сряда, 21 юли 2010 г.

Питки "Паркър"

Това са едни от най-ароматните питки, които съм приготвяла - Parker House roll. Носят името си на популярния хотел в Бостън Parker House Hotel.
Хотелът е отворен през 1855 г. от Харви Г. Паркър, променян и развиван през годините, а от 2009г. е причислен към един от 10-те най-важни 10 исторически хотели САЩ. Известен не само с политически и светски събития, но и с кулинарните открития -
Бостънския крем пай и едноименните питки "Паркър".
Маслена хрупкава коричка над ароматна, леко сладка и мека среда, "Паркър" питките са създадени 1870г. и описани 1896г. от кулинарния експерт Fannie Merritt Farmer, все още се предлагат в хотела, а вече и не само там. Фани Фармър e личност с особена значимост за Бостънското готварско училище, новаторството и стандартизацията в американската кулинария, наричат я Mother of the American Cookbook. Този класически американски рецептурник включва 1 849 рецепти за всичко - от "кафе след вечеря"- което Фармър отбелязва, е полезно за стомаха до елегантно ястие от бутер-тесто. Успях да открия електронно оформление на издание от 1918г., но по-достоверно ми изглеждат scan -copy версиите.


Питки "Паркър"


Продукти за 12 бр. питки:
3 ч.чаши /от 200 мл./ брашно
3 ч.л. суха мая / 1 пакетче мая на др. Йоткер от 7 гр./
3 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
30 гр. масло
60 мл. вода
120 мл. прясно мляко /или 1 с.л. сухо мляко и вода до 120 мл./

още около 1/4 ч.чаша брашно за доомесване и разточване
50 гр. масло за намазване

В кухненски пасатор се пулсират няколко пъти 1 ч.чаша брашно със захарта, маята и солта. Добавя се маслото и сместа се разбива на трохи. Добавят се яйцето, водата и млякото и първо на ниска степен се усвояват, а след това на по-висока се разбиват за около 2мин. Оставя се около 5 мин., да се поеме водата.
Добавя се още 1 чаша брашно и разбива още 2 мин. На ниска скорост се добавя и останалото брашно. Поставя се кука за тесто и омесването продължава още 5 мин. до гладко и еластично тесто.
Омесването може да се извърши и на ръка.
Тестото се покрива с фреш фолио и оставя на топло място около 1-1.5 часа да удвои обема си.
Втасалото тесто се разрязва на две и оставя да отпусне още 10 мин.
Разточват се два диска с дебелина около 1 см., ние ги харесваме и по-тънки! С кухненски ринг или чаша се изрязват кръгчета около 5-7см. в диаметър. Намазват се с разтопеното масло, леко изтъняват в средата и припокриват. Отново се намазват с масло, леко прищипват краищата и поставят върху пекарска хартия на разстояние едно от друго за втасване.
Покриват се и оставят да втасват отново, докато се удвоят, около 20-30 минути.
Загрява се фурната на 190 ° С.


Пекат се за 15 до 20 минути, до златисто кафяво.


Горещи се намазват отново с масло.



Оригиналната рецепта с годините е променена и вариантите вече са много. Аз избрах, с малко изменение, едно по-универсално тесто, което може да се използва и за други питки, като се оформят по различни начини /и спиралките, чиито формички ми подари Марианка - Благодаря!/


Правя ги вече няколко пъти. А Юлия и Тони са предложили своите чудесни варианти. Опитайте...

23 коментара:

  1. Lovely breads!!! I would like to try them ;)
    I do love to come to visit you!! :D
    Have a great day!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са ,Диди!
    Особено спиралките са...и едни такивки препеченки...
    Лек и усмихнат ден! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Прелестни са, Дианка! :)

    И с какъв загар си ги опекла...СУПЕР! Особено рогчетата...ммм, пак ми възбуди апетита. Ето, по таз причина все се заканвам да влизам веднъж седмично тук, че то се закръглих вече :)) но не успявам, Дианка да си спазя заканата. Знам че има нещо ново, красиво, оригинално и задължително вкусно.. и ето ме пак тук :)))
    Пък, резюмето и препратките са винаги интерсни и много полезни, Благодаря ти отново!

    Прекрасен ден ти желая, пълен с любов и наслади! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Охххх, Ди, прекрасни са! Толкова златисти, мекички и пухкави изглеждат, че сигурно се топят в устата, а и с това масълце отгоре... приказка!
    Мисля, че в твоя блог дори и злоядите ще огладнеят :)
    Прекрасни снимки и реализация!

    Слънчево настроение като слънчевите ти питки ти желая: Ина :)

    ОтговорИзтриване
  5. Very very nica and look very original.Nice color too..

    ОтговорИзтриване
  6. Thanks Hilmar!
    You'll be glad you like them.
    Greetings and a great day too, Diana

    Благодаря, Краси!
    Наистина "спиралките" стават по-хрупкави, както ние ги обичаме.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    Ирма, благодаря от сърце!
    Правя тези рогчета с идеята да ги напълня - така и не остават.
    А за резюметата и препратките -
    обичам да търся, сравнявам, да си изяснявам - даскалски манталитет?!
    Много мил коментар, иска ми се много усмивки да се върнат при теб, Диана

    Ина, благодаря много!
    Слънчеви, ароматни, но страшно калорични, а като прибавим и допълненията към тях ...
    Позитивна си както във всеки твой коментар -
    прегръдка,свеж и много усмихнат летен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са! Потвърджавам, това са много вкусни питки!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудни са, Диани! Майсторка си ти ненадмината......
    Обаче ми кажи откъде да си купя онази формичка на която навиваш ивичката тесто?
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Фантастични са!
    Като любител на тестени изкушения съм очарована... Сега трябва да събера смелост, в тези жеги да включа фурната :)
    Диди благодаря за прекрасната рецепта!
    пожелавам ти прекрасни летни моменти!

    ОтговорИзтриване
  10. ils sont magnifique et agréables à réaliser
    je note la recette
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, тези питки са истински разкощ :) И с този слънчев "тен" ;)
    Приятна вечер от мен и усмихнат утрешен ден :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодара ти за тази прекрасна рецепта!Спиралите ми допаднаха много!
    Невероятна си! Браво! Бъди щаслива!

    ОтговорИзтриване
  13. Vera,Thanks!
    Greetings and a great day, Diana

    Благодаря, Мимка!
    А дали съм пропуснала твой вариант на питките,
    поздрав и много усмивки, Диана

    Марийче, благодаря -
    много си мила.
    Споменах, че формичките са ми подаък от Марианка, а тя сподели, че ги е купила от магазина на Кадемлия.
    А аз се впечатлих от рибната ти рецепта- страхотна е!!!
    Поздрави, усмихнато лято, Диана

    Лети,
    радвам се, че ти допадат - наистина са много вкусни, но и толкова колорични, а и фурната - остави за за по-хладно време.
    Усмихнато и свежо лятно настроение, Диана

    Fimère,
    Thanks a lot!
    they can be made in various forms, but are very tasty butter.
    Regards, Diana

    Зори,
    радвам се и се надявам вече да си във форма. Може би е време и за твоят отпуск...Поздрав и усмихнато лятно настроение, Диана

    Благодаря, Дария!
    Спиралките са и по-хрупкави.
    Радвам се, желая и на теб много хубави летни емоции и щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка,
    аз сякаш последна чета :)
    Разкошни са : и представянето с историята, и самите питки!
    Такива фунийки майка ми ползваше за
    "буклите на Шилер", пълнеха се с крем, но нямам вече такива:)
    Ще ги опитам в другия вариант.
    Поздрави , прегръдки и морска прохлада!

    ОтговорИзтриване
  15. За питки Паркър съм чувала,но не съм правила.На кой друг,освен на майстора на хлебните печива тук ще се доверя за изпитана рецепта.
    Много леко поднесена е историческата справка,питките изглеждат чудесно и ми приличат на купа с миди и раковини:)

    Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, невероятни са! За пореден път оставам без думи...

    ОтговорИзтриване
  17. Диди, при мен има награда за теб, намини :)
    Прегръдка и пожелания за прохладни, вкусни и приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка,
    питките изглеждат много хубави и златисти...направо ухаят. Аз нали се падам по сладкото и пусто все не ми остава време да направя едни такива тестени изкушения, но виж - през зимата ще им се насладя.
    Хубав вечер :)

    ОтговорИзтриване
  19. Тук съм...
    Дани,
    чудесни бяха тези "Фунийки" и моят син ги обожава. Подсещаш ме за тях...
    Лека и спорна нова седмица, Диана

    Stefania,
    Andrea -
    Thanks!
    Greetings and a great day, Diana

    Диди,
    Благодаря, много си мила. Когато говорим за майстор - Фани Фармър! Нейна е рецептата и не само тази.
    Хубава и усмината нова седмица, Диана

    Илианка,
    благодаря много!
    Радвам се,че ти харесват.
    Поздрав, прегръдка и усмивки, Диана

    Лети, много ми е драго - непременно ще дойда и не само заради наградата.
    Поздрав и успешна седмица, Диана

    Дани,
    наистина лятото не е най- подходящото време за тестено. Благородно ти завиждам, че не си падаш по сладкото - какво да кажем другите...
    Хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Диана, загледах ги аз тези питки Паркър още като представи пълнените патладжани и много се зарадвах като видях, че си описала рецептата. Записвам си я за бъдещо правене. Поздрави и весело лято!

    ОтговорИзтриване
  21. Мира,
    благодаря много!
    Наистина тези питки са с нежна маслена коричка и мека вътрешност - ние ги харесваме.
    Поздрав и усмихнато лято, и за теб, Диана

    ОтговорИзтриване