събота, 3 юли 2010 г.

Roosterkoek /традиционен африкански хляб

Тези дни светът отново е футбол - вече са четвъртфиналите на Световното първенство по футбол 2010. То се провежда за първи път в историята на африканска почва в Южна Африка. Беше ми интересно да науча повече за тяхната култура и специфична кухня. Оказа се съчетание от европейска кухня, сладко-кисел вкус на Малайзия, подправки и къри от Индия. Местната кухня се характеризира с използването на широка гама от храни, включително плодове, ядки, луковици, листа и други продукти, събрани от диви растения и лов на дивеч. За много чернокожи южноафриканци, в центъра на всяко ястие има месо, като вегетарианството някъде се срещна с недоумение, въпреки че повечето ястия се сервират със зеленчуци като тиква, боб и зеле. Всичко това позволява да се определя кухнята на Южна Африка - като 'rainbow cuisine' - за всеки вкус по нещо.
Избрах да направя Roosterkoek (Braai bread). Roosterkoek е традиционен хляб да гаранира скара или барбекю - топки от хлебно тесто, приготвени на решетка върху жарава.


Roosterkoek
Продукти за около 12 малки /6 големи

300 гр. обикновено брашно
2 ч.л. /7 гр./ инстантна мая или /20 гр. прясна/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. масло /маргарин
180-200ммл. топла вода

Разбърква се маята и захарта заедно в една малка чашка заедно с малко топла вода. Оставя се за няколко минути за стане на пяна /една минута или две/.
В отделна купа, разбърква заедно брашно и сол, водата и маята. Омесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втасва - до двойно увеличение на обема.
Размесва се с мазнината и отново втасва около час.

Оформят се около 12 парчета на плоски питки, които втасват още 15 мин.
Поставят се върху намазнена скара, която е загрята за 5 мин. Питките се пекат около 20 мин., като се обръщат от двете страни. Алтернатива е изпичането им във загрята на около 180C за 15-20 минути. Правя ги няколко пъти - на скара и грил тиган.


Сервират се горещи с масло или скара.

Насладете се на прекрасната Celia Smit и чаровните дечица от ферма в безводното плато Karoo.



Аз не успях да измайсторя Roosterkoek като сръчната Celia, но са много вкусни.


Опитах ги с ягодов конфитюр, който приготвих в сезона им в микровълновата. Рецептата, я напиша, но за резултатът след време. Сега конфитюрът е чудесен - ярък свят и силен аромат. Как ще се промени във времето - ще споделя.

Ягодов конфитюр в МВ
За 1 1/2 чаши:
500 гр. ягоди, измити, почистени и нарязани
2 ч.чаши бяла захар
1 голям лимон, сок
Поставят се ягодите в 3-литрова огнеупорна купа за микровълнова.
Налива се върху тях лимоновия сок /около ¼ ч.чаша/.
Включва се микровълнова на мах мощност (100%) в продължение на 3 минути или докато плодовете омекнат.
Добавя се захарта и разбърква добре.
Отново се пуска микровълнова на висока мощност (100%) за 15-20 минути, като се разбърква няколко пъти / на всеки 5 мин. например/, докато сиропът е достатъчно плътен.
Важно! Количеството за една доза варене в МВ , не е повече от 500 гр. ягоди.


Получи се странна комбинация на технологии - питки, печени на жарава и конфитюр, приготвен в микровълнова?! Опитайте...

14 коментара:

  1. Дианка, при теб винаги има нещо интересно, съчетано с прекрасна рецепта :)
    Много ми беше приятно да прочета поста ти :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    благодаря за подробната информация!
    А комбинацията между тези апетитни питки и неустоимия цвят на конфитюра
    не се нуждае от коментар!
    Хубава вечер и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    Благодаря за това, че научих нещо ново за африканската кухня!
    Хлябът е станал много хубав и вкусен!
    От отчупеното парченце сякаш излиза пара! А от ягодовия конфитюр направо
    ми се навлажни устата!
    Поздравления!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря много!
    Радвам, че ти харесва. Аз бях впечатлена публикцията за Roosterkoek с идея за популяризиране, а Celia и дечицата от видеоклипчето ме очароваха.
    Поздрав и усмихната неделя, Диана

    Зори,
    аз четох много, но не мога да претендирам за изчерпателност - по-скоро, някакви бегли представи. Преди да избера тези питки ми беше ми интересно, а сега и вкусно.
    Драго ми е, че допадна и на теб.
    Хубава и усмихната неделя, Диана

    Роси,
    благодаря много!
    тези питки приличат на пърленки, /както има почти всеки тип кухня/, но са по-въздушни. По-различна е и технологията на замесване и втасане, особено впечатляващо е "приспособлението" за втасване!
    Много ми е приятно, че ти хареса това предложение, поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Диана,
    прекрасно представяне и много хубав хляб! Конфитюрът е чудесен, но бих го хапнала и с луканка. А Celia е доста сръчна :)
    Хубава неделя за теб :)

    ОтговорИзтриване
  6. je ne connaissais pas ce pain mais il doit être excellent
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  7. Както съм гладна (а и да не съм, при теб винаги е толкова вкусно...) съвсем засвири оркестърът при вида на тези хлебчета и неустоимо ярък, а и предполагам, ароматен конфитюр.
    Микровълновата технология е много интересна и ще се възползвам.

    Приятен неделен следобед, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  8. I love every kind of bread! With anything, every day :)
    My dear, we are going to offer three presents to readers and friends of our blog. We would like you to take part of it. Just need to go there and leave a comment, ok?
    Bye and good luck,
    Lúcia e Bia

    ОтговорИзтриване
  9. This is a very interesting bread! I love it, and with the strawberry jam it looks really yummy.
    I love the cheese with cherries too, and your beautiful danish pastry.
    I was missing so much!! :D
    have a great week!
    hugs,

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,
    благодаря много!
    Силия ме очарова с нейната непринуденост и сръчност. Радвам се, че ти хареса.
    Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    Fimère,
    Celia is lovely - very ably makes this bread.
    Thank you, smiles and greetings, Diana

    Ина,
    благодаря много!
    И мен хлябът ме изкушава много.
    Конфитютът в МВ е за много малка доза /като за мен!/, ще споделя резултата.
    Поздрав и усмихната седмица, Диана

    Thanks Lúcia,
    I already greeted you -
    you do wonderful things.
    I wish you many, many !!!
    Greetings and smile, Diana

    Hilmar,
    Thanks a lot!
    I saw your great temptation of bread and cherries!
    You're great!
    Greetings and smile, Diana

    ОтговорИзтриване
  11. Както всяка твоя рецепта, супер предложение, Диди! :) Чудесни аромати се носят от рецептата и изкусителните снимки!
    Благодаря, че сподели с нас.

    Сърдечни поздрави,
    Вили

    ОтговорИзтриване
  12. Вили,
    благодаря - много се радвам, че Celia е успяла да очарова и теб.
    Хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка,вече съм писала твоите хлябове са неустоими!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, благодаря -
    много си мила и добронамерена!
    Неустоимо ме впечатли сръчността на чаровната Силия. А и хлябът ни хареса.
    Поздрав и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване