Няма да е странно, че започвам летните постни идеи с предложение за хляб. Този път избрах една бърза арабска рецепта за универсално тесто, по която правя често плоски питки и не само. Вариациите в типа брашно са много - пълнозърнесто, ръжено, типово или бяло, въпрос на предпочитание. Хубавото на това тесто е малкото време за втасване, а при възможност за по-дълго, съответно може да се получи и друг тип питка, но от типа плоски.
Аз бих уточнила времето за това универсално тесто
10+10 /за втасване и омесване/.
10 минутен плосък хляб
Продукти за 4 големи или 8 малки питки:
2 ч. чаши топла вода /от 200 мл./
2 с.л. суха мая /използвам на д-р Йоткер за 1/2 кг. брашно/
2 с.л. захар /по рецепта са 4/
5 ч. чаши брашно /по избор - най-добре е смес от пълнозърнесто и друго/
1/4 ч. чаша олио
2 ч.л. сол
Разбърква се маята, захарта и водата в 2 чаши брашно. Купата се покрива и оставя да втасва в продължение на 10 минути.
Всички останали съставки, заедно с тестото се разбиват с миксер, до хомогенизиране за още 10 минути. Доомесва се меко тесто, което вече е готово да се използва за плосък хляб, или пица или
За хляб се разделя на 4 или 8 питки.
Фурната се загрява на 250 С.
Всяко парче тесто се оформя на топка и разточва на диск.
Пече се веднага в загрята фурна до зачервяване.
Ако се разточи по-тънко, се получват хрупкави кухи питки, тип "джоб".
В къщи ги харесват и наричат "UFO".
Опитайте...
Арабските хлебни рецепти са уникални
ОтговорИзтриванеОсобено сирийските
Много хубави UFO-та ви навестяват, Диана:). Дай боже всекиму. Поздрави и приятен край на седмицата!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванепрекрасен хляб като начало на постите!
Поздрави и усмихнат ден!
Диана,майстора си е майстор!
ОтговорИзтриване10+10(минути)звучи чудесно!:)
За питките и хляба не отварям дума - това е нещо,което трябва да се направи и опита!
Много хубави снимки и представяне,поздравления!
Wow dear,really fantastic.....hugs Laura
ОтговорИзтриванеOdličan je! i love this easy and extra time recipes!
ОтговорИзтриванеМира, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеКак бих се зарадвала на такава среща, но засега само питки и
хубав и усмихнат ден, Диана
Valkocompany,
благодаря за коментара.
Наистина, всяка една от рецептите, които съм изпробвала от арабската кухня ни е допаднала, за хлебните изделия - безспорно.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Дани,
тези пости са леки и не много строги.
Благодаря и усмивки, Диана
Диди,
благодаря ти много!
Времето при приготвянето на тези питки е точно 10+10 и печене.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Laura,
hanks a lot!
Greetings and Hugs, Diana
Vera,
Thanks -
really are very quick to do.
Greetings and Hugs, Diana
Дани, прекрасни са станали питките!
ОтговорИзтриванеАз лично никога не съм правила такива, но ги харесвам и особенно през лятото си ги купувам най-редовно!
Е сега имам рецептата и с удовалствие ще ги направя някой ден!
Приятна, усмихната и вкусна вечер!
Диди,
ОтговорИзтриванестрахотен арабски хляб си ни изпекла!
Арабският хляб винаги ми е бил много интересен, но не знаех рецепта!
Сега ще си приготвя!
Благодаря за оригиналната рецепта, Диди!
Хубав и усмихнат ден!
Поетите са тези, които носят бижута, вместо вериги
ОтговорИзтриванеВериги са за тях един опит да напуснат
други свободни
Тъй като много от тях са Imbeciles, често си мислят
поети дори и да се съхраняват във вериги.
Какви статистически данни не виждам хора, обичам думи
това е, че поетите могат да летят дори да бъде
Помощ вериги като крила.
Поетите не вярвам Христос, защо не отидете на вериги
мисълта, че като ги
греховете на света.
Те получават вериги да покаже на света, че въпреки че
вериги, да рева.
Прометей е първият поет.
След това на Омир, който визия верига.
Последваха много поети и всички носеха вериги
като бижута.
I love this bread and I make it quite often. Yours looks wonderful. :)
ОтговорИзтриванеEveryone here in my home, loves this kind of bread. Thanks for sahring the recipe.
ОтговорИзтриванеПрекрасни питки!
ОтговорИзтриванеНе се съмнявам в теб!Непрекъснато ме изненадваш и възхищаваш!
Бъди щаслива!
Привет Диди!
ОтговорИзтриванеТоку що си хапнах една разкошна салата с топли питки!
Много ми хареса рецептата наистина стават бързо и правейки ги (за пръв път работя с такова тесто) научих доста за него като изпробвах това-онова (относно технологията).
Ще разкажа подробно когато покажа рецептата в блога си!
Сърдено ти благодаря за споделеният опит!
п.п. Да не забравя да ти кажа, че посетих за пръв път блога от, който си взаимствала рецептата и много ми хареса, така че ти благодаря и затова, че си го посочила в поста си и така аз го открих!
Хубава вечер от мен Диди!!!
:)))
ionelmuscalu,
ОтговорИзтриванеблагодаря за тези споделени мисли!
Хубава и успешна нова седмица, Диана
Русанка,
Дария,
благодаря ви!
Радвам се, че тази идея ви харесва.
Вариантите са много.
Усмихната и успешна седмица, Диана
Andrea,
Lúcia,
thanks a lot!
Greetings and hugs, Diana
Мария, благодаря от сърце за доверието. Много съм щастлива, че си харесала технологията и вкуса.
А от този блог правя много рецепти - пълнени питки със сирене, питки с леща, плоски и още ...
Сърдечен поздрав и много усмивки, Диана
Благодаря за рецептата! От няколко месеца се опитвам да направя чеснови хлебчета, но ми се получаваха много твърди. Този път станаха чудесни, само с бяло брашно. Следващия път е пълнозърнесто. Рецептата директно влиза във фаворитите.
ОтговорИзтриванеСърдечна благодарност, Анелия - за доверието и обратна връзка.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че хлебчетата по тази рецепта са ти се харесали.
Убедена съм, че ще намериш "твоята" рецепта :)
Поздрави, усмихнат и успешен ден, Диана