сряда, 2 юни 2010 г.

10 минутен плосък хляб

Няма да е странно, че започвам летните постни идеи с предложение за хляб. Този път избрах една бърза арабска рецепта за универсално тесто, по която правя често плоски питки и не само. Вариациите в типа брашно са много - пълнозърнесто, ръжено, типово или бяло, въпрос на предпочитание. Хубавото на това тесто е малкото време за втасване, а при възможност за по-дълго, съответно може да се получи и друг тип питка, но от типа плоски.
Аз бих уточнила времето за това универсално тесто
10+10 /за втасване и омесване/.


10 минутен плосък хляб


Продукти за 4 големи или 8 малки питки:

2 ч. чаши топла вода /от 200 мл./
2 с.л. суха мая /използвам на д-р Йоткер за 1/2 кг. брашно/
2 с.л. захар /по рецепта са 4/
5 ч. чаши брашно /по избор - най-добре е смес от пълнозърнесто и друго/
1/4 ч. чаша олио
2 ч.л. сол

Разбърква се маята, захарта и водата в 2 чаши брашно. Купата се покрива и оставя да втасва в продължение на 10 минути.
Всички останали съставки, заедно с тестото се разбиват с миксер, до хомогенизиране за още 10 минути. Доомесва се меко тесто, което вече е готово да се използва за плосък хляб, или пица или


За хляб се разделя на 4 или 8 питки.
Фурната се загрява на 250 С.
Всяко парче тесто се оформя на топка и разточва на диск.
Пече се веднага в загрята фурна до зачервяване.


Ако се разточи по-тънко, се получват хрупкави кухи питки, тип "джоб".


В къщи ги харесват и наричат "UFO".



Опитайте...

17 коментара:

  1. Арабските хлебни рецепти са уникални
    Особено сирийските

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави UFO-та ви навестяват, Диана:). Дай боже всекиму. Поздрави и приятен край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    прекрасен хляб като начало на постите!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Диана,майстора си е майстор!
    10+10(минути)звучи чудесно!:)
    За питките и хляба не отварям дума - това е нещо,което трябва да се направи и опита!

    Много хубави снимки и представяне,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Odličan je! i love this easy and extra time recipes!

    ОтговорИзтриване
  6. Мира, благодаря ти!
    Как бих се зарадвала на такава среща, но засега само питки и
    хубав и усмихнат ден, Диана

    Valkocompany,
    благодаря за коментара.
    Наистина, всяка една от рецептите, които съм изпробвала от арабската кухня ни е допаднала, за хлебните изделия - безспорно.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Дани,
    тези пости са леки и не много строги.
    Благодаря и усмивки, Диана

    Диди,
    благодаря ти много!
    Времето при приготвянето на тези питки е точно 10+10 и печене.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Laura,
    hanks a lot!
    Greetings and Hugs, Diana

    Vera,
    Thanks -
    really are very quick to do.
    Greetings and Hugs, Diana

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, прекрасни са станали питките!
    Аз лично никога не съм правила такива, но ги харесвам и особенно през лятото си ги купувам най-редовно!
    Е сега имам рецептата и с удовалствие ще ги направя някой ден!

    Приятна, усмихната и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    страхотен арабски хляб си ни изпекла!
    Арабският хляб винаги ми е бил много интересен, но не знаех рецепта!
    Сега ще си приготвя!
    Благодаря за оригиналната рецепта, Диди!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Поетите са тези, които носят бижута, вместо вериги

    Вериги са за тях един опит да напуснат

    други свободни

    Тъй като много от тях са Imbeciles, често си мислят

    поети дори и да се съхраняват във вериги.

    Какви статистически данни не виждам хора, обичам думи

    това е, че поетите могат да летят дори да бъде

    Помощ вериги като крила.

    Поетите не вярвам Христос, защо не отидете на вериги

    мисълта, че като ги

    греховете на света.

    Те получават вериги да покаже на света, че въпреки че

    вериги, да рева.

    Прометей е първият поет.

    След това на Омир, който визия верига.

    Последваха много поети и всички носеха вериги

    като бижута.

    ОтговорИзтриване
  10. I love this bread and I make it quite often. Yours looks wonderful. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Everyone here in my home, loves this kind of bread. Thanks for sahring the recipe.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни питки!
    Не се съмнявам в теб!Непрекъснато ме изненадваш и възхищаваш!
    Бъди щаслива!

    ОтговорИзтриване
  13. Привет Диди!
    Току що си хапнах една разкошна салата с топли питки!

    Много ми хареса рецептата наистина стават бързо и правейки ги (за пръв път работя с такова тесто) научих доста за него като изпробвах това-онова (относно технологията).

    Ще разкажа подробно когато покажа рецептата в блога си!

    Сърдено ти благодаря за споделеният опит!

    п.п. Да не забравя да ти кажа, че посетих за пръв път блога от, който си взаимствала рецептата и много ми хареса, така че ти благодаря и затова, че си го посочила в поста си и така аз го открих!

    Хубава вечер от мен Диди!!!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  14. ionelmuscalu,
    благодаря за тези споделени мисли!
    Хубава и успешна нова седмица, Диана

    Русанка,
    Дария,
    благодаря ви!
    Радвам се, че тази идея ви харесва.
    Вариантите са много.
    Усмихната и успешна седмица, Диана

    Andrea,
    Lúcia,
    thanks a lot!
    Greetings and hugs, Diana

    Мария, благодаря от сърце за доверието. Много съм щастлива, че си харесала технологията и вкуса.
    А от този блог правя много рецепти - пълнени питки със сирене, питки с леща, плоски и още ...
    Сърдечен поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за рецептата! От няколко месеца се опитвам да направя чеснови хлебчета, но ми се получаваха много твърди. Този път станаха чудесни, само с бяло брашно. Следващия път е пълнозърнесто. Рецептата директно влиза във фаворитите.

    ОтговорИзтриване
  16. Сърдечна благодарност, Анелия - за доверието и обратна връзка.
    Много се радвам, че хлебчетата по тази рецепта са ти се харесали.
    Убедена съм, че ще намериш "твоята" рецепта :)
    Поздрави, усмихнат и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване