Тези дни светът отново е футбол - вече са четвъртфиналите на Световното първенство по футбол 2010. То се провежда за първи път в историята на африканска почва в Южна Африка. Беше ми интересно да науча повече за тяхната култура и специфична кухня. Оказа се съчетание от европейска кухня, сладко-кисел вкус на Малайзия, подправки и къри от Индия. Местната кухня се характеризира с използването на широка гама от храни, включително плодове, ядки, луковици, листа и други продукти, събрани от диви растения и лов на дивеч. За много чернокожи южноафриканци, в центъра на всяко ястие има месо, като вегетарианството някъде се срещна с недоумение, въпреки че повечето ястия се сервират със зеленчуци като тиква, боб и зеле. Всичко това позволява да се определя кухнята на Южна Африка - като 'rainbow cuisine' - за всеки вкус по нещо.
Избрах да направя Roosterkoek (Braai bread). Roosterkoek е традиционен хляб да гаранира скара или барбекю - топки от хлебно тесто, приготвени на решетка върху жарава.
Roosterkoek
Продукти за около 12 малки /6 големи
300 гр. обикновено брашно
2 ч.л. /7 гр./ инстантна мая или /20 гр. прясна/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. масло /маргарин
180-200ммл. топла вода
Разбърква се маята и захарта заедно в една малка чашка заедно с малко топла вода. Оставя се за няколко минути за стане на пяна /една минута или две/.
В отделна купа, разбърква заедно брашно и сол, водата и маята. Омесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втасва - до двойно увеличение на обема.
Размесва се с мазнината и отново втасва около час.
Оформят се около 12 парчета на плоски питки, които втасват още 15 мин.
Поставят се върху намазнена скара, която е загрята за 5 мин. Питките се пекат около 20 мин., като се обръщат от двете страни. Алтернатива е изпичането им във загрята на около 180C за 15-20 минути. Правя ги няколко пъти - на скара и грил тиган.
Сервират се горещи с масло или скара.
Насладете се на прекрасната Celia Smit и чаровните дечица от ферма в безводното плато Karoo.
Аз не успях да измайсторя Roosterkoek като сръчната Celia, но са много вкусни.
Опитах ги с ягодов конфитюр, който приготвих в сезона им в микровълновата. Рецептата, я напиша, но за резултатът след време. Сега конфитюрът е чудесен - ярък свят и силен аромат. Как ще се промени във времето - ще споделя.
Ягодов конфитюр в МВ
За 1 1/2 чаши:
500 гр. ягоди, измити, почистени и нарязани
2 ч.чаши бяла захар
1 голям лимон, сок
Поставят се ягодите в 3-литрова огнеупорна купа за микровълнова.
Налива се върху тях лимоновия сок /около ¼ ч.чаша/.
Включва се микровълнова на мах мощност (100%) в продължение на 3 минути или докато плодовете омекнат.
Добавя се захарта и разбърква добре.
Отново се пуска микровълнова на висока мощност (100%) за 15-20 минути, като се разбърква няколко пъти / на всеки 5 мин. например/, докато сиропът е достатъчно плътен.
Важно! Количеството за една доза варене в МВ , не е повече от 500 гр. ягоди.
Получи се странна комбинация на технологии - питки, печени на жарава и конфитюр, приготвен в микровълнова?! Опитайте...
Дианка, при теб винаги има нещо интересно, съчетано с прекрасна рецепта :)
ОтговорИзтриванеМного ми беше приятно да прочета поста ти :)
Поздрави :)
Дианка,
ОтговорИзтриванеблагодаря за подробната информация!
А комбинацията между тези апетитни питки и неустоимия цвят на конфитюра
не се нуждае от коментар!
Хубава вечер и спокойна неделя!
Диди,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за това, че научих нещо ново за африканската кухня!
Хлябът е станал много хубав и вкусен!
От отчупеното парченце сякаш излиза пара! А от ягодовия конфитюр направо
ми се навлажни устата!
Поздравления!
Хубава неделя!
Дани, благодаря много!
ОтговорИзтриванеРадвам, че ти харесва. Аз бях впечатлена публикцията за Roosterkoek с идея за популяризиране, а Celia и дечицата от видеоклипчето ме очароваха.
Поздрав и усмихната неделя, Диана
Зори,
аз четох много, но не мога да претендирам за изчерпателност - по-скоро, някакви бегли представи. Преди да избера тези питки ми беше ми интересно, а сега и вкусно.
Драго ми е, че допадна и на теб.
Хубава и усмихната неделя, Диана
Роси,
благодаря много!
тези питки приличат на пърленки, /както има почти всеки тип кухня/, но са по-въздушни. По-различна е и технологията на замесване и втасане, особено впечатляващо е "приспособлението" за втасване!
Много ми е приятно, че ти хареса това предложение, поздрав и хубава неделя, Диана
Диана,
ОтговорИзтриванепрекрасно представяне и много хубав хляб! Конфитюрът е чудесен, но бих го хапнала и с луканка. А Celia е доста сръчна :)
Хубава неделя за теб :)
je ne connaissais pas ce pain mais il doit être excellent
ОтговорИзтриванеbonne soirée
Както съм гладна (а и да не съм, при теб винаги е толкова вкусно...) съвсем засвири оркестърът при вида на тези хлебчета и неустоимо ярък, а и предполагам, ароматен конфитюр.
ОтговорИзтриванеМикровълновата технология е много интересна и ще се възползвам.
Приятен неделен следобед, Ди :)
I love every kind of bread! With anything, every day :)
ОтговорИзтриванеMy dear, we are going to offer three presents to readers and friends of our blog. We would like you to take part of it. Just need to go there and leave a comment, ok?
Bye and good luck,
Lúcia e Bia
This is a very interesting bread! I love it, and with the strawberry jam it looks really yummy.
ОтговорИзтриванеI love the cheese with cherries too, and your beautiful danish pastry.
I was missing so much!! :D
have a great week!
hugs,
Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря много!
Силия ме очарова с нейната непринуденост и сръчност. Радвам се, че ти хареса.
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана
Fimère,
Celia is lovely - very ably makes this bread.
Thank you, smiles and greetings, Diana
Ина,
благодаря много!
И мен хлябът ме изкушава много.
Конфитютът в МВ е за много малка доза /като за мен!/, ще споделя резултата.
Поздрав и усмихната седмица, Диана
Thanks Lúcia,
I already greeted you -
you do wonderful things.
I wish you many, many !!!
Greetings and smile, Diana
Hilmar,
Thanks a lot!
I saw your great temptation of bread and cherries!
You're great!
Greetings and smile, Diana
Както всяка твоя рецепта, супер предложение, Диди! :) Чудесни аромати се носят от рецептата и изкусителните снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели с нас.
Сърдечни поздрави,
Вили
Вили,
ОтговорИзтриванеблагодаря - много се радвам, че Celia е успяла да очарова и теб.
Хубаво и усмихнато лято, Диана
Дианка,вече съм писала твоите хлябове са неустоими!
ОтговорИзтриванеДиди, благодаря -
ОтговорИзтриванемного си мила и добронамерена!
Неустоимо ме впечатли сръчността на чаровната Силия. А и хлябът ни хареса.
Поздрав и усмихнато лято, Диана