вторник, 9 ноември 2010 г.

Картофени соленки с копър

В продължение на години картофите са известни като калорична и нездравословна храна, която трябва да се избягва. Най-често спорно е високото съдържание на лесно усвояеми въглехидрати и начините им на приготвяне. Независимо, че дори и пържените картофки в последно време се реабилитират, и смятат за полезни с доминирането на витамин С, предпочитанията все още са към заместители на тази технология. Една идея за бързи и ароматни картофени соленки с копър.


Картофени соленки с копър и дип с ананас


Комбинацията на картофи и копър е много популярна, очаквах да е удачна и при тези соленки, които харесах и исках да приготвя, още когато ги видях през лятото. Рецептата е адаптирана от Dill and Potato Biscuits. Бързи и лесни, подробно обяснени и онагледени в стъпки, дозата е двойна за около две дузини бисквитки, според дебелината.

Продукти: Dill and Potato Biscuits
1 ч.чаша брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л.сол
1 варен картоф /средна големина/
1 с.л пълна, с връх кисело мляко
1 с.л. нарязан копър
30 гр. меко масло

Сусам и ленено семе за поръсване

Всички посочени продукти се поставят в пасатор и бледнират до хомогенност. Поставя се полученото тесто върху набрашнен плот и с още 1 - 2 с.л. брашно се доомесва на топка. В оририналната рецепта се пекат веднага, а аз я поставих в хладилник за стягане около час.
Фурната се загрява на 220С .
Разточва се кора с дебелина около 3-5 мм./може и повече, но ще бъдат по-дебели и соленките/ и изрязват с набрашнена формичка бисквитки. Могат да бъдат тънки като чипс или по-дебели като бисквитки. На мен ди допадат по-тъничките.Поставят се върху хартия за печене и пекат в загрятата фурна за 20 мин.
Някои, още горещи да ги намазах със зехтин, други - преди печене леко навлажних и поръсих със семена.


Сервират се топли или затоплени в МВ, ако останат, за да не жилавеят.


Аз ги поднесох с дип от извара, орехи и ананас.


За него:
1 ч.чаша извара /използвам кашавалена/
1-2 с.л. сметана
1 ч.чаша нарязан на ситно ананас
½ ч.чаша орехи, едро смлени
½ ч.л. лимонов сок
½ к.л. лимонова кора
1 с.л. зехтин
½ ч.л. пресен розмарин

Продуктите се смесват и разбъркват се до хомогенизиране.
Аз го сервирах в подложка от ананас и картофени бисквитки.


Добра гарнитура към панирана в хлебни трохи тилапия.


Опитайте...

18 коментара:

  1. Prendo con piacere questa tua ricetta di crackers , grazie ciao

    ОтговорИзтриване
  2. Спечелиха ме твоите картофени бисквитки, Диана - нова вариация на класическа комбинация - ефектни, нежни и вкусни. Мисля да ги пробвам още днес.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са! Благодаря за рецептите!

    ОтговорИзтриване
  4. Sono favolosi questi crackers! anche l'idea di abbinarli alla ricotta mi piace molto. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  5. Много оригинално!:)Страхотно представяне и снимки!
    Поздрави от мен:)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, много хубава комбинация :)
    Нали съм известна с използването на плод, към солени ястия, но то не е свързано само с предизвикателство да го опитам, а и е допълнение към вкуса на ястието!
    Този ананас ме очарова, а добавено към рибка е чудесна идея!
    А за снимките сме се разбрали, че са винаги прекрасни!
    Прегръдки, усмивки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Stefania,
    I'm glad you like this idea of potato-flavored crackers dill.
    Greetings and smile, Diana

    Благодаря много, Ивейн!
    Ще се радвам да ти допаднат.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Катя,
    благодаря ти!
    Много усмивки, Диана

    Thanks,Daniela!
    I'm glad you liked this combination of potato crackers and ricotta dip.
    Greetings and a hug, Diana

    Ани,
    много благодаря за твоето посещение и мил коментар.
    Успях да разгледам някои от твоите изкушения и ще включа блогът ти към листата, която следя.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Благодаря, Дани!
    Нали знаеш, че тази ти страст ми допада много. Ананасът добавя лек, ненатрапчив и сладникъв вкус.
    Поздрав, прегръдка и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Ooo, много интересни неща, и бисквитки и дип, и тилапия :) Вземам си от всичко, Дианка :)
    Приятна вечер и усмихнато утре от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. По това време може би си малко гладничка, Зори! Заповядай и да ти е сладко.
    Аз вече хронично не успявам с времето и правя опити за обобщаване и обединяване.
    Поздрав, прегръдка и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Стилно, ароматно и оригинално! Диани, тези картофени бисквити ме грабнаха от пръв поглед! :-) Идеалните хапки за всеки повод.

    Спорна седмица! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Свратим ја, погледам и побегнем од ове лепоте, јер ме инспирише да завирим у фружидер, а то никако не бих смела, мој БМИ је изнад 31!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз като Зори съм на Ооо... :))
    Прекрасни са! Напоследък все ми се хапват едни такива мънички соленички или сладички нещица, но вариантът с дипа звучи още по-добре.
    Чудесна презентация, както винаги, Ди!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Обожаваме соленки, крекери и подобни солени глезотийки /както ги нарича половинката/. Тези соленки ще присъстват още на следващата партия бридж :)))

    Сърдечни поздрави, Диди, с пожелание за топли и усмихнати дни! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Нена!
    В основната рецепта тестото не се поставя в хладилник /не фризер/, а направо се пече. Аз използвах този метод, за да може да се стегне омекналото, при омесване на тестото масло. Така при печене леко се разслоява и е с по-пръхка структура.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    Милена,
    Ина,
    Тони, благодаря ви!
    Радвам се,
    че ви харесва тази идея. Аз също обичам този тип малки добавки.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Диана, колко неща си приготвила! Превлякоха ме соленките, но след това забелязах и всичко останало. Не съм пробвала тилапия. Със силен аромат ли е? Мазничка? Че ние си падаме по немазнички и с не силен аромат :). Малко риби отговарят на тези изисквания. Може би ще изпробвам съвсем скоро. Поздрави и благодаря за идеите :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, Мира!
    Що се отнася до тилапията, тя е сладководна риба и има високо съдържание на мазнини (макар и ниско съдържание на наситени мазнини/.
    Повече за тилапията:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tilapia
    Поздрав, дано съм била полезна и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка, моите гости много харесаха дипа :)
    Благодаря за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани,
    благодаря за доверието и много се радвам, че сте останали доволни.
    А използването на плод, към солени ястия е напълно в твоя стил.
    Сърдечен поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване