сряда, 7 юли 2010 г.

Бейкуел тарта / Bakewell Tart

Днес е 7 юли - Европейски ден на шоколада, но няма да предложа нещо с шоколад. С последните за сезона череши, нещо също много вкусно:
Бейкуел тарта /Bakewell Tart/ или пудинг -
известен британски сладкиш, направен в живописния град Бейкуел. Бейкуел тарта е маслена тарталетка, напълнена с ароматен конфитюр и бадемов пандишпан. Градът е известен още с топлите си минерални извори, цитиран, а и претендиращ като място за вдъхновение на Джейн Остин и „Гордост и предразсъдъци“.
Интересна е историята на десерта. През 1820 г. г-жа Грийвс, хазайка на хан Белият кон, кани приятели на вечеря. Тя дава указания на неопитния си готвач да направи пудинг, като гарнира яйчената смес отгоре със сладко. Грешката е в последователността - той поставя първо конфитюра, а след това заливката. Получава се тарта, харесана от гостите и начало на нов тип сладкиш, популяризиран и устоял през годините. По време на летния сезон всяка седмица в Бейкуел се продават над 12 хиляди от него. Има много версии и рецепти, някои от местните говорят и за тайна съставка при приготвянето. Основни варианти има подложката - от маслено или многолистно тесто, следва пласт конфитюр и смес от бадеми, масло и яйца, наричана frangipane. Оформлението, също може да бъде различно.


Бейкуел тарти с череши / Bakewell Tart


Продукти за 8 тарталетки:
Маслено тесто по избор - обикновено, което е по-сладко или многолистно.


Студеното, но размразено тесто се разточва върху набрашнен плот, на лист с дебелина около 5 мм. Завъртането на тестото на по 90градуса при разточване, позволява да не се залепне за плота и изравнява дебелината. Изрязват се дискове /или един общ/ за тарталетките. Поставят се във формичките /използвам тефлонови/, леко се притискат към дъното и стените.Поставят се във фризер за около 10 мин., а ако е голяма - 15мин.


1 ч.чаша ароматен конфитюр, аз избрах домашно приготвен от череши по техлогия в микровълнова фурна.


Фурната се загрява на 190-200С.
Подготвя се пълнежът.
Бадемова смес /Frangipane/
125г. масло
125г. захар
3 яйца
½ ч.л. бадемов екстракт/аромат
125г. бадемово брашно
30г. брашно

2 с.л. филирани бадеми за поръсване
2 с.л. пудра захар за поръсване

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се яйцата едно по едно, аромата и накрая брашното и бадемите. Разбърква се до хомогенност - сместа има леко пресечен вид.


В охладените тарталетки се поставя слой конфитюр и пълнят от бадемовата смес.
Пекат се в загрятата фурна за около 20 мин. /ако е голяма - 30мин./ до леко покафеняване, поръсват се с филираните бадеми и пекат още 5 мин. на 175С.
Изваждат се от фурната, изчкава се 10 мин. и освобождават от формичките, поръсват се с пудра захар и ... сервират.


Моите коментари:


Поставих голямо количество конфитюр, а и с по-течна консистенция. Количеството на конфитюра определя и степента на влажност на сладкиша, по-малко конфитюр ще направи по-сух сладкиш и обратно. Гъст и желиран е едно удачно решение. Тарталетките бих изпекла предварително, като при тартите с печен яйчен крем и така ще имат по-наситен "загар". Топли са вкусни, но при разрязване горещият плод се излива, защото при мен е повече?, което малко влошава визията им. Студени, ароматите се обединяват, но пък е трудно да се изчака. Със сигурност ще направя пак.
Приключвам тема череши, или почти...!


На последно, но не по значение място, ми се иска да дам линк към прекрасните Черешови тарталети на Дими. Различни, но предполагам с близък черешово - бадемов вкус. Бях изкушена, провокирана от тях /и не само!/. Замяната на готова смес от бадемова паста доведе до направата на Бейкуел тартите. Благодаря, Дими! Опитайте...

18 коментара:

  1. Чудесно предложение,Диди!И красиво поднесено...с толкова финес.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    Тартите са чудесни!
    Маслено тесто, бадемов пълнеж и череши - страхотна комбинация!
    Изглеждат много вкусни!
    Историята на сладкиша е много интересна!
    Поздрави и сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Още като видях заглавието ми хрумна well baked :) или baked well :) страхотни са :)
    Приятна вечер, Дианка и хуба утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ааа, не мога да си затворя устата :)))
    Нямам думи да опиша възхитата си, то не е цвят, стил, елегантност, красота, сочност, то чудо! Прекрасни снимки, предложение и изпълнение. Разрезът е ужасно апетитен, преглъщам! И леко посипаната пудра захар отгоре, придава още повече нежност на тези крехки и кокетни кошнички, а бадемовият пълнеж гарантира вкусова приказка със сигурност.

    Ще се пробвам и аз някой ден в новата кухня (кога ли най-накрая ще се пренесем?)

