В продължение на години картофите са известни като калорична и нездравословна храна, която трябва да се избягва. Най-често спорно е високото съдържание на лесно усвояеми въглехидрати и начините им на приготвяне. Независимо, че дори и пържените картофки в последно време се реабилитират, и смятат за полезни с доминирането на витамин С, предпочитанията все още са към заместители на тази технология. Една идея за бързи и ароматни картофени соленки с копър.
Картофени соленки с копър и дип с ананас
Комбинацията на картофи и копър е много популярна, очаквах да е удачна и при тези соленки, които харесах и исках да приготвя, още когато ги видях през лятото. Рецептата е адаптирана от Dill and Potato Biscuits. Бързи и лесни, подробно обяснени и онагледени в стъпки, дозата е двойна за около две дузини бисквитки, според дебелината.
Продукти: Dill and Potato Biscuits
1 ч.чаша брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л.сол
1 варен картоф /средна големина/
1 с.л пълна, с връх кисело мляко
1 с.л. нарязан копър
30 гр. меко масло
Сусам и ленено семе за поръсване
Всички посочени продукти се поставят в пасатор и бледнират до хомогенност. Поставя се полученото тесто върху набрашнен плот и с още 1 - 2 с.л. брашно се доомесва на топка. В оририналната рецепта се пекат веднага, а аз я поставих в хладилник за стягане около час.
Фурната се загрява на 220С .
Разточва се кора с дебелина около 3-5 мм./може и повече, но ще бъдат по-дебели и соленките/ и изрязват с набрашнена формичка бисквитки. Могат да бъдат тънки като чипс или по-дебели като бисквитки. На мен ди допадат по-тъничките.Поставят се върху хартия за печене и пекат в загрятата фурна за 20 мин.
Някои, още горещи да ги намазах със зехтин, други - преди печене леко навлажних и поръсих със семена.
Сервират се топли или затоплени в МВ, ако останат, за да не жилавеят.
Аз ги поднесох с дип от извара, орехи и ананас.
За него:
1 ч.чаша извара /използвам кашавалена/
1-2 с.л. сметана
1 ч.чаша нарязан на ситно ананас
½ ч.чаша орехи, едро смлени
½ ч.л. лимонов сок
½ к.л. лимонова кора
1 с.л. зехтин
½ ч.л. пресен розмарин
Продуктите се смесват и разбъркват се до хомогенизиране.
Аз го сервирах в подложка от ананас и картофени бисквитки.
Добра гарнитура към панирана в хлебни трохи тилапия.
Опитайте...
Картофени соленки с копър и дип с ананас
Комбинацията на картофи и копър е много популярна, очаквах да е удачна и при тези соленки, които харесах и исках да приготвя, още когато ги видях през лятото. Рецептата е адаптирана от Dill and Potato Biscuits. Бързи и лесни, подробно обяснени и онагледени в стъпки, дозата е двойна за около две дузини бисквитки, според дебелината.
Продукти: Dill and Potato Biscuits
1 ч.чаша брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л.сол
1 варен картоф /средна големина/
1 с.л пълна, с връх кисело мляко
1 с.л. нарязан копър
30 гр. меко масло
Сусам и ленено семе за поръсване
Всички посочени продукти се поставят в пасатор и бледнират до хомогенност. Поставя се полученото тесто върху набрашнен плот и с още 1 - 2 с.л. брашно се доомесва на топка. В оририналната рецепта се пекат веднага, а аз я поставих в хладилник за стягане около час.
Фурната се загрява на 220С .
Разточва се кора с дебелина около 3-5 мм./може и повече, но ще бъдат по-дебели и соленките/ и изрязват с набрашнена формичка бисквитки. Могат да бъдат тънки като чипс или по-дебели като бисквитки. На мен ди допадат по-тъничките.Поставят се върху хартия за печене и пекат в загрятата фурна за 20 мин.
Някои, още горещи да ги намазах със зехтин, други - преди печене леко навлажних и поръсих със семена.
Сервират се топли или затоплени в МВ, ако останат, за да не жилавеят.
Аз ги поднесох с дип от извара, орехи и ананас.
За него:
1 ч.чаша извара /използвам кашавалена/
1-2 с.л. сметана
1 ч.чаша нарязан на ситно ананас
½ ч.чаша орехи, едро смлени
½ ч.л. лимонов сок
½ к.л. лимонова кора
1 с.л. зехтин
½ ч.л. пресен розмарин
Продуктите се смесват и разбъркват се до хомогенизиране.
Аз го сервирах в подложка от ананас и картофени бисквитки.
Добра гарнитура към панирана в хлебни трохи тилапия.
Опитайте...
Prendo con piacere questa tua ricetta di crackers , grazie ciao
ОтговорИзтриванеСпечелиха ме твоите картофени бисквитки, Диана - нова вариация на класическа комбинация - ефектни, нежни и вкусни. Мисля да ги пробвам още днес.
ОтговорИзтриванеЧудесни са! Благодаря за рецептите!
ОтговорИзтриванеSono favolosi questi crackers! anche l'idea di abbinarli alla ricotta mi piace molto. Ciao Daniela.
ОтговорИзтриванеМного оригинално!:)Страхотно представяне и снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен:)
Дианка, много хубава комбинация :)
ОтговорИзтриванеНали съм известна с използването на плод, към солени ястия, но то не е свързано само с предизвикателство да го опитам, а и е допълнение към вкуса на ястието!
Този ананас ме очарова, а добавено към рибка е чудесна идея!
А за снимките сме се разбрали, че са винаги прекрасни!
Прегръдки, усмивки и хубава вечер!
Stefania,
ОтговорИзтриванеI'm glad you like this idea of potato-flavored crackers dill.
Greetings and smile, Diana
Благодаря много, Ивейн!
Ще се радвам да ти допаднат.
Поздрав и хубава вечер, Диана
Катя,
благодаря ти!
Много усмивки, Диана
Thanks,Daniela!
I'm glad you liked this combination of potato crackers and ricotta dip.
Greetings and a hug, Diana
Ани,
много благодаря за твоето посещение и мил коментар.
Успях да разгледам някои от твоите изкушения и ще включа блогът ти към листата, която следя.
Поздрав и хубава вечер, Диана
Благодаря, Дани!
Нали знаеш, че тази ти страст ми допада много. Ананасът добавя лек, ненатрапчив и сладникъв вкус.
Поздрав, прегръдка и хубава вечер, Диана
Ooo, много интересни неща, и бисквитки и дип, и тилапия :) Вземам си от всичко, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и усмихнато утре от мен :)
По това време може би си малко гладничка, Зори! Заповядай и да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеАз вече хронично не успявам с времето и правя опити за обобщаване и обединяване.
Поздрав, прегръдка и хубава вечер, Диана
Стилно, ароматно и оригинално! Диани, тези картофени бисквити ме грабнаха от пръв поглед! :-) Идеалните хапки за всеки повод.
ОтговорИзтриванеСпорна седмица! :-)
Свратим ја, погледам и побегнем од ове лепоте, јер ме инспирише да завирим у фружидер, а то никако не бих смела, мој БМИ је изнад 31!
ОтговорИзтриванеИ аз като Зори съм на Ооо... :))
ОтговорИзтриванеПрекрасни са! Напоследък все ми се хапват едни такива мънички соленички или сладички нещица, но вариантът с дипа звучи още по-добре.
Чудесна презентация, както винаги, Ди!
Прегръдки :)
Обожаваме соленки, крекери и подобни солени глезотийки /както ги нарича половинката/. Тези соленки ще присъстват още на следващата партия бридж :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Диди, с пожелание за топли и усмихнати дни! :)
Благодаря, Нена!
ОтговорИзтриванеВ основната рецепта тестото не се поставя в хладилник /не фризер/, а направо се пече. Аз използвах този метод, за да може да се стегне омекналото, при омесване на тестото масло. Така при печене леко се разслоява и е с по-пръхка структура.
Поздрав и хубав ден, Диана
Милена,
Ина,
Тони, благодаря ви!
Радвам се,
че ви харесва тази идея. Аз също обичам този тип малки добавки.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Диана, колко неща си приготвила! Превлякоха ме соленките, но след това забелязах и всичко останало. Не съм пробвала тилапия. Със силен аромат ли е? Мазничка? Че ние си падаме по немазнички и с не силен аромат :). Малко риби отговарят на тези изисквания. Може би ще изпробвам съвсем скоро. Поздрави и благодаря за идеите :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира!
ОтговорИзтриванеЩо се отнася до тилапията, тя е сладководна риба и има високо съдържание на мазнини (макар и ниско съдържание на наситени мазнини/.
Повече за тилапията:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tilapia
Поздрав, дано съм била полезна и хубава вечер, Диана
Дианка, моите гости много харесаха дипа :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната рецепта!
Дани,
ОтговорИзтриванеблагодаря за доверието и много се радвам, че сте останали доволни.
А използването на плод, към солени ястия е напълно в твоя стил.
Сърдечен поздрав и много усмивки, Диана