченце пита, не я притопляйте в МВ, за да бъде хрупкава - отново затоплете във фурната.
Още една сходна рецепта, онагледена в стъпки и видео.
Много хубав хляб и чудесна рецепта на Carina. Опитайте.

22 коментара:

  1. Майсторски приготвен хляб, Диди!
    Страхотно оформен и овкусен с различни подправки.
    Сигурна съм, че е много вкусен!
    Поздравления, Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен е... така обичам хрупкава коричка :)
    Поздрави, Дианка и слънчев утрешен ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Диани, идва ми да си отчупя :))
    Толкова е апетитен!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно изглеждат тези хлебчета, Ди :) А и формата е оригинална. Ще се пробвам някой ден.

    Усмихната и много вкусна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  5. Русанка,
    благодаря ти -
    изпълнението е много лесно и нетрудоемко, а вкусовете са различни.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Зорница,
    вече писах, че в къщи го определиха като "хляб от корички" и тази хрупкавост се запазва.
    Поздрав и прегръдка, Диана

    Дани,
    аз обичам хляб и бях изкушена от препечения му вид. Хареса ни и ги правя няколко пъти /вижда се/.
    Усмихнат и слънчев ден, Диана

    Ина,
    благодаря ти много.
    Ще се радвам да ти допадне.
    Поздрав за теб, Диана

    Танита,
    благодаря,
    драго ми е че ти харесват.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Vera,
    Thanks a lot.
    Glad you like - delicious.
    Greetings and Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубав хляб си направила Дианка. Отдавна му се каня, но кога ли ще му дойде и на него реда. Имаш награди при мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е, Диди!
    Подобна рецепта отдавна отлежава в тетрадката,но все нямах нужното ... вдъхновение да го направя.
    Но твоят изглежда толкова апетитен,че направо ме подбутва към кухнята! :-)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Много харесвам хлябовете ти Диди.Винаги са така апетитни.Страхотно предложение.

    ОтговорИзтриване
  9. Мимка,
    благодаря ти!
    Твоите изкушения за хляб са многобройни и не пропускам да им се насладя.
    Благодаря и за наградата - за мен е удоволствие!
    Хубав уикенд, Диана

    Краси,
    благодаря много!
    И при теб идеите за питки и хлебчета са провокиращи и изкушаващи, ще се радвам да ти допадне.
    Хубав уикенд, Диана

    Andrea,
    thanks so much.
    I am glad of your comment.
    Nice weekend, Diana

    Йоли,
    благодаря ти мила!
    Харесват ни по-препечените и с корички хлебчета - явно и на теб.
    Хубав уикенд, Диана

    Хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Фугаса е страхотен!Иска ми се да опитам наведнъж всичките варианти,които предлагаш:)

    ОтговорИзтриване
  11. много хубави и подканващи. как са вътре - меки или тип гризини?
    Колко дена се запазват? нямам търпение да ги опитам

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    благодаря!
    Трудно е да се определи водещия вкус - аз предпочитам по-натурални, но много се харесаха и тези с бекон.
    Хубав пъровомайски уикенд, Диана

    Райна,
    ще се радвам да ви допаднат.
    Докато са топли са мекички отвътре и хрупкави отвън - зависи и колко ще ги препечеш. След като изстинат също се запазват, едно парченце оставих непокрито и изсъхна като гризина.
    Хубава събота и неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, този хляб изглежда прекрасно. Аз съм голям любител на домашните хлябове и все ми се е струвало, че този е сложен, но сега си отбелязвам рецептата и се надявам в скоро време да мога да се пробвам. Благодаря за споделената рецепта. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мира,
    рецептата на Carina е много сполучлива. Ще се радвам да останеш доволна, аз също харесвам домашен хляб.
    Хубава майска вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Ей, как съм успяла да го пропусна този фугас :-)

    Днес и аз съм решила да правя, че се вдъхнових вчера от едно видео. Страхотен е твоя вариант, ще го пробвам скоро :-)

    Хубави и усмихнати почивни дни, Диани!

    ОтговорИзтриване
  16. Ирина,
    благодаря ти!
    Вече успях да се насладя на твоето невероятно изпълнение и презентация.
    Сърдечен поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Диана, направих фугаса, първоначално с бяло и пълнозърнесто брашно и стана много вкусен и дъхав. Благодаря ти за коректната рецепта. Получава се всеки път.
    След това използвах остатъка от тестото за основа на фокача и се получи направо супер. Открих любимото си тесто за фокача, за което ти благодаря.
    Поздрави от мен и лека почивка!

    ОтговорИзтриване
  18. Мира,
    Чудесна изненада си ми донесла.
    Много се радвам, че си останала доволна - това е най-важната част от споделените рецепти.
    Идеята ти е чудесна, ще се възползвам и аз.
    Благодаря за доверието,
    много усмикви и весело лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Bellissima la tua fougasse e anche i panini con le olive sono splendidi. complimenti. Buona domenica Daniela.

    ОтговорИзтриване