Имам много готварски книги - някои стари, други по-нови, но всички четени многокрано. Тази рецепта за
Патладжани по португалски
е от книгата "Какво готви жената днес", сборно издание от читателски рецепти на едноименното списание 1990г. Странното е, че досега не бях потърсила връзката между съставките или технологията и португалската кухня.
Още по-странното е, че и не успях да намеря защо така приготвените патлаждани са наречени по португалски. В рецептата има сирене, без да е уточнено какъв тип. Четох повече за португалските сирена и тяхното голямо разнообразие /направени от козе или овче мляко, или и двете заедно/, но подценявани заради близостта им с Франция. Традиционната португалската кухня не включва сирена в рецепти, така че обикновено се консумират самостоятелно, преди или след основното блюдо. Технологията на приготвяне наподобява фино суфле /с разбити белтъци, но без брашно и мляко/, което е типичен френски специалитет. С изненада открих една близка персийска рецепта от 1966г. - Персийско патладжанено суфле /Persian Eggplant Souffle/. Независимо от името и произхода, предястието е леко, вкусно и много патладжанено. Аз направих някои допълнения, за да го "приближа" до поругалската кухня или по-точно до моя вкус. Това са:
Патладжани по португалски
Продукти за 6 порции;
3 средно големи паталджана
3 яйца
2 с.л. олио/сложох зехтин, характерен за португалската кухня/
250 гр. натрошено сирене /козе, овче или краве -аз използвах микс
магданоз,
сол и черен пипер на вкус
Добавих по мое желание:
1 скилидка чесън,
1 с.л.тиквени семчици
50 гр. кашкавал за поръсване
Патладжаните се опичат, обелват и пасират на гладко пюре. Аз ги пека в МВ.
Разбиват се белтъците на сняг с щипка сол.
Към патладжаненото пюре се добавят зехтинът, натрошените сирена, стритата скилидка чесън и наситнения магданоз.Обединява се с леко разбърканите жълтъци и овкусява със сол /пестеливо, сирената са солени/, и черен пипер. Накрая се размесва внимателно с разбитите на сняг белъци.
Отгоре поръсих с настърган кашкавал и поръсих с тиквени семчици.
Пече се намзнена форма в предварително загрята фурна.
Аз пекох на 200С за около 20 мин. до леко зачервяване.
Могат да се напълнят и патладжанените кори /тип "лодки" или "купи"/, коите се запазват след изпичането и намазват със зехтин.
Сервира се топло, но на мен ми допадна и студено, и гарнирани със спиралки от питки "Паркър", маслини и свежа доматена салца.
Опитайте...
I love "patlidzan",you preper this mell very good!
ОтговорИзтриванеThanks, Vera!
ОтговорИзтриванеI'm glad that you like!
Regards, smiling summer, Diana
Дианка,
ОтговорИзтриванелюбител съм на суфлето и
тази така добре поднесена рецепта
много ми допада.
Не съм запозната с португалската кухня,
но това определено ще се опита :)
Прегръдки и морски бриз от мен!
This looks really yummy. I love eggplants.
ОтговорИзтриванеYour pictures are always so beautiful.
Have a great sunday!
Дани, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНе съм сигурна, дали е суфле но за мен, най-много му подхожда това определение. Ще се радвам, да ти допадне.
Благодаря и за морския бриз, ще бъде особено приятен в тези жеги.
Поздарв и много усмивки, Диана
Много вкусно... любима комбинация, Дианка!
ОтговорИзтриванеНачалото на поста ти ме накара да се замисля, че французите са царе на пиара за държавата си. Сирене и вино. По света има толкова много сирена и вина, които съперничат на френските, но асоциациата сирене и вино винаги е Франция :) Така, че не само португалските сирена са силно подценявани :)
Хубав неделен ден, Дианка :)
Много обичам патладжан и само си записвам рецептите, които тия дни и седмици са из блоговете, за да започна да ги приготвям скоро.
ОтговорИзтриванеБеше ми любопитно да видя тази книга на сп. Жената днес, нали? Не бях чувала за нея. Харесаха ми и спиралките Паркър :), както и това как се оглеждат семките в патладжана. Поздрави и приятни дни!
Ммм, звучи, а и изглежда много апетитно. Като любител на патладжаните, а и доматите, ястието определено ме грабна. Изпичането в МВ не ми е познато. Преди няколко години си купих чушкопек и вътре пека от време на време, но неприятното е, че много пукат и ме стряскат и то в моменти, когато съм на мивката. Що съдове са изпочупени в резултат... :)))
ОтговорИзтриванеСнимките и представянето на това португалско изкушение са отново много стилни! Всеки път се очаровам от идеите ти :)
Усмихната и спокойна неделя :)
П.П. Забравих да споделя, че направих коблер по твоята рецепта и в стъклени чаши, които слаба богу не се счупиха по време на печенето.
Получи се много вкусен плодов десерт. Благодаря :)
Това ястие звучи и изглежда чудно!
ОтговорИзтриванеОбичам патладжани, а тази комбинация от продукти много ми допадна.
Диди, благодаря за прекрасната рецепта, ще я пробвам.
Прегръдка и пожелания за прекрасно лятно настроение, въпреки жегите! :)
Зори,
ОтговорИзтриванеАбсолютно си права за PR, но е и въпрос на познаване. Да си призная, че аз малко знаех за португалските сирена, португалската кухня, а и не само нея. Надявам, се с времето да попълня пропуските.
Благодаря, бързо възстановяване и усмивки, Диана
Мира,
благодаря много!
Много се радвам, се си забелязала моите идеи за представяне.
А книгата е стара и многократно използвана, ще се радвам тази идея да ти допадне.
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана
Ина,
благодаря от сърце!
Аз съм от хората, които приемат иновациите в кухнята, не оспорвам и МВ - използвам пълноценно възможностите й.
Много съм щастлива, че ти е допаднал десертът, но ще бъда особено притеснена, ако съм причина за пореднита почупена посуда в кухнята /не само чушкопека/!
Поздрав, усмивки и успешна нова седмица, Диана
Лети,
Благодаря ти!
Тази комбинация е за любителите на патладжан и сирене. Правила съм тарти с пържен патладжан и сирене, но тук вкусът е друг. Ще се радвам и на теб да се хареса.
Поздрав, много усмивки и лятно настроение, Диана
Hilmar,
ОтговорИзтриванеthanks so much.
I love eggplant too, and cheese.
Greetings and smile, Diana
j'adore les aubergines
ОтговорИзтриванеet j'aime beaucoup cette recette
ce mélange de saveurs me titille énormément les papilles
bonne soirée
Чудесно и оригинално предложение Диани!Както винаги стилно представяне и прекрасни снимки! Усмихнат ден Диани!
ОтговорИзтриванеThanks, Fimère
ОтговорИзтриванеI'm glad that you like!
Regards, smiling summer, Diana
Нанита,
много ми е драго, че ти допадат идеята и снимките.
Благодаря, поздрав и усмихнато лято, Диана
I like eggplants very much and all of these ideas sound delicious. :)
ОтговорИзтриване