    Най-сърдечна прегръдка: Ина

    ОтговорИзтриване
  5. Скъпа, Дианка,
    изобщо не се разваля визията от по-течния конфитюр :)
    Благодаря за добре разказаната история на сладкиша,
    който трябва да е много вкусен !
    А за снимките си знаеш...
    Прегръдки и още черешови прелести!

    ОтговорИзтриване
  6. А-а-х, разкошни и изкусителни, и с непознат за мен вкус,и толкова ми се иска да грабна една......
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. А аз си мислех, че съм опитала почти всичко, което е възможно да се приготви с череши. Уви, не било така...Ще почакам до другото лято, тъй като и аз днес официално за себе си обявих края на черешовия сезон.
    Прекрасно предложение, Диана, изчерпателна информация, поднесена увлекателно, и много, много изкушаващи снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много мило, Краси -
    Благодаря!
    Радвам се, че ти харесва.
    Хубава лятна вечер, Диана

    Роси,
    благодаря от сърце!
    Хубаво лято и ...до скоро.
    Прегръдка и много хубави емоции, Диана

    Зори, много благодаря!
    Не се досетих за тази игра на думи. Звучи много хубаво.
    Прегръдка и усмихната вечер, Диана

    Ина,
    първо да ти благодаря и пожелая твоята безкрайна позитивност и добронамереност да се връщат многократно към теб. Чувствам се смутена, а ти си прекрасна!
    И скоро да зарадваш себе си, а и нас, с вкусотии от новата ти кухня.
    Прегръдка и много усмивки, Диана

    Дани, благодаря ти!
    В къщи оценихме, че е по-добре с повече пълнеж, дори и с цената на неперфектна визия.
    Радвам се, че ти харесва, а аз видях чудния ти черешов сладолед - голямо изкушение!
    Поздрав и сладоледена вечер, Диана

    Мария,
    благодаря! Вкусът не е труден за представа - "черпя" те и ще се радвам да ти допаднат.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    Ивейн, благодаря от сърце!
    За мен бе голямо удоволствие да разгледам твоите черешови изкушения. Убедена съм, че идната година ще предложиш още много чудесни идеи. А и аз смятам, че приключих с черешовата тема, засега...
    Поздрав и много хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диана, нямах време да сравнявам дали този франджипан не е почти като тестото за фриандите, които ти предложи преди време, но съставките ми изглежда като да са абсолютен хит. Много вкусно предложение и както винаги, много красиво представено. Поздрави и сладки юлски дни!

    ОтговорИзтриване
  10. une pure gourmandise pour les papilles
    je prends note car cette recette me tente beaucoup
    tes cerises sont sublimes
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  11. Напълно се захласнах и в снимките, и в интересната история,а за разреза на тарталетките да не говоря:))...голямо преглъщане настана!
    Поздрави с очакване за още вкусни предложения с други плодове ...или череши!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда божествено Диани!Свежо и поднесено със стил!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Dear Diana,
    These are just lovely. You have a winner recipe here.
    why don't you send it to this contest:
    http://www.lazyblog.net/2010/06/concurso-lazy-blog-cerezas-del-jerte.html

    Beautiful pics! as always...
    xxx

    ОтговорИзтриване
  14. Правените от мен черешови тарталети бях забравила, Диани, обаче твоите обяснения за маслено тесто, ароматен конфитюр и бадемови нюанси.. ме изкарват извън равновесие ;-) и пълнят устата ми с влага..
    Благодаря за интересната, изкушаваща и по лятно красива публикация!

    Сърдечни поздрави и прегръдки за теб, мила Диани!

    :-)))

    ОтговорИзтриване
  15. Мира,
    благодаря много и двойно се радвам, че фриандите са ти харесали. Разлика, обаче има - тък се използват цели яйца, докато там - пухкавостта се определя само от белтъци, и пропорциите са други.
    Благодаря за доверието,
    хубава и усмихната вечер, Диана

    Fimère,
    I thank you very much!
    These flavors combine wonderfully.
    Greetings and hugs, Diana

    Диди,
    благодаря за милите думи!
    Много се радвам от добрата твоя оценка. Мила си!
    Поздрав и хубаво лято, Диана

    Нанита,
    благодаря от сърце -
    много ми е приятно от твоите положителни отзиви. Липсваш ми! Очаквам твоите летни изкушения.
    Поздрав и скоро включване, Диана

    Hilmar,
    I thank you very much!
    This is a very nice offer, but I am not an expert. I cook for fun.
    Greetings and hugs, Diana

    Дими,
    ти може и да си забравила /правиш толкова много вкусотии!/, но аз си спомням това изкушение.
    Благодаря ти, остава идеята да ги направя с бадемова паста.
    Прегръдка, поздрав и хубава лятна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Oh wow my dear Diana ,delicious,you are best chef of the world...hugs..Laura

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесен, фин и много пухкав десерт, Диани!
    Ще ми липсват черешите и черешовите ти идеи.

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Dear Laura,
    Thank you very much!
    You are very kind and positive virtual friend.
    Greeting and smiling summer, Diana

    Ирина,
    Благодаря ти!
    А аз съм впечатлена и очарована от новото ти макаронено предложение!
    Чудесна си, поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване