вторник, 4 май 2010 г.

Пудинг суфле с цитрусов аромат

Свеж и интересен като структура десерт - комбинация от два слоя, които се получават от една хомогенна маса по време на печене. Горният слой става лек пандишпан, но отдолу остава лимонов крем. Обичам да правя суфлета, но тук базовата консистенция е различна - като много течно суфле. Поради голяма част течност (мляко), но с малко брашно и яйца се осъществява разделяне - мехурчетата въздух от разбитите белъци се разширяват и придвижват лесно в горната част. Така образуват пандишпана, а яйцата и нишестето се уплъняват и утаяват в плътен крем. В зависимост от желанието към това съотношение, количеството на брашното може да се регулира.
Рецептата е от готварска книга "The Family Cook Book", написана през 1943 г., а четох, че е имало пудинг торти още през 1880г.


Пудинг суфле с цитрусов аромат


Продукти за 6 порции /чашки с обем 240 мл./
1 ч.чаша (200 гр.) захар
3 с.л.(40 гр) меко масло
3 големи яйца
1 с.л. кора от цитрусови плодове /портокал, лайм и лимон/
1/3 ч.чаша (40 гр.) брашно
1/4 ч.л. сол
1/3 ч.чаша (80 мл) фреш сок от цитруси
1 ч.чаша (240 мл) прясно мляко
1 щ. лимонена киселина
ванилия

още масло за намазване и кристална захар за поръсване на купичките

Фурната се загрява на 165С.
Предвижда се съд за печене на водна баня, отделно се загрява вода.
Порционните купички се намазняват с масло и поръсват с кристална захар.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Отделят се 2 с.л. захар за белтъците.


В блендер /или на ръка/ се разбиват до побеляване маслото със захарта, добавят се един по едни трите жълтъци, до тяхното поемане. Ароматизира се с микса от цитрусови кори. Брашното се смесва със солта и поръсва върху сместа. Хомогенизира се и тогава се наливат млякото и цитрусовия сок. Разбърква с енерегично.
Отделно се разбиват на много плътен сняг белтъците, със захарта и лимоновата киселина. Поетапно се прибавя от белтъчния сняг към яйчената смес, разбърква се леко на ръка, до пълното разтваряне.

Порционират се купичките и поставят в съда за печене. Налива се топла вода до средата на съдчетата. Пече се около 35-45 мин., според вместимостта им, или до суха клечка в горната повърхност на тестото / на дъното трябва да остане крем/.
Може да се изпече в общ съд, но времето за печене ще се увеличи.

Сервират се по избор - веднага, да се оставят за охлаждане десетина минути, или напълно студени, и обърнати.


Добро допълнение към тях е поръсване с пудра захар, пресни плодове или сметана.


Фин и лек десерт с натурален свеж цитрусов аромат. Опитайте...

21 коментара:

  1. Приказка! Да, това е то - свежа приказка :)

    Прекрасна презентация, чудесен десерт и страхотни снимки, Ди :)

    Перфектна си :)
    Приятна, много усмихната вечер: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    приготвила си много лек и свеж десерт с цитрусов аромат.
    Страхотно суфре от две части -пандишпан и крем!
    Непременно ще го приготвя!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ина,
    Огромно позитивно зареждане има във всеки твой коментар - благодаря ти мила!
    Наистина е много лек, свеж пролетен десерт.
    Усмихната и много хубава вечер, Диана

    Русанка,
    този десерт го правих вече няколко пъти - с повече и с по-малко крем /вижда се и на снимките/. Вариантите са много - с различни аромати, с повече или по-малко брашно, топъл или студен, в чаша или обърнат. Ще се радвам да ви допадне.
    Усмихната и приятна майска вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Този десерт изглежда и звучи много хубав - лек и свеж. Точно каквито харесвам. Записвам си да го пробвам някой път. Поздрави и приятни празнични дни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са тези пудисуфлета :) Предизвикват те да забиеш лъжичката в тях :) Истински разкош :)
    Хубава вечер от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  6. savoureux et parfumé, j'adore
    très belles photos, bravo
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    много свежо се е получило като текстура,
    а за вкуса не се съмнявам!

    Естествено прекрасно аранжирано
    и както Ина се изразява като
    свежа приказка!
    Усмивки и слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен блог, който току що откривам.
    Снимките са просто невероятни, с какъв фотоапарат снимаш, красота просто.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна рецепта и много добре описана! Непременно ще е един от следващите десерти, които ще приготвя!:) Какво количество от сместа поставяме във формичките - до средата или повече?

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда вълшебно.....нежно и ефирно!
    Не бих отказала на това изкусително преложение.Усмихнати и вкусни празнични дни Диани!

    ОтговорИзтриване
  11. Диани.. казвала ли съм вече, че си ненадминат майстор на суфлетата (хе! и не само :-D)? Толкова нежно, фино, деликатно, свежо е и това предложение.. Браво!

    Здрав, спорен и вкусен.. ех, много вкусен! и усмихнат ден, Диани!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Diana this is do mouthwatering. Wonderful recipe with beautiful photos. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мира,
    благодаря ти.
    Ще се радвам този десерт да ти допадне като вкус.
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    Зори,
    наистина тази комбинация на блат и крем е лека и ефирна.
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    Fimère,
    Thanks a lot!
    I am happy with this comment.
    Nice weekend Diana

    Дани,
    благодаря ти. Много по-лесно за изпълнение и удобно за сервиране от капризното суфле.
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    Здравей Вероника и добре дошла.
    Много благодаря, от творчески човек като теб е много мило.
    Снимам с непрофесионален фотоапарат Olympus, но правя повече на брой снимки.
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    Здравей Миглена и благодаря!
    Ще се радвам, да ви хареса, като можеш да импровизираш с вкуса. Чашките се пълнят почти го горе /виж напълнената чаша със захар/. Това количество е достатъчно за 6 чашки с обем 240 мл. По време на печене леко се надига, но няма да прелее.
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    Laura,
    Thank you!
    I am happy that you like.
    Nice weekend Diana

    Нанита,
    благодаря, много се радвам, че това предложение ти допада.
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Dear Andrea,
    thank you!
    I am happy that you like.
    Nice weekend Diana

    Благодаря Дими,
    обичам суфлета, но не се приемам така. Тази комбинация между суфле и пудинг е лесна за изпълнение и свежа като структура и вкус.
    Хубави и усмихнати празнични дни, с топла прегръдка от мен, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. т. е. на водна баня, така ли?
    ако кажеш, че не са като суфлета, ще ги пробвам, иначе - съм се предала

    ОтговорИзтриване
  16. Диани, страхотно свежо и елегантно поднесено предложение! Пожелавам ти същата свежест и настроение да не те напускат в празничните дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Райна,
    Пекат се на водна баня, нивото на водата е до средата на височината на купичките. Що се отнася до суфлето - тук идеята не е такава.
    Хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Ммм, красиво и вкусно!
    Поздравления, Дианка!

    След толкоз аплодисменти, моите няма да са в повече - заслужаваш си ги :)
    А били казала на колко градуса се пече суфлето? По мое мнение, на 160 като крем карамел, но дали...?

    Много, много усмивки и целувки от мен! :-)

    ОтговорИзтриване
  19. Ирма,
    благодаря ти!
    Идеята за сладкиша е основна, а изпълнението много по-лесно отколкото при суфле. Наистина този десерт се пече на 160-165С, но някои суфлета и при по-висока 175-180С /аз съм указала при всяко мое предложение/.
    Хубави майски дни и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Ах...засрамих се!

    Наистина си писала Дианка, но къде съм гледала не знам. Убягнало ми е, а на всичкото отгоре поне 2-3 връщах нагоре-надолу :)
    Благодаря ти още веднъж!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване