петък, 29 октомври 2010 г.

Тиквени истории

Мотовила-вила, ни ти вода пила, ни ти треска пасла, а педя сланина нарасла-
що е то?
Наричат я царицата на есента, витаминозна бомба, все още се спори плод или зеленчук е, символ на Хелуин /празник на Вси Светии/.
Ясно е, че става въпрос за тиквата, а тиквените истории и номинации за медал започна да пише чаровната Ина. След нея получих покана от Роси, с една неустоима тиквена торта. А Ели ме включи, представяйки нейно величество тиквата в пълен блясък.
Благодаря ви, мили дами! Усмивки за вас!



И аз обичам тиквата в почти всички варианти за приготвяне:
- класическа печена с мед и орехи;
- в сладкиши: ароматно напълнена с плодове, прилежно надиплена в тиквеник, в мекички сладки с глазура и в неизменния вариант на мъфини;
- солена: салата от прясно настъргана тиква с бекон и вкусно ризото с тиква и спанак.

Тиквеният медал задължава да се сготви и представи една тиква. Ето моето сладко тиквено предложение.


Тиквени курабийки /Pumpkin Scones/


Продукти за Pumpkin Scones:
2½ ч.чаши /от 200 мл/ брашно
½ ч.чаша захар
1 с. л. бакпулвер /една опаковка на д-р Йоткер/
½ к.л. сол
½ ч.л. канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил на прах
125 гр. студено масло
¾ ч. чаша сварена, изцедена и пасирана тиква
3 с.л. сметана /кисело мляко равни
1 яйце
2 с.л. едро наряазни орехи
2 с.л. стафиди

Глазура:
1 чаша + 1 с.л. пудра захар
2 с.л. пълномаслено мляко

Използвах кухненски пасатор. Разбиват се 2 ч.чаши брашно с бакпулвера, солта и подправките. Прибавя се нарязаното масло и пулсира няколко пъти до получаване на "трохи".
Отделно се хомогенизират сметаната, яйцето и тиквеното пюре.
Добавят се към масленото тесто, заедно с орехите и стафидите, и вече само с бъркалка се обединява сместа. Изсипва се върху набрашнен с останалото брашно плот и без да се меси продължително се оформя общо тесто. Разточва се на дебела кора и изрязват форми по желание - кръгли или триъгълни. Поставят се върху хартия за печене и замразяват за около 20-25 мин, във фризер.
Фурната се загрява на 200-220С. Поставят се курабийките и пекат 15-18 мин. до златисто.


Изваждат се и след пълното им охлаждане се декорират със захарна глазура.


Опитайте и се почерпете към чаша топло кафе.



Продължение на наградата е и личностно споделяне за:
- Моят любим автор?
Аз съм представител на по-старото, четящото поколение и трудно бих избрала само един. Все пак ще се спра на Стайнбек.
- Какво ме вълнува?
Вълнуват ме много неща, най вече свързани с природата, живота и бъдещето на децата и близките ми.
- Мразя?
Ето за това нямам отговор. Съзнателно се опитвам да игнорирам и замествам негативните емоции, които биха ескалирали до такава степен.



Трябва да предам наградата на 7 блога. Много вече са я получили. Това са моите избраници за продължаване на тиквените истории:
Вики
Дими
Илианка
Краси
Мими
Мира
Павлети

Очаквам с интерес вашите предложения.

Избрах и още 7 чуждестранни:
Andrea
Daniela
Fimère
Hilmar
Mimi
Stefania
Vera

I expect your culinary ideas and recipeswith pumpkin.


За да приключа с жестовете на симпатия и внимание, искам да подаря следващата награда на всички приятели на моя блог. Лети ме присъедини в своя кръг приятели. Имам тази емблема отдавна, но е хубаво и приятно да се обновява.
Благодаря, Лети!

Ще се радвам, тази награда да вземат всички, които приемат виртуалното приятелство. За мен ще бъде удоволствие!



29 коментара:

  1. Дианка, взимам си за утрешното кафе, защото съм сигурна, че няма да останат:)
    Благодаря за прекрасната рецепта с
    "царицата на есента", която освен с вкуса си и полезните си съставки, ме радва и с прекрасния си цвят!
    Взимам си и наградата!
    Прегръдки и топъл, ароматен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, неустоими са :) Вземам си 2-3 за утрешното ми кафе :)
    Страхотни снимки!
    Прегръдка и слънчев уикенд ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    Благодаря ти!
    Много се радвам, че ти харесват бисквитките и още повече,
    че вземаш тази награда.
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    Зори,
    сърдечна благодарност!
    Да ти е сладко сутрешното кафе и много усмихнат денят.
    Поздрав и хубав уикенд, Диана

    Stefania,
    I'm glad you liked this award.
    Greetings, Diana

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    аз също, още тази вечер си взимам за утрешното кафе, защото до утре няма да останат! Чудесни са! Нежни и ароматни!
    С удоволствие си взимам и наградата!
    Поздрави и усмихната есенна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ti ringrazio per aver pensato a me. Un abbraccio Daniela.

    ОтговорИзтриване
  6. Много е приятно при теб, Ди :)
    Над гатанката стоях, стоях, нещо не можах много да си я преведа, ама добре че става ясно какъв е отговорът :))) Набързо се разсъних :)))

    Чудесни курабийки за чай и прекрасна аранжировка. Останалите предложения, както в солен, така и в сладък вариант, също са не по-малко изкушаващи. Ризотото с тиква, определено ме впечатли.
    Чашката много ми харесва, някак в източен стил, точно като за китайски чай :)
    А декоративните тикви (всъщност, не знам дали са само декоративни, може пък и да стават за ядене) са много красиви. За пръв път виждам такава като зелената.

    Сори, но не можах да спра навреме и много дълго стана :)))

    Хубава вечер и слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудеснен пост,рецепта и снимки !
    Благодаря,че споделяш с мен и приятелска награда :)
    Много хубава идея и предизвикателство.
    Сега, няма да мога да спя :)
    Обещам да измисля нещо интересно
    Топъл и слънчев есенен уикенд

    ОтговорИзтриване
  8. Чудеснен пост,рецепта и снимки !
    Благодаря,че споделяш с мен и приятелска награда :)
    Много хубава идея и предизвикателство.
    Сега, няма да мога да спя :)
    Обещам да измисля нещо интересно
    Топъл и слънчев есенен уикенд

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат много ароматни и апетитни, Диани! Прекрасни снимки!

    Хубав уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка,
    много изкусителни тези курабийки. Ако знаеш колко много рецепти искам да изпробвам с тиква, ще ми повярваш ли? Сигурно са над 20, които съм си набелязала :) само за тоя сезон.

    Хубав и слънчев уикенд

    ОтговорИзтриване
  11. Aх, че вкусни снимкиии! А тази с тиквите горе, тази ми става любима, Диани! :-)))

    Благодаря за рецептата, чудни изглеждат курабийките!

    В идните дни и аз ще предложа нещо с тиква :-)

    До скоро, Диани, с пожелание за все така вкусни и красиви дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Не мога да не се възползвам от предложението...макар,че изпих кафето си рано-рано тая сутрин, с удоволствие бих хапнала от тиквеното изкушение!:)
    Благодаря ти и за наградата!
    Приемам я с огромно удоволствие и предизвикателство.
    Започвам да търся нестандартна идея за тиквена рецепта...! :))
    Усмихнати и весели почивни дни,Диди!

    ОтговорИзтриване
  13. Вкуснотия... Дали ще станат с пюре от круши? Благодаря за рецептата и виртуалното приятелство! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Диана, в какво ли не може да се вложи една тиква, наистина. Тези дни виждам скоунси на толкова места, а и аз съм си наредила една рецепта за правене. Явно е дошъл сезонът на скоунсите :).
    Благодаря ти за наградата! Взимам я и започвам да мисля с какво да се представя :) Хубави есенни дни с любимите хора!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди,
    невероятно примамливо тиквено предложение!
    Обзалагам се, че моите дечица ще му се зарадват подобаващо :)) Благодаря ти за рецептата.
    А за мен е чест и удоволствие да си сред моите приятели!
    Прегръдка от мен и пожелание за есенни дни изпълнени с цвят и хубаво настроение!

    P.S.Виждам, че имаме сходни литературни вкусове :) И аз не мога да посоча един сред многото любими, но Сайнбег е определено сред най-личните ми любимци

    ОтговорИзтриване
  16. Diana, I'm not sure I understand this correctly. I'm supposed to make something with pumpkin or squash and post about it on my blog?

    If I'm right I love this idea and I'm certainly going to participate.
    Thank you for thinking of me.

    Your pumpkin recipes all look so wonderful and delicious.

    ОтговорИзтриване
  17. Покрай този Хелоуин и тиквените фенери мисля, че не пренаситих на тиква, но тези сладки са много примамливи. Ще изчакам малко да ми попремине тиквения вкус и ще ги направя:)

    ОтговорИзтриване
  18. tes scones à la citrouille sont merveilleux et surement délicieux
    j'aime beaucoup la présentation
    bravo pour tous ces magnifiques prix et merci d'avoir pensé à moi c'est très gentil
    bonne journée merci pour

    ОтговорИзтриване
  19. Hi Diana, I love these scones... They look just soooo yummy and pretty.
    I will publish a new pumpkin recipe very soon :)
    thanks you for thinking of me!
    have a great sunday!

    ОтговорИзтриване
  20. Grazie per aver pensato a me. Ricevere questo premio da te è un vero piacere. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, разкошни са!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  22. Роси,
    Ина,
    Вики,
    Милена,
    Дани,
    Дими,
    Краси,
    Катя,
    Мира,
    Лети,
    Руми,
    Маги,
    Благодаря ви, момичета -
    много мили и приятелски коментари.
    Наистина в какво ли не може да се превърне една тиква. Очаквам и още ваши идеи - сезонът на тиквата тепърва предстои.
    Ще се радвам, наградата да е станала част интернет отношенията ни. Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Daniela,
    Andrea,
    Fimère,
    Hilmar,
    Daniela,
    I am very glad that you enjoy this prize!
    The idea is - if you want
    you can do and offer a product to your recipe pumpkin. Then you need to offer more on 7 blog. And friendly award is for each of you.
    Thanks for the kind words, Greetings and many smiles, Diana
    Greetings and lots of smiles, Diana

    ОтговорИзтриване
  24. Чудесни са курабийките, Диди! У дома тиква не се яде :( Само аз я обичам. Но с тези скони ще ги изненадам.

    Сърдечни поздрави с пожелание за спорни и усмихнати дни!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  25. Диди, направих ги, но с крушово пюре. Станаха бързо и са много вкусни! Благодаря за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Тони,
    идеята на тиквените скони, може да се реализира и с други плодове.
    Благодаря ти,
    хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Ех, че си бърза Катя!
    Много ми е радостно, че са ви се харесали. Благодаря за идеята и експеримента.Ще се възползвам и аз.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  27. Чудесни бисквитки! Взимам си и наградите и благодаря много за отправеното ми тиквено предизвикателство!

    ОтговорИзтриване
  28. Радвам, се Павлети!
    Успях да видя твоя отговор с чудесно тиквено руло.
    Поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване