неделя, 18 юли 2010 г.

Патладжани по португалски

Имам много готварски книги - някои стари, други по-нови, но всички четени многокрано. Тази рецепта за
Патладжани по португалски
е от книгата "Какво готви жената днес", сборно издание от читателски рецепти на едноименното списание 1990г. Странното е, че досега не бях потърсила връзката между съставките или технологията и португалската кухня.
Още по-странното е, че и не успях да намеря защо така приготвените патлаждани са наречени по португалски. В рецептата има сирене, без да е уточнено какъв тип. Четох повече за португалските сирена и тяхното голямо разнообразие /направени от козе или овче мляко, или и двете заедно/, но подценявани заради близостта им с Франция. Традиционната португалската кухня не включва сирена в рецепти, така че обикновено се консумират самостоятелно, преди или след основното блюдо. Технологията на приготвяне наподобява фино суфле /с разбити белтъци, но без брашно и мляко/, което е типичен френски специалитет. С изненада открих една близка персийска рецепта от 1966г. - Персийско патладжанено суфле /Persian Eggplant Souffle/. Независимо от името и произхода, предястието е леко, вкусно и много патладжанено. Аз направих някои допълнения, за да го "приближа" до поругалската кухня или по-точно до моя вкус. Това са:


Патладжани по португалски


Продукти за 6 порции;
3 средно големи паталджана
3 яйца
2 с.л. олио/сложох зехтин, характерен за португалската кухня/
250 гр. натрошено сирене /козе, овче или краве -аз използвах микс
магданоз,
сол и черен пипер на вкус

Добавих по мое желание:
1 скилидка чесън,
1 с.л.тиквени семчици
50 гр. кашкавал за поръсване

Патладжаните се опичат, обелват и пасират на гладко пюре. Аз ги пека в МВ.
Разбиват се белтъците на сняг с щипка сол.
Към патладжаненото пюре се добавят зехтинът, натрошените сирена, стритата скилидка чесън и наситнения магданоз.Обединява се с леко разбърканите жълтъци и овкусява със сол /пестеливо, сирената са солени/, и черен пипер. Накрая се размесва внимателно с разбитите на сняг белъци.
Отгоре поръсих с настърган кашкавал и поръсих с тиквени семчици.
Пече се намзнена форма в предварително загрята фурна.
Аз пекох на 200С за около 20 мин. до леко зачервяване.


Могат да се напълнят и патладжанените кори /тип "лодки" или "купи"/, коите се запазват след изпичането и намазват със зехтин.


Сервира се топло, но на мен ми допадна и студено, и гарнирани със спиралки от питки "Паркър", маслини и свежа доматена салца.


Опитайте...

15 коментара:

  1. I love "patlidzan",you preper this mell very good!

    ОтговорИзтриване
  2. Thanks, Vera!
    I'm glad that you like!
    Regards, smiling summer, Diana

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    любител съм на суфлето и
    тази така добре поднесена рецепта
    много ми допада.
    Не съм запозната с португалската кухня,
    но това определено ще се опита :)
    Прегръдки и морски бриз от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. This looks really yummy. I love eggplants.
    Your pictures are always so beautiful.
    Have a great sunday!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, благодаря ти!
    Не съм сигурна, дали е суфле но за мен, най-много му подхожда това определение. Ще се радвам, да ти допадне.
    Благодаря и за морския бриз, ще бъде особено приятен в тези жеги.
    Поздарв и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно... любима комбинация, Дианка!
    Началото на поста ти ме накара да се замисля, че французите са царе на пиара за държавата си. Сирене и вино. По света има толкова много сирена и вина, които съперничат на френските, но асоциациата сирене и вино винаги е Франция :) Така, че не само португалските сирена са силно подценявани :)
    Хубав неделен ден, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам патладжан и само си записвам рецептите, които тия дни и седмици са из блоговете, за да започна да ги приготвям скоро.
    Беше ми любопитно да видя тази книга на сп. Жената днес, нали? Не бях чувала за нея. Харесаха ми и спиралките Паркър :), както и това как се оглеждат семките в патладжана. Поздрави и приятни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм, звучи, а и изглежда много апетитно. Като любител на патладжаните, а и доматите, ястието определено ме грабна. Изпичането в МВ не ми е познато. Преди няколко години си купих чушкопек и вътре пека от време на време, но неприятното е, че много пукат и ме стряскат и то в моменти, когато съм на мивката. Що съдове са изпочупени в резултат... :)))

    Снимките и представянето на това португалско изкушение са отново много стилни! Всеки път се очаровам от идеите ти :)

    Усмихната и спокойна неделя :)

    П.П. Забравих да споделя, че направих коблер по твоята рецепта и в стъклени чаши, които слаба богу не се счупиха по време на печенето.
    Получи се много вкусен плодов десерт. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  9. Това ястие звучи и изглежда чудно!
    Обичам патладжани, а тази комбинация от продукти много ми допадна.
    Диди, благодаря за прекрасната рецепта, ще я пробвам.
    Прегръдка и пожелания за прекрасно лятно настроение, въпреки жегите! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,
    Абсолютно си права за PR, но е и въпрос на познаване. Да си призная, че аз малко знаех за португалските сирена, португалската кухня, а и не само нея. Надявам, се с времето да попълня пропуските.
    Благодаря, бързо възстановяване и усмивки, Диана

    Мира,
    благодаря много!
    Много се радвам, се си забелязала моите идеи за представяне.
    А книгата е стара и многократно използвана, ще се радвам тази идея да ти допадне.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    Ина,
    благодаря от сърце!
    Аз съм от хората, които приемат иновациите в кухнята, не оспорвам и МВ - използвам пълноценно възможностите й.
    Много съм щастлива, че ти е допаднал десертът, но ще бъда особено притеснена, ако съм причина за пореднита почупена посуда в кухнята /не само чушкопека/!
    Поздрав, усмивки и успешна нова седмица, Диана

    Лети,
    Благодаря ти!
    Тази комбинация е за любителите на патладжан и сирене. Правила съм тарти с пържен патладжан и сирене, но тук вкусът е друг. Ще се радвам и на теб да се хареса.
    Поздрав, много усмивки и лятно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Hilmar,
    thanks so much.
    I love eggplant too, and cheese.
    Greetings and smile, Diana

    ОтговорИзтриване
  12. j'adore les aubergines
    et j'aime beaucoup cette recette
    ce mélange de saveurs me titille énormément les papilles
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно и оригинално предложение Диани!Както винаги стилно представяне и прекрасни снимки! Усмихнат ден Диани!

    ОтговорИзтриване
  14. Thanks, Fimère
    I'm glad that you like!
    Regards, smiling summer, Diana

    Нанита,
    много ми е драго, че ти допадат идеята и снимките.
    Благодаря, поздрав и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. I like eggplants very much and all of these ideas sound delicious. :)

    ОтговорИзтриване