събота, 31 юли 2010 г.

Шишчета от акула, тилапия и чери доматчета

Отново за любителите на риба, бърза и лека вечеря - 30 мин. за мариноване и 10-та за приготвяне. Билков млечен дип, тънък хляб и чаша вино:
Шишчета от акула, тилапия и чери доматчета.
За акулата се знае много, но тилапията е интересна риба - от вида на тропическите сладководни риби, месото й е нежно, богато на белтъчини, с ниско съдържание на мазнини. Тя също е отличен източник на фосфор, ниацин, селен, витамин B12 и калий.
Според преданията, тилапия е ловил навремето Свети Петър – един от 12-те Христови Апостоли – по времето, когато е бил още прост рибар.По рибата има тъмни петна,за които казват,че били оставени от пръстите на светията. Затова и наричат тилапията „риба на Свети Петър”.


Шишчета от акула, тилапия и чери доматчета
Адаптирана от Easy Barbecue Fish Kebab Recipe

Продукти за 6 шишчета:
300 гр. тилапия
600 гр. котлет акула
12 чери доматчета

Акулата се нарязва на кубчета с размер около 3 см., а тилапията се разполовява по дължината на филетата. Ако рибите са замразени се размразяват и подсушават. Мариноват се за около 30 мин. – до час в следната смес.


Марината:
3 с.л. зехтин
сок от един лимон
1 с.л. микс нарязани пресни подправки /босилек, магданоз или др./
1 ск. пресован чесън
1 к.л. настъргана лимонова кора
черен пипер на вкус
сол, по време на гриловането

Накисват се шишчетата във вода за 30 мин. през това време се мариноват / а може и повече/ късчета риба, подготвя се и загрява скарата.


Подреждат се на мокрите шишчета кубчета от акулата, доматче, филе тилапия и отново чери домат. Овкусяват се със сол.
Скара/грил се покрива с ал. фолио, което е намазнено и надупчено с вилица или шиш и загрява. Пекат се за около 5-7 мин., като се мажат с отцедената марината и внимава да не се пресушат.


Сервират се топли, но като рибно ястие ми допадат и студени.


Още лимон, пресни чери доматчета и млечен билков дип или домашна "филаделфия" са чудесно допълнение към тях, аз го приготвям така:
Билков млечен дип:
200 гр. цедено пълномаслено кисело мляко
1 ск. пресован чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. микс нарязани пресни подправки /босилек, магданоз, копър или др./
лимонова кора, лимонов сок и сол на вкус


Като подложка и завършване на ястието - препечен хляб или тънки гриловани питки.

И още лятна свежест в запечени праскови с моцарела, синьо сирене и мед с "капаче" от сини сливи.


Опитайте...

12 коментара:

  1. Ау, Диди, толкова вкусотии в една публикация! Всички предложения ми харесват, поздравления!:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    направо ме "разби" с тази прекрасно поднесена комбинация от риба:)
    А тези праскови са фантазия - толкова вкусно и красиво цветово!
    Прегръдки и прохладна вечер1

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Мария!
    Много ме радва твоята позитивна оценка.
    Поздрав и усмихната неделя, Диана

    Дани, много ти благодаря!
    Вкусово рибите се допълваха, а печените чери доматчета са чудесни.
    Прасковите ги правя с различни сирена, имам рецепта и в "Гответе', сливите са сегашното допълнение.
    Поздрав и усмихната прохладна неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, чудесно предложение!
    Снимките са толкова апетитни, че въпреки обилната вечеря ми идва да си открадна едно шишче :)
    Обичам праскови със сирена и ще опитам с капаче от сливи.

    Слънчева, усмихната и вкусна неделя :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, това си е цяло меню и то какво...Лятно, леко, вкусно и ароматно и не на последно място прекрасно поднесено!
    Прегръдка и хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммммм... вкусно :) И красиво поднесено :)
    Тъй като у дома рибата обикновено готви любимият :) ще му покажа рецептата ти, Дианка :) пък аз ще се заема с дипа :)
    Поздрави и хубав неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ах, Диани, фантастични са и шишчетата, и питкиге, и млечния дип и прасковите! Просто ме грабнаха с тези хубави снимки и поднасяне. Обаче съм на място пълно с риби, така че, няма само да се облизвам пред монитора......
    Аз шишчета от акула правя най-редовно, а такава тилапия не съм купувала- ще пробвам и от нея. А виж сирене съм правила в круши, но с праскови никога не съм се сетила, а сега нали са в изобилие.....още тия дни ще изненадам домашните.
    Желая ти усмивки и добро настроение в летните жеги!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  8. Тони,
    много благодаря,
    ще се радвам да ти хареса.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    Лети,
    наистина така се получи -
    не се "скараха" отделните вкусове.
    Благодаря много,
    хубава и усмихната лятна неделя, Диана

    Зори,
    чудесно е, двама кулинари да се вихрят в кухнята - усмивките и удоволствията са двойни.
    Поздрав и за двама ви,
    хубава и вкусна нова седмица, Диана

    Марийче,
    както споменах и в предишния пост, има специалисти в морската кухня -
    знаеш, че поставям и теб в тази група. Съжалявам, че съм пропуснала твоята идея за шишчета, но ще очаквам новото ти изкушение.
    А морските ти снимки са невероятни,
    поздрав и много хубави летни емоции, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, изглеждат направо неустоимо! И си им направила такава страхотна презентация, че няма начин да не ги опита човек! ? Благодаря за интересното предложение!
    Поздрави,
    Руми

    ОтговорИзтриване
  10. Руми, благодаря ти!
    Писали сме едновременно -
    аз, за да те поздравя с чудесните летни пайчета и медийна изява.
    Много усмивки и лятно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Преглъщам! Изключително много ми допада предложението...изглежда страшно апетитно и с тази грилована питка... дълбока въздишка :)
    Прекрасна презентация! Изключителна си, възхищавам ти се (но ти това го знаеш :)))

    Много слънчева и усмихната седмица: Ина

    ОтговорИзтриване
  12. Ина,
    много ми е приятно, че си тук!
    Благодаря ти,
    знаеш, че симпатията е взаимна.
    Очаквам твоите кулинарни и и не само, изкушения.
    Прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване